Koulutuksen puute alentaa puolustuskykyä

Kyllähän afganistanissa on sota mutta jos olisi termistössä pikkusota ja isosota niin varmasti liikuttaisiin pikkusodassa.
ISAF:issa nimenomaan ja suomen toiminta alueella. Africassa on myös suht epävakaata välillä käsittääkseni

Kranuaja joskus sataa ja on tulitaisteluja mitä ei läheskään kaikkia uutisoida suomessa mm aikoinaan afgoissa. IED ja miinat tietysti ainainen pelko eritoten aikoinaan ISAF:issa. Hyvää koulutusta sieltä kuitenkin saa perus toimintaan. Kantahenkilökuntaa kävi aktiivisesti alhaalla mutta hiukan tasoittunut/ operaatioihin pääsy vaikeutunut sen jälkeen kun yksi tuli sieltä takaisin ruumispussissa. Tietysti operaatiotkin elänneet sen jälkeen.

Osa tosin noista rauhanturvaamishommista on enemmän ns portinvartijan hommia missä ennemmän voisi käyttää termiä rauhanvartiointi.

Mutta paikoin olisin silti varovainen puhuttaessa "kunnon sotaan" osallistumisesta . Osa R-turvaajista voi puhua sotaan osallistumisesta mutta monelle termi voisi myös olla pikkusota tai rauhanvartija. Afgojen etenkin alkuajat oli suht aktiivista aikaa rauhtanturvaajille ja erkat osallistuu suht aktiivisesti vaikka minne. t

Enkä nyt varsinaisesti kommentoinnut kenenkään kommentia. Arvostan suuresti kriha hommia ja ollut itsekkin.
Ja sieltä saa hyvää kokemusta sekä niissä pitäisi suomella isompi rooli.
 
Viimeksi muokattu:
No niin. Nyt kun markkinoimasi mielikuva tarunhohtoisesta Tali-Ihantalan hurmeisesta sankarikentästä on laventunut semanttisesti epämääräiseksi "sodan kaltaisiksi olosuhteiksi", voisi tätä sinänsä aika yleisesti sepitettyä narratiivia helposti laventaa vielä lisää, jopa sen verran, että huomataan ne kuuluisat keisarin vaatteet. Keisari kun tuppaa olemaan usein aika kevyehkösti pukeutunut.

Sen mainitsemasi Nato-mitalinkin saa pelkällä osallistumisella ilman sen suurempia sotilaallisia ansioita. Se ei siis yksinään kerro mitään muuta kuin sen, että on osallistunut Nato-johtoiseen rauhanturvaamisoperaatioon. Kyllähän sitä ruutiakin "siellä alhaalla" palaa, ainakin jatkuvissa harjoituksissa.

Lisäksi väitteesi siitä, ettei Suomen valtion johto ole lainkaan tilanteen tasalla tai edes tiedosta maan joutuneen sotaan ja bonuksena vielä arvaus, ettei sillä edes ole mitään merkitystä on aika vakava, vaikka näin niin kuin demokratian ja kansanvallan näkökulmasta.
Älä minua usko. Usko minua fiksumpia ihmisiä.

Wikipedia:
Kesän 2009 aikana, sotatoimien kiihtyessä, Suomessa muodostui ristiriitaisia näkemyksiä siitä, onko Suomi sotaa käyvä maa. Afganistanin sodan aikana tilanne maassa oli muuttunut paljon ja moni piti tilannetta täysimittaisena sotana. Myös ISAF-kriisinhallintaoperaation liittäminen yhteen Yhdysvaltojen sotaoperaation kanssa herätti hämmennystä tehtävän luonteesta. Suomalaisjoukot olivat toistuvasti joutuneet tulitaisteluihin paikallisten asukkaiden kanssa.
Vuonna 2010 kerrottiin Suomen suunnittelevan liittymistä uuden kansainvälisen taisteluosaston perustamiseen Afganistanin sodassa. Taisteluosaston tehtävänä oli joustavasti puuttua vihollistaistelijoiden liikkeisiin ja solutukseen Pohjois-Afganistanissa, torjua iskuja ja järjestää afgaaniarmeijan koulutusta.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suo...anistanissa#Rauhanturvaoperaatiosta_sotaan.3F

Tukija Charly Salonius-Pasternak:
Suomalaisten roolista kaukaisessa Afganistanissa on Salonius-Pasternakin mukaan annettu tarkoituksella passiivinen kuva. Virallisen tiedotuksen mukaan suomalaiset eivät ole aktiivinen sodan osapuoli vaan ”läsnäolija”.

- Puhutaan, että suomalaisosastoa kohti ammuttiin, vähän niin kuin siellä ajeltaisiin ympäriinsä, kun yhtäkkiä joku ampuu kohti. Sen sijaan olemme joskus olleet ihan aloitteellisia, tai ainakin toimineet niin, että vastapuoli on päättänyt ampua, Salonius-Pasternak kuvaa.

Salonius-Pasternakin mukaan Suomi on Afganistanissa sodan osapuoli aivan kuin muutkin konfliktiin osallistuneet maat. Suomi on myös aktiivisempi osapuoli kuin Suomessa annetaan ymmärtää.

Yksi sodan määritelmä on, että sotatoimien takia kuolee 1000 ihmistä vuodessa. Muita määritelmiä ovat muun muassa suunnitelmallisuus ja operaation valmistelu etukäteen.

- Jos katsoo monia eri mittareita, aika objektiivisesti voi sanoa, että Afganistanissa on käynnissä sota tai sisällissota. Nato-operaatio Isafin johto on vuosia puhunut sodasta, Salonius-Pasternak sanoo.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/576...us-afganistanin-sodasta-pimitetty-tietoisesti

Toimittaja Tuomas Muraja:
Afganistanin kokemuksensa kirjaksi laittanut Tuomas Muraja pitää Suomea sodan osapuolena.
- Suomi on ollut sotaa käyvä osapuoli Afganistanissa vuodesta 2006. Halusimme sitä tai emme, hän sanoo YleX Etusivulle.

Perusteluiksi Muraja sanoo sen, että olemme ISAF-joukoissa Yhdysvaltojen puolella. Kaikki ISAF-joukot taistelevat Murajan mukaan saman lipun alla ja se tarkoittaa, että kaikki ovat mukana konfliktissa.

Suomalainen valtionjohto ei myönnä sotatilaa.
http://yle.fi/ylex/uutiset/ex-rauhanturvaaja_suomi_on_sodan_osapuoli_afganistanissa/3-7576280

Turhapa tätä on vängätä. Sinulla on mielipiteesi ja minulla omani. Mitä tehtiin ja millä tuloksin tulenee selvyyttä viimeistään 2034 kun esim kesän 2009 SKJA:n viikkoraportit tulevat julkisiksi...
 
Viimeksi muokattu:
Oon varmaan itte enempi rauhanvartijana ollut, mutta sen verran tiedän sekä omakohtaisesta kokemuksesta että faittereiden tietotoimiston kautta että lehtien sivuilla ei tulla iki kuuna päivänä näkemään edes neljännestä siitä mitä todellisuudessa "alhaalla" tapahtui. Kosovossakin sattui ja tapahtui kaikenlaista, eikä siitä huudeltu eteenpäin.

Poliitikoille on poliittisesti miellyttävämpää ylläpitää julkisesti fiktiota esimerkiksi siitä, että Afganistanissa ei olla oltu sotimassa. Tällehän nauraa jo aidanseipäätkin.

Ittekin olen miettinyt että 2025 alkaen ehkä rupean muutamia mehukkaampia juttuja koostamaan kirjaksi, kun lähdemateriaali saattaa tulla avoimeksi. Tai sitten en, koska edelleen soi päässä että "kaveria ei jätetä ja kotona ei kerrota."

Ukki oli teräsmyrskyssä Ihantalassa, semmoiseen ei varmana kukaan suomalainen ole aikoihin - onneksi - joutunut. Mutta vähemmänkin intensiivisissä hommissa tulee kyllä kullanarvoista kokemusta niin yksittäiselle ressukalle kuin ennen kaikkea kantapeikoille. Ja näkeehän sen jo ihan PV:n tuottamasta materiaalista ja hankkimista varusteista, että tätä osaamista on pistetty käytäntöön.
 
Back
Top