Hmm. Annatko nyt krediittiä vasemmistohallitukselle? Vai kenen ansiota kevät olikaan?
Suomessa kesti parikolme viikkoa pidempään kuin muissa (pohjois)maissa, ennen kuin meillä ryhdyttiin asiaa selvittelemään hallituksen tasolla. Ensivaiheessa meillä harkittiin, Marinin ja hallituksen toimesta seurata koronan osalta Ruosin mallia...
- antaisinko siitä kreditit hallitukselle? enpä juuri mikä tahansa hallitus olisi kyennyt tällaiseen järkeilyyn.
Siitä että meillä tauti lähti leviämään hieman viiveellä muuhun Eurooppaan nähden oli oma hyötynsä. Varsinkin terveydehuollon ammattilaiset (=lääkärit) ehtivät saada hyvää ja osin myös huolestuttavaa tietoa taudin käyttätymisestä. Hallitusta konsultoitiin ja kerrottiin ettei Suomessa varustautuminen ole likimainkaan samalla tasolla kuin Ruotsissa
- meillä oli vähemmän tavallisia ja tehohoitoipaikkoja, oli tyodennäkäistä että ne eivät riittäisi juuri alkua pidemmälle ja taudin edetessä jouduttaisiin jättämään potilaita kokonaan (teho)hoidin ulkopuolelle.
- myös muista terveydenhuollon tarvitsemista varusteista oli pulaa (jokuset vielä muistaa mikä hätä alkoi maskien yms. hankinnassa)
Onneksi pääministerin mieli saatiin kääntymään (siis siitä että hoidettaisiin koronaa kuin Ruotsissa). Tämänkin päätöksen (siis päädyttiin olla peesaamatta Ruotsia) osalta viivyteltiin mutta lääkärien vahvat näkemykset, em. argumentit sekä tässä vaiheessa tietoon tullut taudin järkyttävä leviäminen mm. Italiassa riitti siihen ettei Marin uskaltanut ottaa vastuulleen päätöstä jäämisestä Ruotsin malliin..
- annan tämän alkuvaiheen episodin osalta kredittejä enemmän terveydenhuollon ammattilaisille kuin hallituksen ministereille.
Hallituksen ja ministerien sekoilut jatkuivat koronatilanteen edetessä (mm. jälkeenpäinkin jatkunut kiistely maskien käytöstä ja ohjeistuksesta) . Kovan painostuksen johdosta saatiin kuitenkin aikaan päätöksiä kansalaisten ohjeistamista, riskiryhmien vapaaehtoisesta eristäytymisestä ja viime vaiheessa jopa Uudenmaan alueen eristämisestä..
- että antaisinko kaikesta tästä kredittiä hallitukselle?...kuten sanottu niin onneksi meillä mentiin asioiden hoidossa terveydenhuollon asiantuntemus edellä..
- siksi meillä ei toimittu kuten Ruotsissa ja uskottu yhteen, hallituksen ideologisia näkemyksiä tukevaan, "asiantuntijaan".
No, koronan myötä Ruotsissa saatiin vähennettyä, pääosin vaikesti ja kalliisti hoitettavaa, ikääntyneintä väestöä liki 10.000 hengellä. Onneksi meillä hallituksen ja pääministeri Marinin lähtökohtaiset näkemykset samanlaisesta, Ruotsin mallin mukaisesta "luonnollisesta", hoitoratkaisusta saatiin kääntymään..
- tästä annan kredittiä suomalaisille terveydenhuollon ammattilaisille, lääkäreille ja kaikille potilastyöhön osallistuneille.
- he tekivät kaikilla tasoilla erinomaista työtä vaikka toiminnalliset edellyttykset (huoltovarmuuskeskuksen varautumiset jne.) eivät olleetkaan täysin kunnossa, ainakaan alkuvaiheissa.
Todennäköisesti myös kesän tulo edisti taudin nujertumista. Näillä influessa-tyyppisissä virustaudeissa kun tuppaa näin käymään. Mutta tilanne koronan osalta ei suinkaan ole vielä päättynyt..Talvi on tulossa ja mitenkäs niiden "flunssien" tapana on käyttäytyä..?