Analyysi: Petteri Orpon kokoomus-vene vuotaa
Helsingin kokoomuslaisen pormestarin Jan Vapaavuoren kapina hallituksen maakunta-sotea vastaan kaivaa kuoppaa Petteri Orpon pääministerihaaveille.
Puolueiden kannatus
7.6.2018 klo 07:00
Jan Vapaavuori ja Petteri Orpo kuntavaalien kokoomuksen vaalivalvojaisissa Helsingissä huhtikuussa 2017.Jarno Kuusinen / AOP
Pekka Kinnunen
Kokoomuksella on takana tuskainen kevät. Maaliskuussa kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti äänestävänsä hallituksen sote-esitystä vastaan. Huhtikuussa kansanedustaja Harry Harkimo jätti kokoomuksen ja polkaisi käyntiin oman poliittisen liikkeensä.
Harkimon Liike Nyt herätti nopeasti muistikuvat 1990-luvun nuorsuomalaisesta puolueesta, joka repi kokoomusta Helsingissä ja Uudellamaalla.
Toukokuussa kokoomuksen eduskuntaryhmästä löytyi toinen sote-vastustaja, kun oikean laidan Susanna Koski kertoi äänestävänsä hallituksen sote-esitystä vastaan.
Maakuntahallinto närästää kokoomusta
Lepomäki oli perustellut sote-kapinaansa sillä, että hallituksen paketista näytti toteutuvan keskustan hellimä maakuntahallinto, mutta kokoomukselle tärkeä valinnanvapaus oli uhan alla.
Keskustan ajama maakuntahallinto on ollut kokoomusväelle vaikea nieltävä. Petteri Orpo on yrittänyt myydä hallituksen maakunta-sotea omilleen vetoamalla siihen, että sosiaali- ja terveyspalveluille tarvitaan joka tapauksessa kuntaa leveämmät hartiat.
Orpo on kunnian miehenä puolustanut hallituksen sote-pakettia. Hän on korostanut, että kokoomukseen on voitava luottaa sopimuskumppanina.
Valinnanvapaudesta rippeet jäljellä?
Viime viikolla perustuslakivaliokunta sai vihdoin valmiiksi yksimielisen lausuntonsa, jossa vaaditaan valinnanvapauden aikataulun lykkäämistä ja avataan soten tiukkaa menokehystä.
Maanantaina Ylen A-studiossa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tylytti kokoomusta ja Petteri Orpoa.
Vapaavuori sanoi, että hänestä tuntuu, että kokoomus on matkan varrella myynyt melkein kaikki periaatteensa: valtion talouden vastuullisen hoidon, kaupunkien kuulemisen ja hyvän lainvalmistelun.
- Nyt se ainoa, mikä sinne on jäänyt, valinnanvapaus, niin siitäkin tuntuu olevan enää rippeet jäljellä, Vapaavuori synkisteli.
Suurten kaupunkien ääni painaa
Petteri Orpo on kuitannut Vapaavuoren sodan maakunta-sotea vastaan sanomalla, että sosiaali- ja terveydenhuoltoa uudistetaan koko Suomea varten eikä vain pääkaupungin näkökulmasta.
Helsingin ja Uudenmaan ääni kuuluu kokoomuksessa kuitenkin kovaa. Eduskuntaryhmän 38 kansanedustajasta peräti 15 tulee Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä. Myös kokoomusvetoinen Turku ja demarijohtoinen Tampere ovat olleet nihkeitä maakuntahallinnolle.
Helsinkiläinen Vapaavuori syytti A-studiossa turkulaista Orpoa siitä, että kokoomus on myynyt muun muassa kaupunkilaisen äänen kuulemisen. Maakuntahallinto on Vapaavuorelle kaiken pahan alku.
Eduskuntaryhmä punnitsee soten painon
Kokoomuksen eduskuntaryhmä ottaa todennäköisesti tänään kantaa siihen, miten kokoomuksen tavoitteet hallituksen sote-uudistuksessa ovat toteutumassa. Hallituksen niukka enemmistö ei kestä uusia sote-kapinallisia.
Toukokuun lopulla TV1:n Ykkösaamussa Orpo varasi kokoomuksen eduskuntaryhmälle uuden harkintamahdollisuuden soteen.
- Jos meidän eduskuntaryhmä tulee siihen tulokseen, että sote-uudistus ei vastaa niitä tavoitteita, joita olemme sille asettaneet, niin silloin meillä ei ole syytä sitä tukea, Orpo linjasi.
Kokoomuksen eduskuntaryhmässä pahaa verta herätti jo syksyn 2015 hallituskriisi, jossa keskustajohtaja, pääministeri Juha Sipilän koettiin jyränneen kokoomuksen. Silläkin voi olla vaikutusta, kun hallituksen kohtalosta päätetään.
"Kiusallisista aiheista ei keskustella"
Perustuslakivaliokunnan asettamien reunaehtojen selvittyä Orpo on näyttänyt varovaista vihreää valoa. Orpo on tulkinnut, että valinnanvapaus voidaan toteuttaa ja menokuri pitää, mutta ongelmana on valinnanvapauden aikataulun lykkääminen.
Viikonvaihteen puoluekokouksessa kuunnellaan kokoomuksen kentän ääntä sotesta.
Pormestari Vapaavuori aikoo suunnistaa puoluekokoukseen Turkuun, ”kun on aina tähän saakka käynyt puoluekokouksessa”. A-studiossa hän epäili, että syntyykö Turussa oikeaa sote-keskustelua.
- Minä luulen, että todennäköisintä on se, että kiusallisista aiheista ei haluta paljon keskustelua käydä, Vapaavuori totesi.
Orpo tarvitsee yhtenäisen kokoomuksen
Orpo valitaan Turussa jatkokaudelle kokoomusjohtajaksi ilman vastaehdokkaita. Hänellä on kuitenkin täysi työ kokoomuksen yhtenäisyyden varmistamisessa. Pääministerikisassa Orpo tarvitsee tuekseen yhtenäisen puolueen.
Orpolle kaksi vuotta sitten puheenjohtajan vaalin katkerasti hävinnyt Alexander Stubb on kertonut menevänsä puoluekokoukseen "tukemaan Orpoa".
Kesän 2014 puoluekokouksessa Orpo tuki Vapaavuorta, joka hävisi silloin sekä Stubbille että Paula Risikolle. Näin ne polut risteilevät.
Huhtikuun 2017 kuntavaaleissa Orpo onnistui nostamaan kokoomuksen eduskuntavaalien kolmostilalta ykköseksi. Merkittävänä apuna siinä olivat Vapaavuoren lähes 30 000 ääntä Helsingistä.
Helsingin pormestarin sote- ja kokoomus-kritiikki on jo kauan sitten ylittänyt pelkän pääkaupungin edunvalvonnan vaatimukset. Eduskunnan käytävillä pohditaan jo, mihin Vapaavuori oikein tähtää. Stadin presidentiksi?
https://yle.fi/uutiset/3-10241763?origin=rss