J0h1F
Ylipäällikkö
Olen itsekin nähnyt KRH-ammunnan, jossa lähellä varastointimaksimia olevia savuammuksia saatiin olla jatkuvasti poistamassa putkesta laukeamattomien vuoksi.Laukeamaton ei ollut ennen harvinaisuus krh:lla ja tykistössä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Olen itsekin nähnyt KRH-ammunnan, jossa lähellä varastointimaksimia olevia savuammuksia saatiin olla jatkuvasti poistamassa putkesta laukeamattomien vuoksi.Laukeamaton ei ollut ennen harvinaisuus krh:lla ja tykistössä.
En kyllä ole koskaan kuullut kevyen heittimen kaksoislatausonnettomuudesta. Mutta yksi kuuluisista viimeisistä sanoistahan on: "tällä asejärjestelmällä ei ole koskaan tapahtunut..."
Kranaatti voi jäädä räjähtämättä, jos esim nalli ei toimikaan, iskuri jotenkin vioittunut (vääntynyt) tai sitten putkeen pudotetun kranaatin pyrstö ei menekään riittävän syvälle. Vanhoilla panosjärjestelmällä peruspanoksen kantoja saattoi jäädä putken pohjalle, jolloin kranaatti ei pudonnut iskurin päälle riittävän voimakkaasti eikä nalli syttyny. Jos tässä vaiheessa lataaja pudottaa uuden kranaatin entisen päälle, saattaa lisääntynyt paino irroittaa jumiintuneen edellisen kranun ja kaksoislataus on tapahtunut. Uudet peruspanokset on kierteillä kiinni eikä enää pääse irtoamaan.
Laukeamaton ei ollut ennen harvinaisuus krh:lla ja tykistössä. @kertakenttään osaa kertoa kuinka on nykyään. Onnettomuus siitä tulee vasta kun asiaa ei huomata. Siksi siis käsi tukitangolla. Viereisen heittimen laukeaminen voi muuten sotkea lataajan luulemaan että oma ase laukesi.
Jotain edelläkuvattua tapahtui keväällä Afgoissa:
:Katso liite: 15344
Isoimmat syyt miksi naatti ei lähde on ne, että siderengas on liian tiukalla naatti ei mene edes pohjaan, viallinen peruspanos, peräkappaletta kokoaminen tehty huonosti raskaalla jolloin se ei toimi, peräkappaleen mekaaniset kuluvat osat eli jouset ovat kuluneet joten iskuri ei joko lyö ollenkaa tai riittävän kovaa, savuammus on tkr kevyempi jolloin likaisessa putkessa ne ei tule tarpeeksi nopeaan aina iskuriin.
Minkälaisella prosentilla laukeamattomia tulee? Onko toinen heitin (kevyt/raskas) alttiimpi tälle häiriölle?Isoimmat syyt miksi naatti ei lähde on ne, että siderengas on liian tiukalla naatti ei mene edes pohjaan, viallinen peruspanos, peräkappaletta kokoaminen tehty huonosti raskaalla jolloin se ei toimi, peräkappaleen mekaaniset kuluvat osat eli jouset ovat kuluneet joten iskuri ei joko lyö ollenkaa tai riittävän kovaa, savuammus on tkr kevyempi jolloin likaisessa putkessa ne ei tule tarpeeksi nopeaan aina iskuriin.
Minkälaisella prosentilla laukeamattomia tulee? Onko toinen heitin (kevyt/raskas) alttiimpi tälle häiriölle?
kranaatti on ilmeisesti menossa putkeen väärinpäin...
Lopuksi erittäin epäinformatiivinen ilmoitus: 1. ampunu iskun, niinkuin jjoht ei sitä tietäisi muutenkin. Piti ilmoittaa ammuttujen kranaattien lukumäärä.
Väärin, toimivat aivan kuten on koulutettukin
mikään opas ei sitä vaadi.
Sitähän en voi tietää kuinka krh kouluttaa tuon asian. Tykkimiehet ilmoittaa ammuttujen kranaattien lukumäärän eteenpäin tulitehtävän päätyttyä, koska tietoa tarvitaan, etenkin rauhan ajan harjoituksissa. Ohjesääntöjen ja oppaiden onkin joskus sanottu olevan järjenkäytön korvike.
"Kranaatinheittimistön ampumatoiminnan käsikirja" on julkinen opus, jonka voi halutessaan sieltä vaikka pyytää.
Sopiiko kysyä, kuinka pitkään ja minä vuosina teit tykistöä työksesi?
Oikeassa olet! On siitä joskus leipäkin lähteny. Jotain osviittaa milloin, saa kun lukee inttimuisteluketjun viestin #225. Jätetään loput forumin seuraajien arvioitavaksi vaikka nykytyyli tosiaan esitelmisskäkin on, että esiintyjä ennen aloitusta ensitöikseen kehuu itsensä.
Minkälaisella prosentilla laukeamattomia tulee? Onko toinen heitin (kevyt/raskas) alttiimpi tälle häiriölle?
Vielä tuosta laukeamattomasta niin suuntaaja pitää kättä putkella, lataaja pitää kiinni tuen jaloista, ei tukitangosta, ja heittimen johtaja katsoo kun kranaatti lähtee putkesta. Suuntaaja ja lataaja näyttävät käsimerkin, kun he tuntevat kranaatin lähtevän eli suoristavat kätensä heittimen johtajaa kohti, suuntaaja oikean, joka on ollut putkessa kiinni, ja lataaja vasemman. Tästä sekä omasta näköhavainnostaan heittimenjohtaja toteaa aseen lauenneen ja käskee lataamaan uudelleen. Tästä syystä heittimenjohtajalla on D 3.1 mukaan oltava suojalasit.
Minut on aikanaan koulutettu muutaman päivän pikakoulutuksella ampumaan kevyellä heittimellä suoratähysteisesti. Varusmiesaikaiselle jääkärikomppanialleni katsottiin sattuneestä syystä olevan tarpeen kouluttaa 81mm heittimellä suoratähysteistä ammuntaa. Kaksi päivää huhkittiin ampuma-alueen laidassa KrhK:n kapiaisten opissa.
Täytyy sanoa että kaksi hienoa ja mielenkiintoista päivää! Olin vakuuttunut heti ensimmäisistä tunneista lähtien, kuinka yksinkertainen, tarkka ja helposti koulutettava ase on kyseessä. Siitä se oma mielenkiinto heittimiin sitten lähti ja on kestänyt näihin päiviin saakka. Suurimman osa harjoitteista toimin suuntaajana ja apusuuntaajana muistaakseni. Muistan vielä sen, että kun ammuimme 800m päässä olevaa maalia muistaakseni jonkinlaisilla kovilla harjoituskranaateilla, niin ensimmäiset osumat tulivat maksimissaan kymmenen metrin päähän maalista ja muutenkin osunta oli hyvää suhteutettuna koulutukseen jota olimme saaneet siihen mennessä vain tunteja. Olin ja olen edelleen lumoutunut tästä asejärjestelmästä ja olisi joskus mukava palata aiheen pariin.