Korean Sota Osa II ?

Naapurilla ei ole mitään kontrollia idän lohikäärmeeseen. Kiina tekee mitä haluaa, kuten on nähty saari kiistassa.

Ei ole kukaan sanonutkaan. Kiinan mukaan lähteminen pakotteisiin näinkin kovasti oli yllätys. Kiinan mukana lähteminen saattaa myös vesittää Putinin Dr.Evil masterplanin. Kiina toi uuden aseen koko pakettiin. Se ei olisi taas yllätys, että Venäjä laski tämän väärin.
 
Ei ole kukaan sanonutkaan. Kiinan mukaan lähteminen pakotteisiin näinkin kovasti oli yllätys. Kiinan mukana lähteminen saattaa myös vesittää Putinin Dr.Evil masterplanin. Kiina toi uuden aseen koko pakettiin. Se ei olisi taas yllätys, että Venäjä laski tämän väärin.

Aiemmin oli uutisia että Kiinan Suuri Johtaja olisi menettänyt kasvonsa Suuren Pullukan toimesta ja se on sitten vakava asia Aasiassa.

Tosin pakotteiden lopullisesta tehosta ja toteutumisesta ei voi sanoa mitään, ehkä toteutuu ehkä ei.
 
Henk.koht. spekulointia:

Täytyy muistaa, että Xi Jinping itse ei ole hirveästi PK:sta tykännyt, mutta suoria toimenpiteitä hänen on ollut vaikea tehdä sillä hänen sisäpoliittiset vastustajansa taas tukevat maata. PK:n kanssa tehtävä kauppa oli muistaakseni kytköksissä näihin vastustajiin, ja on mahdollista että Xi on huomannut nyt suuren tilaisuuden hyökätä suoraan heidän kimppuunsa. Heikennä sisäpoliittiset vastustajat, heikennä PK:ta ja näytä hyvältä ulkopolitiikassa. Kaikki tämä ennen ensi kuun puoluekongressia, jossa johtohahmoja tehdään ja putsataan.
 
Erilaisia talouspakotteita tuolla on ollut vuosikaudet, mutta onko tällä kertaa Kiina tosissaan niitä tukemassa?

Tämä tukee omaa arviota, että Pullukalla keulii sen verran vahvasti että Kiinalla on palanut hihat nuoreen herraan.
 
Luin, että Kimin teloittamalla enolla (vai setäkö se oli) oli erittäin läheiset suhteet Kiinan hallinnon kanssa. Tästäkin syystä Kim ihan perustellusti piti tätä uhkana. Kim uumoili Kiinan vehkeilevän enon kautta hänen päänsä menoksi. Kiina olisi erittäin mielellään nähnyt enon vähintään P-Korean de facto johtajana.
 
Venäjälle saattoi olla yllätys,että Kiina kuitenkin lähtee näinkin kovasti pakotepeliin.

Kiinassa on ehkä tajuttu että nyt on ihan viimeinen hetki - tai jopa sen jälkeinen - yrittää enää estää Pohjois-Korean ja usean muun maan välinen sota.

Kiinalaiset ovat saattaneet arvioida amerikkalaisia oman iltalypsylogiikkansa valossa. Sen mukaan asioita katsottuna heillä olisi vielä pitkään aikaa kiristää erilaisia etuja. Amerikkalaisen kloussauslogiikan mukaan taas kortit on lyöty pöytään puolisen vuotta sitten ja jos jotakuta ei silloin kiinnostanut neuvotella niin se on hänen häpeänsä.

Kiina tuskin haluaa suurvaltasotaa naapuriinsa (vielä kymmeneen vuoteen) joten se yrittää nyt aivan liian myöhään tehdä aivan liian vähän.

Venäjällä ei liene samanlaista hinkua estää tai siirtää sotaa.
 
Erilaisia talouspakotteita tuolla on ollut vuosikaudet

Kerry kommentoi jossain haastattelussa, että toiminta P-korean kanssa on ollut lekkeripeliä. Todellisia pakotteita ei ole ollut. Iran saatiin ydinasediiliin rankoilla pakotteilla. Rankemmilla kuin mitä P-Korea on ollut.

Haasteena on toki varmasti ollut esim. Kiinan rooli.

Mutta nyt näyttää lupaavalta.
 
Kerry kommentoi jossain haastattelussa, että toiminta P-korean kanssa on ollut lekkeripeliä. Todellisia pakotteita ei ole ollut. Iran saatiin ydinasediiliin rankoilla pakotteilla. Rankemmilla kuin mitä P-Korea on ollut.

Haasteena on toki varmasti ollut esim. Kiinan rooli.

Mutta nyt näyttää lupaavalta.

En juhlisi. Yllättävän nopealla aikataululla tehty vetypommi ja icbm testi viittaa ennemminkin siihen että Iran teki testin tänä kesänä yhdessä korean kanssa. Nopea aikataulu on merkki tehokkuudesta suhteessa kansainvälisiin sanktioihin. Pelkällä normi diplomatialla ei toisen maan tärkeä ministeri vietä kahta viikkoa Iranissa samalla kun kokeita tehdään.
P-korea otti syyt ja Iran maksaa jotain. Varmaan aika hyvin.
 
Lueskelin jonkin verran Korean historiaa ja mahdollisen Korean sota kakkosen kohdalla on erittäin tärkeää huomioida koko aiempi tapahtumaketju.

Korean diktatuurihan syntyi siitä, kun Neuvostoliitto asetti oman suosikkinsa Kimin sikäläiseksi nukkehallitsijaksi.

The Soviet Union declared war on Japan on 8 August 1945, and the Red Army entered Pyongyang on 24 August 1945. Stalin had instructed Lavrentiy Beria to recommend a Communist leader for the Soviet-occupied territories and Beria met Kim several times before recommending him to Stalin
https://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Il-sung

Ensimmäinen sota oli hyvin voimakkaasti Neuvostoliiton alullepanema, ja Kiina ajautui siihen enemmän vasten tahtoaan. Käytännössä kyseessä oli siis Proxy-sota, jonka käynnisti Neuvostoliiton hallinnoimalleen alueelleen asettama johtaja.

The People's Republic of China acquiesced only reluctantly to the idea of Korean reunification after being told by Kim that Stalin had approved the action.

Valtapolitiikka Koreassa muuttui käytännössä siinä vaiheessa kun Kiina liittyi mukaan. Wikipedian mukaan siihen asti Neuvostokenraali Shtykov oli vallankäyttäjä:

As chairman of the committee, Kim was "the top Korean administrative leader in the North," though he was still de facto subordinate to General Shtykov until the Chinese intervention in the Korean War.

Sota sinänsä oli tappioiden osalta raskas ennenkaikkea Kiinalle ja Usalle:
  • USA 33,686 battle deaths (Virallinen)
    • 8516 siihen asti, että Kiina osallistui
    • Lisäksi 2360 muita kuolemia
    • The Chinese and North Koreans estimated that about 390,000 soldiers from the United States were "eliminated" from the battlefield
  • Kiina
    • 114 000 kuollutta (Virallinen eli kiinan oma ilmoitus)
      • 400 000 kuollutta (länsiarvio)
    • 34 000 kuollutta (Virallinen eli kiinan oma ilmoitus)
      • 486 000 haavoittunutta (länsiarvio)
https://en.wikipedia.org/wiki/Korean_War

Sodan jälkeen sitten laitettiin kovia puhdistuksia ja pikkuhiljaa Korea alkoi muistuttaa enemmän ja enemmän itsenäistä valtiota. Silti kovin suuresta itsenäisyydestä ei voida puhua taloudellisten riippuvuussuhteiden takia. Kiinalaiset joukut vetäytyivät Koreasta vasta 1958. Siitä asti käytännössä Kimin kuolemaan asti elämä oli taiteilua siinä kuinka paljon ollaan Neuvostoliiton ja kuinka paljon Kiinan vaikutuspiirissä.

Neuvostoliiton sortuminen sitten mutkisti asemia ja aiheutti lisää taloudellisia murheita. Myöskin Kimin seuraaja Kim-Jong Il oli alkuperäisen diktaattorin asettama.

Mielestäni on perusteltua odottaa, että vielä Kim Jong Ilin aikana Kiinalla oli hyvä kontrolli siihen, mitä maassa tapahtui. Kim Jong Il vierailu Kiinassa itse vielä 2006. Lisäksi on huomioitava, että juuri 2006 PK teki ensimmäisen ydinkokeensa. Koko tämä ydinaseen kehittely on alusta asti tapahtunut enemmän tai vähemmän Kiinan ja Venäjän suojeluksessa tai ainakin puolittaisessa sallimuksessa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Jong-il

Aiheen ymmärtäminen tarkemmin vaatisi paremman ymmärryksen Venäjän ja Kiinan suhteista ja niiden kehityksestä koko PK:n diktatuurin voimassaoloaikana. Tulkitsen itse niin, että molemmat ovat suhtautuneet PK:n diktatuuriin siten, että USA:n vihollinen on heidän ystävänsä.

Kiinan osalta on huomattava vielä, että Kiina koki todella merkittäviä tappioita ja näistä sotatoimista päättämässä olleita henkilöitä on ollut Kiinan politiikassa pitkään vaikuttajina. Tuollaisen panostuksen jälkeen maan ei herkästi anneta luisua USA:n vaikutuspiiriin.

Se mikä on mysteeriä on, että kuka maata oikeasti nyt hallitsee. Miten Kim Jong Un on oikeasti päässyt valtaansa. En usko, että kyseessä on aito vallankäyttäjä. Toki hänkin on tehnyt puhdistuksia, mutta uskon niiden liittyvän pelkoon siitä, että hänen asemansa nukkehallitsijana voidaan korvata toisella nukkehallitsijalla. Samaa periaatetta käyttivät myös Pullean Pojan edeltäjät.

Näkisin, että nykyinen eskalaatio ei ole niinkään seurausta siitä, että PK:n kanssa on oltu aiemmin liian lepsuja. Enemmän epäilen nykyisen Kim Jong Unin kyvyttömyyttä pelata poliittista peliä Kiinan ja NL:n kanssa yhtä taitavasti kuin edeltäjänsä. Kiinan voimakkaat pakotteet kertovat tästä.

Pohjois-Korean aseman ei pitäisi perustua omaan itsenäiseen sotilaalliseen kykyyn kuten se ei ole perustunut aiemminkaan. Kiina puolustaisi maata edelleen USA:n ja Etelä-Korean hyökkäyksen varalta. Mutta Kiinakaan ei halua ydinsotaa alueensa lähelle varsinkaan kun ottaa huomioon mahdollisen eskalaatioriskin.

Tilanne on kusinen, koska ratkaisu olisi PK:n taipuminen takaisin ja nöyrästi Kiinan ohjaukseen. Pullea poika kuitenkin pelkää perustellusti, että se kuka saa riittävän hyvät suhteet Kiinaan voi olla hänelle henkilökohtainen uhka. Siksi Pohjois-Koreassa on nyt aidosti vaarallista etsiä tilanteeseen ratkaisua.

Ennustan, että kun pakotteet alkavat purra enemmän, niin joku päästää Kimin pois päiväjärjestyksestä ja maa neutralisoi suhteensa Kiinaan. No mikä tässä sitten on ongelmana? Putin ja Venäjä.

Avain on juuri Venäjän ja Kiinan välinen suhdepolitiikka. Putin ilmeisesti EI halua, että PK siirtyy täysin Kiinan vaikutuspiiriin. Siksi on tarjottu mahdollisuutta toimia Kiinasta irrallaan. Tarjotaan ydinaseteknologiaa ja keinoja olla taipumatta painostukseen. Oman henkensä edestä pelkäävä diktaattori taas tarttuu näihin keinoihin ja kulkee todennäköisesti tämän tien loppuun asti. Venäjä taas ei ole pätkän vertaa vastuullinen asiassa vaan haluaa mutkistaa tilannetta helpottaakseen omaa tulevaa laajentumistaan. On helpompi toimia kun maailma on täynnä muita uhkia, jotka sitovat USA:n resursseja.

Uskon, että pakotteet pitäisi kohdistaa itse asiassa Putinin Venäjään myös tämän Pohjois-Korean ydinaseen takia. Kusinen tilanne. Pohjois-Korean ydinaseet ei tässä ole edes se suurin uhka vaan Venäjän vastuuttomuus asiassa. Jos Pohjois-Korea jätetään kulissitoimijana välistä, niin se on itseasiassa Venäjä jokaa haluaa levittää ydinaseteknologiaa myös Syyriaan ja Iraniin. Maskirovkaa kaikki tyynni. Aika näyttää mitä tapahtuu.
 
Perkele Donald nyt hiljaa. Juuri eilen tuli liennytystä ja uutista että ehkä tästä selvitään. Tillerson sanoi että neuvottelutie on auki. Kommunikointi pelaa.
Sitten tulee Donald



Tämä retoriikka puhuu ainakin minulle, että päätös on jo jossain tehtynä. P-Korea on saatava pois Kimin dynastian käsistä, keinoilla millä hyvänsä.
Tämä twiitti on jatkoa:
Donald J. Trump

✔@realDonaldTrump

...Save your energy Rex, we'll do what has to be done!

5:31 PM - Oct 1, 2017
 
Tämä retoriikka puhuu ainakin minulle, että päätös on jo jossain tehtynä. P-Korea on saatava pois Kimin dynastian käsistä, keinoilla millä hyvänsä.
Tämä twiitti on jatkoa:
Donald J. Trump

✔@realDonaldTrump

...Save your energy Rex, we'll do what has to be done!

5:31 PM - Oct 1, 2017

Aikoo antaa signaalin Pullukalle että isku tulee jotta Pullukka tekisi ekan vedon... Vai tarkoittaako pakotteita.
Kuitenkin loukkaa herkkähipiäisen kulttuurin diktaattoria. Ja Pullukka loukkasi Trumpia ja siitä kohisi koko maailma.
Tulee sellainen mielikuva että Pullukka yritetään saada toimimaan. Tai jos ei uskalla niin alistumaan johonkin.

Saisi Trump ja Kim lähteä kaksin baariin niin takuulla olisi pandasilmä toisella aamulla.
 
Perkele Donald nyt hiljaa. Juuri eilen tuli liennytystä ja uutista että ehkä tästä selvitään. Tillerson sanoi että neuvottelutie on auki. Kommunikointi pelaa.
Sitten tulee Donald

Noin äkkipäätä veikkaisin että kyse saattaa olla myös ihan tarkoituksellisesta hämmentämisestä.

Jos joutuu neuvottelemaan patologisen kontrollifriikin ja drama queenin kanssa, niin mikään ei etene sinulle suotuisasti jos hän pääsee kontrolloimaan asioiden etenemistä

Jos sellainen kaaho taas ei pääse kontrolloimaan niin mikään ei etene koska se keskittyy kontrollin ottamiseen.

Lähes ainoa mahdollinen tapa saada asiat etenemään on brutaali interventio joka luo epävarmuutta siitä, miten asiat ovat. Silloin kontrollifriikin friikkiys suuuntautuu tilannekuvatyöhön. Hän voi saada ehjän tilannekuvan siten, että osallistuu ehjän tilanyeen tuottamiseen.
 
Back
Top