Koronavirus Suomessa

Olen useampaan otteeseen joutunut kehumaan Katri Kulmunia. Kulmunista on muodostunut suosikkini hallitusviisikosta. Juha Sipilää on tullut kehuttua nopeasta ja päättäväisestä reagoinnista. Olenko saanut koronaviruksen ja voiko se vaikuttaa aivoihin?

Muut ministerit on sitä tasoa että Katri loistaa? Olet vaan ihastunut?

Tosiaankin, E-Koreaan tutustumaan. Perustelut: maa on demokratia, teknisesti hyvin kyvykäs maa ja osaavat toimia viruksen kohdalla.
 
Viimeksi muokattu:
Viikkojen päästä jotkut maat menevät varmaan fuck-it tilaan ja poistavat rajoituksia vaikka eivät olisi siihen valmiita ja jotta maa ei mene konkurssin, todetaan kansalle että olkaa varovasti ja rapatessa roiskuu..
Niin, tuo voi olla mahdollista. Toisaalta tuolla voitaisiin mahdollisesti palauttaa sisäistä kysynttää. Ostovoimaa se tuskin monessa maassa lisäisi ja toisaalta vienti sakkaisi siitä huolimatta. Virus ottaisi hyvin vauhtia ja ennen pitkää kuolleisuus prosentit nousisivat. Jossain vaiheessa sitten ihmiset eivät uskaltaisi joka tapauksessa liikkua ja toimia normaalisti. Tilanne olisi siis alkuperäistä tilannetta huonompi. Pelko on ihmeellinen motivaattori eri asioille.

En usko, että tuollaista lähdettäisiin kovinkaan helposti vain kokeilemaan. Voin toki olla väärässäkin. Ruotsissahan on omanlaisensa koe menossa. Saa katsoa onko siellä kohta sama tilanne mitä italiassa ja espanjassa.
 
Ihan semmoinen ajatus tuon linkitetyn EVAn artikkelin kirjoittajasta, Emilia Kullas 50v...

Meinaskos täti itse matkustella pari tuntia per työpäivä julkisilla ympäri pääkaupunkia ja jalkautua vaikka asiakaspalvelutehtäviin, joissa tulee niitä ihmisten kohtaamisia ihan lähietäisyydellä?

Pikkaisen sellaista katu-uskottavuuden puutetta huudella oman auton ratista proletariaatille ohjeita.

Missäs muuten Nalle on? Eikös silläkin jo ala olla ikää?
Italiassa monot jalassa juomassa Jekkua, I hope.
 
Juuri näin. Kulmuni ymmärtää testauksen tärkeyden. Vielä kun aletaan suosittelemaan maskien käyttöä, niin avot.

"”Taloudenkin osalta aivan keskeistä on, että koronavirustestausten määrää lisätään massiivisesti, jotta tietäisimme tarkalleen, miten sulkutoimet ovat vaikuttaneet. Se taas mahdollistaa tiedon, milloin voimme alkaa asteittain purkamaan rajoitteita.”

Asiantuntijat ovat sanoneet, että koko kansan testaaminen saattaisi maksaa jopa miljardi euroa.

Onko testaaminen rahasta kiinni?

”Ei. Miljardihan on paljon rahaa, mutta ei silloin, jos se mahdollistaa sen, että pääsemme rajoitustoimista eroon. Mehän otetaan joka tapauksessa varmaan yli 20 miljardia euroa velkaa.”"


Siinähän ne tuli tiivistetysti esiin kaikki ne asiat joita Kepu on tähänkin saakka yrittänyt ajaa läpi.

Tuosta tuli mieleen että tämä nykyinen tilanne on ihan lastenleikkiä siihen verrattuna mitä on tulossa siinä vaiheessa kun pöpö on otteensa hellittänyt.

Oikealla laidalla kepulaiset ja ruotsalaiset...vasemmalla vassarit ja demarit ja siinä keskellä vihreät. Ja ikään kuin se ei olisi jo itsessään tarpeeksi vaikea yhtälö, niin kokoomuslaiset ja persut heittävät oppositiosta käsin kiviä rattaisiin ihan urakalla ja ilman taukoja :ROFLMAO:

Jos tämä hallitus siitä kriisin toisesta ja vaikeammasta vaiheesta hengissä selviää, niin on se kyllä eräänlainen saavutus sekin.
 
Testausta pitäisi lisätä huomattavasti jotta rajoituksia voitaisiin alkaa purkamaan. Käytännössä lähestulkoon kaikki pitäisi testata ja tämän jälkeen positiivisen testin antaneet ihmiset eristää pariksi viikoksi. Tämän jälkeen sitten uudet testit. Samalla pitäisi edelleen pitää yllä voimakkaita matkustusrajoituksia.
 
Se mitä iloa ja hyötyä siitä sitten on jos esim. Suomi alkaisi purkamaan näitä rajoitteita muiden maiden mahdollisesti niitä kiristäessa ja toisaalta se vienti tuskin lähtee ihan heti ja kovin helpolla vetämään. Oltaisiin siis maan sisäisen kulutuksen varassa joka toki sekin on parempi kuin ei mitään. Jostain sitä rahaa on kuitenkin kansantalouteen tehtävä. Jos vienti ei vedä niin se valitettavasti vetää myös muun tuotannon ja talouden laskuun koska ei talouteen tule rahaa. Matkustusrajoitukset ja turismi on ongelmissa vielä pitkään. Tietysti kahviloille ja ravintoloille rajoitusten purkaminen toisi helpotusta. Moni työpaikka varmasti jatkaisi etätöiden tekemistä koska sairastunut työntekijä on sairastunut ja kuollut työntekijä on sitten vielä pahempi isku. Elokuvateattereille rajoitusten purku ei toisi oikein mitään koska uudet julkaisut on pitkälti siirretty syksyyn.

Monia palveluita yllä pidetään nyt myös lahjakortti myynnillä mutta näiden kanssa pitää muistaa, että se on tuloa tulevaisuudesta. Jos leffateatteri tai vaikkapa kampaamo myy kahden kuukauden edestä lahjakortteja ja niin tulevaisuudessa sitä myyntiä on vastaavasti saman verran vähemmän mutta työn joutuu kuitenkin ns. palkatta tekemään. Asiakkaalle lahjakortit voivat itsessää muuttua arvottomiksi jos yritys ajautuu konkurssiin.

Ei tästä helpolla tulla selviämään ja talous ottaa takapakkia vaikka kaikki rajoitukset suomessa purettaisiin huomenna. Riskejä on aivan liikaa. Koulut ovat onneksi alkaneet ilmeisesti alku hikan jälkeen pyöriä kohtuullisesti. Enkä usko, että koulurajoituksia puretaankaan enään tällä lukukaudella. Riskit ovat liian saatuihin hyötyihin nähden. Nyt ollaan kuitenkin jo keväässä ja koulua on joka tapauksessa lyhyt pätkä enään jäljellä.

En sinänsä ihmettele kasvaviakin äänenpainoja rajoitusten purkamisesta koska käyhän tällainen kukkaron päälle ja kukaan tuskin haluaa suomeen 15-20% massa työttömyyttä joka on uhkana. Paljon riippuu miten maailma toipuu. Joka tapauksessa Suomi on isojen muutosten edessä ihan mitä tulee hyvinvointipalveluihin sekä sosiaalietuuksiin. Olemme eläneet velaksi 12 vuotta putkeen ja tämä vain pahentaa tilannetta. Korjausliike olisi edessä joka tapauksessa. Aiemin sitä oltaisiin voitu vielä ehkä vähän pitkittää mutta nyt ei ole vaihtoehtoja. Kyllä tästä kriisistä nousee erilainen suomi kuin mitä kriisiin ajautui. Sama koskenee koko eurooppaa.
 
Suomalainen rakentaja ei sitten kelpaa,
Voin kertoa että kesälomien ja saatujen lomarahojen jälkeen suomelainen menee siihen duuniin mitä tarjotaan. Korona tappaa monia entisiä työpaikkoja. Siitä kirjoitellaan enempi kesän jälkeen. Tilillä olevia rahojakaan ei ehkä kannata tuhlata matkustamiseen heti kun se on mahdollista.
 
Suomalainen rakentaja ei sitten kelpaa, onko talot halventuneet yhtään sen jälkeen kun alettiin käyttää ulkolaista työvoimaa?

Minulle kelpaa kyllä.

Mutta jos alan työvoimasta on 30% ulkomaalaisia, niin työntekijöiden katoaminen voi vaikuttaa alalta tuleviin veroeuroihin.

Mitä on sivusta kuunnellut asiaa, niin ulkomaalainen työntekijä ei ole halventanut alaa. Paitsi sillä että tuottavuutta on haettu työnjälkeä huonontamalla. Sekä veroja maksamatta.
 
Minulle kelpaa kyllä.

Mutta jos alan työvoimasta on 30% ulkomaalaisia, niin työntekijöiden katoaminen voi vaikuttaa alalta tuleviin veroeuroihin.

Mitä on sivusta kuunnellut asiaa, niin ulkomaalainen työntekijä ei ole halventanut alaa. Paitsi sillä että tuottavuutta on haettu työnjälkeä huonontamalla. Sekä veroja maksamatta.
Herättäähän se ajatuksia, että ollaan huolissaan kun ulkolaiset eivät pääse tänne rajojen sulkemisen takia, kun samaan aikaan kotimaista työvoimaa on vapaana
 
Testaamisen ja kirjaamisen tulos muodostaa Suomeen eräänlaisen kastijärjestelmän:
terveet/vapaat __ | __ tartunnan saaneet/rajoitettu liikkuminen ja karanteeni __ | __ sairaat/eristetyt __ | __ sairastaneet/parantuneet/vapaat
Henkilön tila pitäisi näkyä myös ulospäin. Olisko se väripiste otsaan vai pakollinen käsivarsinauha?
.
Mitäpä väliä tällä testaamisella meillä Suomessa olisi kun testitulokset ovat henkilökohtaisia terveystietoja joita ei saa kertoa kenellekään edes kysyttäessä. :cautious:
 
Testausta pitäisi lisätä huomattavasti jotta rajoituksia voitaisiin alkaa purkamaan. Käytännössä lähestulkoon kaikki pitäisi testata ja tämän jälkeen positiivisen testin antaneet ihmiset eristää pariksi viikoksi. Tämän jälkeen sitten uudet testit. Samalla pitäisi edelleen pitää yllä voimakkaita matkustusrajoituksia.
Pari viikkoa ei riitä mihinkään. Korona virusta voi irrota tartunnan saaneesta ihmisestä vielä 5 viikon päästä tartunnasta.
 
Ennen EU aikaa rakennusmiehet siirtyi pohjoisesta etelän rakennuksille.Kysynnän laki nosti palkkoja ja tekijöitä löytyi.Palkat oli jopa kaksin kertaiset pääkaupunkiseudulla.Virolaiset tuli reserviksi ja palkkojen ero olematon.Ainoa etu parempi työtilanne.Nyt jos virolaiset jää pois pitää rakennusliikkeidenkin ensi kertaa houkutella timpureita rahalla.Vuosi sitten tuttu timpuri sanoi firman mestarin sanoneen hänelle." Ollaan sovittu rakennusliikkeiden kesken ettei kukaan lupaa parempaa liksaa siirtyjille.Näin palkat pysyy kurissa.Virosta otetaan täydennystä ja maksetaan vaikka sama palkka" Vuosia sanoi isojen firmojen kartellin pitäneen.Samaa palkkaa tarjottiin vaikka tekijöistä oli pulaa.Lama vähentää tarvetta mutta viron porukan poistuminen helpottaa
 
Oletteko seuranneet miten Ahvenanmaa on toiminut koronan kanssa? Ja minkä verran siellä sairastetaan ja niin edelleen?
 
Mitäpä väliä tällä testaamisella meillä Suomessa olisi kun testitulokset ovat henkilökohtaisia terveystietoja joita ei saa kertoa kenellekään edes kysyttäessä. :cautious:

Jopa yksilötason terveystiedot ovat ilmeisesti nykyään vapaata riistaa, jos kykenee perustelemaan tarpeen uskottavalla tutkimuksella.

 
Oletteko seuranneet miten Ahvenanmaa on toiminut koronan kanssa? Ja minkä verran siellä sairastetaan ja niin edelleen?

Siellä ainakin yritettiin laittaa 14 päivän karanteeni Suomesta tuleville. ( ei siis muualta Suomesta ) Hankkeen laillisuudesta taisi nousta jotain kähinää koska tuollaista määräystä ei voi antaa kuin hallitus.
 
Lisävahvistuksia korkeaan kuolleisuuteen Italiassa ja Espanjassa.""
Antibioottien runsas käyttö saattaa selittää Italian koronaviruskuolemien määrää
Koronapandemia lisää bakteerien vastustuskykyä entisestään.
Armeija kuljetti koronavainajia poltettavaksi Bergamon kaupungissa kuluneella viikolla.

Armeija kuljetti koronavainajia poltettavaksi Bergamon kaupungissa kuluneella viikolla. Kuva: ROBERTO SILVINO
Annikka Mutanen HS
Julkaistu: 2:00, Päivitetty 6:45

ANTIBIOOTEILLE vastustuskykyisiä bakteereita on alettu veikkailla yhdeksi osasyyksi Italian suureen koronakuolleisuuteen.
Muita arveltuja syitä ovat ikäihmisten suuri osuus Italian väestöstä ja perhekeskeinen kulttuuri, jossa virus on tehokkaasti levinnyt vanhustenkin joukkoon. Myös sairaaloiden ylikuormittuminen lisää kuolleiden määrää.

Bakteeriselitykseen on antanut aihetta se, että Italiassa antibioottiresistenssiä on enemmän kuin useimmissa muissa Euroopan maissa. Erityisesti sairaaloissa pesii paljon vastustuskykyisiä bakteerikantoja.

MENEILLÄÄN olevan pandemian aiheuttaa koronavirus, eivätkä antibiootit tehoa viruksiin. Silti antibiootteja käytetään vakavien tautitapausten hoidossa.
Kiinalaisessa tutkimuksessa todettiin, että kahdessa wuhanilaisessa sairaalassa kuolleista 191 potilaasta puolella oli myös bakteeri-infektio. Tämä viittaa siihen, että bakteereillakin on tekemistä koronakuolemien kanssa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY
”Bakteeri-infektion riski lisääntyy, kun virus heikentää puolustusta esimerkiksi hengitysteiden limakalvoilla. Taudin vakavassa muodossa keuhkot tulevat niille alttiiksi”, sanoo Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kantele.

”Jos sairaalasta peräisin oleva lukuisille antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri pääsee aiheuttamaan keuhkokuumeen, tilanne on paha.”

Kausi-influenssoista tiedetään hyvin, että niissä kuolemaan johtaa useimmiten bakteerin aiheuttama keuhkokuume. Influenssa on virustauti, mutta se altistaa potilaan hengitystiet bakteerien hyökkäykselle.

Koronavirus pystyy aiheuttamaan keuhkokuumeen myös itse, ilman bakteereiden apua. Tauti nostaa tulehdusarvoja, joillakin potilailla paljon, toisilla vähän. Taudinkuvan perusteella lääkärin voi olla Kanteleen mukaan vaikea erottaa, onko mukana myös bakteeri-infektio vai onko kyseessä pelkän viruksen aiheuttama tila.

Kun potilaan tila on vakava eikä bakteerikeuhkokuumetta voida sulkea pois, potilasta hoidetaan myös antibiooteilla. Se voi olla turhaa tai pelastaa hengen.
ASIANTUNTIJAT ovat eri puolilla maailmaa väläytelleet antibioottiresistenssin mahdollisesti aiheuttamia lisämenetyksiä.
Italiassa uhka on ilmeinen, sillä siellä kuolee vuosittain 11000 ihmistä vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamiin infektioihin. Suomessa luku on 90, joten ongelma ei ole vielä polttava täällä. Antibiootit tehoavat yleensä hyvin.

Vielä vähemmän superbakteerit aiheuttavat kuolemia Norjassa, Virossa ja Islannissa.

YKSI yleisimmistä bakteerikeuhkokuumeen aiheuttajista on pneumokokki. Sitä voi torjua myös rokotteella. Pneumokokki aiheuttaa myös aivokalvontulehduksia, verenmyrkytyksiä ja korvatulehduksia.
Lapset saavat nykyisin pneumokokkirokotteen neuvolassa osana kansallista rokotusohjelmaa. Vanhuudessa pneumokokkitautien riski lisääntyy, ja THL on jo kauan suositellut yli 65-vuotiaille rokotusta.

Halutessaan pneumokokkirokotteen voi ottaa kuka vain. Koronavirustartunnalta ja sen aiheuttamalta sairastumiselta rokote ei kuitenkaan suojaa.

SUPERBAKTEERIEN ja koronaviruksen ongelmat kietoutuvat yhteen toisellakin tavalla.
Koska koronapotilaita on valtavasti, antibioottien kulutus lisääntyy huomattavasti ja bakteerien vastustuskyky lisääntyy entisestään.

”Äänetön pandemia saa tästä lisävauhtia”, sanoo Kantele, joka on itse tutkinut superbakteerien tuloa Suomeen.

Äänettömällä pandemialla hän viittaa vastustuskykyisten bakteerien leviämiseen maailmassa. Koronaviruksen kulku ei jää meiltä huomaamatta, mutta antibioottiresistenssi leviää salaa. Tulos voi olla, että menetämme monien antibioottien tehon kokonaan.

Maailman terveysjärjestö WHO julisti jo vuonna 2014 antibioottiresistenssin maailmanlaajuiseksi terveysuhaksi.

Lue lisää: Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien suojaa
Maailmassa kuolee vuosittain jo 700 000 ihmistä resistenttien bakteereiden aiheuttamiin infektioihin, ja määrä kasvaa.

RESISTENSSI on seurausta antibioottien liikakäytöstä. Antibiootit tappavat bakteereita ihmisen elimistöstä ja yhtä lailla kaikkialta muualta ympäristöstä. Vain vastustuskykyiset kannat selviävät.
Kun vastustuskykyisille bakteereille syntyy tällä tavalla tilaa, ne lisääntyvät ja täyttävät tyhjiön. Näin niiden osuus kaikista bakteerikannoista vähitellen suurenee.

Brittiläiset resistenssin tutkijat toivovatkin Scientific American -lehdessä, että maailma laittaisi tulevaisuudessa samalla tavalla rahaa ja tarmoa antibioottiresistenssin jarruttamiseen ja uusien antibioottien kehittämiseen kuin nyt koronaviruksen tutkimiseen.

Antibioottien tehon rapautumista on yritetty estää hillitsemällä antibioottien käyttöä. Pohjoismaissa niiden määrääminen on aisoissa, mutta esimerkiksi Intiassa niitä saa ilman reseptiä kioskeista.

Joissakin maissa niitä syötetään valtavasti tuotantoeläimille, kuten Italiassa sioille.
 
Paradigma muuttuu. Nyt on vasaroitu ja jonkin ajan päästä voi alkaa tanssin askeleet.

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006464169.html

Koronalukko avautuu

Suomi voisi alkaa soveltaa Etelä-Korean mallia koronavirusepidemian torjumiseksi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja. Jos se onnistuisi, yhteiskuntaa ei tarvitsisi ehkä pitää suljettuna niin pitkään kuin muuten.

Maria Manner HS Tommi Nieminen HS Paavo Teittinen HS
Julkaistu: 2:00, Päivitetty 9:00

KAUANKO me suomalaiset joudumme elämään näin? Eristyksissä. Lähikontakteja peläten. Etätöissä. Lapset kotikoulussa. Ystäviä ja läheisiä näkemättä. Kättelemättä ja halaamatta. Ravintolat, uimahallit, harrastukset, terapiat, teatterit – kaikki kiinni.
Mitä kauemmin poikkeustila kestää, sitä kalliimpi on hinta. Työttömyyttä, konkursseja, sosiaalisia ongelmia, joiden vaikutukset voivat ulottua pitkälle.

Siksi on kohtalonkysymys, kuinka avoin tai suljettu on Suomi kesällä 2020.

Monessa Euroopan maassa mietitään jo tarkasti, kuinka uuden koronaviruksen aiheuttamasta kriisivaiheesta päästään ulos.
Saksan sisäministeriö on esittänyt siirtymistä laajaan testaukseen, tartunnan saaneiden eristämiseen ja tartuntaketjujen jäljittämiseen puhelimien mobiilitietojen avulla. Esikuvana toimii Etelä-Korea. Tanskan pääministeri taas on luvannut, että jos tanskalaiset jaksavat vielä pääsiäisen yli pitää etäisyyttä, hallitus voi alkaa vähitellen purkaa rajoituksia. Islannissa testataan eniten maailmassa, ja sielläkin kehitetään puhelinsovellusta tartuntojen jäljitykseen.

Suomen hallitus on ottanut käyttöön kovia rajoituksia ja lisännyt nopeasti testikapasiteettia, mutta poikkeustilan purkamisesta ja tulevaisuudesta pääministeri Sanna Marinin hallitus on toistaiseksi puhunut hyvin vähän.

MILLAINEN voisi olla Suomen malli tästä eteenpäin?
Juuri nyt näyttää siltä, että poikkeustila ja rajoitukset purevat. Tartuntojen määrä kasvaa yhä, mutta ei ollenkaan niin pelottavaa tahtia kuin joissain muissa maissa. Lauantaina Suomessa ilmoitettiin tosin uusia tartuntoja 267 eli selvästi enemmän kuin aiempina päivinä. Kasvu on huolestuttavaa, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) mukaan se saattaa osittain johtua myös testaamisen lisäämisestä.

Silti on vielä liian aikaista tehdä suuria johtopäätöksiä. Tartunnat voivat ryöpsähtää uuteen nousuun, mutta joka tapauksessa Suomen maltilliset tartuntakäyrät ovat antaneet toivoa.

Toistaiseksi hallitus on päättänyt, että poikkeustila ja rajoitustoimet jatkuvat niin, että iso osa niistä on voimassa pitkälle toukokuuhun.

Vielä maaliskuun loppupuolella Suomen hallituksessa ja THL:ssä ajateltiin, että viruksen eteneminen on vääjäämätöntä ja että se pysähtyy vasta niin sanottuun laumaimmuniteettiin. Se tarkoittaa, että väestöön muodostuu immuniteetti, kun riittävän suuri määrä ihmisistä on taudin sairastanut. Siksi keskeistä oli hidastaa epidemiaa ja suojata riskiryhmiä.

Strategiassa on kuitenkin ongelmia. Tautihuipun tasaaminen niin, että terveydenhuolto ja erityisesti sairaaloiden teho-osastot selviytyisivät potilasmäärästä, saattaisi edellyttää poikkeustilan ja rajoitusten ylläpitämistä selvästi nyt suunniteltua pidempään. Ja jos iso osa väestöstä saisi tartunnan, se tarkoittaisi luultavasti joka tapauksessa tuhansia koronavirukseen kuolevia suomalaisia.

Mutta montako kuukautta poikkeustilaa Suomi kestää?

Missä vaiheessa edessä ovat hyvinvointivaltion leikkaukset, jos yritykset kaatuvat, työttömyys kasvaa, verotulot romahtavat ja sosiaali- ja terveysmenot lisääntyvät?

NÄYTTÄÄ siltä, että runsaan viikon aikana Suomi on käytännössä muuttanut linjaansa. Näin arvioi myös terveyspolitiikan tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen Tampereen yliopistosta.

”Vähitellen ollaan vaihtamassa kurssia. Pyritään myös tukahduttamaan virusta, eikä vain hidastamaan epidemiaa”, hän sanoo.
......

”Painuisihan se alle yhden, jos porukka on pottukuopassa viikkokausia eikä kukaan tapaa ketään”, Tervahauta sanoo. ”Mutta meidän on hoidettava vanhuksia, terveydenhuoltohenkilökunnan on käytävä töissä, kaupat on pidettävä auki. Minusta rajoitustoimet ovat jo voimakkaita, enkä pidä realistisena, että niitä enää tiukennettaisiin.”

Virusta ei ehkä saada tukahdutettua, mutta sen leviämistä voidaan silti hidastaa paljon. Siksi Tervahauta näkee nyt uudenlaisen mahdollisuuden toimia kesällä 2020.

Hän kutsuu tätä hybridistrategiaksi: ensin hidastetaan viruksen leviämistä riittävästi, sitten aletaan purkaa rajoituksia asteittain ja pidetään samalla virus aisoissa. Se onnistuu laajalla testaamisella, tartuntaketjujen nopealla jäljittämisellä ja altistuneiden tehokkaalla eristämisellä.

”Meillä on ajatus, että ikkuna voisi olla auki tällaiselle hybridimallille. Että se olisi vielä Suomen oloissa mahdollinen.”
...........

Juuri tästä syystä tähän juttuun haastatellut taloustieteilijät katsovat, että jos on jokin keino nopeuttaa rajoitustoimien höllentämistä, siihen kannattaa käyttää tarvittaessa vaikka useita miljardeja euroja.

On hyvin epätodennäköistä, että epidemian taltuttamisen kustannus voisi nousta suuremmaksi kuin pitkittyvien rajoitustoimien aiheuttama lasku.
Ajatus laajasta testaamisesta, tartuntaketjujen nopeasta jäljittämisestä ja altistuneiden tehokkasta eristämisestä tuntuu vihdoin olevan hyväksytty. Tämähän jo todettiin maailmalla toimivaksi malliksi. Sinäsä harmi ettei tähän oltu valmiina aiemmin, vaan aika tuntuu käytetyn lähinnä peukaloiden päällä istumisee. Toki parempi hieman myöhään kuin ei ollenkaan, nyt vain saatiin toimettomuudesta lisäkustannus maksettavaksi.
 
HUS:n diagnostiikkajohtaja kynäilee.

 
Back
Top