Museo
Kenraali
baikal kirjoitti:Sanokaas pojat, onko Koskela-tyyppinen johtaminen johtamista vai sitä, että joukko seuraa johtajaansa siksi, että se johtaja koetaan "omaksi", on kenties läheinenkin, hänestä pidetään eikä haluta jättää tätä kuseen?
Kun taas ammattiupseerin käsky koetaan kategorisena ja sitä noudatetaan, koska on pakko.
Tuossa iltapäivällä mieleeni tuli sattuneesta syystä tuo ”koskelointi”. Ainakin kliseiden mukaanhan suomalainen johtaminen on parhaimmillaan kun ulkoinen uhka määrittää selkeästi toiminnan linjat. Tällöin asioita johtamaan tottunut suomalainen johtaja suunnittelee näppärästi tuotteet ja prosessit teknisiltä yksityiskohdiltaan optimaalisiksi. Ihmisten johtaminen hoituu siinä sivussa lähinnä näyttämällä esimerkkiä. Tätähän on usein ihannoitu, mutta voisi vähän miettiä mitä heikkouksia tuollaisesta johtamistyylistä seuraa.
”Koskeloinnin” lisäksi Suomessa on vaikuttanut myös suhteellisen hierarkkinen, muodollinen ja konservatiivinen tapa toimia. Tätä kai ilmentää Lammion hahmo. Ehkä käytännönläheinen ”koskelointi” on vain jonkinlainen vastareaktio tuolle etäiseksi koetulle johtamistyylille. Tai jotain.