Koronavirus Suomessa

Kun Suomessa on saatu tilanne hallintaan muutaman kuukauden päästä, on itsestään selvää, että vastaavaa apua tulee antaa. PR vaikutus on suuri. Nyt ei voida, mutta pian voidaan.


SAKSAN ilmavoimien koneet ovat tuoneet viikonlopun ja viime viikon aikana useita covid-19-tautia sairastavia potilaita tehohoitoon Saksaan Italiasta ja Ranskasta.
Sairaalapaikkoja tarjotaan eri puolilta Saksaa tehohoitoa tarvitseville potilaille niistä maista, joissa terveydenhuoltojärjestelmän kantokyky ei enää riitä huolehtimaan kaikista hoitoa tarvitsevista.

Tähän mennessä Saksa on antanut sitoumuksia hoitoon yli 70 potilaalle Italiasta ja yli 50 potilaalle Ranskasta.

Saksan ulkoministerin Heiko Maasin mielestä pitäisi olla itsestään selvää, että Euroopan maat auttavat toisiaan koronaviruskriisissä.
 
Muistanette, silloin kun Al-Holin leiriltä tuotiin niitä ISIS-lapsia. Silloinhan Helsinki-Vantaalla oli joku harjoitus, joka liittyi johonkin epidemia-tyyppiseen juttuun. Näin nyt kun tätä korona-epidemian sekoilua on seurannut... Niin herääkin kysymys mikähän se harjoitus oikein oli ja mitähän siellä sitten on harjoiteltu?

Ei ainakaan johtamista!
Eiköhän se ollut harhautus mutta kyllä tuollaista resurssia tulisi myös käyttää, kun tilanne on päällä.
 
Erityinen ongelma ovat hengityslaitteet, joita vakavia oireita saavat tarvitsevat usein päiväkausia, elleivät jopa viikkoja. Niiden hinnat ovat hallituksen mukaan kaksinkertaistuneet, mutta pahinta on, ettei niitä meinaa enää saada mistään.

Nato-yhteistyön puitteissa Tshekki toimittaa Espanjalle satakunta hengityslaitetta, mutta niitä tarvitaan enemmän ja monenlaisia – oireiden vaikeusasteesta riippuen. Ja niitä käyttämään tarvitaan osaavaa henkilökuntaa.

Virussairaiden kuolleisuus on Espanjassa tällä hetkellä 8,3 prosenttia. Kiinassa kuolleisuus oli neljä prosenttia, Saksassa se on alle prosentti.

Suomella on huoltovarmuusvarastot, joiden avaaminen kertonee osaltaan siitä, että uusien tarvikkeiden saanti on vaikeutunut.

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Harri Mikkola kirjoittaa tuoreessa kommentissaan, että "Covid-19 haastaa huoltovarmuuden pilarit".

Hänen mukaansa Suomi on nykyään entistä riippuvaisempi monimutkaisista kansainvälisistä toimitusketjuista, jotka ovat haavoittuvia kriisitilanteessa.

Nyt se testataan. Haavoittuvan huoltovarmuuden hinta saattaa näkyä kuolleisuusluvuissa.

 
Poliisikomentaja rajavalvonnasta IS:lle: Tilanne on vakava

ELISA HYVÄRINEN | 30.03.2020 | 11:08- päivitetty 30.03.2020 | 11:28

Poliisi harkitsee vähitellen sakkoihin siirtymistä.

Poliisikomentaja, Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio kertoo Ilta-Sanomille, että poliisi on vähitellen siirtymässä Uudenmaan rajalta käännyttämisistä sakkoihin. Hän kuvaa tilannetta vakavaksi ja toivoo, että ihmiset välttäisivät yksityisautoilua.
Pikku hiljaa peli kovenee ja aletaan antaa sakkoja, Lasse Aapio sanoo IS:lle.
– Me menemme niillä resursseilla kuin on. Toivomme, että huominen on erilainen.

Poliisi pysäyttää Aapion mukaan jokaisen ajoneuvon, oli ruuhkia tai ei. Hän toivoo ihmisten ”tosissaan ymmärtävän, mistä on kysymys”.
– Ei niin, että vain ajellaan rajan yli enemmän tai vähemmän erilaisilla syillä. Tämä on vakava tilanne.

Poliisi ja sisäministeriö varoittivat maanantaina ruuhkista työmatkaliikenteessä. Joillain rajanylityspaikoilla jonot olivat aamu seitsemään mennessä kasvaneet jopa kuuden kilometrin mittaisiksi. Myös kolmos- ja nelostie ruuhkautuivat niin, että jonossa kului autoilijoilta 40–50 minuuttia.

Lasse Aapion mukaan poliisi ottaa rajavalvonnan vakavasti.
– Me teemme töitä, tullaan joka päivä töihin ja tehdään tämä homma loppuun asti. Otetaan tämä asia vakavasti ja hoidetaan tämä tehtävä, joka on meille annettu, Aapio sanoo.

Valmiuslain rikkomisesta on annettu tähän mennessä yksi sakko. Poliisi kertoi tiedotteessaan sunnuntaina, että rajalta käännytettyjä ajoneuvoja oli lauantain aikana yhteensä 671. Tämä oli noin viisi prosenttia kaikista tarkastetuista ajoneuvoista.

 
Olen ankarampi sellaiselle, joka on suostunut ottamaan pääministerin tehtävät. Tämä ei ole kriisi, jossa aletaan opiskella toistuvista virheistä jatkaen niitä.

En silti anna heikointa arvosanaa, kun on tullut nähtyä edellisen hallituksen kriisitumpulointi vuonna 2015. Samaa hidastelua se oli. Asia erilainen.

....

Ei Marin ole mikään Koivisto tai Tanner. Hän on lähempänä Li Anderssonia.
Hmmm… näitä kahta jos halutaan tuoda esiin jonain muuna, kuin demari johtajina jotka kykenivät muuhunkin kuin Suomen sosialisoimiseen, niin molemmilta löytyy suuren kriisin ja/tai muutoksen edessä erittäin pahaa työjälkeä mitä tulee kykyyn nähdä lähitulevaisuuteen ja päätöksentekoon.

Historian puhtaaksipesu mainitsemiesi demareiden kohdalla on ollut varsin järjestelmällistä. Tanner loi käsitteen suomettuminen jo Tarton rauhan neuvotteluissa ja vältti maanpetos syytteet vain ja ainoastaan vapaussodan aikaisilla asioillaan, sekä kansakunnan pakottavalla tarpeella nousta jaloilleen yhdessä. Tämän johdosta Tannerin amatöörimäinen sooloilu sabotointi ja toimiminen bolsevikkien pussiin 100%:sesti sivutettiin vähin äänin. Mitä nyt B. Siven tappoi itsensä protestiksi. Merkille pantavaa on että tästä maanpetoksellisesta ajanjaksosta muistelee vain Tanner itse myöhemmin kuritushuoneessa, ei puhtaaksipesijät kuten Lasse Lehtinen.

Talvisodan lähestyessä Tanner oli yksi pahimpia pään pensaaseen työntäjiä ja suojeluskunnan sabotöörejä. Vaatimus että ay-liikkeeseen kuuluva ei voi kuulu suojeluskuntaan ja loputon usko siihen ettei sosialistinen neuvostovaltio ikinä aloita sotaa olkoot muutamia esimerkkejä näistä. Ymmärrän toki sen miksi on hyödyllistä nostaa Tanner työväenliikkeen merkkipaaluksi mutta jotta tämä toimisi kansaa yhdistävällä tavalla on luonnollisesti tarpeen siivota maanpetoksellinen toiminta maton alle ajatuksella ”sattuuhan näitä”.

Aiheesta, ”päätä pensaaseen”, Koiviston osalta en tässä litjassa viitsi edes aloittaa. VTT Seppinen on aiheesta kirjoittanut 465 sivuisen kirjan , Suomettumisen syövereissä, jossa on pääpaino juurikin Koiviston taipumus päätöksen teon vaikeuteen ja yliampuva itseohjautuminen Kremliin.

Ei liity koronaan mutta kun nyt tässä langassa ole jo toistamiseen maininnut Tannerin, ja tämä on kuitenkin myös maanpuolustus forum, niin siksi.
 
Tämä on monessa suhteessa toimintaa muuttava tapahtumasarja. Tuossa olen jutellut yhten johtamistietokirjalilijan kanssa, Samoin viestinnän ammattilaisten kanssa. Pelkästään noilta puolilta on varmasti tulossa oppikirjaesimerkkejä. Samoin kuin varmasti näihin varautumiskysymyksiin.

Sekä isoin muutos varmaan tulee perustuslain ja komentosuhteiden korjaamiseen. Vaikka perustuslaista on tehty jo Sipilän hallituksen aikana pyhälehmä joka estää toiminnan. Eikä voida puhua edes perustuslain muuttamisesta.

Eihän perustuslain noudattaminen tietysti huono asia ole mutta aika kankealle tuo lainsäädäntö on vaikuttanut. Siinä näyttäisi olevan yksi viilaamisen paikka.
 
Suomessa on länsimaista ehkä vähiten hoitokapasiteettia mutta myös vähiten potentiaalisia vähätvälittäjiä ketkä kuultuurilleen ominaiseen tyyliin elää kuten virusta ei edes olisi. Näin ollen pesäkkeitä ei välttämättä synny eikä massiivisia tehohoito paikkoja tarvita.
 
Suomessa on länsimaista ehkä vähiten hoitokapasiteettia mutta myös vähiten potentiaalisia vähätvälittäjiä ketkä kuultuurilleen ominaiseen tyyliin elää kuten virusta ei edes olisi. Näin ollen pesäkkeitä ei välttämättä synny eikä massiivisia tehohoito paikkoja tarvita.

Ei myöskään pidä unohtaa suomalaisten sosiaalista kanssakäymistä, joka ilmenee lähinnä kerrostalonaapurille osoitettujen heippa-lappusten muodossa ja/tai poliisin välityksellä. Se lähikaupan kassatyttökin on monesti tutumpi kuin naapuri... bussipysäkilläkin ne muutaman metrin välit muodostuvat aika automaattisesti ilman koronaakin...
 
Joo, mutta näyttää hyvästi siltä, että huippu jäisi matalammaksi kuin Välimeren rannoilla. Se kai ykköstavoite tässä olikin.

Juurikin se on ykköstavoite ja hyvältä näyttää ainakin toistaiseksi.

Suomessa on kuolleita n.10 ja Ruotsissa n.100. Siinä on väkulukuunkin suhteutettuna valtava ero. Olkoonkin että lukuja ei voi verrata suoraan keskenään kun niihin vaikuttavat monet asiat, mutta en tässä vaiheessa lähtisi meidän hallitusta haukkumaan ja kivittämään.
 
Ei myöskään pidä unohtaa suomalaisten sosiaalista kanssakäymistä, joka ilmenee lähinnä kerrostalonaapurille osoitettujen heippa-lappusten muodossa ja/tai poliisin välityksellä. Se lähikaupan kassatyttökin on monesti tutumpi kuin naapuri... bussipysäkilläkin ne muutaman metrin välit muodostuvat aika automaattisesti ilman koronaakin...
Kyllä. Juroudesta on tässä selkeä etu. Olen vahvasti sitä mieltä, että Suomi tulee selviämään tästä ihan hyvin kaikesta päättäjien töpeksinnästä huolimatta.
 
Saksalaisesta täsmällisyydestä tai sen puutteesta tuli mieleen tämä...

Vahvistettuja tartuntoja Saksassa on reilut 50 000, mutta kuolonuhreja on ”vain” noin neljäsataa. Kuolleisuusaste jää Saksassa siis alle prosenttiin tartunnan saaneista, kun Espanjassa se on tällä hetkellä lähes 8 prosenttia ja Italiassa yli 10 prosenttia.
Mutta toisaalta kuten jo kiinnitin aiemmin huomiota, Saksan kuolleisuuskäyrä on noususa, eikä ole hirveän paljoa alhaisempi kuin Italiassa oli vastaavien kuolleiden määrien aikaan. Saksassa kuolleiden kumulatiivinen kehitys viimeisenä kolmena päivänä 27.3-29.3 oli 351 -> 433 -> 541, kun Italiassa kolmen päivän kehitys 8.3-10.3 oli 366 -> 463 -> 631.
 
Muistanette, silloin kun Al-Holin leiriltä tuotiin niitä ISIS-lapsia. Silloinhan Helsinki-Vantaalla oli joku harjoitus, joka liittyi johonkin epidemia-tyyppiseen juttuun. Näin nyt kun tätä korona-epidemian sekoilua on seurannut... Niin herääkin kysymys mikähän se harjoitus oikein oli ja mitähän siellä sitten on harjoiteltu?

Ei ainakaan johtamista!

Toki on hyvä että käytännön toteuttajia on treenautettu
 
Joo, mutta näyttää hyvästi siltä, että huippu jäisi matalammaksi kuin Välimeren rannoilla. Se kai ykköstavoite tässä olikin.
Kyllä tää nyt näyttäis kehittyvän meillä vähemmän dramaattisesti kuin etelämpänä. Siellähän tilanne räjähti hyvin nopeasti. Tosin piikkejä voi tulla kun ihmiset pääsi reissuiltansa kotiutumaan hallitsemattomasti. Toivotaan parasta, pari seuraavaa viikkoa kertoo suunnasta varmaan aika paljon.
 
Eihän perustuslain noudattaminen tietysti huono asia ole mutta aika kankealle tuo lainsäädäntö on vaikuttanut. Siinä näyttäisi olevan yksi viilaamisen paikka.

Kaiken viranomaistoiminnan pitää perustua lakiin. Mutta tarkoitan sitä, että nuo kankeudet pitää saada hiottua pois.
 
Kaiken viranomaistoiminnan pitää perustua lakiin. Mutta tarkoitan sitä, että nuo kankeudet pitää saada hiottua pois.

Pelisilmääkin voi käyttää. Esimerkiksi Helsingin lentoaseman tapauksessa soitot VR:lle ja HSL:lle olisivat riittäneet lentokentän joukkoliikenteen lopettamiseen, SPR:lle valistuksen jakamiseen ym. Jos ystävällistä pyyntöä ei olisi noudatettu, vuoto mediaan. Hallituksen poliittinen tahdonilmaisu oli selvä. Pelisilmä on puuttunut, nyrkkikyllikkiryhmä kampaviinereineen ei olisi auttanut tässä mitään.
 
Viimeksi muokattu:
Pelisilmääkin voi käyttää. Esimerkiksi Helsingin lentoaseman tapauksessa soitot VR:lle ja HSL:lle olisivat riittäneet lentokentän joukkoliikenteen lopettamiseen, SPR:lle valistuksen jakamiseen ym. Jos ystävällistä pyyntöä ei olisi noudatettu, vuoto mediaan. Hallituksen poliittinen tahdonilmaisu oli selvä. Pelisilmä on puuttunut, nyrkkikyllikkiryhmä kampaviinereineen ei olisi auttanut tässä mitään.

Tuollaiseen ei tosiaan tarvita uutta lainsäädäntöä vaan ohjeistusta ja olemassa olevien valmiussuunnitelmien toimeenpanoa. Ja lentokentälläkin oli taatusti valmiiksi olemassa joku jonka olisi pitänyt asia ymmärtää sekä hoitaa. Nyt on yhteydet pätkineet ihan liikaa.
 
Jos johonkin pitää nojata tässä kysymyksessä, niin lyhyesti voi sanoa että "sivistys loppuu Alppeihin".
Perinteisesti on voinut luottaa siihen että Alpeista pohjoiseen kansoilla on jonkinlainen taju järjestyksestä ja Välimeren rannoilla on se "manana"-meininki.
Yhdentyvässä Euroopassa tosin käsite "saksalainen täsmällisyys" saattaa sekin olla jo hieman mennen ajan muistoja, eikä sellainen täsmällisyyden ihanne enää ole joka maassa itsestään selvyys.
Meillä Suomessa kuitenkin ollaan vielä hyvinkin täsmällisiä ja lainkuuliaisia.

Tuollainen saattaisi auttaa ja olla syynä, mikäli voidaan pikaisesti todeta korona-epidemian hellittävän Suomessa.
.
Monessa asiassa saksalainen täsmällisyys on samaa luokkaa italialaisen luotettavuuden kanssa.
 
Lentoaseman rautatiepysäkki poistettu käytöstä, ainakim metrossa pyörineen ilmoituksen mukaan.
 
Back
Top