Tässä on jonkinlainen analogia Kuuban ohjuskriisiin 1962. Näissä kova kovaa vastaan -tilanteissa on vain se huono puoli, että jos kumpikaan ei peräänny, ja perinteisesti nämä ovat viime kädessä arvovaltakysymyksiä, on janan päässä ydinsota.
Johonkin se raja kuitenkin pitää laittaa. Ei ydinase tietenkään voi olla oikeutus tehdä mitä huvittaa. Kiinan intressi kyseistä merialuetta kohtaan lienee kuitenkin loppuviimeksi pienempi kuin muun maailman intressi estää tällainen aluekaappaus. Suurin häviäjä potentiaalisessa konfliktissa kuitenkin tulisi olemaan Kiina; olisi suoranainen ihme, elleivät USA:n vastaiset sotatoimet johtaisi aika pian Kiinan ja USA:n liittolaisten (esim. EU) välisen kaupan katkeamiseen. Ja tämä siis paljon ennen kuin ydinaseiden käyttö olisi pöydällä.
Ainakin olen siinä käsityksessä, että Kiina on kiinnostunut etelä-Kiinan merestä ensisijaisesti taloudellisten intressien (esim. mahdolliset kaasuvarannot) vuoksi. Jos USA liittolaisineen sanoo, että pitää valita joko etelä-Kiinan meren valtauksen tai USA:n ja EU:n kanssa tehtävän kaupan välillä, niin aika huonolta diililtä tuo ensiksimainittu vaikuttaisi.
Onhan se jo kartaltakin katsottaessa aivan päivänselvää, että Kiinan aluevaatimus on täysin absurdi. Haluaisivat hallita parin tuhannen kilometrin päähän manner-Kiinasta ulottuvaa aluetta, joka ulottuu melkein Singaporeen asti.