Koronavirus Suomessa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja AKE-ukki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Näin syntyi historiallinen päätös rajoituksista​

Viime perjantaina hallituksen viisi ministeriä teki päätöksen, jonka seurauksena Turussa ja Helsingissä saattaa olla yhtä hiljaista kuin viime keväänä.

TILAAJILLE
Teemu Luukka HS
2:00 | Päivitetty 7:38
PERJANTAINA 19. maaliskuuta kello 10.30 hallituspuolueiden pääedustajat eli niin sanottu viisikko kävelee yksi kerrallaan aurinkoisessa kevätsäässä tuttuun osoitteeseen Helsingin Säätytalolle.

Tällä kertaa pääoven portailla ei ole tiedotusvälineitä kärkkymässä uutisia. Kokous ei ole varsinaisesti salainen, mutta ei siitä myöskään kerrota medialle.


Viisikon tapaamisesta alkaa draama, jonka aikana hallituksen rivit rakoilevat ja opposition sekä hallituksen välinen koronakonsensus murtuu lopullisesti.


Tasan viikon päästä, perjantaina 26. maaliskuuta, eduskunta saa käsiteltäväkseen historiallisen lain, joka puuttuu kansalaisten perusoikeuksiin merkittävällä tavalla.

Se mahdollistaa ihmisten liikkumisen rajoittamisen niin, että vain välttämättöminä pidetyille asioille meneminen ja ulkoilu ovat sallittuja.


Perjantai 19. maaliskuuta​

HALLITUSPUOLUEIDEN puheenjohtajista Säätytalolla ovat paikalla pääministeri Sanna Marin (sd), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) sekä sisäministeri Maria Ohisalo (vihr).

Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.KUVA: JUSSI TOIVANEN / VALTIONEUVOSTON KANSLIA
Sairauslomalla olevaa Rkp:n puheenjohtajaa, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia tuuraa pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist ja vanhempainvapaalla olevaa vasemmistoliiton puheenjohtajaa Li Anderssonia opetusministeri ja puolueen 1. varapuheenjohtaja Jussi Saramo.

Lisäksi ministereistä paikalla on perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).


Virkamiehistä puheenvuoron pitävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen, liikkumisrajoitusten valmistelusta vastaava Marinin kabinetin alivaltiosihteeri Timo Lankinen sekä oikeuskansleri Tuomas Pöysti.


Lisäksi Säätytalolle on pyydetty Marinin poliittinen valtiosihteeri Henrik Haapajärvi ja jokaisen hallituspuolueen erityisavustajien ryhmänjohtajat.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.KUVA: SAMI KERO / HS
RYHMÄ istuu Säätytalon salissa numero 23 eli entisessä Papiston salissa. Sali on iso, joten turvavälien pito onnistuu.

Tilaisuuden alkupuolella osallistujat kuulevat Salmisen puheenvuoron, kuten ovat kuulleet lukemattomia kertoja koronavuoden aikana.

Viraston kanta on vielä huolestuneempi kuin 11. maaliskuuta, jolloin koko hallitus ensimmäisen kerran varsinaisesti käsitteli liikkumisrajoituksien pykäliä neuvottelussaan.


Salmisen lempeään puhetapaan on tullut uudenlaisia vaativia sävyjä.


THL ei ole profiloitunut kriisin aikana erityisen kovien toimien kannattajaksi. Nyt on toisin.


THL näkee, että jos pian ei toimita, koronavirus saattaa hyvinkin nopeasti aiheuttaa merkittävästi lisää kärsimystä ja kuolemia.


VIIME keväänä hallitus teki kovempia rajoituspäätöksiä kuin THL oli valmis suosittelemaan. Nyt THL ajaa muihin Euroopan maihin verrattuna varsin tavanomaisia mutta Suomen mittapuulla rajuja päätöksiä.

Ministeri Kiurun on havaittu olevan mielissään THL:n uudesta, tiukemmasta linjasta. Jo joulukuusta asti hän on ajanut uusia rajoituksia voimakkaammin kuin kukaan muu hallituksessa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).KUVA: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA
Hallituksessa vastuu koronaviruksen vastaisista toimista on ollut ylitse muiden Kiurulla ja Marinilla.

Hallituskumppanit arvioivat, että Marinille kynnys ottaa liikkumisrajoituksia käyttöön on kuitenkin ollut korkeampi kuin Kiurulla.


Kolmisen viikkoa sitten tilanne muuttui, kun THL ilmoitti ensimmäisen kerran suoraan, että liikkumisrajoitukset ovat ainoa keino, jolla tilanteen merkittävä paheneminen voidaan pysäyttää.


”Tämän jälkeen pääministerin ajatukset ovat aika lailla keskittyneet liikkumisrajoituksiin ja koronakriisiin”, kuvaillaan hallituksesta.


VALTIONEUVOSTOSSA on jo viikkojen ajan luonnosteltu varmuuden vuoksi pykäliä liikkumisrajoituksista. Myös viisikossa on jo pitkään ollut valmius ottaa liikkumisrajoituksia käyttöön, jos viranomaiset näin suosittelevat ja kunnon perustelut löytyvät.

Salmisen puheenvuoron jälkeen alkaa näyttää siltä, että hallituksen on tosissaan alettava harkita niiden käyttöönoton esittämistä.


Tätä hetkeä viisikossa on pelätty, sillä yksikään puolue ei halua lisää rajoituksia eikä ainakaan ennen kuntavaaleja. On eri asia olla teoriassa valmis kuin todella päättää ihmisten liikkumisen rajoittamisesta.


MINISTERIT kertovat kokouksessa näkemyksensä vakiintuneessa järjestyksessä: suurin puolue ensin ja pienin viimeiseksi.

Keskustelu ja kysymykset THL:lle etenevät tuttua rataa: Onko todella niin, ettei vaihtoehtoisia keinoja ole? Onko nyt varmasti oikea aika? Ovatko nämä välttämättömiä? Eikö vähempi riittäisi?

Keskustelun jälkeen viisikko on yksimielinen, että virkakoneiston on valmisteltava sunnuntaihin mennessä koko hallituksen käsiteltäväksi liikkumisrajoituslain virkamiesversio.


Versio on tarkoitus viedä eduskuntaan alkuviikosta, jos yhteisymmärrys lain välttämättömyydestä löytyy. THL:n mukaan lailla on jo kiire.


Kokouksessa tehdään myös muutoksia valtioneuvoston kanslian virkamiesten valmistelemaan ehdotukseen.

Viisikko tarkentaa mökkimatkoja koskevaa kohtaa. Mökit saavat oman lukunsa. Marin ja Saarikko ehdottavat vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ulkoiluun laajennusta. Opiskeluvapaudesta poistetaan vapaaehtoinen kurssi- ja opisto-opiskelu.


Päätöksen jälkeen ministerit syövät salaattia.

Kokouksen jälkeen ministerit toivottavat toisilleen hyvää viikonloppua.


Seuraavan kerran he tapaavat maanantaina.

JO perjantaina alkaa lain loppuvalmistelu valtiosihteeri Lankisen johdolla. Keskeisessä roolissa ovat valtioneuvoston kanslian lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro ja hallitusneuvos Arno Liukko.

Sosiaali- ja terveysministeriössä laaditaan lakiehdotukseen perusteluja. Perjantaina mukaan pyydetään myös oikeusministeriö, sisäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä opetusministeriö. Työtä ohjaavat ministeriöiden kansliapäälliköt.


Oikeuskansleri Pöystin konsultoiva rooli on merkittävä. Valmistelijat keskustelevat myös Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen kanssa.


MERKITTÄVÄ osa ministereistä kuulee käänteestä vasta lauantaina illansuussa, kun he saavat kutsun maanantaina pidettävään hallituksen neuvotteluun.

Avustajakuntaa käsketään olla valmistelusta hiirenhiljaa.


Viikonlopun virkavalmistelun aikana rajoituskohdat muuttuvat jonkin verran. Ehdotukseen kirjataan muun muassa, että perhepiirin lisäksi voisi tavata yhden sijaan kaksi ihmistä.


Maanantai 22. maaliskuuta​

LAKIEHDOTUKSEN pykäläosion luonnos saapuu ministereiden sähköposteihin maanantaiaamuna. Perustelut valmistuvat vasta vähän ennen hallituksen kello 12 alkavaa kokousta.

Ennen kokousta Säätytalon portaita nousee Rkp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton ministereitä, jotka kertovat median suorissa lähetyksissä suhtautuvansa liikkumisrajoituksiin epäillen.

Sairauslomalta palannut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) puhui toimittajille maanantaina Säätytalon portailla.

Sairauslomalta palannut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) puhui toimittajille maanantaina Säätytalon portailla.KUVA: SAMI KERO / HS
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki alkaa kannanotoissaan kuulostaa jo oppositiopuolueen edustajalta.

”Näinä päivinä on näkynyt, että Li Andersson on ollut vanhempainvapaalla. Se on antanut Arhinmäelle enemmän tilaa”, sanoo yksi ministeri.


Hallituksen kokouksessa ovat jälleen vastaamassa THL:n Mika Salminen sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja strategiapäällikkö Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

THL:n johtaja Mika Salminen keskustelee liikkumisrajoituksien valmistelua johtaneen alivaltiosihteeri Timo Lankisen kanssa 22. maaliskuuta.

THL:n johtaja Mika Salminen keskustelee liikkumisrajoituksien valmistelua johtaneen alivaltiosihteeri Timo Lankisen kanssa 22. maaliskuuta.KUVA: LAURA KOTILA / VALTIONEUVOSTON KANSLIA
Tämä on ensimmäinen kerta sitten viime kevään, kun koko hallitus on päättämässä liikkumisrajoituksista.

Tähän mennessä rajoitusten valmistelulle on annettu laajalti vihreää valoa, mutta se on helppoa niin kauan kuin itse päätöstä ei tarvitse tehdä.


Nyt edessä on päätöksenteko, mikä kuumottaa keskustelua.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ja pääministeri Sanna Marin (sd) Säätytalolla.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ja pääministeri Sanna Marin (sd) Säätytalolla.KUVA: LAURA KOTILA / VALTIONEUVOSTON KANSLIA
KYSYMYKSIÄ riittää, sillä hallitus kokonaisuudessaan on käsitellyt esitystä vasta kertaalleen.

Kokouksessa kysellään, mitä mieltä STM lopulta on, kun Varhilan sävy on vakavampi kuin Voipio-Pulkin.

”Perusteluja kuunnellessa tällä viikolla on ollut hyvin tärkeää, kuinka vakuuttavasti asia esitetään”, kertoo yksi paikalla ollut ministeri.


Varsin laajasti kokouksessa vaaditaan lisäperusteluja ja joitakin muutoksia lakipykäliin. Erityisesti sairaanhoitopiireiltä halutaan tarkempia perusteluja.


Tässä vaiheessa näyttää hyvin todennäköiseltä, ettei lakia kannata ainakaan vielä viedä eduskuntaan, jos sairaanhoitopiirit eivät tuota vahvempia kirjallisia perusteluja lakiin.

Pääministeri Sanna Marin median tentattavana Säätytalon portailla tiistaina 23. maaliskuuta.

Pääministeri Sanna Marin median tentattavana Säätytalon portailla tiistaina 23. maaliskuuta.KUVA: JUSSI TOIVANEN / VALTIONEUVOSTON KANSLIA

Tiistai 23. maaliskuuta​

TIISTAIN aikana sosiaali- ja terveysministeriö on yhteydessä Helsingin ja pääkaupunkiseudun (Hus) sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireihin.

Ongelma on, että etenkin Husin edustajat ovat ehtineet kertoa julkisuuteen jo ainakin neljä eri mielipidettä liikkumisrajoituksista sen jälkeen kun Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina hallituksen aikeista viedä liikkumisrajoituslakiesitys eduskuntaan.

Kello 16 Säätytalolle tulevat oppositiopuolueet eli perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Kokoomuksen Petteri Orpo Säätytalolla tiistaina 23. maaliskuuta.

Kokoomuksen Petteri Orpo Säätytalolla tiistaina 23. maaliskuuta.KUVA: JUSSI TOIVANEN / VALTIONEUVOSTON KANSLIA
THL:n Salminen kertoo myös oppositiolle samat asiat, jotka hän on kertonut jo viisikolle ja hallitukselle.


Osallistujat kuvailevat, että Salminen viestin sisältö ja esitykset ovat samat kuin aikaisemmin, mutta puheen sävy on tällä kertaa Salmiselle tyypilliseen tapaan rauhaisa.

TILAISUUDEN jälkeen Säätytalolta poistuu oppositiojohtajia, joiden puheesta käy selville, että koronaviruksen vastaisen taistelun poliittisen aseveljeyden aika on lopullisesti ohi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (vas.) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen poistuivat hallituksen neuvotteluista Säätytalosta tiistaina. Taustalla perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (vas.) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen poistuivat hallituksen neuvotteluista Säätytalosta tiistaina. Taustalla perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.KUVA: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA
Tähän mennessä kaikki puolueet ovat aika lailla uskoneet terveysviranomaisten näkemyksiin ja suosituksiin. Kokoomuksen Petteri Orpo sanoo keskiviikkona Ylen A-studiossa suoraan, etteivät hallituksen järjestämässä tilaisuudessa esitetyt perustelut vakuuttaneet häntä.

Oppositiopuolueet antavat ymmärtää kuntavaaleihin valmistuville äänestäjille, että on olemassa kevyempiä vaihtoehtoja hallituksen ja viranomaisten esittämille liikkumisrajoituksille.


Koronavirus näyttää nyt siirtyneen osaksi kuntavaalikampanjaa, mikä tulee vaikeuttamaan merkittävästi hallituksen koronaviruksen vastaista työtä ja viestien uskottavuutta.


PÄIVÄ jatkuu kello 18 hallituksen neuvotteluna, johon on pyydetty myös hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Paikka pysyy samana.

Kokouksessa Sdp ja keskusta ovat vankasti rajoitusten kannalla.


Myös oikeuskansleri Pöysti ilmoittaa, että esitys alkaa olla perusteluiltaan kunnossa.


Tässä kokouksessa kuullaan jälleen kovasanainen Salminen.


Kokouksessa THL:n viesti on yksiselitteinen: jos kovia rajoituksia ei oteta käyttöön pian vähintään kolmeksi viikoksi, on suuri todennäköisyys, että pääkaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit joutuvat kriisiin.


THL korostaa, että paluu normaalimpaan elämään tapahtuu todennäköisesti kesällä nopeammin, jos ensin kärsitään muutama viikko.


ALKAA kiihkeä keskustelu.

Eduskuntaryhmillä on valtava tiedonnälkä, sillä puheenjohtajat ovat kuulleet valmistelusta juuri sen verran kuin heidän ministerinsä ovat kertoneet.


Puolille öin jatkuvassa tilaisuudessa esitetään ”satoja kysymyksiä”, kuvailee eräs paikalla ollut. Edes vessa- tai kahvitaukoja ei järjestetä kuuden tunnin kokouksen aikana ennen kuin vasta kuuden tunnin kokouksen lopussa.

MONIEN osallistujien mieleen kokouksesta jäävät vasemmistoliiton Arhinmäen pitkät intohimoiset puheenvuorot ja kysymykset, joita hän esittää uudelleen ja uudelleen.

Jotkut ovat huomaavinaan, että jopa Salmisen kasvoilla näkyy jokseenkin ensimmäistä kertaa koko pandemian aikana hermostumisen vivahteita, kun hän vastaa yhä uudestaan samoihin kysymyksiin.


Neuvottelun loppupuolella Salminen vakavoituu entisestään ja sanoo, että nyt hänen on pakko puhua aivan suoraan.


Hän alkaa kertoa virusmuunnosten leviämisen nopeudesta ja sanoo, että pian Suomen tilanne saattaa olla yksi Euroopan maiden pahimmista.


Salminen sanoo suoraan, että riski jättää liikkumisrajoituksia käyttämättä on liian suuri. Hänen mukaansa on turha haikailla, että tilanne saadaan tasaannutettua muilla, kevyemmillä keinoilla.


”Tämä on kuin katselisi hidastettua filmiä, jossa juna on menossa kohti seinää”, Salminen sanoo edelleen empivälle hallitukselle.


Puhe on vakuuttava ja hiljentää monet, kuvailevat useat tilaisuuteen osallistuneet.

Hallitus neuvotteli tiistaina Säätytalossa yöhön asti.

Hallitus neuvotteli tiistaina Säätytalossa yöhön asti.KUVA: JUSSI TOIVANEN / VALTIONEUVOSTON KANSLIA
RKP ja vihreät ovat tässä vaiheessa jo käytännössä valmiita hyväksymään lakiehdotuksen mutta sanovat vievänsä päätöksen vielä eduskuntaryhmien päätettäväksi.

Rkp ja vihreät ehdottavat, että rokotusjärjestystä muutetaan viranomaisten ehdottomalla tavalla vakavan tilanteen alueita korostaen, kunhan riskiryhmät rokotetaan ensin tasaisesti ympäri maata.


Vihreät saavat myös toisen ajatuksen ainakin melkein läpi. Hallitus harkitsee aloittavansa tartuntatautilain uudistamista niin, että maskipakkoa voitaisiin jatkaa myös liikuntarajoitusten jälkeen.


Vasemmistoliitolle päätös on vaikein. Sille pykälät ja Salmisen vakuuttelut jo aika lailla kelpaavat, mutta ryhmä haluaa lakiehdotukseen lisää perusteluja ennen kaikkea siitä, miksi muut vaihtoehdot eivät käy.


KOKOUKSESSA tehdään joukko muutoksia liikkumisrajoitusten lukuisiin poikkeuksiin.

Vasemmistoliitto vaatii pykälää, jonka mukaan parisuhteessa olevat voivat tavata rajoitusalueella, vaikka eivät asu samassa taloudessa.


Rajoitus, jonka mukaan virkistysliikuntaa voi harrastaa vain asuinpaikan läheisyydessä, poistuu. Alueeksi määritellään koko liikkumisrajoitealue.


Keskusta saa läpi, että myös uskonnolliseen sielunhoitoon voi osallistua.


Kokous päättyy puolilta öin iltapalaan.

Keskiviikko 24. ja torstai 25. maaliskuuta​

LAINVALMISTELIJAT jatkavat toista viikkoa jatkunutta työvuoroaan ja viilaavat lakiluonnosta.

Keskiviikkoiltana vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n eduskuntaryhmät kokoontuvat parisen tuntia.


Kaikille puolueille päätös on vaikea, mutta jokainen hallituspuolue on lopulta valmis viemään eduskuntaan lain, joka saattaa laajasti rajoittaa kansalaisten vapaata liikkumista.


”Jokaisen meidän mielessä on nämä päivät varmasti pyörinyt Viro. Suomi ei saa mokata, kuten Viro on tehnyt”, sanoo yksi ministeri.


Torstaina kello 13 valtioneuvoston yleisistunto hyväksyy historiallisen lakiesityksen ja se lähtee eduskunnan käsiteltäväksi.
 
Pioneerit voisivat harjoituksen vuoksi lohkaista Varsinais-Suomen irti muusta Suomesta. Tampereen teekkarit ovat sitä yrittäneet jo vuosikymmenet, mutta heiltä on puuttunut oikeat välineet.
Helvetin hyvä idea, just muuttanut Turkuun mutta mielessä vaanii jo Suomen jättäminen. Tämä ratkaisisi koko ongelman:D
 
Mitä tehohoitopaikkojen määrään tulee, niin näin uutisoitiin viime keväänä. Saman verran koronapotilaita teholla kun nyt ja mitään hätää ei ollut.


1.4.2020

Suomessa on nyt noin 400 tehohoitopaikkaa. Normaalisti tehohoitopaikkoja on noin 300, eli paikkojen määrä on noussut kolmanneksella.

Ylen kyselyn mukaan osa sairaanhoitopiireistä on jo tuplannut tehohoitopaikkojensa määrän.

Puute on koulutetusta henkilökunnasta, ei tiloista tai laitteista

THL:n tietojen mukaan Suomessa on tällä hetkellä 62 ihmistä tehohoidossa koronaviruksen vuoksi.


Että kyllähän perustelut 8 välittömästi vapaasta tehohoitopaikasta on ihan paskapuhetta ja vähintään räikeää vääristelyä. Ei tämä herätä luottamusta, miksi hallitus vääristelee/valehtee saadakseen poikkeuslait voimaan?
 
Postitse voi tilata. Ulkomailta väkeviä. Muutenkin ne voi olla hyvä sijoitus jos paska alkaa maailmalla roiskua. Voi edes juoda, täällä "Impivaarassa". Absolutistiukostakin tulee vanhana radikaali juoppo. Kauan sitä raittiutta kestikin ja sitten repes :D
 

Päätoimittaja Kannala: Pienten lasten vaikutusta koronan leviämiseen vähätelty – koulujen ja päiväkotien sulkeminen otettava uudelleen käsittelyyn​

Itse kyllä en lähtisi lapsia enempää rääkkäämään tällä asialla. Ehdottomasti lähiopetus ja päiväkodit auki.
 
Perustuslakiasiantuntija Pauli Rautiainen näkee hallituksen lakiesityksessä monta ongelmaa, kuten valmisteluasiakirjojen salaamisen ja lainsäädäntömallin vaihtoehtojen puutteen.

–Aivan ensimmäiseksi pitää muistaa, että valtioneuvosto on salannut nämä asiakirjat. Hallituksen esityksessä ei myöskään ole kuvattu vaihtoehtoisia lainsäädäntöratkaisuja tai niiden vaikutusarvioita, Rautiainen sanoo.

Hallitus on arvioinut, että liikkumisrajoituksilla voitasi saada noin 25 prosentin vähennys koronatartuntoihin.

Perustuslakiasiantuntijan mukaan hallituksen olisi pitänyt julkistaa paperit, joilla kokonaisuutta on analysoitu. Hallituksen esityksessä on nyt nähtävillä ainoastaan mallinnukset tartuntatilanteen kehittymisestä nykyisillä rajoituksilla, niiden osittaisella purulla sekä hallituksen esittämien liikkumisrajoitusten käyttöönotolla.



Perustuslakiasiantuntijan mukaan kotirauhaan puuttumisongelmaa ei olisi, jos Aluehallintoviraston asettama asunnoissa olevien joukkokokoontumisten kieltopäätöksen rikkominen rinnastettaisiin terveysrikokseen.

–Terveysrikoksen kaltaisessa rikoksessa maksimirangaistus on 6 kuukautta vankeutta, joka avaa oikeuden kotietsintään tarvittaessa, Rautiainen sanoo.
 
Mitä tehohoitopaikkojen määrään tulee, niin näin uutisoitiin viime keväänä. Saman verran koronapotilaita teholla kun nyt ja mitään hätää ei ollut.





Että kyllähän perustelut 8 välittömästi vapaasta tehohoitopaikasta on ihan paskapuhetta ja vähintään räikeää vääristelyä. Ei tämä herätä luottamusta, miksi hallitus vääristelee/valehtee saadakseen poikkeuslait voimaan?
Höpö höpö,

Puoluepoliittinen ulina on sitä Neuvostoliiton aikaista hallitus sitä hallitus tätä piipitystä. Hallituksen pitäisi Suomessa tuoda tutitkin suuhun, kun ei vaan osata. Koko maa on todella sekaisin ja se johtuu siitä, että pandemiaa ei ole otettu huomioon kriisiajan valmiudessa. Oikeuskansleri Pöysti totesi hyvin jossain A- haastattelussa pari kuukautta sitten, että Suomen lainsäädännössä liikuntatilalle löytyy yli 20 erilaista määritelmää. Kahlaa siinä sitten kaikki läpi. Tässä maksetaan sitä, että sääntö-Suomi, jota on rakennettu viimeiset 70 vuotta osoittautuu liian monimutkaiseksi.

Simpauttaja
 
Luotan enemmän tähän Uudenmaan sairaanhoidon ylilääkäri Asko Järvisen näkemyksiin koronasta kuin tämänkin foorumin joihinkin spesialisteihin joista monet näyttävän pitävän Suomen Uutisia tai Ville Taviota luotettavimpina tiedon lähteinä ja todistavan poliitikkojen junailevan itselleen mieluisia rajoituksia galluppien johdosta .

Uudenmaan tartunnat eivät näytäkään lähteneen laskuun, sanoo ylilääkäri Asko Järvinen – "Alkuviikosta oli hieman enemmän toiveikkutta"​

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen oli haastateltavana Ylen Ykkösaamussa lauantaina.
Virustaudit
27.3. 08:05Päivitetty 27.3. 14:17
39-789109605eebc3e9203.jpg














Asko Järvinen


Ylilääkäri Asko Järvinen Ykkösaamun vieraana
    • 17-6372357f4a79a13ed3.png

      Tekijät(2 henkilöä)

Jaa:

Jaa artikkeli Facebookissa117
Jaa artikkeli Twitterissä
Vuodenvaihteessa asiantuntijat arvioivat, että tähänastisen koronaepidemian huippu saavutetaan Suomessa maalis-huhtikuussa.
Arvio osui ainakin sikäli oikeaan, että nyt tartuntaluvut ovat runsaan viikon verran sahanneet ennätyslukemissa noin 600-800 tartunnan välillä. Eilen perjantaina luku oli onneksi hieman pienempi 512 tartuntaa koko maassa.

Asko Järvisen alkuviikon toiveikkuus hiipui​

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen liikkumisrajoituksista Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa sekä Turussa. Näillä alueilla epidemiatilanne on pahin.
Asiantuntijoista tartuntatautien ylilääkäri Esa Rintala TYKSistä arvioi Ylelle tiistaina, että liikkumisrajoitusten teho voi olla vähäinen. HUSin tartuntatautien ylilääkäri Asko Järvinen puolestaan oli tuolloin valmis vielä odottamaan.
– Vaikuttaisi siltä, että tartuntaluvut ovat HUS-alueella ainakin tasaantuneet ja ehkä kääntymässä laskuunkin. Siten saattaa olla, että liikkumisrajoituksia ei ihan vielä välttämättä tarvittaisi, Järvinen sanoi tiistaina julkaistussa haastattelussa.
Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että tälläkin viikolla Uudellamaalla uusien tartuntojen saldo on lopulta samaa tasoa kuin viime viikolla, Järvinen arvioi lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa.
Onko hän muuttanut mieltään?
– En ole oikeastaan muuttanut mieltäni, puhun samaa asiaa kuin tiistaina, Järvinen aloittaa.
– Mutta ehkä alkuviikosta oli hieman enemmän toiveikkuutta, kun uusien tartuntojen määrä näytti lähtevän alaspäin. Mutta nyt katsottaessa tämän viikon luku näyttäisi jäävän viime viikon tasolle. Eli laskukulma ei ole jatkunut, Järvinen lisää.
Perjantaina Eduskunnan varapuhemies Juho Eerola kertoi, että eduskunta ei kokoonnu ensi viikolla täysistuntoon. Se tarkoittaa sitä, että liikkumisrajoitukset eivät ehdi voimaan ennen pääsiäistä. Epidemian suunta ennen liikkumisrajoituksia ehtinee tulla nykyistä varmemmin näkyviin.

"Liikkumisrajoituksissa tehokkaaksi osoitettuja keinoja"​

Rajoitusten kirjo eri puolilla Eurooppaa on vaihdellut paljon. Saksassa Berliinissä tartuntailanne saatiin tasaantumaan hyvin tiukoilla liikkumisrajoituksilla. Vain ruokakaupassa ja apteekissa on ollut mahdollista käydä.
Espanjassa päädyttiin ulkonaliikkumiskieltoon klo 23.00–06.00, jolloin ulkona voi liikkua vain oikeutetusta syystä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että Suomeen suunnitellut liikkumisrajoitukset ovat jotakuinkin työkalupakin ainoa käyttämättä oleva ja viimesijainen keino koronaepidemian hillitsemisessä.
HUSin Asko Järvinen toteaa, että hallituksen esittämien liikkumisrajoitusten kaltaiset toimet ovat osoittautuneet tehokkaiksi maailmalla.
– Nämä nyt esitetyn tyyppiset toimet ovat toimineet myös hieman tukalammissakin tilanteissa. Toki silloin ehkä hieman hitaammin ja ehkä vähän rajumpina.
– Kyllä siellä (liikkumisrajoitusten) työkalupakissa on keinoja, jotka ovat osoittautuneet tehokkaaksi. Mutta kukaan meistä ei tietenkään tiedä, mitä kaikkia niistä keinoista siinä (tehokkuuden) cocktailissa tarvitaan ja mikä kunkin yksittäisen keinon tehon osuus on, hän lisää.

Sulkutila ei riittänyt taittamaan suuntaa Uudellamaalla​

Järvisen mukaan Uudellamaalla koronatartuntonnoissa näytti tapahtuvan hienoinen lasku jo ennen kuin hallituksen asettama kolmen viikon "sulkutila" astui voimaan maaliskuun 8. päivä.
Uudellamaalla alkoi tasainen, hieman alle 3 000 viikottaisen tartunnan vaihe, jossa sahataan Järvisen mukaan nyt neljättä viikkoa.
– Hieman alkaa näyttää siltä, että se (sulkutila) ei riitä taittamaan tartuntojen määrää selvään laskuun, mikä tarvittaisiin.
– Vielä nyt pystytään hoitamaan sairaalaan tuleva potilasvirta, mutta jos koronapotilaiden määrä lähtee vähääkään ylöspäin, niin vaikeuksissa ollaan.
Pääkaupunkiseudun uusista tartunnoista nyt jo valtaosa, noin kaksi kolmasosaa on Järvisen mukaan niin sanottua koronaviruksen brittivarianttia.
Järvisen mukaan sairaalan kantokyvyn kannalta ongelmana on etenkin se, että koronapotilaiden määrän kasvaessa resursseja joudutaan keskittämään entistä enemmän ja tilanteen pitkittyessä joudutaan siirtämään muiden potilaiden tehohoitoa vaativia leikkauksia. Kysymys on etenkin tehohoidosta.
– Meillä on HUSissa tällä hetkellä kolmannes teholla olevista potilaista koronapotilaita. Jos koronapotilaita olisi puolet ja tilanne jatkuu pitkään, joudutaan sulkemaan leikkaussaleja ja siirtämään hoitajia. Silloin jää muiden potilaiden tehohoitoa vaativia leikkauksia tekemättä.
Hän mainitsee esimerkkinä tehohoitoa vaativat syöpäleikkaukset ja sydänleikkaukset
 
Mitä tehohoitopaikkojen määrään tulee, niin näin uutisoitiin viime keväänä. Saman verran koronapotilaita teholla kun nyt ja mitään hätää ei ollut.





Että kyllähän perustelut 8 välittömästi vapaasta tehohoitopaikasta on ihan paskapuhetta ja vähintään räikeää vääristelyä. Ei tämä herätä luottamusta, miksi hallitus vääristelee/valehtee saadakseen poikkeuslait voimaan?
Kuten tuossakin jutussa mainitaan, kyse ei ole paikoista. Suurin puute on ihmisistä.
Tehohoitajia ei kasva puissa, eikä heitä kouluteta hetkessä.

Tietojeni mukaan Pirkanmaalla ja HUS:ssa moni etsii tilaisuutta lähteä ja moni on jo lähtenyt HUS:sta. Osa juuri heitä joita koulutettiin ja sijoitettiin keväällä tehohoitoon. Kaikilla niillä joiden kanssa ole puhunut, syynä henkilöstöpolitiikka ja tapa johtaa.
Hoitaja pula on sellainen, että HUS maksaa tällä hetkellä 450€ kertakorvauksen jos hoitaja suostuu siirtämään lomaansa. Tällaista ei ole aikaisemmin ollut alalla. Todellisuutta taitaa olla, ettei se henkilöstötilanne ole kuukauden kuluttua sen parempi.
 
Ei lapset tartuta...vai miten se valistus menikään

Pienten lasten koronatartunnat kasvussa Vantaalla – Muuntovirus iskee koko perheeseen​

Asiaa sivuten tuli mieleeni tästä uutisesta (8.3.2021) lainaus:
"THL:n mallinnusryhmä on työskennellyt koronaviruksen parissa nyt vuoden. Perusmalli on pysynyt kokoajan samana, mutta siihen on tehty hienosäätöä.
– Oleellisimpia muutoksia on tartuttavuuden ikäriippuvuudessa. Lapsilla on kontakteihin nähden vähän tartuntoja ja tämä on huomioitu malleissa."

Katselin pitkästä aikaa THL julkaisemia koodeja ja huomasin, että 9.2. oli julkaistu virusmuunnosten leviämistä koskevia skenaariomalleja R:lle. Näistä (y)THL:lle.
Pikaisella perehtymisellä yllä oleva asia löytyisi koodissa tästä kohtaa (saatan 1-2 h perehtymisellä olla väärässäkin):
1616871594918.png

Se tahtoo sanoa, että kahdelle nuorimpien ikäryhmälle (ilmeisesti 0-9 ja 10-19 vuotiaat) sovelletaan tuollaisia alle 1 kertoimia (0.5 tai 0.75) ja muilla ikäryhmillä on 1.

Haluan sitä sanoa, että THL mallien tuloksista ei voi vetää johtopäätöksiä nuorten vähäisistä tartunnoista ilman, että nuo kertoimet perustellaan jollain muulla informaatiolla. Tuon informaation on tultava mallin ulkopuolelta muista tutkimustuloksista. THL tämän varmasti ymmärtää, vaan miten tulosten käyttäjät? Lisäksi täytynee nyt uudestaan arvioida, päteekö tämä oletus lasten tartunnoista edelleen virusmuunnosten kohdalla. Lapsille asetettavien rajoitusten teho on malleissa alhainen osin juuri sen oletuksen vuoksi, ettei tartuntoja tule kontakteista huolimatta muutenkaan. Edellä mainitusta huolimatta itse toivon, että lähiopetusta voidaan jatkaa.

Toisaalta 9.2. skenaarioissa olettiin brittimuunnoksen leviämisen olevan 1.5 kertaa alkuperäistä tehokkaampaa. Niin paljon tehokkaampaa se ei varmaankaan ole, koska tässä vaiheessa olisimme jo nähneet vielä kovempaa tartuntamäärien kasvua - toki Sannan 3 viikon sulku on hieman hillinnyt kanssa. 1.3 voisi olla parempi arvio.
 
Voisko olla edes haaveissa tämmönen; hallitus,stm, thl on ollu kaukaa viisas: pistetään liikkumisrajotus uhka päälle ja ihmiset itse hoitaa tän ennen kun tulee voimaan?
79428676-7AC6-496E-AC72-144EC6DA9E98.png
 
–Aivan ensimmäiseksi pitää muistaa, että valtioneuvosto on salannut nämä asiakirjat. Hallituksen esityksessä ei myöskään ole kuvattu vaihtoehtoisia lainsäädäntöratkaisuja tai niiden vaikutusarvioita, Rautiainen sanoo.

Ei tietenkään ole arvioitu mitään muita vaihtoehtoja, koska (lainaus hesarin jutusta):

Kolmisen viikkoa sitten tilanne muuttui, kun THL ilmoitti ensimmäisen kerran suoraan, että liikkumisrajoitukset ovat ainoa keino, jolla tilanteen merkittävä paheneminen voidaan pysäyttää.

Siis, kun tottapuhuen-emme-ymmärrä - Salminen sanoo, että tuo on ainoa vaihtoehto, pyrkivät tytöt sinne selän taakse piiloon. Ainoa keino, vaikka se mitään autakaan.

Maito on niin hyvää, että aina kannattaa imeä vaikka mitään ei tulisikaan, kuuluu vanha sanonta.
 
Back
Top