Koronavirus Suomessa

Seitsemän lasta altistunut koronalle HUSin lastensairaalan syöpäosastolla – Altistuneen äiti: “Näillä lapsilla vastustuskyky on nolla”
Uudessa lastensairaalassa todetut koronatartunnat ovat altistaneet useampia lapsipotilaita kuin aiemmin julkisuuteen on kerrottu.
Koronavirus
25.3.2020 klo 19.50
Uusi lastensairaala Helsingissä.

Useat lapsipotilaat altistuivat koronavirukselle Uuden lastensairaalan Taika-osastolla.Matti Myller / Yle
17-6372357f4a79a13ed3.png

Tekijät(3 henkilöä)


Syöpä- ja elinsiirtopotilaita hoitavalla Taika-osastolla levinneelle koronavirukselle on altistunut seitsemän lapsipotilasta ja heidän perhettään.
Sairaanhoitopiiri tiedotti viime viikon torstaina, että yhdellä Taikan hoitajalla todettiin koronavirustartunta. Tuolloin kerrottiin, että hoitaja ei ollut altistanut potilaita virukselle.
Lauantaina HUS tiedotti, että Taika-osastolla on havaittu lisää koronavirustartuntoja. Tuossa yhteydessä sairaanhoitopiiri kertoi, että henkilökunnan lisäksi kaksi vastaanotolla käynyttä potilasta perheineen on altistunut.
Ylen tietojen mukaan altistuneita perheitä on kuitenkin huomattavasti enemmän. Lastensairaalan ylilääkäri Eero Jokinen vahvistaa asian Ylelle.
– Tällä hetkellä altistuneita perheitä on seitsemän, Jokinen kertoo
Jokisen mukaan yhtään positiivista tulosta ei toistaiseksi ole. Jokisen mukaan ainakin osa testeistä on vielä valmistumatta. Hän ei halua kertoa kuinka monta on testattu.
– Me emme kerro yksittäisiä tuloksia.
Ylen tietojen mukaan uusmaalainen äiti ja poika altistuivat virukselle osastolla. Ylelle puhunut äiti on altistuksesta järkyttynyt ja huolissaan.
– Miten kaikista maailman osastoista tuollaisella, jolla on elinsiirto-, syöpä- ja veritautipotilaita, pääsee tapahtumaan tällaista? Tuon pitäisi olla maailman paras lastensairaala ja turvapaikka noille lapsille, joilla elimistön vastustuskyky on nolla, äiti toteaa.
Syöpä-, veritauti- ja elinsiirtopotilaiden hoidon lisäksi Taika-osastolla annetaan myös kantasoluhoitoa.
Yle on puhunut kahden Taika-osastolla olevan potilaan äidin kanssa. Molemmat kyseenalaistavat tehtiinkö osastolla riittäviä toimenpiteitä lapsipotilaiden suojaamiseksi.
Hoitaja ja happimaski Lastensairaalan ensiapuosastolla

Altistuminen osastolla on järkyttänyt vanhempia.Laura Hyyti / Yle
Altistus vain muutama päivä ennen kotiutumista
Uusmaalainen äiti kertoo, että hänen poikansa on ollut hoidettavana Taika-osastolla useita viikkoja. Poika kotiutettiin viime viikolla.
Äiti esiintyy jutussa nimettömänä, sillä lapsen hoitosuhde Taikaan jatkuu yhä.
Ennen kotiuttamista sekä äiti että poika ehtivät olla tekemisissä hoitajan kanssa, jolla on todettu koronavirustartunta. Äiti sai soiton asiasta lääkäriltä sunnuntaina.
Altistuminen tapahtui vain muutama päivä ennen pojan kotiuttamista.
– Lääkäri kertoi, että olemme altistuneet hoitajalle, jolla on todettu korona. Sitä ei edes pahoiteltu mitenkään.
Kun perheelle ilmoitettiin altistumisesta, heitä pyydettiin ottamaan yhteyttä, jos hengitystieoireet alkavat. Se oli äidin mukaan ainoa ohje, jonka he saivat tässä tilanteessa.
– Me olemme laskeneet päiviä tästä altistuksesta, että kauanko tässä löysässä hirressä ollaan. Hirveää odotella, kytätä ja kysellä lapselta, että onko ollut mitään. Olen hirvittävän pettynyt ja ihmeissäni, että edes tuolla osastolla lapset eivät ole turvassa.
Ohjeistus hengityssuojaimista vaihteli
Toisen Ylen haastatteleman äidin mukaan hänen perheensä ei ainakaan tiettävästi ole altistunut virukselle.
Äiti kertoo, että häntä ei informoitu viime viikonloppuna siitä, että koronatartunta on levinnyt osastolla. Tilanne selvisi hänelle jo lauantaina median kautta, mutta HUS tiedotti asiasta perheitä henkilökohtaisesti vasta sunnuntaina.
– Ystäväni alkoivat kysellä, että oletteko te kunnossa siellä. Ihmettelin, että mikäs juttu tämä on. Sitten vasta luin lehdestä. Siellä luki, että kaikkia osastolla olevia on tiedotettu tästä. Ei meitä kyllä ollut tiedotettu.
HUSin Jokinen myöntää, että viikonlopun tiedottaminen ei ollut kaikilta osin onnistunutta. Osasyynä on hänen mukaansa se, että resurssit olivat hoitotyössä. Lisäksi tieto piti saada leviämään nopeasti sadoille ihmisille.
– Meillä ei ole oikein kunnollisia keinoja ottaa jokaiseen henkilökohtaisesti yhteyttä. Suurin osa resursseista meni hoitoon. Me olemme pahoillamme, että tämä tieto ei kaikkia saavuttanut.
Hoitaja ja ensiapulaitteiston johtoja Lastensairaalan ensiapuosastolla

HUSin mukaan osastolla varauduttiin koronaan infektiolääkärien ohjeiden mukaisesti.Laura Hyyti / Yle
Äidit kertovat hämmentyneensä, kun huomasivat osaston hoitajien alkaneen käyttää hengityssuojaimia. Vanhemmille ei kerrottu syytä suojainten käytölle. Vanhempia ei myöskään pyydetty pitämään suojaimia.
Hengityssuojain ei kuulu osaston hoitajien normaaliin varustukseen, ylilääkäri Eero Jokinen kertoo. Hänen mukaansa suojaimet otettiin käyttöön, kun henkilökunnan ensimmäisestä varmistetusta koronatartunnasta oli saatu tieto. Henkilökunnan jäsen ei enää tuolloin ollut töissä.
Suojaimet otettiin käyttöön viime viikon keskiviikkona, mutta niistä luovuttiin jo seuraavan päivän aikana. Tuolloin infektiolääkärit tulivat Jokisen mukaan siihen tulokseen, että niistä ei olisi hyötyä. Myöhemmin infektiolääkärit kuitenkin pohtivat asiaa uudelleen.
– Kävi niin, että näitä positiivisia tuloksia tuli lisää henkilöiltä, jotka olivat kotona. Infektiolääkärit suosittivat uudestaan, että maskia käytetään lauantaista lähtien. Siitä lähtien niitä on pidetty, kun ollaan osastolla hoitamassa potilaita, Jokinen sanoo.
Nyt suojaimia on tarkoitus käyttää huhtikuun alkuun saakka.
– Olemme toimineet sen mukaan kuin meidän infektiolääkärit ovat parhaaksi katsoneet. Meidän asiantuntemuksemme maskien käyttöön ei täysin riitä, Jokinen kertoo.
Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Kaikki osastolla koronaan sairastuneet työntekijät olivat oireettomia.Jari Kovalainen / Yle
Olivatko toimenpiteet riittäviä?
Molemmat Taika-potilaiden vanhemmat kyseenalaistavat tehtiinkö osastolla riittäviä toimenpiteitä lapsipotilaiden suojaamiseksi.
Taika-osastolla huoltajat voivat olla lapsen luona ympäri vuorokauden. Altistuneen äidin mukaan huoltajien kahvihuoneessa korona on ollut jo pitkään ykköspuheenaihe.
– Ylipäänsä tätä korona-asiaa ei vanhemmille neuvottu tai pyydetty erityiseen varovaisuuteen, vaikka osa lapsista sai käydä kotilomilla.
Ylilääkäri Jokisen mukaan suojautuminen on tehty parhaan tietämyksen mukaan.
– Suojautumiseen käytimme infektiolääkäreiden asiantuntemusta. Kaikki töissä olleet henkilöt olivat hoitotyötä tehdessään oireettomia. Toistaiseksi emme ole keksineet, mitä olisimme voineet tehdä toisin.
Toisen äidin mukaan omaisille kerrottiin, että osastolla olevia lapsia testataan herkästi.
– Meidän tytölle alkoi tulla flunssaa, ja yöhoitaja kertoi siitä eteenpäin. Sanottiin, että ei testata, se voi johtua hoidoista. Ensin painotettiin, että testataan pienestäkin oireesta ja sitten ei kuitenkaan testattu.
Ylilääkäri Jokisen mukaan testaamista koskevat säännöt ovat samat kuin muualla ja ne koskevat sekä potilaita että henkilökuntaa.
– Jos on oireeton, ei oteta näytettä. Jos on ollut oireinen ja kontakti (sairastuneeseen), niin ilman muuta otetaan näyte.
Jokinen sanoo, että osaston potilaat ovat tarkan valvonnan alaisena, koska heidän elimistönsä ei pysty kamppailemaan virusta vastaan samalla tavoin kuin terveen ihmisen. Toisaalta näyttää Jokisen mukaan siltä, että lapsilla koronaviruksen aiheuttamat oireet eivät ole yhtä rajuja kuin aikuisilla.
– Koronaviruksesta ei ole vielä niin paljon tietoa. Kun puolustuskyky on matalampi, mikä tahansa virusinfektio on hankalampi. Kaikki osastolla olleet potilaat ovat tosi tarkan silmälläpidon alaisena, Jokinen sanoo.
Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

HUS vakuuttaa, että altistuneita potilaita valvotaan tarkasti.Jari Kovalainen / Yle
Suuri osa henkilökunnasta karanteenissa
Koronatartuntojen vuoksi suuri osa osaston henkilökunnasta on laitettu karanteeniin. Jokisen mukaan altistuneita on noin puolet henkilökunnasta.
– Tällä hetkellä selvitään, mutta tilanne on erittäin hankala. Voit kuvitella että kun puolet henkilökunnasta on pois pelistä, niin eiväthän he siellä turhan panttina ole olleet, ylilääkäri Jokinen toteaa.
Jokisen mukaan potilaita ei ole siirretty muualle eikä yksikään hoitojakso ole keskeytynyt tartuntojen vuoksi. Helpotusta on saatu muun muassa siirtämällä kiireettömiä hoitoja ja muuttamalla vastaanottokäyntejä etäkäynneiksi. Myös HUS-apteekista on saatu apua lääkehoitoihin.
Merkittävässä osassa on ollut myös henkilöstön joustaminen ja venyminen.
– Toivotaan ja uskotaan, että se (viruksen leviäminen) on saatu pysäytettyä ainakin osaston sisällä. Täytyy muistaa, että kuka tahansa, joka kulkee tuolla ulkona voi saada tartunnan ja voi olla oireeton.

Molemmat Taika-potilaiden vanhemmat kyseenalaistavat tehtiinkö osastolla riittäviä toimenpiteitä lapsipotilaiden suojaamiseksi.
Taika-osastolla huoltajat voivat olla lapsen luona ympäri vuorokauden.
Mitähän samat vanhemmat siitä tuumaisivat, jos heidän pääsynsä osastolle olisi totaalisesti estetty kaikkien lapsipotilaiden suojaamiseksi?
Olisihan tartunta voinut tulla vierailevilta vanhemmilta aivan yhtä hyvin kuin henkilökunnaltakin. Ja henkilökuntaa sentään olisi ainakin mahdollista (ja tietysti pitäisi) testata puutteellisilla resursseilla paljon paremmin kuin vanhempia.
 
Ministeriö myöntää virheen koronantorjunnassa: ”Rypäs pääsi liikkeelle”

Tänään klo 20:20

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Tuija Kumpulainen kertoo, että ministeriöiden välinen tietokatkos aiheutti tilanteen, jossa epidemia-alueilla käyneet suomalaiset pääsivät palaamaan hallitsemattomasti Suomeen.

Ministeriölle tapahtui virhe.
Koronaviruksen riehuessa ympäri maailmaa, pääsi moni epidemia-alueilla ollut suomalainen palaamaan Suomeen kontrolloimatta. Tuollaiset kotiin palanneet turistit ovat altistaneet ja tartuttaneet koronaa myös Suomessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Tuija Kumpulainen vieraili Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa ja myönsi suoraan, että on tapahtunut virhe.
– Sieltä pääsi liikkeelle rypäs ilman, että hahmotimme sitä riittävän ajoissa, Kumpulainen myöntää yllä nähtävällä videolla ja kertoo, että virheen syynä oli tietokatkos ministeriöiden välillä.


Vittu mikä selitys. "tietokatko ministeriöiden välillä." Eikö ne hallituspellet osaa puhua toistensa kanssa ja ministeröiden "huippuvirkamiehet" toistensa kanssa ihan oma-aloitteisti????
 
Ei ollut järin vakuuttavaa katsottavaa tuo THL johtajan esiintyminen.
Kun kysyttiin lisätietoja laskelmista niin jäi lähinnä vaikutelma että edes johtaja itse ei tiennyt mm missä viikossa mentiin. Sen verts epävarmaa esiintyminen oli.

Itse olen kierrolla kusipää logiikalla sitämieltä että mikäli palkka on iso ja asiaa perustellaan vastuilla. Nyt esiintyminen ja mallinnus on mennyt niin päin persettä että niin en oikein näe muuta vaihtoehto kuin THL johdon vaihto
 
Vittu mikä selitys. "tietokatko ministeriöiden välillä." Eikö ne hallituspellet osaa puhua toistensa kanssa ja ministeröiden "huippuvirkamiehet" toistensa kanssa ihan oma-aloitteisti????

Tuossa YLE:n lähetyksessä tuo THL:n kaveri totesi vain lakonisesti ettei heidän paja ole mikään viranomainen, voi antaa vain suosituksia. Ja samalla selitti että vastuu oli lentokentän viranomaisilla, tarkoittaen Finaviaa.
 
Ilolla tervehdin, että jopa roskamedia on heräämässä siihen, että kaikesta huolimatta hallitus saa legimiteettinsä laista ja on perustuslain mukaisesti velvoitettu sitä tarkoin noudattamaan. Hienoa on myös nähdä, että kyseenalaistetaan näkemys siitä että kysy ei nyt kuitenkaan ole koko väestöä uhkaavasta massasurmasta ja törmäys juridiikkaa on valmis. Ennustan että kuukauden päästä porukka kyllästyy tähän pelleilyyn ja lähtee kadulle. Mallia saadaan kun Trump avaa Amerikan ja kun ranskalaiset vetävät pultit ja lähtevät ulos kun kelitkin alkavat paranemaan.
Trump ei pysty avaamaan amerikkaa, koska suuri osa rajoituksista on osavaltioiden säätämiä. Siitä huolimatta epidemia etenee USA:ssa nopeammin kuin missään muualla, ja nykyisen leviämisen jatkuessa on vain ajan kysymys milloin siellä on enemmän kuolleita kuin muualla yhteensä, koska terveydenhuoltokapasiteett ei riitä alkuunkaan noin nopeaan taudin leviämiseen. Muu maailma tulee saamaan USA:sta varoittavan esimerkin miten ei ainakaan kannata toimia, jollei myös Trumpin politiikka muutu epidemian suhteen, mikä ei sinällään olisi yllätys.
 
Kuinkahan monta meillä on jo näitä?

Runsaasti kohua herättäneen haasteen aloitti sometähti Ava Louise, 22, joka kuvasi itsestään videon nuolemassa vessanpönttöä lentokoneessa. Sittemmin – niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin – nuoret ovat seuranneet hänen esimerkkiään tykkäysten ja huomion toivossa.


 
Puolustusministeri Kaikkonen on puhumassa ensimmäistä kertaa Korona-kriisin aikana Valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa.
 
Pohojanmaalla mummo meni lääkärille kun olo oli kummallinen.

- Se on virus, totesi lääkäri tutkittuaan
- No hyvä jottei käres, vastasi mummo, että saar vaarin lapaset kurottua valmihiksi

Nyt ollaan sitten motissa, täällä Uudellamaalla.
 
Tuo sotilaspukuisten kammoksuminen oli hupaisaa, mutta muutoin tuossa oli paljon asiaakin.

Niin, no itselleni tämä kirvoitti muutamia ajatuksia tästä tilanteesta ylipäätään.

Lähinnä se että osa kansasta on ihan oikeutetusti peloissaan ja se miten moinen pelko manifestoituu varsinkin nyt kun ensinnäkin maakunta suljetaan ja täältä meiltä on lähtenyt populaa pakoon kaukokulmille asti mahdollisesti tartuttamaan sikäläistä väestöä pieniä terveydenhuollon resursseja koetellen. En minä ihmettelisi jos "saatanan hesalaiset" saisivat tilanteen kiristyessä mökkeihinsä vähän "lisälämmitystä" taikka sakinhivutustakin.

Ihminen on kumminkin eläin ja laumassa käyttäytyy kuten käyttäytyy selkeitä vihollisiakin etsien. Kyllähän varsinkin maakuntia nyt koetellaan niin monella tavalla että täytyy toivoa ettei viha käänny omia kohtaan vaikka epäilenkin että nyky-yhteiskunnassa se kaiholla muisteltu talvisodan henki on tosiaan suurelti kadonnut vaikka muualla voisikin loistaa. En osaa sanoa vielä enkä moista toivo tässä epätoivoisessa tilanteessa kenellekään.

Toisekseen on selvää että puolustusvoimien ts. reserviläisten apua tarvitaan tässä kriisissä. Pelkät poliisiviranomaiset eivät tule tästä selviämään ja siksipä on loogista että PV ottaa pian osaa näihin kekkereihin tavalla ja toisella.

Tämä liikkumisrajoitus on kova pala nieltäväksi ja osoittaa kyllä sen miten pumpulissa olemme eläneet. Edelleenkin paikoitellen tuntuu että eletään jotakin Ilkka Remeksen romaania tässä lävitse tappavine viruksineen ja alueiden eristyksineen. Viiltävän totta tämä kaikki kuitenkin silmiemme edessä nyt on, eikä tässä kai voi muuta todeta kuin että on yritettävä selvitä päivä kerrallaan.

Mielenkiinnolla kyllä odotan että minkälaisia kehityskulkuja tuo länsinaapurin malli nyt sitten kokee verrattuna meidän tai yhdysvaltojen toimiin..
 
Just niin! Menivät ulkomaille kun Suomi on niin paska maa ja paska ilmasto. Mutta katsos vain, kun tulee hätä niin kyllä se Suomi sitten alkaa houkutelemaan näitä saatanan raukkoja!
Pysykää nyt siellä vitun paratiiseisänne ja nauttikaa auringosta.

Pääministeri sanoi TV:ssä, että kaikkien suomalaisten tulee välittömästi palata kotimaahan ulkomailta. Hän ei tarkentanut, että tämä kehotus koskee vain matkailijoita, ei pysyvästi ulkomailla asuvia. No tämä on seuraus. Ei opittu Sipilän kodin tarjoamispuheista mitään
 
Ei ole todellista...Uusimaa voidaan sulkea mutta baareja ei? Samaan aikaan lennätetään jengiä edelleen epidemia-alueilta valtion piikkiin ja "karanteeni" suomalaiseen malliin on sitä että noilta alueilta tuleva porukka menee passintarkastuksesta Alepan kautta takseihin, juniin ja busseihin levittämään virusta. Pahimmissa tapauksissa jopa ryhmänä kahville ABC:lle. Mitä vittua tässä maassa oikein tapahtuu?
 
Ei ole todellista...Uusimaa voidaan sulkea mutta baareja ei? Samaan aikaan lennätetään jengiä edelleen epidemia-alueilta valtion piikkiin ja "karanteeni" suomalaiseen malliin on sitä että noilta alueilta tuleva porukka menee passintarkastuksesta Alepan kautta takseihin, juniin ja busseihin levittämään virusta. Pahimmissa tapauksissa jopa ryhmänä kahville ABC:lle. Mitä vittua tässä maassa oikein tapahtuu?
Ihmisoikeudet ja muu diipadaapa katsos.
 
Niin, no itselleni tämä kirvoitti muutamia ajatuksia tästä tilanteesta ylipäätään.

Lähinnä se että osa kansasta on ihan oikeutetusti peloissaan ja se miten moinen pelko manifestoituu varsinkin nyt kun ensinnäkin maakunta suljetaan ja täältä meiltä on lähtenyt populaa pakoon kaukokulmille asti mahdollisesti tartuttamaan sikäläistä väestöä pieniä terveydenhuollon resursseja koetellen. En minä ihmettelisi jos "saatanan hesalaiset" saisivat tilanteen kiristyessä mökkeihinsä vähän "lisälämmitystä" taikka sakinhivutustakin.

Ihminen on kumminkin eläin ja laumassa käyttäytyy kuten käyttäytyy selkeitä vihollisiakin etsien. Kyllähän varsinkin maakuntia nyt koetellaan niin monella tavalla että täytyy toivoa ettei viha käänny omia kohtaan vaikka epäilenkin että nyky-yhteiskunnassa se kaiholla muisteltu talvisodan henki on tosiaan suurelti kadonnut vaikka muualla voisikin loistaa. En osaa sanoa vielä enkä moista toivo tässä epätoivoisessa tilanteessa kenellekään.

Toisekseen on selvää että puolustusvoimien ts. reserviläisten apua tarvitaan tässä kriisissä. Pelkät poliisiviranomaiset eivät tule tästä selviämään ja siksipä on loogista että PV ottaa pian osaa näihin kekkereihin tavalla ja toisella.

Tämä liikkumisrajoitus on kova pala nieltäväksi ja osoittaa kyllä sen miten pumpulissa olemme eläneet. Edelleenkin paikoitellen tuntuu että eletään jotakin Ilkka Remeksen romaania tässä lävitse tappavine viruksineen ja alueiden eristyksineen. Viiltävän totta tämä kaikki kuitenkin silmiemme edessä nyt on, eikä tässä kai voi muuta todeta kuin että on yritettävä selvitä päivä kerrallaan.

Mielenkiinnolla kyllä odotan että minkälaisia kehityskulkuja tuo länsinaapurin malli nyt sitten kokee verrattuna meidän tai yhdysvaltojen toimiin..

Hyvää pohdintaa. Ja panee ainakin minut miettimään millä tasolla kansan kriisikestävyys olisi sotilaallisessa kriisitilanteessa. Ollaan tosiaan eletty todella pitkään pumpulissa.
 
Back
Top