Koronavirus Suomessa

Suuret yliopistosairaalat valmistautuvat jo tehohoidon lisääntymiseen koronan vuoksi – kiireetöntä hoitoa ajetaan alas ensi viikolla
Koronavirustestaus rajataan jatkossa lähinnä riskiryhmiin ja hoitoväkeen.

Koronavirus
15.3.2020 klo 21.41
Tampereen yliopistollinen saraala

Tampereella kiireettömiä vastaanottoaikoja aletaan siirtää jo ensi viikon aikana.Marko Melto / Yle
13-3-6642097.jpg

Tero Valtanen


Suomen suurimmissa yliopisto-sairaaloissa valmistellaan jo käytännön järjestelyjä korona-viruksen laajan leviämisen varalta.

Päivystyksen ja tehohoidon tarve kasvaa – ja siksi kiireettömiä vastaanottoaikoja siirretään.

Tampereella kiireettömiä vastaanottoaikoja aletaan siirtää jo ensi viikon aikana. Helsingissäkin on jo valmistauduttu kiireettömien toimintojen lykkäämiseen koronan vuoksi.

Tampereen yliopistollisen keskussairaalan (Tays) johtajaylilääkäri Juhani Sand kertoo, että kiireetöntä hoitoa on kohdennetusti karsittu jo tulevalta viikolta.
– Kohdennetusti olemme jo putsanneet joitakin kiireettömiä toimenpiteitä.

Sandin mukaan suunnitelmat tarkentuvat ja niitä aletaan toteuttaa laajemmin ensi- ja seuraavan viikon aikana.
Myös Helsingissä on valmistauduttu kiireettömien toimintojen lykkäämiseen koronan vuoksi. Terveys- ja päihdepalveluista vastaava johtaja Leena Turpeinen sanoo, että kiirettömän ajan varanneisiin potilaisiin ollaan yhteydessä puhelimitse lähiaikoina.
– Soitamme potilaille, jotka eivät tarvitse sosiaali- tai terveyspalvelujen henkilöstön tapaamista välittömästi.
Turpeisen mukaan vastaanottoaikojen siirtäminen koskee lähinnä henkilöitä, joiden aikaa voidaan siirtää parilla kuukaudella.
Myös uudet ajanvaraukset menevät kiireellisyyden perusteella.

Uusia tautitapauksia ei ole enää mielekästä laskea
Koronatartuntojen määrä on edelleen kasvanut Suomessa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ilmoitti tänään kymmenestä uudesta tapauksesta. Kaikkiaan varmistettuja tartuntoja on Suomessa 240.
Vaikka sairaanhoitopiirit kertoivat uusista tapauksista tänäänkin, ei numeroiden seuraaminen ole enää entiseen tapaan mielekästä, koska läheskään kaikkia oireilevia ei pystytä testaamaan. Näin ollen tautitapauksia voi jäädä testien rajaamisen vuoksi piiloon.

Uusien viranomaisohjeiden mukaisesti koronatestaus rajataan jatkossa lähinnä vain riskiryhmiin ja hoitohenkilökuntaan.
– On selvää, että jos sairastaa lieväoireisen nuhakuumeen, kukaan ei voi sanoa, etteikö taustalla olisi ollut koronan aiheuttama infektio, Sand sanoo.

Sand toteaa, että testejä voidaan tehdä rajallinen määrä ja nämä pyritään nyt kohdentamaan siihen joukkoon, jolle siitä on eniten hyötyä.

Sekä Turpeinen että Sand toivovat, että ajan varanneet henkilöt olisivat puhelimitse tavoitettavissa ja seuraisivat mahdollisuuksiensa mukaan hoitopaikkansa verkkosivuja, jotta tieto mahdollisesta vastaanottoajan muutoksesta saataisiin perille.
– Soittelemaan ja varmistelemaan ei suin päin pitäisi lähteä, koska se ruuhkauttaa linjoja ja heikentää terveydenhuollon valmiutta vastata kipeimmin apua tarvitsevien avuntarpeeseen, Sand sanoo.

Turpeinen puolestaan muistuttaa, että jos ei ole tiedossa mitään matkakontaktia ja oireet ovat lievät, ne voi pyrkiä hoitamaan kotikonstein.

 
Onko sillä väliä?

Kovina aikoina jokainen joutuu tekemään uhrauksia ja jos pienellä rahalla selviää niin ei ole vielä edes varsinainen uhraus.

Varmasti monelle perheelle tulee taloudellisia ongelmia jos toinen joutuukiin jäämään pois töistä eikä rahaa saa mistään.
Onneksi on muutama kolikko jäänyt mutta nekin oli talokauppoihin jo varattu.
Ei voi muuta sanoa kuin prkl kiinalaiset kun eläinten kanssa värkkäävät.

Mutta ei ole vielä täällä pohjoisessa päiväkoteja laitettu kiinni joten kaikki hyvin toistaiseksi :)
 
Käsittääkseni innokkaimpia ollaan nimenomaan jo olemassa olevista lääkkeistä. Jos lääkkeellä on jo myyntilupa esim. malariaan tai HI-virukseen, voi lääkäri määrätä oman harkintansa mukaan määrätä sitä koronapotilaallekin ns. "off-label".

Mitä tulee hommaan muuten, niin uskoisin mutkia oiottavan suoriksi siellä täällä. Gilead kasvattaa jatkuvasti remdesiviirin tuotantoa, vaikkei varmuutta tehosta koronaan olekaan. Erityisluvalla on mahdollista saada sitä täälläkin, vaikkei Suomessa olisikaan myyntilupaa. Ja tässä tapauksessa uskon vahvasti, että virallinen prosessi joko mukautuu olosuhteisiin tai itkee ja mukautuu olosuhteisiin. Kiinassa ja Intiassa ei nimittäin välttämättä olla ihan yhtä tarkkoja, ja Kamagrat kulkevat Eurooppaan tälläkin hetkellä postissa...

Näissä kaikissa olet oikeassa.

Lisään tuohon vielä sen, että lääkäri voi toisinaan laillisesti määrätä hyväksyttyä lääkettä myös muuhun kuin siihen indikaatioon johon se on hyväksytty.
 
Kun luette ulkomailta erilaisista kokeellisista hoidoista ja niiden tuloksista, oli sitten kyseessä, hiv tai reumalääke tai vaikka C-vitamiinia suoraan suoneen, niin jos joudutte sairaalapotilaaksi Suomessa niin ei kannata yllättyä siitä, että mitään kokeellista hoitoa ette saa. Suomessa on erittäin nihkeä linja kaikelle sellaiselle mikä ei ole käypähoidossa.
 
Mitä pahaa THL on tehnyt?

Ei ole toiminut kuin ei-asiantuntijat olisi halunneet?

97-99,9% ei kuole tästä taudista.

Enemmän uhreja tulee konkurssin tehneiden itsemurhista

Jos luotat THL:n noin kovasti, niin ruumiita tulee 10000 virallisten lukujen mukaan.
Siihen sitten >10000 yrittäjien itsemurhaa päälle.
Vähän tolkkua näihin juttuihin?
 
Kyllä olisi voitu. Sanna olisi voinut edes pyytää maahantulijoita pitämään itsensä 14vrk karanteenissa. Ei tehnyt sitä. Sitä minä hämmästelin ja hämmästeli moni muukin. Pelättiinkö todella että sellainen vetoomus olisi aiheuttanut paniikkia? Mikä esti? Puhematka New Yorkiin?

Thaimaaseenkin oli muka turvallista matkustaa. Oliko oikeasti?

p.s. vedelkööt nyt tosiaankin vastuullaan maaliin asti.
Tottahan toki vasemmistopervoilla on oikeus lentää thaikkuihin, millä oikeudella se estetään :p
 
@ VuorelmaJohanna
Replying to @katjuaro @PaavoTeittinen @panuraatikainen
Tilanne nyt se, että osalle perheistä on ilmiselvää, että lapset pidetään kotona jos vain mahdollista ja osalle ilmiselvää, että lapset menevät kouluun koska ne pidetään auki. Tällainen epäselvä tilanne ei lisää luottamusta viranomaiseen, moni hakee nyt ohjeita muilta perheiltä.
View conversation · Reply Retweet Like

Replying to @katjuaro, feministi @PaavoTeittinen @panuraatikainen, stalinisti
Siis ihmettelet, miksi korona on saanut niin ison mittakaavan Euroopassa?

:D

Todennäköisesti sadat tuhannet suomalaiset ihmettelevät tätä samaa:
Johanna Vuorelma
@VuorelmaJohanna
2h
Replying to @p_pasanen @panuraatikainen and 3 others
Se on selvä, tilanne on sama joka maassa. Silti enemmistö EU-maista on päättänyt sulkea koulut. Suomi kuuluu nyt pieneen vähemmistöön. Näin selkeä ero Suomen linjassa on merkittävä kysymys, jonka perusteluja ja taustalla olevia skenaarioita pitäisi avata paljon tarkemmin.

Perustelut ja taustalla tapahtuneet asiat on selvitettävä perinpohjaisesti. Ei sen toivominen - tai kohta vaatiminen - ole epäluottamuksen kehittelyä viranomaisia kohtaan.

Johanna Vuorelma
@VuorelmaJohanna Mar 12
Sosiaali- ja terveysministeriön johtajan mielestä yleisötapahtumien perumisen yhtenä uhkana on, että ihmisillä olisi tylsää. #tylsyys

heheh, todellakin:
"Tapahtumien perumisella voisi Kumpulaisen mukaan olla myös haittavaikutuksia: Talouselämä hidastuisi, ja ihmisillä olisi yksinkertaisesti tylsempää. ”Kyllä mielialallakin on väliä. Ihmisille on todennäköisesti kauheaa nähdä, että oma maa on kiinni”, Kumpulainen sanoo."

"Ihmisillä olisi yksinkertaisesti tylsempää".. vmp.. Sitten on tylsempää.
 
Viimeksi muokattu:
:D

Todennäköisesti sadat tuhannet suomalaiset ihmettelevät tätä samaa:


Perustelut ja taustalla tapahtuneet asiat on selvitettävä perinpohjaisesti. Ei sen toivominen - tai kohta vaatiminen - ole epäluottamuksen kehittelyä viranomaisia kohtaan.



heheh, todellakin:
Mikä tämä kumpulainen on, pellen lisäksi?
 
56652661-1118x629.jpg

Tyhjä makaroonihylly Helsingin Ruoholahden Citymarketissa perjantaina. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Infektiotautiopin emeritusprofessori: Olen pöyristynyt tästä paniikista
ALBERTO CLARAMUNT | 14.03.2020 | 13:06- päivitetty 14.03.2020 | 13:13

Asiantuntijan mukaan tauti sairastetaan useimmiten lievänä ja kotona.

Infektiotautiopin emeritusprofessori Heikki Peltola sanoo olevansa hämmentynyt koronaviruksen aiheuttamasta paniikista.
– Koronavirus on yksi hengitystieinfektioiden aiheuttaja monen muun joukossa. Meillä on 135 000 tautitapausta maailmanlaajuisesti ja noin 4 000-5 000 kuollut. Tavallinen influenssaepidemia tappaa maailmanlaajuisesti noin puoli miljoonaa, Peltola suhteuttaa Ylen tv1:n Ykkösaamussa.
– Olen edelleenkin täysin pöyristynyt, kuinka tällainen asia voi aiheuttaa näin suuren kaaoksen. Minusta siihen ei ole mitään eväitä, Peltola arvioi.

Hän muistuttaa, että tapana on toki aiemminkin ollut ennakolta suurennella tauteja – esimerkiksi sarsia, josta ei laajaa epidemiaa sittemmin tullutkaan.

Peltolalta kysyttiin, että miksi koronaa sitten pelätään niin paljon.
– Olen hämmästellyt sitä itse kovin paljon. Kysymyksessä on yleensä lievä tauti, joka sairastetaan useimmiten kotona.

Me olemme nähneet monta epidemiaa aikaisemminkin. En näe tässä minkäänlaista kauhun syytä.

HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen allekirjoittaa Peltolan näkemyksen ”aika pitkälti”.
– Toki erona (kausi-influenssaan) on, että väestöllä ei ole vastustuskykyä tautia kohtaan vielä lainkaan, jolloinka todennäköistä on, että tauti leviää hieman laajemmin.

Ihmiset on hulluja ja tietämättömiä!
 
Mitään väheksymättä ja keneltäkään mitään pois!

 
Vasemmisto mainittu, oikeisto mainittu. Ketä teki kenelle ja mitä hä, olitko se sinä vai olinko se minä kuka mitä hä?
 
Kyllä olisi voitu. Sanna olisi voinut edes pyytää maahantulijoita pitämään itsensä 14vrk karanteenissa. Ei tehnyt sitä. Sitä minä hämmästelin ja hämmästeli moni muukin. Pelättiinkö todella että sellainen vetoomus olisi aiheuttanut paniikkia? Mikä esti? Puhematka New Yorkiin?

Thaimaaseenkin oli muka turvallista matkustaa. Oliko oikeasti?

p.s. vedelkööt nyt tosiaankin vastuullaan maaliin asti.

Suomalaiset tekee 8 miljoonaa matkaa vuodessa ulkomaille. Eli jos ehdotat vuoden ensimmäistä neljännestä Suomesta ulkomailla käyneistä karanteeniin, niin ehdotat vain 2 miljoonan ihmisen karanteenia.

En tiedä paniikista, mutta epäilen että kymmenien prosenttien puotusta BKT:n muodostumiseen olisi voinut tapahtua.
 
Suomalaiset tekee 8 miljoonaa matkaa vuodessa ulkomaille. Eli jos ehdotat vuoden ensimmäistä neljännestä Suomesta ulkomailla käyneistä karanteeniin, niin ehdotat vain 2 miljoonan ihmisen karanteenia.

En tiedä paniikista, mutta epäilen että kymmenien prosenttien puotusta BKT:n muodostumiseen olisi voinut tapahtua.
Oma maalaisjärki ja työnantajan kanssa sovitut toimet. Myös paikkakunnasta kiinni moni asia, niin ulkomaan matkan kuin kotimaan osalta.
 
Viimeksi muokattu:
Meillä on 135 000 tautitapausta maailmanlaajuisesti ja noin 4 000-5 000 kuollut. Tavallinen influenssaepidemia tappaa maailmanlaajuisesti noin puoli miljoonaa

Mitä ihmettä? Vertaileeko emeritusprof tässä keskenään kahta täysin vertailukelvotonta faktaa.

Koronavirus on levinnyt muutaman kuukauden rajoitetussa väestössä ja 'vakiintunut' influenssa täyden vuoden koko maailman väestössä. Ja sitten ne lyödään rinnakkain ikäänkuin korona pysähtyisi tähän emerituksen pysäytysikkunaan.

On vissiin syynsä sille että on eläköitynyt. Järkyttävää tolloilua. Viiden vuoden päästä koronavirus on samassa kategoriassa muiden kiertävien influenssojen kanssa. Mutta ei nyt.

Kävin muuten evakuoimassa nuorisoa Seinäjoelta kun koulut meni kiinni. Kävin mielenkiinnosta haistelemassa tunnelmaa Minimanissa ja Prismassa. Tyhjiä koloja oli pakasteissa ja kuivaruokahyllyissä. Lihahyllykin oli melko tyhjä. Leivistä ei ollut jäljellä kuin kuivaleivät ja yksi limppumerkki. Saippuat ja desit loppu. Muuten hyvin rauhallista. Melkein liiankin.

Pehmopaperia oli molemmissa kaupoissa.

No nyt ollaan täällä korvessa kaikki ja voidaan seurailla maailmanmenoa kaikessa rauhassa Jumalan selän takana turvassa.
 
Back
Top