Koronavirus Suomessa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja AKE-ukki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Häh? Kyllä jokainen saa ihan vapaasti kertoa omat tuloksensa.

Tutkimuskäyttöön ne myös annetaan ulkopuolisillekin. Näin on aina tehty ja yhdessä varusmiespalveluksen tietojen kanssa Suomen miesten tiedot ovat liki ainutlaatuinen tietomäärä koko maailman mitassakin.
Koitappa kysellä jonkun ihmisen koronavirustestin tulosta jos työpaikalla on vaikka ollut epäily ja kaikki on joutuneet karanteeniin. Jos kys. henkilö ei itse paljasta testin tulosta kenellekään, niin kaikki mahdollisesti altistuneet joutuu istumaan karanteenin loppuun asti. Viranomaiset ei anna sitä testin tulosta kenellekään muulle kuin testatulle henkilölle.
 
Sinällään mielenkiintoinen teoria ja se on myös testattavissa teoriassa helposti. Tarpeeksi monelle koronakeuhkokuumeeseen kuolleelle pitäisi tehdä ruumiinavaus ja tutkia bakteerinäytteet huolellisesti. Ruutiiniluontoisesti ruumiinavauksia ei kuitenkaan tässä epidemiassa tehdä. Se pitäisi tehdä erillistutkimuksena.

Muitakin teorioita on, osa sellaisia joita voitaisiin tutkia myös ilman ruumiinavausta. Yksi esimerkki on ns. veritulppateoria. Sen mukaan lopullisen romahduksen koronakeuhkokuumeessa ja siten kuolleisuuden aiheuttaa “tromboottinen monielinmikrovaskulopatia” eli pienten verisuonten tukkeutuminen veritulppiin johtuen SARS 2:n aiheuttamasta angiotensiinikonvertaasin häiriöstä angiotensiini 2 -reseptoreissa. Tämä selittäisi myös jo toipumassa olevien potilaiden äkillisen kunnon romahtamisen ja menehtymisen. Se selittäisi myös jalan liikkeellä olleiden potilaiden kaatumiset kuolemat ns. niille sijoilleen (liikkeelle lähteneen veritulpan aikaansaama aivohalvaus).

Välimeren alueella ja esim. New Yorkissa (suuri italialaisvähemmistö) korkeaa kuolleisuutta selittäisi silloin kyseisessä väestössä yleiset angiotensiinikovertaasin häiriöille altistavat geenit, esim. hyytymistekijä V:n Leiden-mutaatio ja hyytymistekijä II:n G2021A -mutaatio. Tämän vaikutusta voitaisiin tutkia ruumiinavausten sijaan geenitutkimuksin tai esim. missä määrin kuolemia ja vakavia tiloja esiintyy hyytymisenestolääkitystä johonkin muuhun tautiin saavilla jne.
Suomalaisista 3 %:lla on tuo FV Leiden mutaatio eli geenivirhe, joka lisää riskin verisuonitukoksiin viisinkertaiseksi vain toiselta vanhemmista perittynä. Jos sattui tulemaan jackpott eli molemmilta vanhemmilta, riski on 80 kertainen.

Valistunut arvaus, että lähellekään kaikki geenivirhettä kantavat eivät tiedä perineensä moista, tämähän ei normaalissa verikokeessa paljastu.
 
Tätä pitää seurata mielenkiinnolla..Rahkonen tosin yrittää heti alkuun leimata etätyön..




Ylen kysely: Yli puolet jäisi etätöihin pysyvästi
VILJA VAINIO | 05.04.2020 | 16:35

Kyselyn mukaan etätyö sopii suomalaisille.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan lähes puolet suomalaisista haluaisi jäädä etätöihin myös sitten, kun se ei ole enää tilanteen sanelema pakko.
– Tutkimuksen mielenkiintoinen tulos on siinä, että suomalaiset todella tykkäävät etätöistä. Yli puolet työikäisistä tekisi etätöitä ihan normaaliaikanakin, sanoo tutkimus- ja asiakkuusjohtaja Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.
– Etätyöbuumi ei ole vain koronan aiheuttamaa pakkopullaa tai viruksen pelkoa, vaan aika moni on salaa toivonut, että saisi jäädä kotiin verkkareissa (etätöihin), Rahkonen toteaa.

Etätyöstä pidetään Rahkosen arvion mukaan työmatkoihin kuluvan ajan ja rahan säästämisen vuoksi. Hänen mukaansa työskentely voi myös olla kotioloissa jopa normaalia tehokkaampaa.
– Toimistolla on sosiaalista kanssakäymistä, työkavereiden kanssa pysähdytään parantamaan maailmaa, juttelemaan kahvikupin ääressä. Etätöissä tämmöinen jää kokonaan pois ja siksi hyvin sunniteltu etätyöpäivä voi olla hyvinkin tehokas, Rahkonen pohtii.

Kyselyssä kysyttiin myös esimerkiksi suomalaisten suhtautumista etätöihin.

Suomalaisista 50 prosenttia tekee kyselyn mukaan mielellään etätöitä aina, kun se on mahdollista, 32 prosenttia ei pidä etätöistä ja 18 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

 
Maataloustuki on tuki pääosin kuluttajalle, jokainen maa tukee omaa alkutuotantoaan joten kyseessä ei ole mikään vapaa markkina.

Tämän kriisin pitäisi nyt viimeistään valaista mistä on todella kysymys niille jotka kotimaista maataloutta ovat innolla ajaneet alas vuosikymmeniä.

Näinhän se menee.

Ja voi päälle vielä huutaa että jos tulee kriisi niin aina voi ostaa ulkomailta
 
Se on sitä markkinoinnin tuomaa lisäarvoa. Suomalainen Reino on hinnoiteltu kaikilla yrittäjyyskursseilla opetettavan katetuottohinnoittelun mallilla:
tuotteen hinnan on katettava muuttuvien kustannusten lisäksi sille kuuluva osa kiinteistä kuluista ja päälle pitää laskea kate.

Louis Vuittonin laukut hinnoitellaan toisella tapaa. Niiden hinta haetaan markkinoilta ja arvioidaan,
mitä asiakas on valmis maksamaan siitä statusarvosta, että LV-monogrammi kimaltelee hänen kainalossaan.

Katso liite: 39004

Luisin V*tu on vähän huono esimerkki, koska kyse on luksustuotteesta. Puhun ihan normaalista kulutustuotteista.

Toki brändillä on arvonsa.
 
Höpöhöpö, luulin sinunkin olevan jo sen verran vanha, että muistaisit voivuoret ja rasvamatkat Haaparantaan. Voi maksoi Suomessa todella paljon ja tukiaisilla sitä pumpattiin varastoihin valtavat määrät. Kansa vaan sai ostaa ylihintaista voita lähikaupastaan tai hakea halpaa voita Haaparannasta.

Ei ole maataloustuet mikään EU:n keksintö. Suomessakin niitä on maksettu jo 50-luvulta lähtien. Vuoroin pellon raivauksesta ja kesannoinnista. Tekipä niin tai näin, tukiaiset juoksivat.

Kun tuo ilmaston lämpeneminen jatkuu, niin voisin veikata että Suomen kannattasi alkaa aukomaan peltojaan uudelleen.
 
Ei kai, mutta hinnoista on näemmä edelleen vara tinkiä jos mittarina on tukijussin ja duunarin ostovoima.

Ei siinä mitään, jos rehellisellä bisneksensä tekee tulosta, mutta jos "bisnes" on tukiaisten nostamista niin ei sillä paljoa myötätuntoa heru.

On siellä poikkeuksiakin eli kananmunia tuotetaan lähes bisneksenä, eikä mansikanviljelijätkään mitään tukia saa.

Moni muukin bisnes on täällä tukiaisten varassa.
 
Pahoittelen kärkkäyttä, sattuneesta syystä rautavanne puristi päätä niin saatanasti.

Vai Matlab:ia käytät. Shamaanin ennuste helmikuun puolivälissä oli 3,3 promillen infektiokuolleisuus, kuolleiden kokonaismäärä kahden vuoden kierron mukaan 11,5 miljoonaa, poislukien tietenkin rokote tai muut tehokkaat hoitotavat. Alla olevassa linkissä on Science:ssä viimein julkaistu artikkelinsa:

https://science.sciencemag.org/content/early/2020/03/24/science.abb3221

Ohessa artikkelin liiteosa, jota luultavasti puhtaan matemaattisen koulutuksen saaneena ymmärrät paremmin kuin minä:

https://science.sciencemag.org/cont.../13/science.abb3221.DC1/abb3221_Li_SM_rev.pdf

Kehittäneet ovat kuitenkin ihan rahanhimo silmissään analyyttisiä työkaluja, joilla näitä infektioaaltoja mallinnetaan ja ihan ensimmäisenä mailmassa olivat puhumassa näistä oireettomista taudinlevittäjistä. Eivät makaa nytkään ihan laakereillaan:

https://www.mailman.columbia.edu/pu...mbia-public-health-responds-covid-19-pandemic

"Jeffrey Shaman, Wan Yang, and Sen Pei, and co-authors, published vital research on the spread of coronavirus in China and the United States. Their article in the journal Science reported that undetected, mild and asymptotic cases were largely responsible for the rapid spread of the virus, and that control efforts by China helped slow the outbreak. Subsequent research, published in collaboration with the New York Times, examined the potential impact of the pandemic in the U.S. and how the virus initially spread outside of China. The research team is advising and providing projections to the White House Coronavirus Task Force, the U.S. Centers for Disease Control and Prevention, New York City, and various state governments. "

https://www.mailman.columbia.edu/public-health-now/news/coronavirus-research-direct-new-york-times

"For the first article, which appeared on March 20, Jeffrey Shaman and Sen Pei used a New York Times database of known cases and Census Bureau transportation data to model how the outbreak could spread in the United States. The results present three scenarios based on the degree to which the country broadly adopts control measures like closing schools, banning mass gatherings, testing, and quarantining sick people and their contacts. "

Ja tuossa viitattu mallinnus koronan leviämisestä Suuressa Saatanassa:

https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/20/us/coronavirus-model-us-outbreak.html

En tarkoittanut että sinä olisit esittänyt väitteen oireettomien olemassaolosta. Et ole nimittäin ensimmäinen henkilö, joka matematiikan / mallintamisen taitajana on postaillut foorumille substanssitietämyksen ohi asioista, vaan kaltaisiasi on muitakin. On tehty jotain mallintamista jossakin ja koko maailma on sen seurauksena matemaattisesti hanskassa. Tänne foorumille oli kuitenkin jaettu myös varoittavana esimerkkinä linkki ikänsä infektiomallinnuksia tietämäkoneilla tehneestä kaverista, joka totesi että nyt on syytä pitää "tyhmä turpansa kiinni" kun korona käyttäytyy niin arvaamattomasti. Mutta ehkäpä se sinun menetelmilläsi avautuu paremmin, mene ja tiedä.

Mutta ehkäpä ärsyynnyin postauksestasi juuri sen takia että se osui kohilleen ja upposi. Yksityisellä puolella ollaan niin reippaasti julkista edellä näissä asioissa ja itse juurikin julkisella sote-alalla noin parinkymmenen vuoden rupeaman soveltavan kvantitatiivisen puolen tutkimusteknikkona tehneenä (ennen takaisin koronaiselle kentälle siirtymistä) on aina ollut muutaman vuoden urakka, että substanssinsa taitava tutkimusryhmä saadaan ajattelemaan ja toimimaan tavalla, jossa ryhmänä voidaan vääntää analyysiä niin että kaikki voi siihen osallistua tasavertaisesti.

Ja sitten naisvaltaisella alalla on tilastonikkareiden kohtalona lyödä päätään aina siihen samaan kimmoisaan laadulliseen hegemoniaan, kun se tarinallisuus on niin ihanaa.

No worries. Ja ymmärrän aika hyvin näitä eri "tuskastumisen" aiheita.

Yksi asia mikä aiheuttanut meikäläisessä aikamoista tuskastumista on jatkuva ihan perusasioissa, käsitteissä ja toimenpiteissä tumpulointi.

Esim. Flatten the Curve-strategia. Näyttää PowerPoint slaidina kivalta. Ja ihan ensimmäinen asia, jonka pitäisi herättää huomiota on, ettei akseleilla ole skaaloja. Kaikki numerot puuttuu. Idea levisi ilman mitään kritiikkiä jonkun aikaa. Ja putosi aika nopeasti, kun kaiken maailman nörtit alkoivat tarkastaa numeroita. Ja niin edespäin...

En osaa sano noista postaamistasi artikkeleista mitään, ennen kuin luen ne ajatuksella. Voin myöntää, että olisi aika piristävää löytää lähde, joka saa perusasiat oikein ja liimaa niiden päälle maailmanluokan epidemiologiaa.
 
Sinänsä hieno kaavio, mutta miten lie faktantarkistuksen taso. Muitaakseni olen joskus aiemmin saanut tuon tehneestä Katri Mannisesta (entinen Salattujen elämien käsikirjoittaja ja nykyinen "elämäntapavalmentaja") vähemmän mairittelevan käsityksen.

Vähän veikkaan, että kaavio menee aika nopeasti myllyn läpi.

On aika synkkä näkemys tehohoidon vaikuttavuudesta. Toivottavasti väärä.
 
Suomalaisista 3 %:lla on tuo FV Leiden mutaatio eli geenivirhe, joka lisää riskin verisuonitukoksiin viisinkertaiseksi vain toiselta vanhemmista perittynä. Jos sattui tulemaan jackpott eli molemmilta vanhemmilta, riski on 80 kertainen.

Valistunut arvaus, että lähellekään kaikki geenivirhettä kantavat eivät tiedä perineensä moista, tämähän ei normaalissa verikokeessa paljastu.
Hepskukkuu! Toiset saavat perinnöksi merenrantatontteja ja Porscheja, toiset liian paakkuuntuvan veren. Marevan, nam nam. Massiivisen molemminpuoleisen keuhkoveritulpan jäljiltä 15 vuotta menty ja maailmaa nähty. En ajatellut vielä tähänkään virukseen kyllä kyykähtää.
 
Sopiva kännykkä kaikille yli 70-vuotiaille, joille ei sellaista ole, olisi mitätön kuluerä tässä konkurssissa. Asentamispalvelu olisi myös mitätön organisoitava. JOS tämän tulee perustua vapaaehtoisuuteen, voisi varmaan jonkun pienen porkkanankin laittaa. GDPR joustaa hätätilanteissa.


Pitäisikö Suomeen saada tällainen digitaalinen ratkaisu? Haluammehan rakentaa ulospääsyn koko yhteiskunnan sulkevasta, kansalaisvapauksia rajoittavasta ja taloudellisestikin vahingollisesta poikkeustilasta. Ja havaita varhain seuraavan korona-aallon. On oltava valmis toimimaan ripeästi.

On ihan välttämätöntä, että kansalaiset suhtautuvat ratkaisuun myönteisesti. Euroopan unionissa tietosuojan taso on korkea – kuten pitääkin, koska kyse on eurooppalaisesta perusarvosta. Tästä syystä digitaalinen kontaktikartoitus voi perustua vain käyttäjän suostumukseen. Vapaaehtoisessa palvelussa kerättävien tietojen pitää olla ehdottomasti turvassa.

Tarvitaan kolme miljoonaa käyttäjää

On vahvistettava kansalaisten omaa kykyä ja halua toimia omaksi ja yhteiskunnan parhaaksi. Palvelusta on nimittäin aidosti hyötyä vain, jos se on otettu käyttöön laajasti. Tavoitteena on oltava vähintään 60 prosentin käyttöaste.

Se onkin, kuten meillä poliitikoilla on tapana sanoa, haastava haaste. Suomalaista 112-sovellusta on ladattu 1,6 miljoonaa kertaa, mutta 60 prosentin käyttöaste vaatisi Suomessa kolme miljoonaa käyttäjää.


Haluamme suojata koronalta erityisesti iäkästä väestöä. Vaikka ilahduttavan moni ikäihminen on poikkeustilan takia saanut hyödykseen digitaalisia palveluita, suuri osa ei ole tottunut käyttämään älypuhelimiakaan. Monet yli 70-vuotiaat tarvitsevat siis välttämättä meidän muiden apua pärjätäkseen tässäkin digitaalisessa haasteessa.


The EU General Data Protection Regulation allows the temporary suspension of some data-protection rights in times of crisis, such as the outbreak of the 2019 Novel Coronavirus. This installment of The eData Guide to GDPR discusses the nature of those suspensions, and how the need to address the ongoing health crisis is being balanced with data-protection rights in Italy, France, and Germany.
 
Viimeksi muokattu:
D-vitamiinin puutteesta on puhuttu muutamassa yhteydessä mm.somalit ja italialaiset. Ihmekös tuo, italot juovat viiniä ja syövät oliiviöljyä. Ei voita, eikä maitotuotteta, ehkä juustoa ja jäätelöä. Espanja myös kärkikahinoissa, Kreikan nousua odotellaan.

Tämä on hyvä systeemi, tämä uusi nimittäin. Maatalous, taloustiede, kärkipoliitikot jne.koronavitjassa, riittää kun seuraa yhtä ketjua.
 
Ei kai, mutta hinnoista on näemmä edelleen vara tinkiä jos mittarina on tukijussin ja duunarin ostovoima.

Ei siinä mitään, jos rehellisellä bisneksensä tekee tulosta, mutta jos "bisnes" on tukiaisten nostamista niin ei sillä paljoa myötätuntoa heru.

On siellä poikkeuksiakin eli kananmunia tuotetaan lähes bisneksenä, eikä mansikanviljelijätkään mitään tukia saa.
Mansikanviljelijät ei saa tukia? 1100 euroa/ha oli 2019 C-alueen mansikkahehtaarin tuki, enkä usko, että ihan nollissa on tuki tänäkään vuonna.
 
Back
Top