Kirjallinen vastaus MEP Beatrix von Storchin välikysymykseen (E-000181/2016) asedirektiiviehdotuksesta:
Useampi teistä on varmasti jo moneen kertaan miettinyt ehdotuksen luettuaan onko tässä enää mitään järkeä?
Saksalainen MEP Beatrix von Storch on kysynyt (aivan kuten Anneli Jäätteenmäki ja Henna Virkkunenkin) komissiolta perusteluita ja todisteita uuden asedirektiiviehdotuksen hyödyistä. (lähde:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do… )
Tarkalleen ottaen hän kysyi kaksi kysymystä:
- Kuinka monta vuosittaisista tuhannesta (tai viime vuosikymmenen kymmenestä tuhannesta) "tuliaseisiin liittyvistä henkirikoksista" on tehty luvallisella tai luvanhaltijalta varastetulla tuliaseella? Olkaa hyvä ja listatkaa luvut viimeiseltä kymmeneltä vuodelta jäsenmaakohtaisesti ja asekategoriakohtaisesti (A, B, C ja D).
- Kuinka monta aiemmin puoliautomaattina luvitettua luvallista asetta, joka on muutettu takaisin automaattiaseeksi, on ollut rikoksentekovälineenä viimeisen kymmenen vuoden aikana? Olkaa hyvä ja listatkaa luvut jäsenmaittain ja kategorioittain kategoriasta B1 kategoriaan B7.
Kysymykset ovat hyviä, täsmällisiä ja juurikin niitä kysymyksiä, joihin mekin haluaisimme varmasti kovasti kuulla vastauksen.
Rouva Bienkowska, on nyt vastannut kysymykseen komission puolesta (lähde:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do… )
Vastaus suomennettuna on seuraava (toim. huom. - poliitikon sanomisia on hankalahkoa suomentaa täsmällisesti, mutta yritimme parhaamme):
"18. Marraskuuta 2015 komissio julkaisi raportin tuliasedirektiivin soveltamisesta, joka perustuu tutkimukseen [joka löytyy täältä:
http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/8385?locale=en]
Analyysi osoitti, että eräissä jäsenmaissa käytetään väärin laillisia aseita. Tutkimuksessa listataan esimerkkejä jäsenmaiden viranomaisilta, joissa rikosten ja laillisten tuliaseiden välillä on yhteys. Esimerkiksi Suomessa, keskimäärin, tehdään 20-30 henkirikosta vuosittain tuliaseilla ja alle 10 niistä laillisilla tuliaseilla. Toinen esimerkki on Tsekki, missä vuonna 2013 raportin mukaan käytetty tuliase oli neljä kertaa todennäköisemmin luvallinen kuin luvaton. (Toim. huom: Käytetty, missä? Henkirikoksissa? Asekeräilyssä? Metsästyksessä? Reserviläistoiminnassa? Eikö tahtotilan pitäisi olla, että turvallisesti käytetyt tuliaseet ovat 100% luvallisia?)
Tämän tutkimuksen lisäksi muutaman viimevuoden aikana Euroopassa on tapahtunut muutama massamurha, jotka on tehty luvallisilla tuliaseilla. Esimerkkeinä voidaan käyttää Nanterren ampumavälikohtausta (2002), Jokelan ampumavälikohtausta (2007), Winnenden koulun ampumista 2009 sekä Cumbrian ampumista vuonna 2010, sekä ampumavälikohtausta Ridderhofin ostoskeskuksessa alankomaissa 2011. Suurimmassa osassa massamurhia, puoliautomaattisia aseita käytetään usein, kuitenkaan tarkkaa dataa ei ole olemassa
YK:n UNODC:n tutkimus "Global Study on Homicide 2013" raportoi että tuliaseiden omistamisen ja ampuma-aserikosten välillä on yhteys." (Toim. huom: Ihanko tosi? Toki, tässä ei otettu kantaa siihen, ovatko aseet luvattomia vai luvallisia.)
Kuka tahansa välttävän lukutaidon omaava ihminen (eli siis meidän kohderyhmäämme kuuluva) on jo tässä vaiheessa huomannut, että eihän Bienkowska (joka siis, hinnalla millä hyvänsä, ei halua nähdä enään ainoatakaan Kalashnikovia Euroopassa) ole vastannut KUMPAANKAAN esitettyyn kysymykseen. Firearms Unitedin Puolan edustajat ja puolalaiset ovat jo tälläkin sivulla aiemmissa kommenteissa antaneet tulkintaohjeita Bienkowskan lausuntojen tulkitsemiseen - lyhykäisyydessään neuvo oli: "Jos hänen huulensa liikkuvat, hän valehtelee."
Tästä voidaan vetää muutama johtopäätös, jotka toki ovat jo ammunnan harrastajien, metsästäjien, urheiluampujien, asekeräilijöiden ja reserviläisten tiedossa, mutta kertauksen vuoksi:
1. Komissiolla ei ole faktoja. Komissio ei pysty vastaamaan esitettyyn välikysymykseen, koska tilastot eivät yksinkertaisesti tue komission väitteitä tai toimia.
2. Komissiolla on tutkimus käytössään, (löytyy täältä, sekä linkki, että analyysi:
http://firearms-united.com/…/how-to-decrease-firearms-rela…/) ja se on heidän itse teettämänsä. EC DG Home julkaisi sen heinäkuussa 2014, mutta sitä ei näytetä, sillä se ei tue heidän direktiiviehdotustaan. Tärkeimmät löydökset ovat:
- Melkein kaikki 10 000 aseisiin liittyvää kuolemaa johtuivat laittomista aseista (sivu 30).
- Suurin osa laittomista aseista tulee rajojen ylitse EU:n ulkopuolelta (sivu 8)
- Järjestäytynyt rikollisuus toimittaa suurimman osan luvattomista aseista (sivu 22)
- 75% aserikoksista liittyy rikolliseen toimintaan (jengit). (Sivu 37)
- LAILLINEN asekauppa työllistää merkittävän määrän ihmisiä. (Sivu 50)
3. Esimerkkinä käytetty Tsekkien tilanne on selkeä valhe. 135 rikoksissa käytetyistä 182 aseesta ovat kategorian D aseita. Tosin tässä jätetään mainitsematta, että kyseessä ei ole EU:n kategoria D, vaan Tsekkien kategoria D, mikä tarkoittaa että rikolliset käyttävät:
- Ennen vuotta 1890 valmistettuja aseita
- Yksi ja kaksipiippuisia suustaladattavia aseita
- Ilma-aseita (airsoft ja paintball)
- deaktivoituja aseita
- starttiaseita
- jousipyssyjä, jalkajousia ja niin edelleen...
Syynä tähän on se, että nämä "aseet" ovat Tsekeissä lupavapaita.
Kun tarkastellaan OIKEITA lukuja ja OIKEITA aseita, 12% ampuma-aserikoksista Tsekeissä tehdään luvallisella aseella. 12% tehtiin luvattomilla aseilla ja loput tehtiin sitten yllämainituilla D-kategorian "aseilla".
4. Suomen käyttö esimerkkinä - ei sekään ihan putkeen mennyt
EU:n rahoittama ISEC tutkimus tarkasteli 1500 henkirikosta Suomessa, Ruotsissa ja Alankomaissa ja päätyi siihen lopputulokseen minkä kaikki jo tiesivätkin: niin sanottu tavallinen henkirikos Suomessa tehdään yleensä teräaseella ja merkittävää roolia näyttelee kuningas alkoholi. Suomessa on EU:n suurin asetiheys ja Alankomaissa on alhaisin - siltikin pohjoismaissa teräaseet olivat suosittu tekoväline, toisin kuin Alankomaissa, jossa yleensä käytettiin tuliasetta.
Nyt tässä voi turhautunut lukija ihmetellä kuinka Bienkowska voi vain ladella tälläistä tekstiä joutumatta tilille sanomisistaan - vastaus on hyvinkin yksinkertainen - hän on osa komissiota, eli palkattu virkamies, joten hänen ei tarvitse välittää siitä mitä ihmiset hänestä ajattelevat.
Olemme edelleen selvittämässä kuinka äärimmäisen monimutkainen päätöksentekoprosessi EU:ssa toimii, mutta ilmeisesti lakiehdotukset tulevat virkamiehiltä, joiden ei tarvitse välittää muiden mielipiteistä. Vastapainona heille, on Europarlamentti ja europarlamentaarikot, jotka valitaan vaaleilla - mutta onko heillä tarpeeksi valtaa kääntää veneen suunta ajoissa?
Kuinka ihmeessä tässä oikein kävi näin?
Linkki alkuperäiseen englanninkieliseen artikkeliin, jota on käytetty lähteenä:
http://firearms-united.com/…/28/eugunban-ec-misuses-massac…/
#EUGunban