Jos ajatellaan että Kiina hyökkäisi Taiwaniin, niin mikä olisi paras hetki jos ajatellaan tätä myös Ukrainan sodan kautta. Olisiko se nyt kun venäjällä ja lännellä on täys työ Ukrainan tukemisessa, vai sitten kun venäjällä alkaa kuohumaan ja meno muuttuu sekavammaksi. Kumpi parempi Kiinalle?
Jos lähtökohta on se, että hyökkäys Taiwaniin on joka tapauksessa vain ajan kysymys niin spekuloin että juuri näitä asioita Kiina pohtii.
Jos jutut Yhdysvaltojen ampumatarvikkeiden tuotantokapasiteetin huonosta tilanteesta ovat totta, sen on valittava kahden tuensaajan väliltä mikäli Kiina hyökkää Taiwaniin. Auttaako Yhdysvallat Ukrainaa vai Taiwania?
Kiina saattaa haluta, että nykyinen kulutussota Ukrainassa jatkuu mahdollisimman pitkään. Odottaako se samalla kärsivällisesti, että Yhdysvaltojen varastot hupenevat? Pohjois-Korea voi olla tässä juuri se kultainen keskitie mitä Kiina tarvitsee. Massiiviset määrät kalustoa tukemaan Venäjää, jotta sota Ukrainassa voi materiaalisesti jatkua mahdollisimman pitkään, polttamatta Kiinan omaa kykyä ja kansainvälistä mainetta Venäjän suoraan tukemiseen.
Toisaalta Ukrainassa on käynnissä valtava maasota, Taiwanissa pääosaa näyttelisi meri- ja ilmasodankäynti jossa Yhdysvalloilla on eniten kykyä. Ukrainan tukeminen ei siis ole suoraan pois Taiwanin puolustamiseen tarvittavasta aseistuksesta. Yhdysvallat ei tule puolustamaan Taiwania abramseilla tai perinteisellä tykistömurkulalla joka taas on erittäin arvokasta kauraa Ukrainassa.
Joka tapauksessa operaationhan on pakko onnistua, muuten koko sotakone on meren pohjassa ja Xi siellä perässä jalat betoniämpärissä. Mitään yllätyshyökkäyksen mahdollisuutta ei ole, kenties alussa ilmavoimilla jonkunlainen, mutta maavoimat on saatava kiinni vakaaseen sillanpäähän vuorokauden-parin sisään tai todennäköisyydet onnistua keikahtavat. Taiwan on taatusti laskenut pisteen, jossa riittävä määrä aluksia ilmassa ja merellä ylittää tietyn rajan jolloin hyökkäyksen katsotaan alkaneeksi ja torjunta alkaa laulaa.
Tavallaan "rintamaekonomia" on kuitenkin Kiinan puolella, koska se pystyy tukeutumaan omaan mantereeseensa hyökätessään Taiwaniin, mutta Pohjois-Amerikan manner on kymmenentuhannen kilometrin päässä. Kiina tietää, että Yhdysvallat saa itsensä halutessaan potkaistua sotajalalle, mutta mitä väliä jos saari on jo keritty valtaamaan? Se on kuin puolustuslinja, toimii molempiin suuntiin.
Kyllähän operaatio on lähes mahdoton jos sodan realiteeteista Ukrainassa on mitään oppiminen, mutta jos Kiinassa uskotaan oman armeijan ylivertaisuuteen niin se voidaan silti tehdä. Perstuntumalla kuitenkin Kiina on laskelmoivampi kuin Venäjä ja ei ryhdy moiseen ellei ole lähes varma onnistumisestaan.
Eli jälleen tullaan siihen että suurin strateginen virhe mitä länsi voi tehdä on jäädä katsomaan diktaattorien perseilyä silmät pyöreinä. Nyt vaan tulee tuottaa niitä nykyaikaisia tehokkaita aseita joilla Venäjän armeija tuhotaan Ukrainassa vaarantamatta omaa puolustuskykyä, jolloin myös Kiina tajuaa pysyä reviirillään.