Kotitalouksien varautuminen poikkeusoloihin

Totta. Olisi hyva harjoitella toimimaan vaestosuojissa ja hyva olisi puhua kriisien todennakoisyyksista...
Väestönsuojat tulevat varmaankin vasta siinä vaiheessa käyttöön jos on jonkinlainen ydin- tai kemiallinen onnettomuus siten, että tuuli voi sen alueelle puhaltaa. Ei niitäkään ole valmisteltu siten, että sinne voidaan ottaa kymmenistä ihmisistä tuhansiin määräämättömäksi ajaksi. Väitän, että rupeaa ahdistamaan jo parin yön jälkeen ja nälkäkin tulemaan viikon sisään. Vettä voi olla joissakin väestönsuojissa joissa on oma kaivo mutta sellaista ei ole kaikissa. Monella kansalaisella on väärä luulo siitä mitä väestönsuojat ovat ja miten ne toimivat. Ei niihin muuteta asumaan.

Olen samaa mieltä, että viranomaisten olisi hyvä kertoa kansalaisille mitä tavanomaisia riskejä saattaa tulla vastaan ja miten niihin voi varautua kuten kertoa myös miksi se kotivara on oikeasti niin tärkeä. Mitä väestönsuojat todellisuudessa ovat ja kuinka monelle ihmisille niitä realistisesti on tarjolla.

Todennäköisyyksiäkin pystyttäisiin laskemaan ja on varmaan laskettukin.
 
Hullultahan se kuulostaa, mutta vesihän sinällään ei pilaannu. tuntuu että meillä Suomessa on vieraannuttu realiteeteistä, kun vesi-instituutin tutkijankin mukaan "jääkaapissa vesi säilyy ainakin vuorokauden, ehkä kaksi"

Muistikuva, että Rooman legioonat olisivat parantaneet veden säilyvyyttä, sekoittamalla veteen jonkun verran etikkaa. Voi olla toimiva menetelmä. Sitä en vaan ymmärrä, että myöhemmin maailman meriä seilanneet laivat eivät hyödyntäneet ideaa - tai ainakin näin olen ymmärtänyt, että veden säilyvyyden suhteen oli ongelmia. Vai oltiinko niin kauan, ettei edes etikka riittänyt?
 
(Editoitu)
 
Last edited by a moderator:
Se mökki tuntuu olevan monelle sellainen kriisiajan pakopaikka samoin kuin maalla asuvat sukulaiset. Mökin ongelma on se, että koska se ei ole ympärivuotisessa käytössä niin silloin sitä ei ole valmisteltu sitä varten, että sinne paettaisiin. Sukulaisetkin voivat sulkea oven nenän edestä kun kaupunki serkku yrittää päästä osingoille.

Monet sanovat tulevansa meille maalle kriisin sattuessa. Minä vastaan että kyllä te varmasti saatte haulikosta lähempänä kotia.
 
Riippuu järvestä. Roskakalakin on ihan syötävää.
On toki syötävää mutta aika paljon sitä kalaa saa sieltä päivittäin nostaa jotta sillä itsensä ja perheensä ruokkii. Sitten kun ei kolmeen päivään saa kuin muutaman pienen ahvenan niin nälkä voipi tulla. Kalastaminen on hyvä lisä mutta ei sen varaan voi laskea kotivaraansa.
 
Kilossa kehon läskiä on 7700 kcal. Eli kevyellä toiminalla 10 kilon vararengas riittää kuukaudeksi.
Varmaan totta tämäkin. Mutta ei sillä pelkältelteen elä. Pitää olla muutakin ravintoa. 16,9-30 traktorin takarengas vararenkaana vyötäröllä ei siis riitä kotivaraksi kriisiajalle..
 
Muistikuva, että Rooman legioonat olisivat parantaneet veden säilyvyyttä, sekoittamalla veteen jonkun verran etikkaa. Voi olla toimiva menetelmä. Sitä en vaan ymmärrä, että myöhemmin maailman meriä seilanneet laivat eivät hyödyntäneet ideaa - tai ainakin näin olen ymmärtänyt, että veden säilyvyyden suhteen oli ongelmia. Vai oltiinko niin kauan, ettei edes etikka riittänyt?
Tervehdys. Liittyen aiheeseen vedensäilyvyys merillä:
Grogi tarkoittaa vedellä väkevästä alkoholijuomasta, kuten viskistä, ginistä, konjakista tai rommista, laimentamalla saatua juomaa.

Grogi on saanut nimensä englantilaiselta amiraali Edward Vernonilta (1684–1757), lempinimeltään Old-Grog (grogram-kankaisen takin mukaan), joka määräsi merimiesten päivittäisen rommiannoksen laimennettavaksi vedellä. [1][2] Veden maun peittämiseksi sekoitukseen lisättiin sitrushedelmistä saatua mehua, jolla samalla tietämättä torjuttiin keripukkia.
 
On toki syötävää mutta aika paljon sitä kalaa saa sieltä päivittäin nostaa jotta sillä itsensä ja perheensä ruokkii. Sitten kun ei kolmeen päivään saa kuin muutaman pienen ahvenan niin nälkä voipi tulla. Kalastaminen on hyvä lisä mutta ei sen varaan voi laskea kotivaraansa.
No riippuu ehkä myös kalastajasta.
 
(Editoitu)
 
Last edited by a moderator:
Varmasti riippuu kalastajasta ja nuotalla nyt ainakin mutta väitän, että hommassa on aimo annos santaa rattaissa jos varautumisen perustaa sen varaan, että saahan järvestä kalaa ja metsästä lihaa sekä marjoja. Toki jos varautuminen tarkoittaa sitä, että kaksi viikkoa ja homma on ohi niin kaipa tuon ajan selviää vaikka pelkällä vedellä. Jos kuitenkin varautuu siihen, että homma ei olekkaan ohi kahdessa viikossa ja sinne mökille pääseminenkin voi olla hankalaa saati, että se mökki kykenisi turvaamaan henkilön tai perheen tilanteen paremmin mitä esim. kotiin jääminen. Noita olisi hyvä miettiä ja suunnitella etukäteen koska siinä vaiheessa kun tilanne tulee eteen ja huomaa, että talvisaikaan mökkitie on auraamatta ja auto jää kauas, järvet on jäässä ja kairasta terä tylsä. Verkot ovat rikki ja viimeiset puut poltettu saunan pesässä syksyllä niin kyllä siinä voi äiteetä ikävä tulla. Silloin on hyvä miettiä onko se mökkille meno se oikea vaihtoehto. Samalla kun kotoota ei löydy kuin sulannu pakaste pizza ja kuiva aine kaapista suolaa ja sokeria niin aika toisten hyvän tahdon armoille jää.
 
No riippuu ehkä myös kalastajasta.
Tuota voipi jokainen kokeilla itsekseen miten luonaa. Jättää eväät ostamatta ja elelee yksikseen luonnon antimilla vaikka pariviikkoa. Jotta ei olisi liian ankeaa niin voipi kokeilla kesällä. Jos tuntui helpolta niin uusiksi talvella.
 
Tiheäsilmäiset katiskat rutakkoon pyytämään pikkukalaa ja veivattava lihamylly keittiöön. Tällä tavoin saa ainakin syötävää biomassaa sulanveden aikaan, eikä vaadi paljon taitoa. Vaikeinta lienee perkaaminen ja lihamyllyn pesu. Katiskoja on kokoontaittuvia, jolloin varastoituvat helposti pahanpäivän varalle.
Savustaminen ja tikkukala on ihan hyviä tapoja laittaa pienempää kalaa.

Tuota voipi jokainen kokeilla itsekseen miten luonaa. Jättää eväät ostamatta ja elelee yksikseen luonnon antimilla vaikka pariviikkoa. Jotta ei olisi liian ankeaa niin voipi kokeilla kesällä. Jos tuntui helpolta niin uusiksi talvella.
Ensimmäisillä kerroilla kannattaa kyllä lähteä sellaisen mukaan joka osaa jo homman.
Erämaassa pärjäävä todennäköisesti selviytyy myös pidemmästä sähkökatkosta.
 
Jos olisi selviytymisestä kyse niin pääasiassa keittäisin kalat. Ei mene tippaakaan ravinteista (kuten rasvat) hukkaan vaan jäävät keittoveteen.
 
mä kyllä kovin ihmettelen tätä ilmeisesti aika yleistä ajatusmallia mikä pohjaa vahvasti siihen että joku muu hoitaa. Itse ei tarvitse kantaa yhtään huolta huomisesta kun ajatellaan että kriisin sattuessa valtio, kunta, maalaisserkku tai palokunta jeesaa. Vaikka ihan yleisesti tiedossa on ettei apua ole tarjolla useaan päivään ja sitten kun on, kyseessä ei ole mikään pizzataksi. Suunnitellaan pakoa maalle vaikka normaalissakin tilanteessa auton tankki on niin kuiva että tarvii käydä pummaamassa vanhalta äiteeltä parikymppiä että pääsee duuniin ennen palkkapäivää (tämä esimerkki on mieheni sisko), tämä sama porukka on ilmoittanut tunkevansa meille jos jotain käy. Sanoin ettei kannata yrittää, tarjolla kun on ensin 100km jalkapatikkaa ja portilla laakatulta lumpioille.
 
Olen jonkunverran miettynyt tätä varautumishommaa köyhän näkövinkkelistä. Ensimmäisenä tuli mieleen, että pitää ostaa makaroonia perheen tarpeiksi poikkeustilanteessa. Mutta olen vaihtanut suunitelmaani @Maidan postauksen takia.
En kuunnellut itse mitä siellä vinkutaan, mutta luin että annettu jopa nikseja ja vinkeja tyylin "ottaaka mielummin riisi pommisuojaan kun makaronit, riisi sällyy 8 vuotta, makaronit vain 2 v, tattari on huonoin vaihtoehto" .
https://maanpuolustus.net/threads/syyrian-konflikti.1279/page-661#post-601735

Eli pitänee ostaa riisiä riittävästi poikkeustilanteeseen. Lisäksi olen ajatellut varastoida oliiviöljyä.
Oliiviöljy säilyy parhaiten 10–15 celsiusasteen lämpötilassa. Jääkaappilämpötilassa oliiviöljy jähmettyy väliaikaisesti. Metallinen säilytysastia edesauttaa öljyn vahingollista oksidaatiota.[15]

Oliiviöljyn runsaat antioksidantit auttavat oliiviöljyä säilymään kauan käyttökelpoisena. Esimerkiksi Kreikassa oliiviöljypulloon painettava viimeinen myyntipäivä on noin 14 kuukautta pullotuksesta ja 18 kuukautta sadonkorjuusta. Avatussa pullossa säilytetty oliiviöljy on käyttökelpoista vielä vuoden kuluttua viimeisen myyntipäivän jälkeen, jos sitä on säilytetty huoneenlämmössä ja valolta suojattuna mutta korkki päällä.[6]
https://fi.wikipedia.org/wiki/Oliivi%C3%B6ljy

Oliiviöljystä saa riisin särpimeksi pyydetty kala mukavasti energiaa.
 
Back
Top