Kokoomuksen vaihtoehdot: enemmän vihreä vai enemmän isänmaallinen

Itsellä tässä mennyt kyllä pikkuhiljaa maku Kokoomuksesta, ja tämä artikkeli osasi pukea sen sanattomasta muodosta sanalliseen. Käytännössä vaalipiiristäni ainoa kokoomuslainen, jota voisin harkita äänestäväni on Koski, mutta ottaen huomioon hänen ulosantinsa viime aikoina, painotan sanoja voisin harkita.

En nyt niin Perussuomalaisistakaan välitä. Ja Siniset jättävät kylmäksi. Ja sitten melkein kaikki muut puolueet (VL, Vihr) puistattavat.

Kristillisiä todennäköisesti tulen äänestämään seuraavissa vaaleissa. Tai nuoria kokoomuslaisia, jotka eivät ole kieltään ja huuliaan myöten EU:n perseessä sen pelossa, että jos nyt vähän sanoo mitään EU:n ja Saksan mielipiteistä eroavaa ja saa vähän kylmää kyytiä seurauksena.
Äänestämällä nuoria kokoomuslaisia äänestät juurikin Orpo&co linjan puolesta.
 
Nyt on todellinen hätä kyseessä. Rajat voivat mennä kiinni ilman korvaavaa moninkertaista kiintiöjärjestelmää.
Kuten sanottu niin kiintiöjärjestelmän kasvattaminen ei poista rajoille tulevaa pakoilaisvyöryä. Suomi on YK:n jäsen ja sieltä tulee sellainen määräys, että turvapaikkaa saa hakea rajalta ja se on käsiteltävä. Toki se voitaisiin käsitellä samanteinkin jos henkilö tulee turvallisesta maasta ja Suomen kaikki rajanaapurit voidaan katsoa sellaisiksi. Toisin sanoen evätä turvapaikka sillä perusteella, että henkilö on jo turvallisessa maassa, esim. Venäjällä tai Ruotsissa. Se on vain halusta kiinni halutaanko toimia noin. Pakolaiskiintiön nosto on pakolaiskiintiön nosto ja sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa kuinka paljon meidän rajoille vyöryy elintasopakolaisia.
 
Sekoomus muistuttaa päivä päivältä enemmän 1970-luvun taistolaisnuorisoseuraa kuin vakavasti otettavaa puoluetta.
Nuorisoliiton siirtymä äärivasemmalle heijastaa muutosta "johdon" linjassa epäisänmaalliseeen, suomalaisia halveksivaan suuntaan
Kun alikersantti Orpo käänsi 45 astetta viherpunkkien suuntaan, niin avorivin pahnanpohjimmaiset päätyivät feministimilitanttien tisseille.

Kuka tätä enää kehtaa äänestää?
 
Analyysi: Petteri Orpon kokoomus-vene vuotaa
Helsingin kokoomuslaisen pormestarin Jan Vapaavuoren kapina hallituksen maakunta-sotea vastaan kaivaa kuoppaa Petteri Orpon pääministerihaaveille.
Puolueiden kannatus
7.6.2018 klo 07:00
13-3-10241805.jpg

Jan Vapaavuori ja Petteri Orpo kuntavaalien kokoomuksen vaalivalvojaisissa Helsingissä huhtikuussa 2017.Jarno Kuusinen / AOP
17-6372357f4a79a13ed3.png

Pekka Kinnunen

Kokoomuksella on takana tuskainen kevät. Maaliskuussa kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti äänestävänsä hallituksen sote-esitystä vastaan. Huhtikuussa kansanedustaja Harry Harkimo jätti kokoomuksen ja polkaisi käyntiin oman poliittisen liikkeensä.

Harkimon Liike Nyt herätti nopeasti muistikuvat 1990-luvun nuorsuomalaisesta puolueesta, joka repi kokoomusta Helsingissä ja Uudellamaalla.

Toukokuussa kokoomuksen eduskuntaryhmästä löytyi toinen sote-vastustaja, kun oikean laidan Susanna Koski kertoi äänestävänsä hallituksen sote-esitystä vastaan.

Maakuntahallinto närästää kokoomusta
Lepomäki oli perustellut sote-kapinaansa sillä, että hallituksen paketista näytti toteutuvan keskustan hellimä maakuntahallinto, mutta kokoomukselle tärkeä valinnanvapaus oli uhan alla.

Keskustan ajama maakuntahallinto on ollut kokoomusväelle vaikea nieltävä. Petteri Orpo on yrittänyt myydä hallituksen maakunta-sotea omilleen vetoamalla siihen, että sosiaali- ja terveyspalveluille tarvitaan joka tapauksessa kuntaa leveämmät hartiat.

Orpo on kunnian miehenä puolustanut hallituksen sote-pakettia. Hän on korostanut, että kokoomukseen on voitava luottaa sopimuskumppanina.

Valinnanvapaudesta rippeet jäljellä?
Viime viikolla perustuslakivaliokunta sai vihdoin valmiiksi yksimielisen lausuntonsa, jossa vaaditaan valinnanvapauden aikataulun lykkäämistä ja avataan soten tiukkaa menokehystä.

Maanantaina Ylen A-studiossa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tylytti kokoomusta ja Petteri Orpoa.

Vapaavuori sanoi, että hänestä tuntuu, että kokoomus on matkan varrella myynyt melkein kaikki periaatteensa: valtion talouden vastuullisen hoidon, kaupunkien kuulemisen ja hyvän lainvalmistelun.

- Nyt se ainoa, mikä sinne on jäänyt, valinnanvapaus, niin siitäkin tuntuu olevan enää rippeet jäljellä, Vapaavuori synkisteli.

Suurten kaupunkien ääni painaa
Petteri Orpo on kuitannut Vapaavuoren sodan maakunta-sotea vastaan sanomalla, että sosiaali- ja terveydenhuoltoa uudistetaan koko Suomea varten eikä vain pääkaupungin näkökulmasta.

Helsingin ja Uudenmaan ääni kuuluu kokoomuksessa kuitenkin kovaa. Eduskuntaryhmän 38 kansanedustajasta peräti 15 tulee Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä. Myös kokoomusvetoinen Turku ja demarijohtoinen Tampere ovat olleet nihkeitä maakuntahallinnolle.

Helsinkiläinen Vapaavuori syytti A-studiossa turkulaista Orpoa siitä, että kokoomus on myynyt muun muassa kaupunkilaisen äänen kuulemisen. Maakuntahallinto on Vapaavuorelle kaiken pahan alku.

Eduskuntaryhmä punnitsee soten painon
Kokoomuksen eduskuntaryhmä ottaa todennäköisesti tänään kantaa siihen, miten kokoomuksen tavoitteet hallituksen sote-uudistuksessa ovat toteutumassa. Hallituksen niukka enemmistö ei kestä uusia sote-kapinallisia.

Toukokuun lopulla TV1:n Ykkösaamussa Orpo varasi kokoomuksen eduskuntaryhmälle uuden harkintamahdollisuuden soteen.

- Jos meidän eduskuntaryhmä tulee siihen tulokseen, että sote-uudistus ei vastaa niitä tavoitteita, joita olemme sille asettaneet, niin silloin meillä ei ole syytä sitä tukea, Orpo linjasi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä pahaa verta herätti jo syksyn 2015 hallituskriisi, jossa keskustajohtaja, pääministeri Juha Sipilän koettiin jyränneen kokoomuksen. Silläkin voi olla vaikutusta, kun hallituksen kohtalosta päätetään.

"Kiusallisista aiheista ei keskustella"
Perustuslakivaliokunnan asettamien reunaehtojen selvittyä Orpo on näyttänyt varovaista vihreää valoa. Orpo on tulkinnut, että valinnanvapaus voidaan toteuttaa ja menokuri pitää, mutta ongelmana on valinnanvapauden aikataulun lykkääminen.

Viikonvaihteen puoluekokouksessa kuunnellaan kokoomuksen kentän ääntä sotesta.

Pormestari Vapaavuori aikoo suunnistaa puoluekokoukseen Turkuun, ”kun on aina tähän saakka käynyt puoluekokouksessa”. A-studiossa hän epäili, että syntyykö Turussa oikeaa sote-keskustelua.

- Minä luulen, että todennäköisintä on se, että kiusallisista aiheista ei haluta paljon keskustelua käydä, Vapaavuori totesi.

Orpo tarvitsee yhtenäisen kokoomuksen
Orpo valitaan Turussa jatkokaudelle kokoomusjohtajaksi ilman vastaehdokkaita. Hänellä on kuitenkin täysi työ kokoomuksen yhtenäisyyden varmistamisessa. Pääministerikisassa Orpo tarvitsee tuekseen yhtenäisen puolueen.

Orpolle kaksi vuotta sitten puheenjohtajan vaalin katkerasti hävinnyt Alexander Stubb on kertonut menevänsä puoluekokoukseen "tukemaan Orpoa".

Kesän 2014 puoluekokouksessa Orpo tuki Vapaavuorta, joka hävisi silloin sekä Stubbille että Paula Risikolle. Näin ne polut risteilevät.

Huhtikuun 2017 kuntavaaleissa Orpo onnistui nostamaan kokoomuksen eduskuntavaalien kolmostilalta ykköseksi. Merkittävänä apuna siinä olivat Vapaavuoren lähes 30 000 ääntä Helsingistä.

Helsingin pormestarin sote- ja kokoomus-kritiikki on jo kauan sitten ylittänyt pelkän pääkaupungin edunvalvonnan vaatimukset. Eduskunnan käytävillä pohditaan jo, mihin Vapaavuori oikein tähtää. Stadin presidentiksi?
https://yle.fi/uutiset/3-10241763?origin=rss
https://yle.fi/uutiset/3-10241763
 
Mitäköhän äidin puolen isoisäni tuumaisi, jos olisi näkemässä nykypäivän Kokoomuksen. Kuoli '96 liikenneonnettomuudessa ennenaikaisesti kuusikymppisenä. Oli koko elämänsä ajan kova Kokoomuksen kannattaja ja ei eläkkeelle lähtö ollenkaan maistunut ja meni takaisin maansiirtofirmansa puikkoihin alle vuosi eläköitymisensä jälkeen.
 
Palautusleirit turvapaikanhakijoille vertautui lähes natsismiin vielä muutama vuosi sitten, kun niitä Suomessakin esitettiin. Nyt tullee jälleen yksi osa lisää takinkäännön ja verbaaliakrobatiikan sarjaan, kun niitä pitääkin alkaa kannattamaan, kun Euroopasta asiaa aletaan ajamaan.

Onkohan Petteri vielä sitä mieltä, ettei sellaista maailmaa ole, jossa rajoja aletaan sulkemaan?
 
Palautusleirit turvapaikanhakijoille vertautui lähes natsismiin vielä muutama vuosi sitten, kun niitä Suomessakin esitettiin. Nyt tullee jälleen yksi osa lisää takinkäännön ja verbaaliakrobatiikan sarjaan, kun niitä pitääkin alkaa kannattamaan, kun Euroopasta asiaa aletaan ajamaan.

Onkohan Petteri vielä sitä mieltä, ettei sellaista maailmaa ole, jossa rajoja aletaan sulkemaan?
Valitettavasti noille internointileireille ei pitkässä juoksussa ole vaihtoehtoja. Toki voidaanhan niitä vihervasemmiston mieliksi kutsu joksikin muuksikin.
 
Kai Mykkänen turvapaikanhakijoille kaavaillusta säilytyskeskuksesta: ”Vaikea toteuttaa”

7.6.2018 16:46

  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    mykkanen_0.jpg

    Sisäministeri Kai Mykkänen.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) arvioi, että Euroopan unionin ulkopuolinen turvapaikanhakijaleiri tai niin sanottu karkotuskeskus on vaikea toteuttaa niin, että ihmisoikeuksia kunnioitettaisiin.

–EU:n ulkopuolella olevia palautuskeskuksia on vaikea toteuttaa niin, että ihmisoikeuksia kunnioitettaisiin meidän edellyttämällämme tavalla, hän totesi eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

–Mielestäni pitäisi siirtyä järjestelmään, jossa otetaan suoraan pakolaisleireiltä haavoittuvammassa asemassa olevia ihmisiä, Mykkänen jatkoi.


EU:n ulkopuolisen leirin ideana on vähentää Euroopan houkuttelevuutta ja turvapaikanhakijoiden määrää EU-alueella siirtämällä ainakin hylätyn päätöksen saaneet turvapaikanhakijat leirille unionin ulkopuolelle. He olisivat leirillä kunnes karkotus pantaisiin toimeen.

Eurooppalaisissa keskusteluissa ovat uutistoimisto Reutersin mukaan olleet mukana ainakin Saksa, Hollanti ja hyvin maahanmuuttokriittisen oikeistohallituksen johtama Itävalta. Sekä Tanska, jonka pääministeri Lars Lokke Rasmussen keskusteluista tanskalaismedialle kertoi.

Mykkänen korosti, että kyseessä on suunnitelma, eikä asiasta ole tehty vielä konkreettisia ehdotuksia tai päätöksiä.
–Mitään ehdotusta ei ole tehty, ei (EU:n oikeus-ja sisäasioiden) neuvostossa eikä kahdenvälisesti. Kyse on suunnitelmasta. Tällä hetkellä voi vain nähdä, että se on vaikea toteuttaa. Samaan aikaan on olemassa objektiivinen haaste, että palautuksia on erittäin vaikea toteuttaa. Lähden itse siitä, että jos henkilö lainvoimaisen kielteisen päätöksen saa, se tarkoittaa sitä, että Euroopasta täytyy poistua. Muuten meidän turvapaikkajärjestelmä romahtaa.

Mykkänen painotti, että jonkinlainen yhteinen eurooppalainen ratkaisu tarvitaan.
–Eurooppalainen ratkaisu tarvitaan joka tapauksessa ja sen päälle seuraavassa vaiheessa tarvitaan ratkaisu, jossa rajan yli tuleva turvapaikanhaku voidaan korvata järjestelmällä, jossa hakijat otetaan suoraan pakolaisleireiltä.

Lars Lokke Rasmussenin mukaan pilottihanke voisi toimia pohjana uudelle eurooppalaiselle turvapaikkajärjestelmälle. Nyt puheissa oleva EU:n ulkopuolinen leiri ei sijaitsi Afrikassa, kuten aiemmin on esitetty, vaan Euroopassa, mutta unionin alueen ulkopuolella.

Tarkoituksena on vähentää turvapaikanhakijoiden määrää Euroopassa ja ylipäätään karistaa Euroopan houkuttelevuutta turvapaikanhaun kohteena.

Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat eivät enää voisi jäädä hakemuksen kohdemaahan esimerkiksi valitusprosessien turvin vaan heidät toimitettaisiin leirille.
– Suoraan sanottuna: se [uusi keskus] sijaitsisi maassa, joka ei ole siirtolaisten tai ihmissalakuljettajien lempikohteita, Rasmussen sanoi.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/25...aillusta-sailytyskeskuksesta-vaikea-toteuttaa
 
Miten v-a se sitten onnistuu Australialta? Nehän ei päästä pakolaisia mantereella vaan kuskaavat jonnekin Pääsiäissaarille, vai mikä lieneekään. En ole kuuluut että Australia olisi mitenkää boikottilistalla ihmisoikeuksien loukkauksista. Senhän annetaan jopa osallistua euroviisuihin.
 
Ei tuo ole vaikeaa kuin yltiöliberaaleille eurooppalaisille. Täällä ei vain haluta tehdä asialle mitään. Sitten vingutaan kun on liian myöhäistä ja tavarat housuissa.
 
Back
Top