Koronavirus Suomessa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja AKE-ukki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Vasemmassa olkapäässä rokotuskohdassa oli kovettuma ensimmäisestä rokotuksesta. Mies pyysi toisen rokotelannokseen oikeaan olkapäähän.
Tämän jälkee oikeassa ei oireita mutta oireet lisääntyivät vasemmassa käsivarressa. Toisen annoksen jälkeen tuli myös makuaistin turtuminen.
Tämä on se mitä tiedän siitä.
Terveyskeskuslääkäreiden juttuille en paljoa laittaisi painoa. Jatkuvasti tulee lisää tietoa siitä miten ihmiset reagoivat rokotteeseen.
Olen lukenut juttuja että oireet saattaisivatakin tulla joillakin vasta myöhemmin. Tiedä sitten mikä on totta?
Autoimmuunireaktiot ovat aika salamyhkäisiä.
Ok, no ei sitten ainakaan täysin samanlaiselta kuullosta. Tämä myös mies alle 60 vuotias ja rokotettu samaan olkapäähän kahdesti, vasempaan eikä ensimmäisestä tullut kai mitään oireita, makuaistista mitään puhunut.
No tiedä näitä mistä johtuu muttei muistanut myöskään rasittaneensa/ loukanneensa sitä missään.
 
Joku muistaakseni pohti tätä täällä aiemmin...


Monet putsaisivat kädet ennen ostoksille menoa myös koronan jälkeen – kysyimme kaupoilta, mitä käsidesipisteille tapahtuu, kun pandemia on ohi​

Kysyimme S-ryhmältä, K-ryhmältä ja Lidl Suomelta, mitä käsidesipisteille tapahtuu, kun koronapandemia hellittää. Asiantuntijan mukaan käsidesi on hyvä lisä tautien taltuttamiseen, mutta yksistään se ei riitä.

Oululainen Antti Isomursu




Käsidesipisteiden säilyttäminen kaupoissa sai kannatusta oululaismarketissa.
Kirsi Karppinen
22.7. 03:06•Päivitetty 22.7. 03:59

Käsidesipisteet saattavat jäädä ainakin osaan kaupoista koronapandemian jälkeen.

Kysyimme asiaa kolmelta suurimmalta kaupparyhmittymältä, eli S-ryhmältä, K-ryhmältä ja Lidl Suomelta.

S-ryhmän marketkaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen sanoo pitävänsä hyvin todennäköisenä, että käsidesipisteitä löytyy heidän kaupoistaan myös sitten, kun koronapandemia on ohi.

– Näen, että se on hyvin todennäköistä. Olemme satsanneet esimerkiksi käsidesitelineisiin ja automaatteihin merkittävästi, ja olemme saaneet niistä positiivista palautetta asiakkailta.

Lyytikäisen mukaan viime kädessä asian ratkaisee kuitenkin se, onko käsidesipisteille jatkossa kysyntää, eli käyttävätkö asiakkaat desinfiointiainetta kauppareissuillaan.

  • Pääkuvan videosta voit katsoa, pitäisivätkö Oulun Limingantullin Prisman asiakkaat hyvänä asiana sitä, jos käsidesipisteet jäisivät pysyvästi kauppoihin.
K-Market -ketjun operatiivinen johtaja Teemu Naumanen puolestaan sanoo, että on liian aikaista arvioida, mitkä koronakäytännöt tulevat jäämään pysyvämmin kauppoihin.

–Käsidesiasiaa on vielä vähän vaikea arvioida. Sen sijaan uskoisin, että esimerkiksi kassoille asennetuista plekseistä tulee pysyvämpiä elementtejä nyt kun ne on sinne laitettu.

Naumasen mukaan nykyisiä käsidesipisteitä K-ryhmä ei ole purkamassa lähitulevaisuudessa.

Lidl Suomen kaupallisen johtajan Mikko Forsströmin mukaan myöskään Lidl Suomella ei toistaiseksi ole lukkoon lyötyä suunnitelmaa käsidesin pitämisestä tarjolla koronapandemian jälkeen.

– Seuraamme tilannetta. Jos tästä tulee uusi normaali, ja asiakkaat tätä jatkossa haluavat ostosreissun yhteydessä, totta kai pyrimme parhaamme mukaan tarjoamaan palvelua myös tulevaisuudessa.

Käsidesiin yli miljoona euroa vuodessa​

  • Koronan vuoksi tehdyt järjestelyt ovat aiheuttaneet kaupparyhmittymille isoja kustannuksia. Käsidesin tarjoaminen asiakkaille on yksi kulueristä.
  • Esimerkiksi S-ryhmän ruokakaupoissa kuluu päivittäin yhteensä useampi sata litraa käsidesiä. Vuositasolla käsidesin hankintaan menee S-ryhmällä yli miljoona euroa.
  • Myös K-ryhmä ja Lidl Suomi puhuvat merkittävistä summista.
  • K-ryhmässä itsenäiset kauppiasyrittäjät ovat hankkineet käsidesit asiakkailleen, joten keskitettyä summaa kustannuksista ei ole saatavilla.
  • Lidl Suomesta kerrotaan, että Suomen Lidleihin on tehty koronan vuoksi kaikkiaan satojen tuhansien ellei miljoonan euron investoinnit hygieniaan ja turvallisuuteen.

"Käsidesi on erittäin hyvä lisä, mutta..."​

Tilastojen valossa useat tartuntataudit ovat vähentyneet merkittävästi Suomessa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Esimerkiksi 2019 tammi-kesäkuussa influenssatapauksia tilastoitiin yli 17 000 kappaletta. Tänä vuonna samaan aikaan influenssatartuntoja on tilastoitu vain 25 kappaletta.

Myös muun muassa norovirustartuntojen määrä on selvästi vähentynyt.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Niina Ikonen arvioi, että koronapandemian vuoksi tehdyt rajoitustoimet, turvavälit ja esimerkiksi kasvomaskien käyttö ovat vähentäneet tautien leviämistä. Ikonen sanoo, että myös käsihygienialla on ollut asiassa iso rooli.

Hän kuitenkin huomauttaa, että alkoholipitoisten huuhteiden käyttöä vielä suurempi merkitys on käsien huolellisella saippuapesulla.

– Käsidesi on erittäin hyvä lisä, mutta vielä sitäkin enemmän korostaisin käsienpesua saippualla ja vedellä. On nimittäin muistettava, että alkoholipitoiset käsihuuhteet eivät tuhoa kaikkia viruksia.

Ikosen mukaan esimerkiksi nuhakuumetta tyypillisesti aiheuttava rinovirus ei rakenteensa vuoksi tuhoudu käsidesillä.

Sen sijaan muun muassa influenssa- ja koronaviruksiin käsidesillä on hyvä teho.
 
Näkyy osalla paikkakunnista olevan käytäntö että jo kahdeksan viikon jälkeen saa toisen rokotteen. Tuli aikaistettua itsekkin rokotus, vaati vain soiton paikalliseen rokotusajanvarauksen numeroon.
Joillain alueilla delta variantti muuttunut jo pääasialliseksi...

– Viime päivien tartuntojen johdosta karanteeniin asetettujen määrä hipoo jo kahtasataa.
Valtaosa tartunnoista on delta-varianttia, joka tarttuu herkästi. Tartunnan saaneet ovat pääasiassa 20–40-vuotiaita.

– Delta- eli niin sanottua Intian varianttia on suurin osa ja se leviää selvästi. Ouluun se tuli Rovaniemen yökerhotartuntojen kautta ja täällä altistuminen oli mahdollista yökerho Ilonassa viime viikonloppuna. Deltavariantti voi tarttua hyvin herkästi.

Deltamuunnos vallitsee tällä hetkellä Suomessa, sillä sen osuus koko maassa on yli 80 prosenttia tutkituista koronatestituloksista, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotteessaan.
 
Viimeksi muokattu:
Vatikaanin passilla taitaa lentää enempi henkiset johtajat ja katolisen kirkon mammonanvartijat....siinä on koronapassia kyllin. Katolisen kirkon rahastonhoitajien matka vaikkapa Suomeen tuskin tyssää puuttuvaan koronatokariin saati hengityssuojaimiin. :)

Kasi ulos kenelle oli ullatus, että koronailmaantuvuus riehahti, kun yökerhot, juottolat ja matkailu Venäjälle mahdollistettiin? Ei sen pitäisi olla kyllä mikään uutinen edes. Virus on virus, se ei ymmärrä hyvää tahtoa tai sitä, että pitäähän ihmisten saada tehdä ja tosuta. Se on edelleen ravakan tarttumishaluinen ja -kykyinen ja jos wanhat merkit paikkansa pitävät, niin se kehittyy edelleen.....

Saahan sitä tavan tolliainen rätti nenällä taivaltaa ja olla ns. kunnon immeinen. Mutta kun strategiat muuttuvat, niin taktiikka on niille alisteinen. Hlökoht. olen saanut nyt piikkini ja noudatan kirjaimellisesti omaa exit-strategiaa ja seuraan katseella henkisuojien pitämistä.

Mikä baltian maista on sinulle @inscout mieluisin, etten sanoisi sosiaalisesti läheisin?:) Minulle se on ollut Liettua jostain syystä.

Liettua... Katolisia rovionpolttajia ja PuoliPuolalaisia:).

Noissa kaikissa on omat hyvät puolensa. Latviassa on paras ruoka ja kauneimmat naiset. Estoniassa on helpoin olla ja asioida. Liettuassa kauneimmat rannat ja helpoin saada synninpäästö.

Mutta sosiaalisesti läheisin...? Jos unohdetaan se, että Eesti on "suomalaisin", en pidä mitään noista maista hirveän sosiaalisesti läheisinä. Kyllä se niin on, että ovat kovin eri kansaa meihin verrattuna. Me olimme UggaBugga-Urg-Urg -tasolla kun tuolla oltiin merkittäviä tekijöitä euroopassa. Kyllä se myös näkyy ihan katukuvassa (kuin myös monessa muussakin asiassa) että kuuluvat eri rotuun kuin me persjalkaiset Turaanit. Ja Liettualaiset ovat ihan oma juttunsa. Kyllä se uskonnon ja Puolalaisuuden historiallinen vaikutus näkyy. Eikä aina niin hyvässäkään. Myönnän toki, että Liettuasta minulla on vähiten kokemusta.

Latviasta on pisin kokemus. Kävin ensimmäisen kerran siellä 1991. On kyllä maa siitä muuttunut. Lisäksi kovin riita mitä minulla on ollut ulkomaisen naisen kanssa oli Latvialaisen suomalaistenvihaajan kanssa Roomassa. Kyseessä oli työmatka ja kyllä lähti ääntä hotellin terassibaarissa illalla kun käytiin läpi kummankin maan huonoja puolia ja rikoksia. Eri maista olevat kollegat katselivat touhua silmät pyöreinä. Mutta seuraavana päivänä heillä olikin todella ihmeteltävää kun lähdin neidin kanssa illaksi tutustumaan Rooman nähtävyyksiin. Siitä reissusta on saanut kuulla kaikenlaista jälkikäteen.
 
Minulla olisi toinen piikki ollut ens kuun lopussa mut aikaistettiin sitä pari viikkoa kun sattuu olemaan kk päästä leikkaus ni jos ny sattuu jotain flunssaa se piikki nostamaan ni kerkeää parissa viikossa sit kadota ni ei tarvii leikkausta enää siirtää toiseen kertaan. Mukava on ku vedetään taas koko vatsa auki ni muistaa taas et mihin kaikkeen niitä vatsalihaksia tarvii. Normaalisti ei tajua edes mut sit ku on vetästy auki ni huomaat kyll jokaisen pienenkii liikkeen mihi niitä vatsalihaksia tarvitsee. Nauraminen on sillo noin viikon ajan suht kipeää touhua. Varsinkii ne ensimmäiset päivät on pahimpia sitten. Onneksi muutaman kerran vedelty munista rintaa asti auki jo elämän aikana tässä ni tietää mitä tulossa. Ilmoitin jo et katetria on sit turha väsätä ku se hidastaa aina sitä poistumista. Joka kerta oon lapun allekirjoittanut et omalla luvalla lähden kotia makaamaan.

Kotona se toipuminen on vaa mukavampaa kummasti. En vaa itse pysty olemaan sairaalassa yhtään ylimääräistä hetkeä. Yleensä ne haluaa et vähintää 3 yötä ois tuon operaation jälkeen ja minä oon sen yhden yön suostunut olemaan mut nyt on suunitelmissa karata jo samana päivänä. Kuhan vaa antavat kunnon kipulääkkeet messiin ni minulla on sit kotona hauskaa ;) Onneksi nykyinen sänky on sen verran korkea et pois pääset ku pyörähdät reunalle ni ei vaadi läheskään niin niitä lihaksia.

Eikös ne sitä rokote väliä suositellut monessa paikkaa lyhyemmäksi mut Suomi päätti vetää sillä 12vko välillä jostain syystä. Noh mulle tulee vähä vajaa 10 viikkoa väliä niille piikeille.
 
Aika huolestuttavaa!

Jälkitaudin saaminen ei riipu sairastetun taudin vaikeusasteesta, sanoo neurologian emeritusprofessori ja Suomen Aivot ry:n puheenjohtaja Risto O. Roine.
– Uusimpien tutkimusten mukaan näyttää yllättäen siltä, että nimenomaan nuorille, alle 30-vuotiaille ja lievän taudin sairastaneille, pitkäkestoinen korona tulee useammin kuin muille.

Neurologian emeritusprofessori ja Suomen Aivot ry:n puheenjohtaja Risto O. Roine.

Neurologian emeritusprofessori ja Suomen Aivot ry:n puheenjohtaja Risto O. Roine. KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
Roineen mielestä nuorille on tässä varoituksen sana paikallaan.

– Nuoriso yleensä ajattelee, että nuorena on epätodennäköistä sairastua vakavaan taudin kuvaan ja kuolla koronaan. Nyt kuitenkin tiedetään, että todennäköisyys saada pitkäkestoinen korona on 50 prosentin luokkaa nuorilla, jotka ovat sairastaneet lieväoireisen koronan.


Huom noista 50% suurin osa on naisia, koska heidä immuunipuolustuksensa on ärhäkämpi.
Nykin oli bussissa nuori kaunis nainen bussissa ilman maskia. Todennäköisesti halusi näytellä laitettuja törröhuuliaan.
Vesa keskisen kanssa olen samaa mieltä ettei kannata laittaa törröhuulia.

 
Aika huolestuttavaa!

Jälkitaudin saaminen ei riipu sairastetun taudin vaikeusasteesta, sanoo neurologian emeritusprofessori ja Suomen Aivot ry:n puheenjohtaja Risto O. Roine.
– Uusimpien tutkimusten mukaan näyttää yllättäen siltä, että nimenomaan nuorille, alle 30-vuotiaille ja lievän taudin sairastaneille, pitkäkestoinen korona tulee useammin kuin muille.

Neurologian emeritusprofessori ja Suomen Aivot ry:n puheenjohtaja Risto O. Roine.

Neurologian emeritusprofessori ja Suomen Aivot ry:n puheenjohtaja Risto O. Roine. KUVA: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
Roineen mielestä nuorille on tässä varoituksen sana paikallaan.

– Nuoriso yleensä ajattelee, että nuorena on epätodennäköistä sairastua vakavaan taudin kuvaan ja kuolla koronaan. Nyt kuitenkin tiedetään, että todennäköisyys saada pitkäkestoinen korona on 50 prosentin luokkaa nuorilla, jotka ovat sairastaneet lieväoireisen koronan.


Huom noista 50% suurin osa on naisia, koska heidä immuunipuolustuksensa on ärhäkämpi.
Nykin oli bussissa nuori kaunis nainen bussissa ilman maskia. Todennäköisesti halusi näytellä laitettuja törröhuuliaan.
Vesa keskisen kanssa olen samaa mieltä ettei kannata laittaa törröhuulia.

Törröhuulien laittaminen on kulttuurista omimista, kaikkea sitä tehdäänkin koronan varjolla
 
Minua kovasti ihmetyttää miten ihmiset on niin kovin yllättyneitä että luontoäiti pystyy kehittämään kulkutauteja jotka voivat oikeasti tappaa ihmisiä.

Ja väestöjen estoton vapaa liikkuvuus....silläkin on hintansa. Saa nähdä onko se hintalappu lopulta sitten sen väärti.
 
Taas on tullut ”informaativisia” one-linereita!

Koronan jälkitaudeissa avainasemassa on autoimmuunireaktio kuten myös ns vakavan koronan keuhkotulehduksessa.
Rokotusten vakavat sivuvaikutukset ovat olleet pääosin autoimmuunireaktioita. Tieteen selitykset tuntuvat hyvin loogisilta.

Tämä tietämys tulee lääketieteelliseltä yhteisöltä eikä somen poppatohtoreilta.

Autoimmuunireaktion aiheuttamista sairauksista on paljon sekä tutkimusraportteja että populäärijuttuja.
Suomessakin tätä on tutkittu pitkään ja ansiokkaasti. Paksusuolen biomi on suuren kiinnostuksen kohteena.

Bakteereilla ja viruksilla voi olla sekä autoimmuunireaktioita suojaavia että laukaisevia tekijöitä.

30 vuotta sitten luin välilevyn pullistumasta. Silloin tiedettiin kyllä miten ns välilevyn rappeuma etenee.
Hämmästyksekseni luin hiljattain että on selvinnyt tällä välin välilevyn rappeuman aiheuttaakin autoimmuunireaktio.
Myöskin on ilmennyt että samaan tautiin liittyvä iskiashermon ärsytys olisi monessa tapauksessa autoimmuunireaktio.
Tätä on yritetty hoitaa immunosuprenteilla kuitenkaan siinä onnistumatta.

Johtuen naisten ärhäkämmästä immuunipuolustuksesta he saavat my-s enemmän autoimmuniisia sairauksia.
Naisilla masennushuippu tulee juurikin vaihdevuosien tienoille. Tulee mieleen että onko diagnoosit sittenkään tarkkoja?
Kuitenkin autoimmuunisairauksille on olemassa tarkkoihin havaintoihin perustuvat diagnoosit.

Kiinnostava asia jossa voidaan odottaa läpimurtoja sekä uusia tehokkaita hoitoja.
 
Osaako joku sanoa missä tämä lenssu on levinnyt vikat pari viikkoa?
Pk seutu pääasiassa mutta on maakunnissa alueellisesti tilannetta.

Korona jäljittajien homma lienee kiireisimmillään.
 
Japanissa tapaukset/kuolleet

20-29v 163000/7 (0,004%)
30-39v 109000/25 (0.02%)
40-49v 96000/260 (0.2%)
 
Ruotsin thl:

Arvioivat alle 70v ifr olevan 0.1 ja yli 70v 4,3%.

https://www.folkhalsomyndigheten.se...-rate-covid-19-stockholm-technical-report.pdf
''1.1 Background Stockholm has so far been the epicenter of the SARS-CoV-2 pandemic in Sweden. Stockholm has 2,377,000 inhabitants, and thereby accounts for 23% of the Swedish population. As of 25 May, Stockholm has 11,271 PCR-confirmed cases, accounting for 33% of the cases in Sweden.1 As of 25 May, there were 1,942 confirmed deaths reported in Stockholm, corresponding to a population fatality rate of 0.1%, and accounting for 48% of all deaths in Sweden''

''Our point estimate of the IFR is 0.6%, with a 95% confidence interval of 0.4–1.1%. For the age group 0–69 years, the IFR is 0.1% (c.i. 0.1–0.2%), and for those of age 70 years or older we get an estimate of 4.3% (c.i. 2.7–7.7%). Comparisons between the cases in our estimation sample and those in the rest of Stockholm and Sweden suggest that our results are generalizable. The number of deaths is precisely estimated and insensitive to how we specify the estimation sample. Instead, most of the uncertainty in our estimations concerns the number of infections per confirmed case. We assess how the estimate of this relationship, and thus of the IFR, varies with alternative assumptions about the time window during which an ongoing or previous infection can be detected with PCR testing. Based on rather limited existing knowledge about non-hospitalized cases, we assume a testing window of ten days. Our estimation framework only includes deaths from confirmed cases, but additional analysis of excess mortality in Stockholm suggests that our IFR estimate is likely to be conservative''

Briefly, 18 out 707 participants tested positive, corresponding to an estimate of 2.5% of the population in Stockholm, with a 95% confidence interval of 1.4– 4.1%.3 The estimated prevalences across age groups were 2.8% for ages 0–15, 2.4% for ages 16–29, 2.6% for ages 30–59 and 2.0% for those of age 60+. None of these differences were found to be statistically significant, although the statistical power to detect such differences was small. We will thus maintain a null hypothesis of an equal attack rate across age groups. We extend this assumption to the population older than 85 years, even though we cannot assess it, given that this age group was not included in the survey
 
EDUSKUNNAN apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin arvostelee ankarasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta sekä sosiaali- ja terveysministeriötä siitä, että keväällä 65–69-vuotiaita likimain pakotettiin monissa kunnissa ottamaan lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotetta, vaikka rokotteen mahdollisista haitoista oli saatu uutta tietoa.

Apulaisoikeusasiamies katsoo perjantaina antamassaan ratkaisussa, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos rikkoi perustuslakia, syrjintäkieltoa ja potilaslakia. Laitos ei missään vaiheessa arvioinut oikeudellisia kysymyksiä yhdenvertaisuuslain, potilaan itsemääräämisoikeuden ja syrjintäkiellon näkökulmasta.


”Yhdenvertaisuuden ja syrjintäkiellon osalta katson, että 65–69-vuotiaita henkilöitä on kohdeltu heidän ikänsä perusteella epäsuotuisammin kuin muihin ikäryhmiin kuuluvia henkilöitä koronarokotuksia toimeenpantaessa.”
 
Maakohtaisissa tilanteissa näkkyy olevan muutama maa aika lenssunen Suomen lukemaan 66 verrattuna
kun yli 500 keskiarvo lukemia Hollannissa ja Espanjassa.
Maanantaina aukeaa rajat tuplarokotteen saaneille. Saksassa on tilanne hallussa nyt mutta kuukauden päästä lienee
lukemat mahdoton ennustaa kun koko Eurooppa matkustaa Elokuun.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top