Yhdysvaltain ja Uuden-Seelannin vuosikymmeniä viileät välit näyttävät olevan lämpenemässä. Merkki ei ehkä ole ystävyyden eleeksi kaikkein tavallisin: Yhdysvallat lähettää Uuteen-Seelantiin sotalaivan. Se kuitenkin symboloi juuri sitä, mistä riidassa on kyse.
Uudessa-Seelannissa vierailleen Yhdysvaltain varapresidentin Joe Bidenin mukaan yhdysvaltalaisalus telakoituu Uuden-Seelannin kutsusta Aucklandiin marraskuussa, kun Uuden-Seelannin laivasto viettää 75-vuotisjuhliaan.
Alus on Yhdysvaltain laivaston ensimmäinen uusiseelantilaisessa satamassa sitten 1980-luvun, jolloin liittolaismaat riitautuivat ydinaseiden vuoksi. Tuolloin Uusi-Seelanti julistautui ydinaseettomaksi ja torjui vesiltään ja satamistaan alukset, joissa on ydinaseistusta.
Yhdysvallat puolestaan piti kiinni politiikastaan, jonka mukaan se ei kerro, onko sen aluksissa ydinaseita. Se myös jäädytti Anzus-puolustussopimuksen, jossa kolmantena osapuolena oli Australia, ja sääti tiukkoja rajoituksia sotilaalliselle yhteistyölle.
Lopullinen lupa viipyy vielä
Uuden-Seelannin pääministerin John Keyn mukaan maiden on löydettävä ratkaisu kiistoihinsa toistensa periaatteita loukkaamatta.
– Suhteemme on tärkeämpi kuin toisen osapuolen voitto tai häviö. Kiista alkaa olla menneisyyttä, Key sanoi.
Jää maiden suhteista alkoi sulaa kylmän sodan jälkeen, kun Uusi-Seelanti lähetti sotilaita Yhdysvaltain johtamiin joukkoihin Afganistaniin. Vuonna 2010 Yhdysvaltain tuolloinen ulkoministeri Hillary Clinton kävi kylässä, ja kaksi vuotta myöhemmin maat allekirjoittivat puolustussopimuksen.
Keyn mukaan Yhdysvalloilta ei ole pyydetty, että se luopuisi salaamasta alustensa aseistuksen. Sen sijaan Uusi-Seelanti voi tyytyä uskomaan, ettei sinne tulevissa aluksissa ole ydinaseita.
Aivan lopullista päätöstä Key ei kuitenkaan sano vielä tehneenä. Hänen mukaansa tuntuisi kuitenkin perin kummalliselta, ellei Yhdysvallat olisi muiden ystävien ja tuttavien joukossa juhlimassa laivaston 75-vutoispäivää.
Rauhanryhmä lähettää vastaan oman laivastonsa
Kysymykseen siitä, tarkoittaako vierailu sotilaallisten suhteiden lähentymistä, Key vastasi
NZME-kanavalle, että Anzusiin ei olla palaamassa.
– Meillä on itsenäinen ulkopolitiikka. Läheiset suhteet Yhdysvaltoihin ja muihin maihin ovat hyvä asia, mutta teemme omat päätöksemme asia asialta, Key sanoi.
Aktivistiryhmä
Auckland Peace Action on ilmoittanut lähettävänsä laivojaan protestina yhdysvaltalaisalusta vastaan, jos se tulee Uuden-Seelannin vesille.
– Sota-aluksilla ei ole paikkaa rauhallisessa maassamme. Emme voi vain katsella vierestä, kun asekaupasta hyötyvät edistävät sotaa kauniissa kaupungissamme, sanoo järjestön edustaja Valerie Morse.