Jutun lopputulema: Asvelvollisuuteen perustuvat puolustusvoimat yhdistettynä Naton jäsenyyteen taakaavat uskottavan puolustuksen.
Näinhän näilläkin sivuilla on moneen otteeseen todettu!
http://www.hs.fi/kotimaa/Komentaja+Puheloinen+Suomi+puolustaisi+itseään+Natossakin/a1382078414031
Komentaja Puheloinen: Suomi puolustaisi itseään Natossakin
Puolustusvoimien komentaja pitää 230 000 sotilaan reserviä miniminä myös Natossa
19.10.2013 7:21
2
Pekka Hakala
Helsingin Sanomat
Sami Kero HS
Puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen uskoo, että Pohjois-Euroopan ja Itämeren alueella sotilasharjoitukset lisääntyvät.
Kuka
Venäjäntaitoinen Harvard-mies
Ari Tapani Puheloinen, 61, valittiin Suomen puolustusvoimien komentajaksi 2009. Viisivuotiskausi päättyy ensi vuonna.
Toimi apulaissotilasasiamiehenä Moskovassa 1986–1990.
Opiskeli varttuneiden vaikuttajien tutkimusohjelmassa Harvardissa Yhdysvalloissa 1996–1997 ja laati tutkimuksen Venäjän geopoliittisista intresseistä Baltiassa.
Panssariprikaatin komentaja 1999–2000. Puheloinen on suomentanut venäläisten T-72-panssarivaunujen manuaalit.
Jopa on sotaisa syksy!
Nato ja sen rauhankumppanit Suomi mukaan lukien järjestivät Itämerellä merisotaharjoituksen, sitten Suomi, Ruotsi ja Norja pitivät yhdessä Yhdysvaltain ja Britannian kanssa pohjoisessa ilmaharjoitukset. Ensi kuussa Naton nopean toiminnan joukot harjoittelevat Puolassa ja Latviassa.
Suurin meteli nousi kuitenkin äskeisestä Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad-harjoituksesta, jossa virallisen ilmoituksen mukaan puolustettiin 12800 sotilaan voimin Valko-Venäjää terrorismilta. Läntiset tarkkailijat väittivät, että todellisuudessa väkeä oli mukana yli 70000 Kuolaa ja Karjalan kannasta myöten eikä harjoitusmaalina ollut terroristiryhmä vaan Nato.
Mitä tästä sanoo puolustusvoimien komentaja
Ari Puheloinen?
"Harjoittelu kuuluu sotilaalliseen toimintaan", Puheloinen vastaa työhuoneessaan Helsingin Kasarmintorin etelälaidalla. "Pohjois-Euroopan ja Itämeren piirissä harjoitukset lisääntyvät. Tai ainakaan en olisi hämmästynyt, jos näin kävisi."
Puheloinen laskee kahvikuppinsa neuvottelupöydälle ja aloittaa jäsennellyn perustelunsa siitä, miksi näin käy. Sotilaalliset tekijät Pohjois-Euroopassa ovat komentajan mukaan yhteydessä Euroopan kokonaistilanteeseen.
"Euroopassa vallitsee edelleen Nato-Venäjä- ja Venäjä-Nato-asetelma, vaikka 1990-luvulla toisin luultiin. Ei voi puhua vastakkainasettelusta, mutta intressit kohtaavat huonosti."
Samaan aikaan Natossa ja Venäjällä on tapahtunut suuria muutoksia.
"Afganistanin jälkeen Natossa ei ole kovin paljoa mielenkiintoa siihen, että osallistuttaisiin isoihin kriisinhallintatehtäviin. Uusi orientoituminen on käynnissä, ja Nato painottaa artikla 5:n merkitystä eli oman alueen puolustusta. Tästä on osoituksena se, että Baltian maiden ja Puolan suuntaan on tehty puolustussuunnittelua."
"Venäjällä on käynnissä sotilaallisen suorituskyvyn ja aktiviteetin kasvu", Puheloinen sanoo. "Esimerkiksi pari vuotta sitten julkaistu materiaaliohjelma on kooltaan 550 miljardia euroa tällä vuosikymmenellä. Vaikka se toteutuisi vain osittain, niin se on merkittävä satsaus."
"Toisin sanoen molemmilla puolilla on käynnissä selvä muutosprosessi. Siitä voidaan olla monta mieltä, kuinka nopeasti ja tehokkaasti tämä toteutuu, mutta suunta on selvä."
Suomessa on parhaillaan meneillään puolustusvoimauudistus, jossa sodanajan reservi supistetaan 350000 sotilaasta 230000:een, rauhanajan henkilöstöä leikataan 15 prosenttia ja budjetti supistuu kymmenyksellä vuoteen 2015 mennessä. Ensi vuoden puolustusbudjetti on 2,3 miljardia euroa.
Tästä ei reservi voi Puheloisen mukaan pienentyä ellei puolustusvoimien ykköstehtävästä eli koko maan puolustamisesta aiota luopua. Onnistuisiko se ammattiarmeijalla?
"Se maksaa noin yhdeksän miljardia vuodessa jo pelkästään henkilöstökuluina", Puheloinen vastaa. "Laskelmia on tehty, ei arvioita vaan laskelmia."
Vuosikymmenen jälkipuoliskolla puolustusvoimien nyt supistuvia määrärahoja on Puheloisen mukaan ruvettava hiljalleen korottamaan.
"Meidän on huolehdittava siitä, ettei tule mitenkään arvuuttelun kohteeksi, miten Suomi kykenee turvallisuudestaan huolehtimaan", Puheloinen sanoo. "Liittoutumattomana tai liittoutuneena."
Nato-jäsenyys ei Puheloisen mukaan puolustusbudjettia pelastaisi. Hän muistuttaa viime vuoden puolustuspoliittisesta selonteosta, jossa vaaditaan, että mahdolliselle sotilaalliselle liittoutumiselle ei saa muodostua esteitä.
"Mitä liittoutumisvaihtoehdon uskottavuuteen vaikuttaa se, jos puolustusvoimat ei materiaalin puolesta kykene tehtäviinsä? Ideahan ei ole, että liittoutuman kyseessä ollessa kansainvälinen yhteisö ottaisi jonkin maan puolustuksen hoitaakseen, vaan sillä on tukeva rooli. Varsinkin Suomen kaltaisen vauraan maan kyseessä ollessa."
Ulkona Fabianinkadulla puhaltaa hyytävä syystuuli. Puolustusratkaisunsa Suomi varmaan voi valita itse, muttei ilmastoaan. Juuri nyt ei uskoisi, että mannerjäätiköt sulavat.
"Asiantuntijoita kuultuani arvioni on, että jää sulaa nopeammin kuin yleisesti luullaan", Puheloinen huomauttaa. Hän uskoo arktisen alueen merkityksen kasvavan nopeasti.
"Tämä näkyy esimerkiksi kiinnostuksena Arktisen neuvoston jäsenyyteen. Kiina, Japani, Etelä-Korea, Singapore ja Intia on otettu tarkkailijajäseniksi, mikä merkitsee globaaleja intressejä."
Siis että puolustusbudjettia pitäisi kasvattaa, koska mannerjää sulaa?
"Ilmastonmuutos arktisella alueella ei ole sotilaallisen turvallisuuden kysymys", Puheloinen vastaa. "Toivottavasti alue kehittyy yhteistyön alueena."
Pohjoismainen puolustusyhteistyö on joka tapauksessa lisääntynyt viime vuosina nopeasti, ja siltä odotetaan vähintäänkin kustannussäästöjä.
"Se vaatii kärsivällisyyttä", Puheloinen sanoo pohjoismaisesta yhteistyöstä. "Tärkeintä on, että yhteistyö on joustavaa."
Juuri Tanskan ja Norjan Nato-jäsenyyden takia monet näkevätkin pohjoismaisen yhteistyön savuverhona liukumiselle läntiseen puolustusliittoon. Onko näin?
Puheloinen on kotoisin Etelä-Karjalasta, mutta vastaus on savolainen:
"Pohjoismaisen sotilaallisen yhteistyön päämääränä on pohjoismainen sotilaallinen yhteistyö."