Koronavirus: kuunnellaan asiantuntijoita
Harvardin yliopiston infektio-epidemiologian professori Marc Lipsitch (11.3., Boston Globe): Sosiaalisia kontakteja vältettävä, kaikki voitava tehtävä mahdollisimman pian. Aikaiset interventiot pel…
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
THL:n pääjohtaja: Sairastuneiden todellinen lukumäärä voi olla Suomessa 20–30 kertaa suurempi kuin on todettu
Suomessa testataan nyt vain vakavasti sairaita, riskiryhmään kuuluvia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä.
Suuret yliopistosairaalat valmistautuvat jo tehohoidon lisääntymiseen koronan vuoksi – kiireetöntä hoitoa ajetaan alas ensi viikolla
Koronavirustestaus rajataan jatkossa lähinnä riskiryhmiin ja hoitoväkeen.
Nyt sanottiin ääneen se mitä olen pitemmän aikaa epäillyt. Tämä kakka osui tuulettimeen Italiassa jo neljä viikkoa sitten. Pysäyttäminen ei onnistu, nyt keskustellaan enää leviämisvauhdista. Kiinan mallin mukaiset miljoonien ihmisten karanteenialueet eivät ole realismia yhteiskunnassa jossa varastot ovat pyörien päällä. Vai meinaako porukka ihan tosissaan että Maakuntakomppania laitetaan Mannerheimintien puomille ja annetaan käsky ampua jos porukka ei tottele pysähtymiskäskyä? Kiina rakensi varautumisensa SARS:in jälkeen eikä sitä ihan heti toisteta euroopan eikä edes Suomen mittakaavassa.
Kiitos Marin, me hävittiin tää peli. Aasian malli olisi toiminut jos se olisi otettu käyttöön.
Aasian malli olisi pitänyt ottaa käyttöön varautumisessa viisi vuotta sitten turha Marinia tästä on syyttää, kun syyttämistä löytyy muustakin. Tiedottaminen on ollut hapuilevaa eikä ohjeistusta ole ollut, mutta näämä varautumispäätökset on tehty jo aikaa sitten.
Käsi ylös (virheen?) merkiksi!Nyt lääkkeiden saatavuutta rajoitetaan suomessa hamstraamisen takia. Eikös täälläkin foorumilla joku sanonut että ostaisi kaikki lääkkeet mitä irti saa.
Apteekeille ohjeistus: kipulääkkeiden saatavuutta rajoitettava – vain yksi pakkaus per asiakas
Fimea muistuttaa, että lääkkeitä ei pidä hamstrata.
![]()
Apteekit alkavat rajoittaa lääkemyyntiä – lääkkeiden loppuminen sai Fimean suitsimaan hamstrausta
Viikonlopun ylimitoitetun hamstraamisen seurauksena apteekkien lääkevarastot ovat loppu joidenkin lääkevalmisteiden osalta.www.helsinginuutiset.fi
Käsi ylös (virheen?) merkiksi!
Mutta sanoin kyllä, että olisin ostanut kaiken mitä johonkin harvinaisempaan tautiin olisi yhdellä reseptillä saanut ostettua. Eikö niisäkin ole aina joku ihan järkevä ostoraja kuitenkin? Sen verran on minua terveydellä siunattu, että ei ole paljoa tullut resepteillä apteekeissa asioitua.
Ei tulisi mielenkään hamstrata kipulääkkeitä. Muutenkin käytän niitä jos vain, jos on aivan pakko. Ainahan niitä ensiaputarpeita täytyy kotona olla joka tapauksessa riittävästi pahan päivän varalle, eli yhtäkkisene hamstraamiseen ei koskaan pitäisi olla tarvetta.
Mukavahan tuota oli kirjoitella kun pääsi kerrankin pätemään aiheesta jonka tuntee.Olin jo ollut positiivisesti yllättynyt, että miten usea oli hakenut kysymykseeni vastausta erinäisistä uutisista aiheeseen liittyen.
Sitten sinä pamautat kattavimman, laajimman ja silti selkeän vastauksen mitä olen koskaan netissä keneltäkään saanut! Kiitos tästä, oli opettavaa ja kiinnostavaa luettavaa!
Jatkankin sitten tästä aiheesta sujuvasti eteenpäin:
Eli mikäli joukkoimmuniteetti -taktiikka osoittautuu vääräksi ja olisikin tarpeen testata ihmisistä niin moni kuin suinkin mahdollista, niin mitä olisi tehtävissä? Italiasta tuli hieno artikkeli, kuinka valtion puolelta ohjattiin, olikohan sotilashenkilöitä, auttamaan yksityisen yrityksen hengityskoneiden tuotannon kanssa. Olisihan se poikkeuksellista, mutta pystyttäisiinkö Suomessa tekemään vastaavaa? Eli voitaisiinko nopeassa ajassa kouluttaa riittävästi henkilöitä, esim. kemian teollisuudesta muista prosesseista tai vaikka biotekniikan opiskelijoita tekemään näitä testejä ja/tai allukkeita, jotta saataisiin kapasiteetti moninkertaistettua? Unohdettaisiin hetkeksi yksityisen ja julkisen puolen rajat yhteiskunnan parhaaksi.
Eikä vissiin sitten hussissakaan tieretä mitään.
Etusivulle![]()
Koronavirus | Aggressiivisesta testaamisesta olisi hyötyä Suomessakin, mutta nyt siihen ei kyetä, sanoo Husin johtajaylilääkäri – Miksi kaikilta oireilevilta ei oteta virusnäytettä?
Hus perustelee koronavirustestien rajaamista sillä, että kapasiteetti ei riitä. THL:n mukaan testejä voitaisiin tehdä heti tuhat päivässä.www.hs.fi
TilaaTallennaKommentoiJaa
KORONAVIRUS:HS:n päivittyvä seuranta kokoaa tuoreimmat uutiset
Kotimaa|Koronavirus
Aggressiivisesta testaamisesta olisi hyötyä Suomessakin, mutta nyt siihen ei kyetä, sanoo Husin johtajaylilääkäri – Miksi kaikilta oireilevilta ei oteta virusnäytettä?
Hus perustelee koronavirustestien rajaamista sillä, että kapasiteetti ei riitä. THL:n mukaan testejä voitaisiin tehdä heti tuhat päivässä.
![]()
HUSLAB-laboratorion sisäänkäynti Helsingin Meilahden sairaala-alueella. Kuva: TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA
Sara Vainio HS
Julkaistu: 15.3. 20:00, Päivitetty 15.3. 21:39
SUOMI on jäänyt koronaviruksen testausmäärissä kauas ahkerimmista testaajamaista, ja tällä viikolla kriteerit tiukentuivat entisestään.
Muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedottivat sekä perjantaina että lauantaina kiristyksistä testikriteereihin. Näytteenotossa keskitytään nyt yhä rajatumpiin ryhmiin: yli 70-vuotiaisiin ja hoitohenkilökuntaan.
Epäily koronavirustartunnasta ei ole enää edes syy soittaa päivystysapuun tai terveysasemalle, jos kotona vain oireiden puolesta pärjäilee. Italiasta ja Itävallan Tirolista palanneiden matkailijoiden testejä kuitenkin jatketaan.
Samaan aikaan muun muassa Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus painottaa, että laajamittainen testaus voi pelastaa ihmishenkiä.
”Kiinan, Etelä-Korean, Singaporen ja muiden kokemukset osoittavat selvästi, että aggressiivinen testaaminen ja kontaktien jäljitys yhdessä sosiaalisen etäisyydenoton ja yhteisöjen aktivoinnin kanssa voi estää tartuntoja ja pelastaa henkiä”, Ghebreyesus sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina.
”Virusta vastaan ei voi taistella, jos ei tiedä, missä se on. Etsikää, testatkaa ja hoitakaa jokainen tapaus.”
TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat ovat toistuvasti perustelleet Suomen vähäistä testaamista sillä, ettei lieväoireisten laaja testaaminen tässä vaiheessa ole hyödyllistä. Hus kuitenkin perustelee tiedotteessa testien rajaamista sillä, että kapasiteetti ei riitä.
”Muutoksen taustalla on se, että edelleen pyrimme kohdentamaan rajallisen näytteenottokapasiteetin ryhmiin, joilla tartunnan riski on suurin”, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen tiedotteessa.
Suomessakin voitaisi siirtyä laajamittaiseen testaamiseen sitten, kun testauskapasiteetti paranee. Jos kapasiteettia riittäisi, aggressiivisesta testaamisesta olisi hyötyä Suomessakin, Mäkijärvi sanoo.
Se, mitä tuosta artikkelista selviää on se, että kovin moni ei taida tietää kauhean paljoa....
Artikkelin mukaan:
HUS: testejä ei pystytä tekemään, niitä pitäisi tehdä.
THL: testejä pystyttäisiin tekemään, niitä ei kannata tehdä.
Tuosta voi sitten kukin valita uskolleen sopivan mielipiteen. Ja mausteeksi melkein veikkaan, että kummankin talon sisältä saisi vielä monelta henkilöltä virallisen mielipiteen vastaisen kannan jos menisi kysymään.
Tietoa ei ole kenelläkään.
Edelleen omasta mielestäni oleellinen kysymys on, onko tauti levinnyt jo laajemmin koko väestöön? Jos on, väitän että laajasta testaamisesta ei ole hyötyä. Jos ei ole, siitä voi olla hyötyä. Tilanne olisi toinen, jos olisi jokin minuutin testi jonka voi tehdä kuka tahansa itselleen. Mutta kun ei ole.
Ja jos mennään massakaranteeniin, niin tilanne on täysin eri.
Tiedosta on aina hyötyä päätöksenteon kannalta. Oli se sitten tiedustelutietoa sodassa tai tietoa viruksen etenemisestä.Se, mitä tuosta artikkelista selviää on se, että kovin moni ei taida tietää kauhean paljoa....
Artikkelin mukaan:
HUS: testejä ei pystytä tekemään, niitä pitäisi tehdä.
THL: testejä pystyttäisiin tekemään, niitä ei kannata tehdä.
Tuosta voi sitten kukin valita uskolleen sopivan mielipiteen. Ja mausteeksi melkein veikkaan, että kummankin talon sisältä saisi vielä monelta henkilöltä virallisen mielipiteen vastaisen kannan jos menisi kysymään.
Tietoa ei ole kenelläkään.
Edelleen omasta mielestäni oleellinen kysymys on, onko tauti levinnyt jo laajemmin koko väestöön? Jos on, väitän että laajasta testaamisesta ei ole hyötyä. Jos ei ole, siitä voi olla hyötyä. Tilanne olisi toinen, jos olisi jokin minuutin testi jonka voi tehdä kuka tahansa itselleen. Mutta kun ei ole.
Ja jos mennään massakaranteeniin, niin tilanne on täysin eri.
Voisivat edes kertoa millaiset viinerit söivät vai oliko oikein leivokset.
Voi hyvin kuvitella jotain tämmöistä. |
Katselin perjantaina vessapaperin ja riisin hamstrausta ja kävin hissun kissun varmistamassa että lääkekaapissa on avaamattomat paketit parasetamolia ja ibuprofeenia samalla kun kävin täyttämässä vaimon reseptin.
Seuraavaksi hamstrausvimma tulee iskemään desinfiointi- ja puhdistusaineisiin käykäähän pojjaat varmistamassa että mäntysuopaa löytyy ettei vaimo joudu istumaan toimettomana.