Komissio kieltämässä itselataavat?

FinnNSF

Eversti
Lahjoittaja
ELSO 3.0
Lueskelin lontoon murteella olevan draftin ja vertasin suomenkieliseen nykyiseen ampuma-asedirektiiviin.

Käytännössä siis siviileille nykyisin sallitusta luvallisesta B kategoriasta kohta

7 monipatruunaiset itselataavat siviilikertatuliaseet, jotka muistuttavat monipatruunaista itselataavaa sarjatuliasetta.

siirtyisi siviileiltä kiellettyjen A kategoriaan. Ilmeisesti puolarihaulikot olisivat edelleen kosher. Brysselin herrojen #&tutukseksi SRA:ta M1 Garandilla jatkossa?
 

Vääpeli

Ylipäällikkö
Kuka määrittelee muistuttavan aseen... onko se Ar16 maalattava pinkiksi ja lisättävä pinkkiä karvaa siihen, ettei se muistuta pahaa sotilasasetta. Mitens kaliiberit, kuten ranskassa on että sotilaskaliiberit on kielletty siviileiltä.... Tästä ei hyvä tule.
 

Rauhantekijä

Ylipäällikkö
Suomalainen reserviläinen on siviili, jolla on direktiivin valmistelijoiden näkökulmasta yksiselitteisesti siviilin status.
Valmistelijat eivät ole ottaneet mitään kantaa reserviläisyyteen, joka on aika suomalainen ilmiö. Manner-euroopan näkökulma korostuu ja reserviläisarmeijat onneksi unohdettu.

Siviili on parempi suomentaa yksityishenkilöksi - riippumatta tämän mahdollisesta kansallisesta poikkeusolojen tehtävästä tai virkasuhteesta valtion väkivaltakoneistoihin. Tämä on myös yksiselitteisesti suomalaisen lainsäätäjän näkemys - sitten kun direktiiviä aletaan ensi vuoden alkupuolella valmistelemaan osaksi kansallista lainsäädäntöä.
Suomella on mahdollisuus muuttaa kansallista lainsäädäntöä ja määritellä uudelleen henkilöiden statuksia - jos niin päätetään tehdä. Silloin jää voimaan, että puhtaasti siviili-yksityishenkilö ei saa pitää manittua asetta, mutta jollain toisella statuksella oleva henkilö saa pitää. EU edellyttää vain että direktiivi implementoidaan Suomen kansalliseen lainsäädäntöön, mutta EU ei sano mitään siitä kenellä kansallisen lainsäädännön perusteella erikseen mainitusti saa olla puheena oleva ase. Saa olla kunhan ei ole siviili-yksityishenkilö. No nyt vaan ideoimaan uusia rooleja maanpuolustajille, voi olla isokin remontti, mutta eikös sellaista muutenkin ole täällä peräänkuulutettu? Tulis samalla sekin asia hoidettua.

Älkääkä ny ainakaan lintua alkako ampumaan tämän ajatuksen takia. Huomautan, että toistaiseksi tämä on ainoa ehdotus joka puolareiden pitämiseksi on täällä esitetty.
Laittakaa vaihtoehtoisia ehdotuksia vapaasti vaan jos on parempia.


.
 

Bushmaster

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Last edited by a moderator:

Rauhantekijä

Ylipäällikkö
Oletetaan, että direktiivi tulee voimaan sellaisenaan ja Suomen viranomaiset/päättäjät ottavat määräykset sellaisenaan kansalliseen lainsäädäntöön ja alkavat sitä soveltamaan. Herättää pari kysymystä.

a) Mikä on aika, jolloin lakia aletaan soveltamaan tai muuttuuko lupa heti väliaikaiseksi, jolloin haltijoilla on tavallaan ns. "siirtymäaika" ?
b) Ottaako valtio itselataavat pois noin vaan vai maksaako valtio aseista jotain? (Myyminenhän on mahdotonta koska kukaan ei niihin saa lupia.)
c) Onko asia maanpuolustuksen kannalta jopa niin iso kysymys, että kielto nousee kynnyskysymykseksi EU -jäsenyyden jatkamisessa?
 
Suomalainen reserviläinen on siviili, jolla on direktiivin valmistelijoiden näkökulmasta yksiselitteisesti siviilin status.

Siviili on tämän eurostoliiton aikomuksen yhteydessä parempi suomentaa yksityishenkilöksi - riippumatta tämän mahdollisesta kansallisesta poikkeusolojen tehtävästä tai virkasuhteesta valtion väkivaltakoneistoihin. Tämä on myös yksiselitteisesti suomalaisen lainsäätäjän näkemys - sitten kun direktiiviä aletaan ensi vuoden alkupuolella valmistelemaan osaksi kansallista lainsäädäntöä.
Itse asiassa Rauhantekijän ajatus ei - periaatteessa - ole *täysin* mahdoton. Lainaus direktiiviehdotuksesta:

(2) In Article 2, paragraph 2 is replaced by the following:
‘2. This Directive shall not apply to the acquisition or possession of weapons and ammunition, in accordance with national law, by the armed forces, the police, the public authorities. Nor shall it apply to commercial transfers of weapons and ammunition of war.
Mutta koska Suomi, en pidättäisi henkeä tällaista lainmuutosta odotellessa.

Mutta yleisesti ottaen näyttää pahalta, tässä esimerkki:

Member States shall take all appropriate steps to prohibit the acquisition and the possession of the firearms and ammunition classified in category A and to destroy those firearms and ammunition held in violation of this provison and seized.
 

Bushmaster

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Jussi Halla-aho: ”Minulle valehdeltiin – EU:n ase-esityksellä huomattava vaikutus Suomeen”
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/141150-jussi-halla-aho-minulle-valehdeltiin-eun-ase-esityksella-huomattava-vaikutus-suomeen

  • Jussi Halla-ahon mielestä on käsittämätöntä, että EU-komissio esittää sarjatuliaseita muistuttavien puoliautomaattiseksi valmistettujen aseiden kieltämistä.

KOTIMAA
Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) kertoo blogissaan EU:n ampuma-asedirektiivin etenemisestä.

EU-komissio julkaisi eilen esityksensä uudeksi direktiiviksi. Halla-aho kirjoittaa keskustelleensa viime viikolla direktiiviesityksen sisällöstä komission edustajan kanssa ja lähestyneensä sen jälkeen suomalaisia alan harrastajia kirjeellä.

- Komissiosta soiteltiin myöhemmin perään ja varoitettiin, että perjantain 13.11. terrori-iskut Pariisissa ovat muuttaneet tilannetta. Tästä huolimatta en voi välttää tunnetta, että minulle valehdeltiin siitä, mitä esitys sisältää ja - varsinkin - mitä se ei sisällä. Pahoittelen tässä yhteydessä sitä, että lietsoin kirjeelläni väärää optimismia harrastajakunnassa, Halla-aho kirjoittaa.
Halla-ahon mukaan direktiiviuudistuksen taustalla on se, että jäsenvaltioiden kirjavat kansalliset käytännöt yhdistettynä vapaaseen liikkuvuuteen ”luo porsaanreikiä, joita rikolliset voivat käyttää ja käyttävät hyväkseen”.

- Ainakin osassa tänä vuonna tehdyistä islamistisista terrori-iskuista (Pariisi, Kööpenhamina, Thalys-juna, uudelleen Pariisi) käytettiin AK-47-rynnäkkökiväärejä, jotka oli koottu eri maissa eri tavoin deaktivoiduista aseista kannibalisoiduista osista, tai entisiä sotilasaseita, jotka oli konvertoitu sarjatulitoimisista puoliautomaattiksi, myyty sellaisina laillisesti siviilimarkkinoilla, ja myöhemmin muutettu laittomasti takaisin täysautomaattisiksi, Halla-aho kirjoittaa.

Halla-ahon mukaan uudistustyötä ei voida kokonaan tehdä nopealla aikataululla, mutta toisaalta EU:ssa pidetään välttämättömänä puuttua porsaanreikiin.

Halla-ahon mielestä komission esityksessä on Suomen kannalta ”kaksi erityisen huolestuttavaa ja perusteiltaan kyseenalaista kohtaa”.

- Sarjatuliaseiden täyskielto vaikuttaisi suureen joukkoon asekeräilijöitä. Vaikka sarjatuliaseet sinänsä ovat suosittuja rikollisten ja terroristien keskuudessa, laillisesti hallussapidettyjä sarjatuliaseita ei tietääkseni ole juuri koskaan käytetty rikosten tekemiseen sen enempää Suomessa kuin muuallakaan Euroopassa. Kuten komissio itsekin esityksensä perusteluissa toteaa, terroristit ovat käyttäneet hyväkseen vaihtelevia deaktivointisäädöksiä toimivien sarjatuliaseiden rakentamiseksi, Halla-aho kirjoittaa.

Halla-ahon mielestä on käsittämätöntä, että komissio esittää sarjatuliaseita muistuttavien puoliautomaattiseksi valmistettujen aseiden kieltämistä.

- ”Sarjatuliasetta muistuttavien” kiväärien kieltämisellä olisi huomattava vaikutus Suomessa, koska se käytännössä lopettaisi sekä practical-ammunnan että sovelletun reserviläisammunnan (SRA). Practical-ammunta on yksi maamme suosituimmista ja eniten kansainvälistä menestystä tuoneista urheiluammunnan lajeista. Suomen maanpuolustus taas perustuu suureen ja koulutettuun reserviin. SRA on reserviläisten omaehtoista ja -kustanteista ampumataidon ylläpitämistä, joten reserviläiskiväärien kielto vaikuttaisi suoraan maanpuolustuksen uskottavuuteen, Halla-aho tulkitsee.

- Komission puoliautomaattisia aseita koskevat esitykset eivät ole oikeasuhtaisia eivätkä edistää minkään havaitun uhan poistamista, koska kyseisiä aseita ei käytetä rikosten tai terrori-tekojen tekemiseen. Sen sijaan tällaisilla toimilla kajotaan tuhansien ihmisten harrastukseen ja omaisuuteen ja rangaistaan syyttömiä tapahtumista, joihin he eivät millään tavalla liity, Halla-aho kritisoi.

Hän muistuttaa, että EU-parlamentti voi vielä muuttaa komission esitystä.
 

Rauhantekijä

Ylipäällikkö
Itse asiassa Rauhantekijän ajatus ei - periaatteessa - ole *täysin* mahdoton.
Juuri näin. Nyt tuota kohtaa direktiivissä ei pidä mennä enää muuttamaan ja täsmentämään, vaan antaa sen mennä läpi noilla maininnoilla.
Sen jälkeen Suomen kansallinen lainsäädäntö siihen malliin, että porsaanreikä on toimiva ja vastaa -ainakin- maassa järjestettyä maanpuolustustoimintaa.

Tai voihan sitä muuttaa jos yhdessä löytyy muita maita jotka myös tarvitsevat huomion vastaavanlaiseen reserviläis-perusteiseen armeijan osaan kuten Suomi. Niin tai näin, näen tässä ainoastaan pelastusmahdollisuuksia ressutoiminnan perusteella armeijaan linkiten. Maanpuolustuksen ulkopuoilisille harrastajille en osaa löytää mitään puolarien pelastusmahdollisuutta, en vaan osaa.


.
 
Viimeksi muokattu:

Tetra

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
ELSO 2.0
Jos ei ole jo täällä, niin käykäähän allekirjoittamassa.
Allekirjoitan, mutta onko tuossa linkissä tarkoituksella nimi (nimesi?) näkyvissä? Siinä näkyy recruiter eli siis linkkaajan nimi. Sen voisi muokata pois, ellei sitten ollut tarkoituskin että se nimi näkyy. @Mustaruuti

Tässä linkki jossa ei näy nimeä: https://www.change.org/p/council-of-the-european-union-eu-you-cannot-stop-terrorism-by-restricting-legal-gun-ownership?

Edit. Vielä jäi nimi Bussen lainaukseen.
 
Viimeksi muokattu:

jurppi

Ylipäällikkö
Voi kun tämä olisi totta.

Kun asioita käsiteltiin eduskunnan suuressa valiokunnassa kokoomus ei millään tavoin ilmoittanut vastustuksestaan. Siksi ei ole luottamista kokoomuksen yksittäisten poliitikkojen kannanottoihin. Ja, käykö lisäksi niin että Kepu pettää myös (kuten aina?)

Suomi on tässä asiassa erittäin hankalassa tilanteessa. Päin vastoin kuin muilla EU-mailla, meidän maanpuolustuksemme (= kansallinen turvallisuutemme) perustuu kokonaan yleiseen asevelvollisuuteen ja reserviläisyyteen. Itselataavien aseiden kielto käytännössä estäisi vapaaehtoisuuteen perustuvan reserviläisten ammuntalajien harrastuksen. Kielto koskettaisi kymmeniä tuhansia aktiivisia reserviläisiä. Samalla tavalla se haittaisi myös kymmeniä (jopa satoja) tuhansia metsästäjiä..monet uusimmista metsästysaseista kun ovat myös itselataavia (haulikoita jne.) Kuten myös ampumaurheilun harrastajia koska lähes kaikissa pistoolilajeissa käytetään itselataavia aseita.

Suomen ei ole pakko tyytyä EU:n esityksiin. Meillä on jopa omaan kansalliseen turvallisuuteemme liittyvät perusteet sallia kaikenlaisten itselataavien aseiden hankinta, nykyisin voimassa olevilla käyttötarpeilla ja perusteilla. Kysymys on vain siitä haluaako poliittiset päättäjämme toimia suomalaisten reserviläisten, metsästäjien ja ampumaurheilun harrastajien puolella. Hallituspuolueiden ottama kanta riittää estämään kiellon. Persut ovat olleet johdonmukaisesti rajoituksia vastaan. Kokoomus ja keskusta ovat aikaisemmin olleet tiukentamassa aselakeja. Jää nähtäväksi mikä on ko. puolueiden kanta tähän esitykseen.
 

Creidiki

Kenraali
Lahjoittaja
Eikös "Kansallinen turvallisuus " ole yleisavain direktiivien kiertämiseen?
 

Laamanator

Eversti
Valmistelijat eivät ole ottaneet mitään kantaa reserviläisyyteen, joka on aika suomalainen ilmiö. Manner-euroopan näkökulma korostuu ja reserviläisarmeijat onneksi unohdettu.


Suomella on mahdollisuus muuttaa kansallista lainsäädäntöä ja määritellä uudelleen henkilöiden statuksia - jos niin päätetään tehdä. Silloin jää voimaan, että puhtaasti siviili-yksityishenkilö ei saa pitää manittua asetta, mutta jollain toisella statuksella oleva henkilö saa pitää. EU edellyttää vain että direktiivi implementoidaan Suomen kansalliseen lainsäädäntöön, mutta EU ei sano mitään siitä kenellä kansallisen lainsäädännön perusteella erikseen mainitusti saa olla puheena oleva ase. Saa olla kunhan ei ole siviili-yksityishenkilö. No nyt vaan ideoimaan uusia rooleja maanpuolustajille, voi olla isokin remontti, mutta eikös sellaista muutenkin ole täällä peräänkuulutettu? Tulis samalla sekin asia hoidettua.

Älkääkä ny ainakaan lintua alkako ampumaan tämän ajatuksen takia. Huomautan, että toistaiseksi tämä on ainoa ehdotus joka puolareiden pitämiseksi on täällä esitetty.
Laittakaa vaihtoehtoisia ehdotuksia vapaasti vaan jos on parempia.


.
Vaikka aikomuksesi on ilmeisen hyvä, niin se ei valitettavasti onnistu. Reserviläinen on asevoimien ulkopuolisena yksityishenkilönä siviili. Sen määritelmä ei ole edes suomalainen keksintö, vaan tulee kansainvälisistä sopimuksista, jopa Geneven sopimuksesta asti(?).

Oletetaan, että direktiivi tulee voimaan sellaisenaan ja Suomen viranomaiset/päättäjät ottavat määräykset sellaisenaan kansalliseen lainsäädäntöön ja alkavat sitä soveltamaan. Herättää pari kysymystä.

a) Mikä on aika, jolloin lakia aletaan soveltamaan tai muuttuuko lupa heti väliaikaiseksi, jolloin haltijoilla on tavallaan ns. "siirtymäaika" ?
b) Ottaako valtio itselataavat pois noin vaan vai maksaako valtio aseista jotain? (Myyminenhän on mahdotonta koska kukaan ei niihin saa lupia.)
c) Onko asia maanpuolustuksen kannalta jopa niin iso kysymys, että kielto nousee kynnyskysymykseksi EU -jäsenyyden jatkamisessa?
Asia ei varmasti ole niin merkittävä, että sen takia edes retorisoitaisiin erolla EU:sta.

Hihaviitosena voisin arvioida, että ensi vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana alkaa asian valmistelu ja vuoden loppuun mennessä kansan aseistariisunta on suoritettu. Kalusto tullaan todennäköisesti eurostoliiton tapaan korvaamaan kohtuullisella rahallisella korvauksella, jonka kustantavat veronmaksajat. Hyvässä tapauksessa eurostoliitto tulee asiassa sen verran vastaan, että kompensoi valtioiden esityksestä aiheutuvat kustannukset erillisellä rahoituksella.

Itse asiassa Rauhantekijän ajatus ei - periaatteessa - ole *täysin* mahdoton. Lainaus direktiiviehdotuksesta:Mutta koska Suomi, en pidättäisi henkeä tällaista lainmuutosta odotellessa.

Mutta yleisesti ottaen näyttää pahalta, tässä esimerkki:
Direktiivi on rajattu koskemaan yksityishenkilöiden aseenomistusta. Viranomaisten omistuksessa olevia aseita esitys ei koske. Jatkossa aseita eurostoliitossa tulee olemaan vain virkamiehillä viran puolesta. Myöskään virkamies ei yksityishenkilönä saa omistaa A-luokan aseita, kuten ei kukaan muukaan.

Viranomaisten ulkopuolella korkeintaan julkisoikeudellisilla yhteisöillä (esim. mpk) saattaa mahdollisesti olla mahdollisuus em. aseiden omistamiseen. Se tarkoittaisi sitä, että jatkossa kaikki toiminnallisten lajien harrastaminen tapahtuisi maksimissaan kolhoosiaseilla kaluston omistavan organisaation puitteissa. Tällöin toiminta voisi jatkua, joskin merkittävästi erilaisessa muodossa.
 

jurppi

Ylipäällikkö
Eikös "Kansallinen turvallisuus " ole yleisavain direktiivien kiertämiseen?
Suomalaisten poliitikkojen tulisi ymmärtää että asioista voidaan aina neuvotella..

Esimerkiksi juuri nythän meillä on tarvetta uudistaa lakejamme siten että voimme osallistua jäsenmaiden yhteiseen puolustukseen...Ja, varmaankin sitä tullaan muuttamaan.. Suomalaisten ministerien tulisi kuitenkin ymmärtää koplata asioita niin että samalla kun tuota em. lakia muutetaan niin Suomelle pitää sallia myös itselataavien reserviläis- ja metsästysaseiden hankinta. Varsinkin kun meillä on reserviläisarmeija jonka pitää pystyä harjoittelemaan vapaaehtoiselta pohjalta..eikä sitä nykyaikana harjoitella millään puupyssyillä. Ministeri voisi vielä mainita kahdenkeskisesti että reserviläisille tarvitaan kunnon pyssyjä, meillä kun sattuu olemaan tuota yhteistä itärajaa äkäisen naapurin kanssa koko puolen Euroopan mitalla..eikä niitä karhujakaan nyt ihan millä tahansa torrakolla saada nurin. Näin tulisi metsästäjienkin tarpeet sopivasti huomioitua.
 

Rauhantekijä

Ylipäällikkö
Vaikka aikomuksesi on ilmeisen hyvä, niin se ei valitettavasti onnistu.......
En valitettavasti osta esittämiäsi näkökohtia keskeisimmiltä osin. Lähtökohta on liian perinteinen suomalainen ja ulkolaisille alistuva.

Oikeasti tämä asia menee juuri niin kuten sanoin, että nyt on tullut määritelmät (pelisäännöt) ja nyt pitää pelata. Suomalaiset virkamiehet ovat loistavia laatimaan sanakäänteitä ja perusteluja kun on kyse esimerkiksi hallinto-oikeuksien käsittelystä ja siitä kuinka tavallinen kansalainen lytätään ihan kotipeleissä. Nyt on tilaisuus koeponnistaa osaaminen kanainvälisellä pelikentällä.
En ymmärrä alkuunkaan miksi hanskat pitäisi heittää jäähän heti aloitusvihellyksessä?? Ei muutkaan EU maat aloita rähmällään olosta.
 

Vilperi

Alikersantti
Jos tämä menee läpi niin voisikohan esim. PV lunastaa kielletyt aseet ottiaseiksi ja alistaa ne vaikka MPK:n harjoitusaseiksi... Tällöin et omistaisi omaa asettasi, mutta voisit hakea sen kuitille. Vaikeaksihan tuo menisi ja vaatisi jonkin verran työtä em. järjestöiltä, mutta se mahdollistaisi ampumaharrastusten jatkumisen.
 
Top