Kranaatinheittimistö

Ihme on tapahtunut: https://webben7.se/artikel/145553/fran-hagglunds-till-fmv
Katso liite: 27721
Från Hägglunds till FMV
För drygt två år sedan beställde Försvarets materielverk (FMV) 40 fordonsmonterade granatkastare för integrering på befintliga Stridsfordon 90. Och i fredags den 1/2 genomfördes en symbolisk överlämning av granatkastarsystemet Mjölner vid BAE Systems Hägglunds.

De första vagnarna levereras från och med nu och slutleveransen sker under nästa år. Ordervärdet är på 575 miljoner kronor och deltagare vid överlämningen var bland andra FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson samt BAE Systems Hägglunds vd Tommy Gustafsson-Rask.
Hyvä Hägglunds!!
 
Eihän niiden armeija muutenkaan riitä kuin suur-Tukholman puolustamiseen. Miä se nyt olikaan vahvuus, 50 000 miestä?
 
Eihän niiden armeija muutenkaan riitä kuin suur-Tukholman puolustamiseen. Miä se nyt olikaan vahvuus, 50 000 miestä?

Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin tietyllä tapaa täytyy kyllä ihmetellä näitä mediassa esitettyjä "Ruotsi miehitetty 5 päivässä" -juttuja. Venäjä ei pysty tekemään maahyökkäystä kuin Suomen halki. Se taas toisi mukaan Suomen isot maavoimat ja myös muut toimintakykyiset puolustushaarat.

Voisiko Venäjä tehdä maihinnousuja ja/tai maahanlaskuja? Voisi, mutta Ruotsilla on kuitenkin ihan oikeat merivoimat. Meritorjuntaohjuksin aseistettuja aluksia on nähtävästi yhdeksän ja sukellusveneitäkin viisi. Lisäksi tulta voidaan käyttää merelle myös Gripeneistä. Mitä vielä puuttuu?

Ilmasodankäynti on ehkä tietynlainen akilleenkantapää Ruotsille. Ensimmäinen riski koskee ampumatarvikkeiden riittävyyttä, mutta liekö se kovin todennäköistä, että Ruotsi jäisi ilman täydennyksiä kriisitilanteessa. Toinen koskee koneiden keskitettyä operointia ja haavoittuvuutta kaukovaikutusaseille. Siltikin ilmateitse on hidasta ja hankalaa tuoda raskasta kalustoa tai isoja joukkomääriä, jolloin sillanpääaseman pitäminen on hyvin hankalaa, vaikka sellainen saataisiinkin aikaan helikoptereilla.

Yhtä hyvin voisi väittää Suomen tulevan miehitetyksi 5 päivässä. Ei se tarvitse kuin maahyökkäyksen, joka sitoo maavoimien pääosat, sitten ilma- tai merivoimien nujertamisen ja maahanlaskujen tai maihinnousujen käytön selustassa, kun kaikki taistelukykyiset joukot on sidottu rintamalle.
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
Muistin väärin, pahoitteluni, mutta ei noilla luvuilla ole hirveästi hurraamista vaikka pitäisivät koko Norjan tilauksen.

No mutta, eihän Suomikaan tilannut kuin 48 kpl K9. Toki muuta putkitykistöä on vielä jäljellä, toisin kuin Ruotsilla. Siltikin Ruotsin sotilasmaantieteellinen asema on täysin erilainen kuin Suomella, joten 24-36-48 on tyydyttävä määrä.

Kaukana tietysti ollaan kylmän sodan päivien vahvuuksista. Sitä tasoa ylläpitämällä Ruotsi pystyisi hyvinkin torjumaan Venäjän hyökkäyksen, jos ydinaseita ei käytetä, ihan itse. Useamman sadan koneen hajautetusti operoivat ilmavoimat, nykyistä jonkin verran suurempi laivasto ja selkeästi laajemmat maavoimat kuin ammattiarmeija mahdollistaa.
 
Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin tietyllä tapaa täytyy kyllä ihmetellä näitä mediassa esitettyjä "Ruotsi miehitetty 5 päivässä" -juttuja.
Nää on näitä, samaa "Suomi miehitetty viikossa" saa kuulla aika usein. Oikeastihan about noin ajatteli Stalin ennen talvisotaa..
Voisiko Venäjä tehdä maihinnousuja ja/tai maahanlaskuja? Voisi, mutta...

Ahvenanmaa - keskustelujen perusteella olen foorumilla saanut kuvan että Venäjän maihinnousukyky on todella heikko. Maahanlaskuskun suhteen en osaa sanoa, mutta ainakin tuollaisessa skenaariossa olisi riski todella katastrofaalisiin tappioihin.

Ruotsin miehittämistä vihulainen suunnittelee varmaan joskus jos Suomi on saatu raivattua pois tieltä :p
 
Nää on näitä, samaa "Suomi miehitetty viikossa" saa kuulla aika usein. Oikeastihan about noin ajatteli Stalin ennen talvisotaa..

En usko Venäjän kykenevän siihen (Gotlannin valtaus ehkä), kun Ukrainan valtaus ei onnistunut. Ruotsilla on kuitenkin paremmassa kunnossa olevat asevoimat kuin Ukrainalla alussa. Toisaalta, en oikein usko Ruotsin johdon kykyihin ja päättäväisyyteen, joten se saattaisi olla ratkaiseva tekijä. Ja loppujenlopuksi Ruotsin asevoimat ovat varsin pienet, eikä ole varmuutta esim. ammusten saatavuudesta pitkittyneessä tilanteessa. Ratkaisevaa on myös se, että onko Ruotsin saamat turvatakuut minkään arvoiset.

Ahvenanmaa - keskustelujen perusteella olen foorumilla saanut kuvan että Venäjän maihinnousukyky on todella heikko. Maahanlaskuskun suhteen en osaa sanoa, mutta ainakin tuollaisessa skenaariossa olisi riski todella katastrofaalisiin tappioihin.

Ilman vahvistuksia muilta alueilta tai sitten siviililaivojen käyttöä naapurilla ei ole hirveästi maihinnousukalustoa, olisiko korkeintaan mekki pataljoonan verran (saattaa olla enemmän jalkaväki pataljoonan luokkaa). Korjatkaa jos muistan väärin. Maahanlaskujoukkojen käyttö olisi melkeimpä pakollista edellä mainittujen vahvistuksena tai päinvastoin ja sekään osasto ei oikein voisi kulkea Suomenlahtea pitkin, joten sen pitäisi olla jo valmiina kaliningradissa.

Ruotsin miehittämistä vihulainen suunnittelee varmaan joskus jos Suomi on saatu raivattua pois tieltä

Jos sitä edes harkittaisiin suunniteltavan, niin se mielestäni tehtäisiin samalla liikkeellä tai lähes samalla, kuin millä vihollinen ottaisi Tornion haltuunsa. Mutta tämä vain siinä tapauksessa, että Ruotsi ei ole saanut kutsuttua jenkkejä tai Brittejä avukseen. Pointti on siis se, että poliittisesti pysähtymisessä ei liene mitään hyötyä enää tuossa vaiheessa ja sotilaallisesti tuo on ainoa edes teoreettinen tilaisuus milloin yllätys voisi olla mahdollinen. Ryssät Ruotsin rajalla olisi sellainen hälytysraja, että silloin viimeistään alkaisi tapahtua.
 
Venäjä pystyy Itämerellä olevalla nykykalustolla n. pataljoonan vahvuiseen maihinnousuun.

Ilmapudotus taas vaatisi täydellisen ilmanherruuden. Ei ihan heti tapahdu.
 
Vähemmän nähty 120 krh eli Vammas 120 Light Mortar ja vieläpä sen USA:n vientimalli:120 Light USA002.jpg
No, putkea ei jenkkisäännösten voitu ostaa ulkomailta, joten niitä ei viety:( ja loppu sössittiin itse...
 
Back
Top