3 lentotukialusta, F-35-hävittäjiä, B2-pommikoneita... Yhdysvallat kasaa juuri nyt hirvittävää sotavoimaa lähelle Korean niemimaata
Yhdysvallat kokoaa Korean niemimaan läheisyyteen valtavaa asevoimaa presidentin vierailun alla.
Yhdysvalloilla on marraskuussa alueella valtava määrä asevoimiensa pelottavinta kalustoa.
YHDYSVALLAT jatkaa sotavoimansa kasvattamista Itä-Aasiassa poikkeuksellisella tavalla. Samaan aikaan kun nokkapokka ydinaseitaan ja ohjuksiaan esittelevän Pohjois-Korean kanssa jatkuu, Yhdysvallat on lähettänyt Korean niemimaan tuntumaan pelottavinta asekalustoaan.
Virallisesti asiaa selitetään sillä, että Yhdysvallat järjestää jo aiemmin sovittuja sotaharjoituksia. Osansa aseiden kalisteluun on todennäköisesti silläkin, että presidentti
Donald Trump vierailee Japanissa ja Etelä-Koreassa ensi viikon alussa. Trumpin vierailun turvatoimet ovat valtaisat kummassakin maassa.
Yhdysvallat on viime kuukausina suorittanut pommikonelentoja vastauksena Pohjois-Korean uhitteluun. Puheet ovat olleet kovia, kun Trump on uhannut Pohjois-Koreaa täystuholla, jos diktaattori
Kim Jong-un erehtyy ryhtymään sotatoimiin. Vastaavia puheita on pitänyt myös Kim, ja maailma on ollut varpaillaan.
Tilanteen ei uskota ainakaan lähiaikoina rauhoittuvan, sillä Pohjois-Korealla on ollut tapana esittää voimakkaita vastalauseita esimerkiksi juuri sotaharjoitusten takia. Jotkut asiantuntijat ovat pelänneet, että Pohjois-Korea voisi jopa käynnistää ennaltaehkäisevän iskun, jos se jostain syystä vakuuttuu siitä, että Yhdysvallat valmistelee samanlaista.
Trumpin hallinnon viesti on ollut, että se pitää kaikki vaihtoehdot pöydällä, kunnes kiista Pohjois-Korean ydinohjelmasta on ratkaistu. Diplomaattisia yrityksiä jatketaan, mutta sotavoimien kasvattaminen viestii toisenlaisesta lähestymistavasta. Puolustusministeri
James Mattis totesi viimeksi viime viikolla, että Yhdysvallat ei hyväksy ydinaseilla varustautuvaa Pohjois-Koreaa.
YHDYSVALLOISSA Trumpin hallinnon puheet ja toimet Pohjois-Koreaa vastaan ovat aiheuttaneet vastareaktion. Kongressin demokraattijäsenet haluaisivat säätää lain, joka estäisi presidenttiä aloittamasta sotatoimia ilman kongressin lupaa. Aloitteen ei kuitenkaan uskota etenevän republikaanijohtoisessa kongressissa.
Yksityisen Stratfor-tiedustelulaitoksen mukaan mikään akuutti seikka ei viittaa Yhdysvaltain iskuun. Valmiustilaa ei ole nostettu eikä Etelä-Koreassa olevien sotilaiden perheitä ole siirretty. Yleinen johtopäätös onkin, että Yhdysvallat vain vakuuttelee liittolaisiaan puolustuskyvystään. Samalla se säilyttää – ja ainakin tilapäisesti vahvistaa – kykyä reagoida nopeasti kaikkeen.
– Tämä antaa viitteitä siitä, miltä mahdolliset sotatoimet näyttäisivät, samalla kun (joukkojen lisäys) kasvattaa riskiä alueella, Stratforin tiistaina julkaistussa analyysissa kirjoitettiin.
Samalla todettiin lakonisesti, että aseiden kalistelusta näyttää tulleen alueen uusi normaali.
Jotkut amerikkalaisasiantuntijat epäilevät vahvasti, että Yhdysvaltain toimilla olisi mitään vaikutusta.
– Tämä näyttää perustuvan ajatukseen, että sodan riskin kasvattaminen pakottaisi Kiinan tai Pohjois-Korean antautumaan Washingtonin vaatimuksille. Viimeisen kymmenen kuukauden epämääräiset uhkailut ja sotilaalliset provokaatiot todistavat vain sen, että Kim Jong-unia ei voi pelotella luopumaan ydinarsenaalistaan, kirjoitti aserajoituksia ajavan FAS-tiedeyhteisön edustaja
Adam Mount viime viikolla CNN:llä.
Seuraavassa Yhdysvaltain asevoimien tuoreita toimia alueella:
1. Lentotukialusten yhteismarssi
Länsi-Tyynellämerellä järjestetään kolmen lentotukialusosaston yhteisharjoitus, jollainen on nähty viimeksi vuonna 2007. Siihen osallistuvat Japaniin sijoitettu tukialus USS Ronald Reagan, Intian valtamereltä kohti kotimaata matkalla oleva USS Nimitz ja sen tilalle Yhdysvalloista tuleva USS Theodore Roosevelt.
USS Ronald Reagan saapui Etelä-Korean Busanin satamaan 21. lokakuuta sotaharjoituksen jälkeen. Uusi harjoitus on edessä pian. (KUVA: JEON HEON-KYUN)
Asevoimien korkeimpaan johtoon kuuluva kenraaliluutnantti
Kenneth McKenzie Jr kertoi CNN:n mukaan viime viikolla, että tarkoitus on esitellä laivaston ”ainutlaatuista ja voimakasta kykyä”. Kutakin tukialusta seuraa yleensä jopa kymmenkunta muuta sotalaivaa.
2. F-35-hävittäjät ensi kertaa alueelle
Toinen poikkeuksellinen toimi on ilmavoimien F-35-hävittäjien lähettäminen Japaniin. Viidennen sukupolven häivehävittäjiä ei aiemmin ole tuotu operatiiviseen käyttöön alueelle, nyt niitä saapuu tällä viikolla yhteensä 12 Kadenan lentotukikohtaan Okinawalle, jossa ne toimivat seuraavat puoli vuotta.
– Tarkoitus on osoittaa ilmavoimien kykyä viedä tappavin hävittäjämme minne tahansa maailmalla milloin tahansa, ilmavoimien edustaja
Mark Graff kommentoi NBC:n mukaan.
USA:n ilmavoimien F-35- ja F-22-hävittäjät lensivät muodostelmassa Nevadan yllä viime heinäkuussa. (KUVA: Daryn Murphy)
Yhdysvallat on aiemmin lennättänyt F-22-häivehävittäjiä harjoituksissa Etelä-Koreassa. F-35- ja F-22-koneiden vaarallisuus Pohjois-Korean kannalta perustuu siihen, että heikosti tutkassa havaittavina ne kykenisivät iskemään Pohjois-Koreaan yllättäen. Siksi on pelätty, että Pohjois-Korea provosoituisi yrittämään niiden tuhoamista jo lentokentällä, eli iskulla tukikohtiin.
B-2-pommikone kuuluu ilmavoimien salaisimpaan kalustoon, ja se kykenee tavanomaisten pommien ja ohjusten lisäksi laukaisemaan myös ydinaseita.(KUVA: © STR New / Reuters)
3. B-2-pommittajan esittely
Viime viikolla Yhdysvallat esitteli alueella myös ilmavoimien salaisimpiin kuuluva asetta, pitkänmatkan strategista B-2-häivepommikonetta, joka kykenee lentämään ilmatankkauksin vaikka toiselle puolelle maailmaa, ja joka voidaan varustaa taktisin ydinasein. Guamilla käynyt kone teki koukkauksen jossakin Tyynenmeren alueella, ja salaperäisyys on tulkittu viestiksi Pohjois-Korealle. B-2-pommikoneet ovat operoineet Tyynellämerellä yleensä Guamilta, mutta harvemmin Yhdysvalloista.
B-1B-pommikone nousi Yhdysvaltain lentotukikohdasta Guamilta lokakuussa.(KUVA: Jacob Skovo)
4. Lisää ammuksia Guamille
Korean niemimaan ylilennot ovat kuuluneet Yhdysvaltain pelotteluvalikoimaan jo pitkään. Sekä B-52- että B-1B-pommikoneet ovat suorittaneet sellaisia viime kuukausina taajaan Yhdysvaltain lentotukikohdasta Guamilta. Stratforin mukaan Yhdysvallat kasvatti jo syyskuussa Guamin pommivarastoja kymmenellä prosentilla. B-1B-pommikoneen aseistuksena ovat tavanomaiset pommit ja ohjukset, B-52 voidaan varustaa jopa ydinasein.
Yhdysvaltain ilmavoimien B-52-pommikone lensi Osanin lentotukikohdan yli Pyeongtaekissa Etelä-Koreassa tammikuussa 2016. (KUVA: KIM HONG-JI)
5. Ydinsukellusveneen vierailu
Pari viikkoa sitten Yhdysvaltain ydinsukellusvene USS Michigan teki silmiinpistäväksi kuvaillun laivastovierailun Etelä-Korean Busaniin. Yli 150 Tomahawk-risteilyohjuksella varustettu jättialus on itsessäänkin vaikuttava pelote, mutta lisäksi sen kannella havaittiin lieriöitä, joiden laivasto myönsi kuuluvan erikoisjoukoille. Tämä käynnisti spekulaatiot, että lieriöissä olisi minisukellusveneitä, joita Navy Seal -erikoisjoukot voisivat käyttää Pohjois-Korean linjojen taakse suuntautuvaan tappoiskuun.