KRP operaatio Turun saaristossa

Eikös tuolla huseerannut Paraisten kaupunginvaltuuston ja ympäristölautakunnan jäsen?

Iltalehden jutusta:

https://www.iltalehti.fi/uutiset/2015083120274489_uu.shtml

Jostakin lupa-asiasta oli yritetty tehdä rikosilmoitusta, voisiko liittyä tuohon Bo-Erikin eläköitymiseen?


Edit:
Oli tuolla aikaisemmin @Hallinkorva n viestissä #812

Vuonna 2012 asuinrakennus oli poikkeusluvan vastaisesti rakennettiu/muutettu ja siihen haettiin jälkeenpäin käyttötarkoituksen muutosta uudella rakennusluvalla, vuokrahuoneistoksi. Paraisten rakennustarkastaja esitti tutkintapyyntöä poliisille luvattoman rakentamisen johdosta: "Luvattomasta hankkeesta ilmoitetaan poliisille esitutkintaa varten, koska tekoa olosuhteet huomi oon ottaen ei voida pitää vähäisenä. " ja "Luvatonta rakentamista ei voida katsoa olevan vähäinen tai tahattomasti aiheutettu. Kyseessä on ammattirakennuttaja, joka on jättänyt voimassa olevan rakennusluvan ehdot ja hyväksytyt piirustukset huomiotta ja noudattamatta tietoisesti."
Itseasiassa ei kuulu valvojalle tai vastaavalle mestarille laittoman työvoiman käyttö...

Taitaa olla kiinnijäämisriski minimaalinen..
 
No nyt...

Turvallisuusasiantuntija arvioi: Näin Venäjä taistelisi Turun saaristossa - kriisitilanteessa Suomen väylät voitaisiin katkaista jopa ruotsinlaivan tuhoamisella

Tänään klo 7:22

Iltalehden asiantuntijalähteen mukaan voidaan epäillä, että Venäjä on varautunut Saaristomerellä avoimeen sodankäyntiin.

  • Saaristomeren viranomaisoperaatiossa on kyse Venäjän sotilastoiminnasta, arvioi asiantuntija.
  • Asiantuntijan mukaan Venäjä varautuu Nato-välien kiristymiseen ja merisodankäyntiin Itämerellä.
  • Tapauksen jälkihoito käydään valtiosaleissa suljetuin ovin, lähde arvioi.

Video: Tällaisia laiturirakennelmia venäläiset ovat tehneet Säkkiluodolle Nauvon pohjoispuolella. Luodon eteläpuolelta kulkee esimerkiksi ruotsinlaivojen käyttämä väylä.

Turun saaristossa viikonloppuna tapahtunut satojen viranomaisten operaatio herättää keskustelua ja kysymyksiä. Keskusrikospoliisi kertoo tekevänsä alueella talousrikoksiin liittyvää tutkintaa, muttei ole kertonut julkisuuteen juurikaan asian taustoista.

Iltalehden selvitystyön mukaan kyse on vahvasti venäläistaustaisesta yhtiöstä.Tappiollinen yritys on hankkinut käyttöönsä runsaasti saaristokiinteistöjä ja rakentanut sinne kuvamateriaalin perusteella raskaaseen venekäyttöön soveltuvia laitureita. Yritys tekee vuosi toisensa jälkeen jopa miljoonaluokan tappioita.

Keskusrikospoliisi on noudattanut tavanomaista niukempaa tiedotuslinjaa tapauksessa.Tapauksessa voidaan epäillä, että KRP käyttää poliisin laissa turvattua oikeutta salata tutkinnan laatu. Poliisi voi äärimmäisissä poikkeustapauksissa myös jakaa suoraan harhaanjohtavaa tietoa, jos se on asian luonteen vuoksi välttämätöntä. Tiedot on oikaistava heti, kun mahdollista.
Iltalehden haastattelema Itämeren turvallisuustilanteeseen perehtynyt asiantuntija arvioi, että Saaristomerellä on käynnissä valtiotason operaatio, joka pyrkii kitkemään Venäjän turvallisuuspalvelun GRU:n sotilastoimintaa. Hänen mukaansa Venäjä voi varautua Suomen alueella Itämerellä käytävään avoimeen sotaan, jonka oletettuja vastapuolia ovat Nato-maat.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
0dd8cdf1ff819247bfb48da6d29fe915329fa341cd25af4e1d8ce4f8534f74fe.jpg

0dd8cdf1ff819247bfb48da6d29fe915329fa341cd25af4e1d8ce4f8534f74fe.jpg

Yksi Venäjän sotilastukikohdasta on mahdollisesti Säkkiluoto. Viranomaiset eivät kerro turvallisuusasioista julkisuuteen. RONI LEHTI

Valtava tiedustelu
Tilanteen laadun vuoksi asiantuntija haluaa pysytellä nimettömänä. Hän näkee, että Suomen poliittinen johto voisi petrata toimiaan: Venäjän toiminta kiinteistökaupoissa ei ole viime vuosina ollut Suomen kontrollissa, ja kansalaisten turvallisuudentunne on koetuksella.
– Puolustusvoimien tiedusteluosasto ja Suojelupoliisi ovat virkansa puolesta seuranneet juttua, ja nyt Keskusrikospoliisi tuli sateenvarjo-operaation kanssa mukaan, asiantuntija luonnehtii.

Asiantuntijan mukaan Suomen valtio siirsi operaation poliisille, jolloin asiasta tuli siviilirikosoikeudellinen. Näin valtio pääsisi kitkemään hämäriä rakennusprojekteja Suomen lainsäädännön puitteissa ilman, että tapauksesta syntyy kansainvälinen poliittinen kriisi.

Asiantuntija arvioi, että helikopterikenttien ja syväsatamien lisäksi saaristoon on rakennettu bunkkereita, jonne Venäjä voisi kriisitilanteen varalta varastoida sotilaskalustoa ja räjähteitä. Taustalla on Saaristomeren sotastrateginen merkitys tilanteessa, jossa Venäjä ajautuisi aseellisiin taisteluihin Natoa vastaan.
– Kun tilanne kehittyy niin, että Venäjän on pakko varmistaa oma laiva- ja lentoliikenteensä Kaliningradiin, Venäjälle tulee välttämättömäksi ottaa haltuun Suomen rannikkoa, Ahvenanmaa tai molemmat, lähde arvioi.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
9d80fbf42532b6c68dc150c910e5b28fa968bbea7443cace4aae2bbee22c024f.jpg

9d80fbf42532b6c68dc150c910e5b28fa968bbea7443cace4aae2bbee22c024f.jpg

Säkkiluodolla sijaitsevan venäläistalon ikkunat ovat tiukasti verhoissa. RONI LEHTI
Isku siviilialukseen
Asiantuntijan mukaan sota Itämerellä edellyttäisi Venäjältä laiva- ja lentoliikenteen eristämistä.Venäjä pyrkisi kriisissä estämään Suomen huoltoliikenteen saaristosta Ahvenanmaalle ja Itämerelle. Suomi puolestaan pyrkisi sodassa valjastamaan esimerkiksi Tallink Siljan tai Viking Linen autolautat joukkojen kuljetukseen.
Venäläisomistukseen päätyneet kiinteistöt voivat olla Suomen laivaliikenteen rampauttamiseen suunniteltuja pientukikohtia, lähde arvioi.

– Sinne on ollut tarkoitus viedä aseita, ohjuksia ja todennäköisesti jonkinlaisia herätemiinoja. Eihän siinä tarvitse kuin osittain upottaa yksi iso matkustaja-alus niin, että kansi jää pinnalle. Sen jälkeen yksikään laiva ei lähde reittiä pitkin minnekään, asiantuntija arvioi.
Asiantuntija väittää, että Venäjä pystyisi valtaamaan Ahvenanmaan halutessaan arviolta kahdessa tunnissa. Venäjän armeijan Spetsnaz-erikoisjoukot nousisivat maihin Suomesta tai Ruotsista käsin saatuaan aseet konsulaatista.Sen jälkeen noin linja-autokuormallinen erikoisjoukkoja pystyisi ottamaan Ahvenanmaan lentokentän haltuunsa 15 minuutissa.
– Sen jälkeen kuljetuskoneet lähtevät Pietarista, ja ne ovat alta kahden tunnin tuoneet maahanlaskujoukot Ahvenanmaalle, lähde sanoo.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
c4045a8ea11f97379aaf239c0e9ac297e1e0e80be37e0e94533e0c6f5e5440e6.jpg

c4045a8ea11f97379aaf239c0e9ac297e1e0e80be37e0e94533e0c6f5e5440e6.jpg

Puoliksi upotettu autolautta olisi lähteen mukaan yksi teoreettinen vaihtoehto laivaväylän tukkimiseen.HANNU S. VAHANEN
"Pakko puuttua”
Asiantuntijan mukaan Saaristomeren viikonloppuisen poliisioperaation kohteet liittyvät pitkälti juuri Spetsnaz-joukkojen toimintaan. Lisäksi lähde pitää selvänä, että Venäjä on rakentanut kohteita myös muualle Suomen rannikkovesille.
Saaristomerellä on runsaasti myös valtioiden välistä tiedustelutoimintaa. Lähde pitää todennäköisenä, että Suomen ja muun Euroopan välinen viestiliikennekaapeli on joutunut venäläisen vakoilun kohteeksi.Julkisuudessa esitettyihin spekulaatioihin pienoissukellusveneistä hän ei usko, sillä Suomella on saaristossa runsaasti omia kuuntelulaitteita.
Asiantuntijalähteen mukaan Venäjä valmistautuu sen varalle, että Nato-suhteet kärjistyvät kriisin partaalle. Suomi on hänen mukaansa suhtautunut ylitoiveikkaasti Venäjän rauhanomaisuuteen. Rakentelu on saanut jatkua tähän asti, vaikka valtioneuvosto on tiennyt siitä vuosia, lähde väittää.
– Tämä on vauhdittunut Vladimir Putinin neljännen kauden aikana.Nyt siihen oli pakko puuttua. Ja jatkoa tulee.
– Ministereille on pidetty huolestuttavia puheenvuoroja, mutta heillä ei ole ollut kykyä kuunnella, lähde sanoo.
KRP on useaan otteeseen kiistänyt, että viikonlopun operaatiossa olisi kyse jostain muusta kuin talousrikostutkinnasta.
– Olemme puhtaasti talousrikosasialla liikenteessä. Ei ole tarkoitus antaa minkäänlaista väärää tietoa eikä edes sellaista harhaanjohtavaa tietoa, joka olisi taktisista syistä tarpeen, rikostarkastaja Markku Ranta-ahosanoi aiemmin Iltalehdelle.
Kova paikka
Miksi viranomaiset puhuvat vain talousrikosasiasta, eivätkä mainitse sanallakaan mahdollista turvallisuusoperaatiota?
Asiantuntija arvioi, että syy piilee diplomaattisissa riskeissä. Hän uskoo, että Venäjä reagoisi lähteen mukaan välittömästi, jos Suomi tekisi tutkinnasta puolustuspoliittisen. Pahin ongelma olisi valtion sähköyhtiö Fortum, jota Venäjä voisi painostaa.Suomi on energiantuonnissa vahvasti Venäjästä riippuvainen.
Asiantuntijan mukaan Suomi pyrkii hoitamaan tutkinnan ja rikosprosessin niin, että Venäjän sotilastoiminta loppuu saaristossa ja maiden suhteet säilyvät siedettävinä. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev vierailee keskiviikkona Suomessa ja tapaa pääministeri Juha Sipilän pakeilla.Asia voi nousta pöydälle, mutta kansalaisille keskusteluista ei kerrota.
– Kun valtiojohtajat tapaavat, loppuselvitys tehdään suljettujen ovien takana. Sovitaan, että tämän pitää loppua tähän, ja valmistelut puretaan, lähde ennustaa.
Hän arvioi, ettei Suomen ja Venäjän suhteisiin ei ainakaan vielä kohdistu suoraa uhkaa Saaristomeren operaation vuoksi, mutta poliittiseen johtoon kohdistuu suuri vastuu tutkinnan jälkihoidon selvittämisessä. Lisäksi siitä pitäisi pystyä viestimään kansalaisille oikealla tavalla pimittämisen sijaan, asiantuntija painottaa.
– Suomen kansalaisten tiedonsaantitarve on nyt korkeimmillaan. Tämä tilanne herättää turvattomuuden tunnetta. Valtiojohdon pitäisi esiintyä niin, että homma on hallussa. Nyt niin ei ole.

Korjaus kello 7.49: Medvedev tapaa Suomessa pääministeri Juha Sipilän, ei Sauli Niinistöä.
SOLMU SALMINEN
 
Poliisin tiedotteesta poimittua:

"Kotietsintöjä tehtiin viikonlopun aikana yhteensä 17 kohteessa mantereella ja saarissa. Viranomaisyhteistyössä olivat mukana esimerkiksi Rajavartiolaitos ja Lounais-Suomen poliisilaitos, joka vastasi etsintöjen kenttätoiminnan suunnittelusta ja johtamisesta. KRP:n noin sadan työntekijän lisäksi operaatioon osallistui noin 300 henkilöä muista viranomaisorganisaatioista.
– Kotietsintöjen kohteet olivat harvinaisen laajoja ja maantieteellisesti haastavalla alueella saaristossa, mutta sujuva ja monipuolinen viranomaisyhteistyö takasi ison operaation jopa odotettua nopeamman etenemisen. Emme olisi pärjänneet ilman muita, Taskila sanoo.
Kotietsinnät ja kiinniotot liittyvät yhdessä Verohallinnon kanssa tehtävään talousrikostutkintaan, jonka esiselvitysvaihe alkoi puoli vuotta sitten. Tutkintapyynnön KRP sai verottajalta elokuun 2018 lopulla
."

https://www.poliisi.fi/keskusrikosp...sa_olevaan_talousrikosepailyyn_liittyen_74465

Jälkimmäiseen boldattuun kohtaan, milloin Danske Bank rahanpesu nousi esiin Virossa? Tuttuja nimiä noussut esille, joten ratkaiseva sysäys toimille myös Suomessa (samalla sopiva mahdollisuus tutkia hiukan muutakin)?




Pakko tarttua tuohon viimeiseen Taskilan kommenttiin. Eli puoli vuotta tehty esiselvitystä, kolmen kuukauden jälkeen on informoitu tasavallan presidenttiä, siitä kahden kuukauden kuluttua verottaja tekee tutkintapyynnön jonka jälkeen organisoidaan 400 hengen pumppu vyöryttämään turun saaristo ja ottamaan kiinni 3 henkilöä. Mukana mm.Raja, meri ja ilmatilasulku, TEPO, PVn (muonitus)asiantuntijat, pitkät aseet ja huhujen mukaan myös TEMS ja Casa.

Itseäni lähinnä kiinnostaa miten nuo tapahtumat sijoittuvat aikajanalle, esimerkiksi TrumPutin kokous, TPn shotsin vierailu jne. Onkohan huomisessa pääministerien kokouksessa kepeä tunnelma?
 
Iltalehdessä näemmä taas kaivettu joku sotilasasiantuntija esiin (nimettömänä tosin). Heittää esiin tämän Ahvenanmaa-skenaarion. Saaristonmeren tukkimalla Venäjä saattaisi kyetä estämään suomalaisjoukkojen kuskaamisen esim. autolautoilla Turusta ja Naantalista Ahvenanmaalle. Tässähän muuten ei sinällään ole mitään uutta. Jo ainakin 80-luvulta lähtien PV tosiaan on varautunut käyttämään autolauttoja. Heikki Tiilikaisen kirjassa "Kylmän sodan kujanjuoksu" mainitaankin mitenkä jalkaväkipataljoonia ja kenttätykistöpatteristoja opeteltiin laivaamaan autolautoilla. Tämä siis liittyisi siihen tilanteeseen, jossa Ahvenanmaalla operoisi jo Venäjän erikoisjoukkoja ja suomalaisten vastatoimet käynnistyisivät.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/fa81c0ab-211c-444e-a7b7-8638f9b56627_u0.shtml

EDIT: Hansai ehtikin ensin :)
 
Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
Rakennusliikkeen osaomistaja ja kuntapoliitikko Kaj-Johan Karlsson ihmettelee vain sitä, miksei matkailubisnes koskaan lähtenyt käyntiin, vaikka rahaa on sijoitettu paljon.

Susanna Reinboth HS
Julkaistu: 24.9. 19:25 , Päivitetty: 24.9. 20:55

AIRISTON Helmen kanssa yhteistyötä tehnyt Kaj-Johan Karlsson on hämmästynyt yhtiön ympärillä pyörivästä kohusta ja erityisesti sen mittakaavasta.

Hänen omat kokemuksensa yhtiöstä ovat myönteisiä: laskut on maksettu ajallaan, ja kaikki rahaliikenne on kulkenut pankin kautta.

”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”, hän sanoo.

Karlsson on SKa-Plan-nimisen rakennusyhtiön entinen työntekijä ja osaomistaja. Yhtiö urakoi Airiston Helmen kiinteistöille muutamia taloja ja saunamökkejä.

KUN YHTEISTYÖ alkoi, Karlsson kertoo yhtiön tehneen Airiston Helmelle lain vaatiman taustakyselyn. Hän ei tarkalleen muista, mistä oli kyse, mutta todennäköisesti hän viittaa rahanpesulain edellyttämään velvollisuuteen tunnistaa asiakas.

Karlsson muistaa, että kysely oli pitkä ja vaativa. Hänelle on jäänyt siitä mieleen Airiston Helmen venäläisomistajan kertomus siitä, miksi hän haluaa sijoittaa rahaa juuri kiinteistöihin Paraisilla.

”Muistaakseni hän sanoi nähneensä paikat Ruotsin-laivalta ja tykästyneensä niiden rauhallisuuteen ja turvallisuuteen”, Karlsson muistelee.

Karlsson on itse tavannut omistajan pari kolme kertaa kymmenen vuoden aikana.

”Ei häntä ole paljon nähty täällä. Hän oli sympaattinen mies, ja hänellä oli kiinnostavia ajatuksia ja ideoita.”

Parin viime vuoden ajan Karlsson kertoo hoitaneensa Airiston Helmen lupa-asioita kuntoon.

KESKUSRIKOSPOLIISINtutkinta tuli Karlssonille täydellisenä yllätyksenä. Krp ei ainakaan vielä ole ollut häneen yhteyksissä.

Lue myös: Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

Karlssonin mukaan mikään muu ei ole ihmetyttänyt häntä Airiston Helmessä kuin se, että rahaa on sijoitettu paljon, mutta matkailubisnes ei ole lähtenyt liikkeelle.

”Se on ollut todella vähäistä. Jokunen saunamökki on ollut vuokralla.”

Paraisille yhtiön rakennushankkeilla on ollut merkitystä, sillä ne ovat työllistäneet paljon ihmisiä, Karlsson arvioi.

Karlsson pitää perättömänä väitteitä, joiden mukaan Airiston Helmi olisi saanut helposti poikkeuslupia rakennuksilleen.

”Heiltä on vaadittu enemmän kuin muilta. Yhtiö on aina toimittanut kaikki tiedot.”

YHTIÖ ON saanut muun maussa poikkeusluvan rakentaa Ybbersnäsiin lähes 400 neliömetrin omakotitalon, 70 neliömetrin autotallin ja 30 neliömetrin rantasaunan.

Rakentaminen poiki pitkän oikeuskiistan. Naapurit epäilivät, että omistajan tarkoitus oli aloittaa talossa majoitusbisnes eikä käyttää sitä itse.

Tähän viittasivat taloon loppumetreillä tehdyt muutokset. Pari oleskelutilaa muutettiin makuuhuoneiksi ja kaikkien kahdeksan makuuhuoneen yhteyteen rakennettiin kylpyhuone. Myös terasseja lisättiin.

Hallinto-oikeudelle Airiston Helmen venäläisomistaja kertoi käyttävänsä rakennusta esimerkiksi edustustarkoituksiin ja yhtiön työntekijöiden lomapaikkana. Hän huomautti olevansa tottunut siihen, että omakotitalon kaikissa makuuhuoneissa on omat pesutilat.

Airiston Helmi voitti kiistan sekä Turun hallinto-oikeudessa että korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

KAJ-JOHAN KARLSSON on törmännyt Airiston Helmen asioihin myös luottamustehtävässään. Hän on mukana kuntapolitiikassa, ja vuoteen 2017 hän oli myös ympäristölautakunnan jäsen.

Karlsson ei näe tässä ongelmaa. Valtaosa Airiston Helmen lupahakemuksista meni silloin rakennuslautakuntaan, ja jos joitakin tuli ympäristölautakuntaan, hän jääväsi itsensä.

”Minulla on puhdas omatunto.”

Ympäristölautakunnan käsittelyyn tuli ainakin Ybbersnäsiin rakennettu helikopterikenttä – toinen hanke, josta kiisteltiin korkeinta hallinto-oikeutta (KHO) myöten.

Tässä kiistassa naapurit saivat osavoiton KHO:ssa. Alempien asteiden päätöksistä poiketen se päätti, että helikopterikentän käyttäminen tarvitsee ympäristöluvan.

KHO palautti asian Paraisten ympäristölautakunnan käsittelyyn. Lautakunta myönsi luvan. Karlsson ei päätöksen mukaan osallistunut asian käsittelyyn.

JULKISUUDESSA hämmästeltyjä suuria laitureita Karlsson pitää täysin loogisina. Kun isot Ruotsin-laivat pyyhkäisevät ohi monta kertaa päivässä, laiturin täytyy kestää.

”Tällaisissa oloissa laiturin tekeminen on haastavaa. Aallot menevät metrin ylös ja metrin alas, yhteensä kaksi metriä, joten siinä ei tavallinen pieni mökkilaituri kovin montaa viikkoa kestä.”

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005840023.html?share=b520435ca43d9144720b8d80357ea54a
 
Turvallisuusasiantuntija arvioi: Näin Venäjä taistelisi Turun saaristossa - kriisitilanteessa Suomen väylät voitaisiin katkaista jopa ruotsinlaivan tuhoamisella
Iltalehden asiantuntijalähteen mukaan voidaan epäillä, että Venäjä on varautunut Saaristomerellä avoimeen sodankäyntiin.
Solmu Salminen
[email protected]
Tänään klo 7:22
  • Saaristomeren viranomaisoperaatiossa on kyse Venäjän sotilastoiminnasta, arvioi asiantuntija.
  • Asiantuntijan mukaan Venäjä varautuu Nato-välien kiristymiseen ja merisodankäyntiin Itämerellä.
  • Tapauksen jälkihoito käydään valtiosaleissa suljetuin ovin, lähde arvioi.
Video: Tällaisia laiturirakennelmia venäläiset ovat tehneet Säkkiluodolle Nauvon pohjoispuolella. Luodon eteläpuolelta kulkee esimerkiksi ruotsinlaivojen käyttämä väylä.
Turun saaristossa viikonloppuna tapahtunut satojen viranomaisten operaatio herättää keskustelua ja kysymyksiä. Keskusrikospoliisi kertoo tekevänsä alueella talousrikoksiin liittyvää tutkintaa, muttei ole kertonut julkisuuteen juurikaan asian taustoista.
Iltalehden selvitystyön mukaan kyse on vahvasti venäläistaustaisesta yhtiöstä.Tappiollinen yritys on hankkinut käyttöönsä runsaasti saaristokiinteistöjä ja rakentanut sinne kuvamateriaalin perusteella raskaaseen venekäyttöön soveltuvia laitureita. Yritys tekee vuosi toisensa jälkeen jopa miljoonaluokan tappioita.
Keskusrikospoliisi on noudattanut tavanomaista niukempaa tiedotuslinjaa tapauksessa. Tapauksessa voidaan epäillä, että KRP käyttää poliisin laissa turvattua oikeutta salata tutkinnan laatu. Poliisi voi äärimmäisissä poikkeustapauksissa myös jakaa suoraan harhaanjohtavaa tietoa, jos se on asian luonteen vuoksi välttämätöntä.Tiedot on oikaistava heti, kun mahdollista.
Iltalehden haastattelema Itämeren turvallisuustilanteeseen perehtynyt asiantuntija arvioi, että Saaristomerellä on käynnissä valtiotason operaatio, joka pyrkii kitkemään Venäjän turvallisuuspalvelun GRU:n sotilastoimintaa. Hänen mukaansa Venäjä voi varautua Suomen alueella Itämerellä käytävään avoimeen sotaan, jonka oletettuja vastapuolia ovat Nato-maat.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
0dd8cdf1ff819247bfb48da6d29fe915329fa341cd25af4e1d8ce4f8534f74fe.jpg

0dd8cdf1ff819247bfb48da6d29fe915329fa341cd25af4e1d8ce4f8534f74fe.jpg

Yksi Venäjän sotilastukikohdasta on mahdollisesti Säkkiluoto. Viranomaiset eivät kerro turvallisuusasioista julkisuuteen. RONI LEHTI
Valtava tiedustelu
Tilanteen laadun vuoksi asiantuntija haluaa pysytellä nimettömänä. Hän näkee, että Suomen poliittinen johto voisi petrata toimiaan: Venäjän toiminta kiinteistökaupoissa ei ole viime vuosina ollut Suomen kontrollissa, ja kansalaisten turvallisuudentunne on koetuksella.
– Puolustusvoimien tiedusteluosasto ja Suojelupoliisi ovat virkansa puolesta seuranneet juttua, ja nyt Keskusrikospoliisi tuli sateenvarjo-operaation kanssa mukaan, asiantuntija luonnehtii.
Asiantuntijan mukaan Suomen valtio siirsi operaation poliisille, jolloin asiasta tuli siviilirikosoikeudellinen. Näin valtio pääsisi kitkemään hämäriä rakennusprojekteja Suomen lainsäädännön puitteissa ilman, että tapauksesta syntyy kansainvälinen poliittinen kriisi.
Asiantuntija arvioi, että helikopterikenttien ja syväsatamien lisäksi saaristoon on rakennettu bunkkereita, jonne Venäjä voisi kriisitilanteen varalta varastoida sotilaskalustoa ja räjähteitä.Taustalla on Saaristomeren sotastrateginen merkitys tilanteessa, jossa Venäjä ajautuisi aseellisiin taisteluihin Natoa vastaan.
– Kun tilanne kehittyy niin, että Venäjän on pakko varmistaa oma laiva- ja lentoliikenteensä Kaliningradiin, Venäjälle tulee välttämättömäksi ottaa haltuun Suomen rannikkoa, Ahvenanmaa tai molemmat, lähde arvioi.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
9d80fbf42532b6c68dc150c910e5b28fa968bbea7443cace4aae2bbee22c024f.jpg

9d80fbf42532b6c68dc150c910e5b28fa968bbea7443cace4aae2bbee22c024f.jpg

Säkkiluodolla sijaitsevan venäläistalon ikkunat ovat tiukasti verhoissa. RONI LEHTI
Isku siviilialukseen
Asiantuntijan mukaan sota Itämerellä edellyttäisi Venäjältä laiva- ja lentoliikenteen eristämistä. Venäjä pyrkisi kriisissä estämään Suomen huoltoliikenteen saaristosta Ahvenanmaalle ja Itämerelle. Suomi puolestaan pyrkisi sodassa valjastamaan esimerkiksi Tallink Siljan tai Viking Linen autolautat joukkojen kuljetukseen.
Venäläisomistukseen päätyneet kiinteistöt voivat olla Suomen laivaliikenteen rampauttamiseen suunniteltuja pientukikohtia, lähde arvioi.
– Sinne on ollut tarkoitus viedä aseita, ohjuksia ja todennäköisesti jonkinlaisia herätemiinoja.Eihän siinä tarvitse kuin osittain upottaa yksi iso matkustaja-alus niin, että kansi jää pinnalle. Sen jälkeen yksikään laiva ei lähde reittiä pitkin minnekään, asiantuntija arvioi.
Asiantuntija väittää, että Venäjä pystyisi valtaamaan Ahvenanmaan halutessaan arviolta kahdessa tunnissa. Venäjän armeijan Spetsnaz-erikoisjoukot nousisivat maihin Suomesta tai Ruotsista käsin saatuaan aseet konsulaatista. Sen jälkeen noin linja-autokuormallinen erikoisjoukkoja pystyisi ottamaan Ahvenanmaan lentokentän haltuunsa 15 minuutissa.
– Sen jälkeen kuljetuskoneet lähtevät Pietarista, ja ne ovat alta kahden tunnin tuoneet maahanlaskujoukot Ahvenanmaalle, lähde sanoo.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
c4045a8ea11f97379aaf239c0e9ac297e1e0e80be37e0e94533e0c6f5e5440e6.jpg

c4045a8ea11f97379aaf239c0e9ac297e1e0e80be37e0e94533e0c6f5e5440e6.jpg

Puoliksi upotettu autolautta olisi lähteen mukaan yksi teoreettinen vaihtoehto laivaväylän tukkimiseen.HANNU S. VAHANEN
"Pakko puuttua”
Asiantuntijan mukaan Saaristomeren viikonloppuisen poliisioperaation kohteet liittyvät pitkälti juuri Spetsnaz-joukkojen toimintaan. Lisäksi lähde pitää selvänä, että Venäjä on rakentanut kohteita myös muualle Suomen rannikkovesille.
Saaristomerellä on runsaasti myös valtioiden välistä tiedustelutoimintaa. Lähde pitää todennäköisenä, että Suomen ja muun Euroopan välinen viestiliikennekaapeli on joutunut venäläisen vakoilun kohteeksi.Julkisuudessa esitettyihin spekulaatioihin pienoissukellusveneistä hän ei usko, sillä Suomella on saaristossa runsaasti omia kuuntelulaitteita.
Asiantuntijalähteen mukaan Venäjä valmistautuu sen varalle, että Nato-suhteet kärjistyvät kriisin partaalle. Suomi on hänen mukaansa suhtautunut ylitoiveikkaasti Venäjän rauhanomaisuuteen. Rakentelu on saanut jatkua tähän asti, vaikka valtioneuvosto on tiennyt siitä vuosia, lähde väittää.
– Tämä on vauhdittunut Vladimir Putininneljännen kauden aikana. Nyt siihen oli pakko puuttua. Ja jatkoa tulee.
– Ministereille on pidetty huolestuttavia puheenvuoroja, mutta heillä ei ole ollut kykyä kuunnella, lähde sanoo.
KRP on useaan otteeseen kiistänyt, että viikonlopun operaatiossa olisi kyse jostain muusta kuin talousrikostutkinnasta.
– Olemme puhtaasti talousrikosasialla liikenteessä. Ei ole tarkoitus antaa minkäänlaista väärää tietoa eikä edes sellaista harhaanjohtavaa tietoa, joka olisi taktisista syistä tarpeen, rikostarkastaja Markku Ranta-aho sanoi aiemmin Iltalehdelle.
Kova paikka
Miksi viranomaiset puhuvat vain talousrikosasiasta, eivätkä mainitse sanallakaan mahdollista turvallisuusoperaatiota?
Asiantuntija arvioi, että syy piilee diplomaattisissa riskeissä. Hän uskoo, että Venäjä reagoisi lähteen mukaan välittömästi, jos Suomi tekisi tutkinnasta puolustuspoliittisen. Pahin ongelma olisi valtion sähköyhtiö Fortum, jota Venäjä voisi painostaa. Suomi on energiantuonnissa vahvasti Venäjästä riippuvainen.
Asiantuntijan mukaan Suomi pyrkii hoitamaan tutkinnan ja rikosprosessin niin, että Venäjän sotilastoiminta loppuu saaristossa ja maiden suhteet säilyvät siedettävinä. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev vierailee keskiviikkona Suomessa ja tapaa pääministeri Juha Sipilän pakeilla. Asia voi nousta pöydälle, mutta kansalaisille keskusteluista ei kerrota.
– Kun valtiojohtajat tapaavat, loppuselvitys tehdään suljettujen ovien takana. Sovitaan, että tämän pitää loppua tähän, ja valmistelut puretaan, lähde ennustaa.
Hän arvioi, ettei Suomen ja Venäjän suhteisiin ei ainakaan vielä kohdistu suoraa uhkaa Saaristomeren operaation vuoksi, mutta poliittiseen johtoon kohdistuu suuri vastuu tutkinnan jälkihoidon selvittämisessä. Lisäksi siitä pitäisi pystyä viestimään kansalaisille oikealla tavalla pimittämisen sijaan, asiantuntija painottaa.
– Suomen kansalaisten tiedonsaantitarve on nyt korkeimmillaan. Tämä tilanne herättää turvattomuuden tunnetta. Valtiojohdon pitäisi esiintyä niin, että homma on hallussa. Nyt niin ei ole.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/fa81c0ab-211c-444e-a7b7-8638f9b56627_u0.shtml
 
HUOLTOYHTEYDET TURVATTAVA PAKKOLUNASTUKSIN
Reserviläisliitto vaatii hallitusta viimeistelemään mahdollisimman nopeasti lainsäädäntöhankkeen, jolla rajoitettaisiin ETA-maiden ulkopuolelta tapahtuvia kiinteistö- ja maa-aluehankintoja.

DSC_0187_www.jpg

Suomen puolustusjärjestelmän tulee kyetä vastaamaan perinteisten uhkakuvien lisäksi myös erilaisiin hybridisodankäynnin haasteisiin. (Kuva: Reserviläisliitto)​
Lisäksi mahdolliseksi olisi tulossa etuosto-oikeus tai jopa pakkolunastusmenettely, jos kohde sijaitsee Puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen toiminnan kannalta merkittävällä alueella. Puheenjohtaja Ilpo Pohjolan mukaan tällä vastattaisiin erityisesti hydridisodankäynnin tilanteisiin.

- Sodankuva on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana voimakkaasti muuttunut. Varsinaisia sotilasoperaatioita edeltää useimmiten harmaa vaihe, jossa käytetään mm. erikoisjoukkojen operaatioita kohdemaan puolustuskyvyn ja yhteiskunnan yleisen toimivuuden heikentämiseksi. Edelleen saatetaan yrittää heikentää valtion kykyä ottaa vastaan sotilaallista apua muilta valtioilta.

Puolustusvoimien sodan ajan vahvuus on 280.000 henkeä, joista 96 prosenttia on reserviläisiä. Puolustusjärjestelmän toimintaa on viime vuosina vahvistettu mm. lisäämällä Puolustusvoimien rahoitusta sekä kehittämällä kertausharjoitusten koolle kutsumiseen sekä kansainvälisen, sotilaallisen avun vastaanottamiseen ja antamiseen liittyvää lainsäädäntöä. Puheenjohtaja Pohjola korostaa, että tehokkaan puolustuksen perusedellytyksenä on kuitenkin liikekannallepanon onnistuminen.

- Vaikka Suomella on eurooppalaisittain erittäin vahva puolustus, reserviläisvetoisen puolustuksen ongelmana on liikekannallepanon viemä aika. Onkin mahdollista, että nyt julkisuudessa olleilla tontti- ja kiinteistöhankinnoilla pyritään rakentamaan kapasiteettiä liikekannallepanojärjestelmämme horjuttamiseksi. Ovathan kohteet usein Puolustusvoimien toiminnan kannalta tärkeiden alueiden ja toimintojen välittömässä läheisyydessä.

Viime päivien mediauutisointiin viitaten puheenjohtaja Pohjolan muistuttaa Reserviläisliiton korostaneen viime vuosina useissa eri yhteyksissä paikallispuolustuksen vahvistamisen tarvetta. Reserviläistä koostuvat paikallispataljoonat kykenevät parhaiten vastamaan mm. hybridisodankäynnin eri tilanteiseen ja esim. tunnuksettomien joukkojen käyttöön mahdollisten kriisien varhaisvaiheissa.

- Olemme todenneet Eduskunnalle useita kertoja, että sodan ajan vahvuuttamme tulisi nostaa lisäämällä reserviläisistä muodostettujen paikallispataljoonien lukumäärää. Paikallisjoukoille nykyisin määriteltyjen tehtävien ja vastuiden hoitaminen edellyttäisi kolmea paikallispataljoonaa kussakin maakunnassa nykyisen yhden sijasta.

Lisäksi Pohjola korostaa, että puolustussuunnittelussa tulee aina lähteä liikkeelle ns. pahimman vaihtoehdon tilanteesta.

- Puolustuksen näkökulmasta on perusteltua torpata kaikki mahdolliset uhkatekijät jo ennakolta, vaikka niiden toteutuminen saattaisi olla hyvinkin epätodennäköistä. Tämä lähestymistapa lisää paitsi puolustuksemme toimivuutta myös sen uskottavuutta maamme rajojen ulkopuolella. Lähestymistapa viestii siitä, että aiomme puolustaa maatamme kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

https://www.reservilaisliitto.fi/uu...teydet_turvattava_pakkolunastuksin.41609.news
 
Airiston Helmestä takavarikoitu puoli miljoonaa oli yhdessä kohteessa – pienempiä rahalöytöjä lasketaan yhä
RIKOS JULKAISTU 25.09.2018 08:10

Turun saariston tutkinnassa takavarikoitu puolen miljoonan käteiserä löytyi yhdestä yksittäisestä kohteesta, kertoo KRP.
Aiemmin oli kerrottu, että rahat olivat useista kohteista. Rahat olivat muovipusseissa, eikä niitä ollut haastatellun tutkinnanjohtajan mukaan "mitenkään erityisesti yritetty piilottaa".
Lisäksi viranomaiset löysivät muista tutkituista kohteista erillisiä rahalöytöjä, joiden laskeminen on yhä kesken.

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/ar...-rahaloytoja-lasketaan-yha/7087090#gs.=d==e9w
 
Mielenkiintoinen kuvio kuinka tuo raha pestään. Kun likaisella rahalla rakennetaan "turhaa", josta yksikään turisti ei ole valmis maksamaan niin tätä kautta raha ei peseydy. Ei myöskään saaren ostaminen ja myyminen puhdista jälkiä.

Jossain vaiheessa joku korvaa investoijien kulut tavalla tai toisella ja silloin he saavat puhdasta rahaa.

Mutta se mikä on rakennettu on kuitenkin juuri sitä mitä oikea tilaaja on halunnut.
Yrityksen väärennetty kirjanpito voi silti näyttää, että firmalla on maksavia asiakkaita. Koska pankkiin ei voi noin vain tallettaa muovikassillista käteistä, pitää talletuksen tulla AH:lta joka tallettaa muka asiakkaidensa maksamaa rahaa. Sen jälkeen AH:n tililtä voidaan maksella ”alihankkijoiden” laskuja.
 
Ilmeisesti sitten kun Airiston Helmi -yhtiön kautta rahan kierrättäminen ja pesu käy hankalaksi niin yhtiö rahoittaa lopputoimintaansa myymällä kiinteistöjä yksityisille. Nämä yksityiset *) ostajat ovat venäläisiä jotka täten saavat laillista kiinteää omaisuutta Suomesta. Maksamansa rahat kierrätetään Airiston Helmi -yhtiötä lainoittaneille lainan lyhennöksinä jotka - lainoittajat siis - ovat samoja henkilöitä kuin *) ostajat. Rahan liikenne hämärrytetään useilla yrityksillä joiden kautta pääomat kulkevat sekä useilla vastuullisilla jolloin edunsaajat jäävät pimentoon.
 
Sosiaalisen median nojatuolitaistelijoiden kommenttien perusteella esimerkiksi Villa Ybbernäsin kasarmimainen rakenne muistuttaa tyypillisiä venäläisten sotilaiden miehistötiloja. Laadukkaasti sisustettuja paneloituja huoneita, joissa on parivuoteet, omat kylppärit, taulutelevisiot ja porealtaat. Ulkopihan jalkahoitoaltaat viimeistään paljastavat, että siellä olisi spetznaz-erikoisjoukkojen sotilaiden ollut hyvä hierottaa marssimisesta kipeytyneitä kinttujaan.

Silovikien varautuminen Putinin jälkeiseen tulevaisuuteen saattaa olla viattomin vaihtoehto “vankileirien saariston” rakennuttamiselle. Jos valta vaihtuu Venäjällä, helikopterilla tai huvijahdilla pyyhkäisee nopeasti ja huomaamatta Turun saaristossa valmiina odottelevaan huvilaan turvaan. Samanmielisiä naapureitakin on lähistöllä. Tarvittaessa pääsee helposti pidemmällekin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Silovikit

Rahanpesu (ja kaikki pienemmät rötökset veronkierrosta, ulkomaisen työvoiman käytöstä ja luvattomasta rakentamisesta yms.) taas saattaa tulla kysymykseen pienenä lonkerona jättikalmarin maailmaa syleilevässä kiinteistökaupassa. Danske Bankin Viron sivukonttorissa ulkamaalaisomisteista rahaa kulki ”pesukoneen” läpi noin 200 miljardia euroa vuosina 2007...2015. Parikymmentä miljoonaa Suomen kiinteistömarkkinoille on vielä pikku raha isossa kokonaisuudessa.

Sitten on vielä se unknown unknown. Hybridisodan sumusta kajastaa jotain epäilyttävää. Sinne mennään tarkastamaan, että kaikilla on sumuvalot kunnossa.
 
"Virolaismiehellä ei ole Suomessa virallista vastuuasemaa missään yhtiössä. Virossa hän on hallituksen jäsen pienessä yhdistyksessä, joka kertoo tavoitteekseen Ukrainan kansallisen kulttuurin suojelemisen ja kulttuurivaihdon."

Melkoista Pahkasikaa...

Onkohan yhdistyksen jäseniä Krimilläkin...
 
Tuohon Solmu Salmisen kirjoittamaan ja toveri @Merten sheriffi ansiokkaasti linkkaamaan artikkeliin viitaten:

"Asiantuntija arvioi, että helikopterikenttien ja syväsatamien lisäksi saaristoon on rakennettu bunkkereita, jonne Venäjä voisi kriisitilanteen varalta varastoida sotilaskalustoa ja räjähteitä."

Mä en tiedä mitä mieltä muut ovat, mutta henkilökohtaisesti en näe tuossa skenaariossa mitään järkeä. Salaisia bunkkereita Turun saaristossa jonne on hillottu sotilaskalustoa ja räjähteitä Kaliningradin puolustusta ja Itämeren taisteluita silmälläpitäen? Missä mittakaavassa on ensimmäinen kysymys, toinen on että miksi ihmeessä kun parempiakin jemmoja tästä maasta löytyy pilvin pimein. Ja miksi ihmeessä hillota sitä tavaraa saaristomeren alueelle joka on kaikkien toimijoiden mielenkiinnon kohteena ja suurennuslasin alla? Kun jemmat voisi sijoittaa muuallekin suomeen josta se siirtyisi käyttökohteille alle 24h kuluessa niin halutessa, tai vaikka lähiulkomaille josta se siirtyy tänne alle parissa vuorokaudessa.

Älkää ymmärtäkö väärin. Pidän enemmän kun mahdollisena että tällaisia jemmoja, pienempiä ja ehkä vähän suurempiakin miehille ja materiaalille löytyy tästä maasta. Mutta ne on valmisteltu aivan muualle kun AH:n omistamille maille ja kiinteistöille. Nyrkkisääntönä pitäisin sitä että kun piilottaminen, miesten ja materiaalin pois viranomaisten "tutkasta", on niin äärettömän helppoa niin miksi ihmeessä sitä hillottaisiin AH:n kaltaiseen korkean profiilin kohteeseen joka 1) Sijaitsee geopoliittisessa polttopisteessä 2) Jatkuvan tarkkailun ja mielenkiinnon alla 3) On avoimesti venäläistaustainen 4) On oletettavasti ollut jo vuosia viranomaisten tarkkailun alla 5) On ollut median huomiossa jo 10v ajan.

On isot laiturit ja helikopterikentät ja kaikki jotka näkyvät kartoissa ja laivaväylille, vaikka erikoismiehet eivät toimissaan edes sellaisia tarvitse. En tiedä yhtään helikopterioperaatiota joka olisi kaatunut siihen että kohdealueella ei ollut käytössä valmisteltuja ja rakennettuja lasketutumisalustoja. Näitä laskeutumisalustoja ja laitureita rakentamalla oikein kirkuu ja huutaa viranomaisille että "Katsokaa tänne ohoi! Olemme valmistautuneet helikopterien ja suurien veneiden käyttöön, syystä tai toisesta!" :unsure:

Pointtina on se, että suomessa on kymmeniä tuhansia potentiaalisia jemmoja jotka on otettavissa käyttöön yksinkertaisilla ja mietityillä toimenpiteillä joita toteuttamalla saadaan viranomaisten valvonta- ja seurantatyötä vaikeutettua huomattavasti. Ketjutetaan omistuksia etenkin ulkomaille, vuokrataan vuokrataan vuokrataan ja käytetään suomalaisia bulvaaneja. Voidaanpa jopa käyttää suomessa asuvia maanmiehiäkin apuna ja kilpenä vaikka vastoin heidän omaa tahtoaan, esimerkiksi kiristämällä heitä ulkomailla asuvien sukulaisten kohtaloilla. Valitettavasti oma arvioni on se, että nämä jemmat, ne eivät löydy kun tuurilla tai sattuman kautta. Mahdollisuuksia on melkein rajattomasti piilottajalla ja etsijällä on vain rajalliset resurssit käytössään. Tekisi mieli käyttää vertausta että "kun etsisi neulaa heinäsuovasta".
 
Viimeksi muokattu:
Tuo Ahvenanmaan scenaario kuulostaa mun korviin itsemurhatehtävältä Turun saaristossa. Kuinkakohan monta vapaaehtoista Venäläistä sotilasta olisi valmis tulemaan keskelle saaristomerta pienille Suomalaisille saarille jotka on helppo ja nopea pommittaa maantasalle Hornettien ilmasta maahan täsmäpommeilla. Pommituksen päätteeksi maihinnousu saareen josta ei pääse karkuun edes uimalla kun NH-90 pyörii ympärillä ja kaveri on kopterin suuaukossa valmiina ampumaan Gatling oviaseella (50 laukausta sekunnissa).


https://www.helsinginsanomat.fi/kotimaa/art-2000005840092.html

Operaatiossa takavarikoitiin muun muassa asiakirjoja ja tiedontallennusvälineitä, kuten muistitikkuja. Poliisi löysi yhdestä kotietsinnän kohteesta muovipusseihin sullottua käteistä rahaa puolen miljoonan euron arvosta, Taskila kertoi maanantaina-iltana HS:lle. Hänen mukaansa suuri määrä käteistä tukee rahanpesuepäilyä.
Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila kertoi HS:lle, että tutkinta ja rikosepäily kohdistuu nyt kahteen yritykseen.
”On yksi yritys, jota epäillään ja toinen sen kyljessä, jota tutkitaan. Oletan, että useita yrityksiä tulee selvityksen kohteeksi. Talousrikosjutuissa yrityksiä piisaa.”
Kotietsinnöissä löytyi myös neljä mahdollista keräilyasetta.
HS:n lähteiden mukaan kyseessä on puhtaasti talousrikostutkinta.
Henkilöt ovat tutkinnan kohteena olevan yrityksen työntekijöitä. Toinen heistä on Viron ja toinen Venäjän kansalainen. Toinen heistä on syntynyt 80-luvulla ja toinen 60-luvulla.
Vangitsemisistunto käydään tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.
Epäilty rikos alkoi HS:n tietojen mukaan jo marraskuussa 2007 Paraisilla. Airiston Helmi oy perustettiin samana vuonna.
Tutkinnanjohtaja Tomi Taskilan mukaan tutkinta jatkuu kuulusteluilla ja kotietsinnöissä takavarikoidun materiaalin läpikäynnillä.
Siinä kestää kuukausia, luultavasti vähintään ensi kevääseen asti”, Taskila sanoi.

Saaret ja kiinteistöt ympäröivät keskeisen kauppalaivareitin
Airiston Helmen ja venäläisen liikemiehen omistamat saaret ja kiinteistöt sijaitsevat alueen satamille tärkeän kauppalaivareitin varrella.
Se on Turun, Naantalin ja Paraisten satamien käytössä. Vuonna 2017 Suomen satamien ulkomaan tuonti- ja vientiliikenteestä noin 7,9 prosenttia kulki näiden satamien kautta.
Esimerkiksi Naantalin satamasta kulkee yli 80 prosenttia Ahvenanmaan huoltoliikenteestä,
sanoo satamajohtaja Yrjö Vainiala. Lisäksi Naantalin satamalle luo laivaliikennettä sen lähellä oleva Nesteen öljynjalostamo. Turun Satama taas on Suomen kolmanneksi vilkkain satama Helsingin ja Hamina-Kotkan sataman jälkeen. Turun satamaa voidaan luonnehtia Suomen Skandinavian-liikenteen keskukseksi.


https://www.helsinginsanomat.fi/kotimaa/art-2000005839856.html

Suojelupoliisi on seurannut venäläisten maakauppoja yli 20 vuotta: Viitteitä vakoilusta tai piilotetusta vaikuttamisesta ei ole löytynyt
Kiire ja heikko liiketoimintaosaaminen johtivat venäläisten huonoihin sijoituksiin Suomessa. Keskusrikospoliisin Airisto-operaatiossa on kyse puhtaasta talousrikostutkinnasta, Helsingin Sanomien lähde kertoo.

Suojelupoliisi (Supo) on seurannut venäläisten maakauppoja Suomessa jo yli kaksikymmentä vuotta.
Minkäänlaisia viitteitä vakoilutoiminnasta tai vaikuttamisesta ei kuitenkaan ole tullut ilmi, kertovat Helsingin Sanomien haastattelemat tiedustelulähteet.

Supo ja Puolustusvoimat ovat saaneet seurata kiinteistökauppoja avointen lähteiden kuten kiinteistörekisterin kautta. Ilman rikosepäilyä ne eivät kuitenkaan ole voineet käyttää salaisia pakkokeinoja kuten esimerkiksi viestiliikenteen kuuntelua, mihin Supo ja puolustusvoimat nyt haluaisivat oikeuden valmisteilla olevissa tiedustelulaeissa.
Lain perusteluiden mukaan sotilastiedustelun kohteena on toiminta, joka ei ole välttämättä rikollista toimintaa tai ei koskaan sellaiseksi muutu.
”Sotilastiedustelu voi kohdistua tietyn sinänsä laillisen toiminnan tarkoituksen ja taustojen selvittämiseen, kuten tiettyjen sotilaskohteiden läheisyydessä tapahtunut kiinteistökauppa”, lakiesityksessä sanotaan.
Supon kiinnostus venäläisten maakauppoihin Suomessa heräsi kylmän sodan jälkeen 1990-luvun alussa. Supo myös selvitteli niitä vuosien varrella, mutta vakoiluun liittyviä viitteitäkään ei tullut ilmi.
”Paljon puhetta, mutta hyvin vähän villoja”, kuvaa Helsingin Sanomien haastattelema tiedustelulähde.
Supo muodosti pian käsityksen, että kyseessä oli kiire siirtää rahaa pois epävakaan Venäjän talousjärjestelmästä. Kiire sekä kova halu tehdä bisnestä ei kuitenkaan riittänyt, vaan monet investoinneista olivat taloudellisesti typeriä.
Huonot investoinnit taas ovat johtaneet suomalaisten arvailuun siitä, että maakauppojen taustalla on piiloteltuja päämääriä kuten vakoilua tai valmistautumista sodankäyntiin,
HS:n tiedustelulähde kertoo.

Supo ei kuitenkaan voi sulkea täysin pois mahdollisuutta, että maakaupat voisivat olla varautumista niin sanottuun hybridivaikuttamiseen.
”Vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi kuitenkin rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa”, Supo mainitsee esimerkkinä hybridivaikuttamisesta.
Supon päällikkö Antti Pelttari antoi lausunnon eduskunnan hallintovaliokunnalle syksyllä 2016.
Supon mukaan hybridiuhassa on ”kiteytettynä kyse vieraan valtion vihamielisestä vaikuttamisesta toisen valtion päätöksentekijöiden toimintaan laajalla keinovalikoimalla”.
Supon mukaan hybridiuhille on ominaista tietty hienovireisyys.
”Vieras valtio pyrkii yleensä toteuttamaan toimenpiteen siten, ettei kohdevaltio voi olla aivan varma onko kyseessä vieraan valtion ohjaama tietoinen operaatio vai ei”, Pelttari kuvaili lausunnossa.


https://www.helsinginsanomat.fi/kotimaa/art-2000005840199.html

Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua
Sotilasprofessori Jyri Raitasalon tiedossa ei ole konkreettista tapausta, jossa Suomen kansallinen turvallisuus olisi vaarantunut.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Jyri Raitasalo sanoo, että ulkomaiseen maanomistukseen ja viikonloppuna Turun saariston tapahtuneeseen Airisto-operaatioon liittyvien sotilaallisten uhkakuvakeskustelujen osalta olisi syytä painaa jarrua.
”Minulla ei ole tiedossani itselläni yhtään sellaista konkreettista tapausta, missä Suomen kansallinen turvallisuus olisi vaarantunut”, Raitasalo sanoo.
Raitasalo opettaa Maanpuolustuskorkeakoulussa strategiaa ja turvallisuuspolitiikkaa.
”Keskusrikospoliisin tutkimuksen yhteydessä on noussut keskustelu siitä, että minkälaisia sotilaallisia ilmentymiä siihen liittyy.
Minusta keskustelu pohjaa tällä hetkellä niin paljon spekulaatioihin ja nimettömiin lähteisiin, ettei siinä ole vielä aineksia merkittävälle tarpeelle muuttaa meidän yhteiskunnallista uhkakuvastoamme.”

Raitasalon mukaan on hyvä, että keskusrikospoliisi suorittaa laajaa tutkintaa rikosepäilyihin perustuen. Ongelmana on kuitenkin se, että rikostutkinnan oheen on syntynyt sotilaalliseen ja muuhun turvallisuuteen liittyvä rinnakkaistodellisuus. On niputettu keskenään kaksi asiaa.
”Niputus ei ole ihan niin ongelmatonta kuin tässä nopeasti etenevässä uutisvyörytyksessä saattaisi kuvitella. Ehkä se ilmentää tämän päivän laajaa turvallisuuskäsitystä, jossa meillä on paljon uhkia, joihin pitää varautua. Siihen meillä on ollut Suomessa hyvä kokonaisturvallisuuden toimintamalli jo vuosikymmeniä.”

Keskusrikospoliisin laaja Airisto-operaatio on nostanut pintaa keskustelun ulkomaalaisten maanomistuksen rajoittamisesta Suomessa. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kiirehtikin maanantain tiedottamaan, että lakihanke etenee valmistelussa.
Raitasalo sanoo, että on hyvä, että lakihanke saadaan loppuun, koska se antaisi joustavamman ja kevyemmän menettelyn valtiolle käyttää etuosto-oikeuttaan. Keskusrikospoliisin Turun saaristoa koskevaa tutkimusta hän ei kuitenkaan pidä olennaisena sen kannalta.
”Käytössä olevien tietojen perusteella on vaikea saada minua muuttamaan käsitystäni, että Suomeen kohdistuvien uhkien taso olisi jotenkin muuttunut”, hän sanoo.
”Kun itse professorina katson maailmaa ja joutuisin pohjaamaan tunnistamattomiin ja nimettömiin lähteisiin, niin kyllä se olisi luotettavuuden osalta lähdeluettelon pahnanpohjimmaisena.”

Raitasalo muistuttaa, että nykyinen valmiuslaki antaa hyvät työkalut esimerkiksi sotilaallisten uhkien torjumiseksi. Siihen nojaten voidaan ottaa haltuun muun muassa maa-alueita.
”Jos konkreettinen uhka havaitaan, niin valmiuslain myötä on mahdollista rajoittaa liikennettä ja ottaa haltuun alueita ja ne voidaan tarvittaessa tehdä nopeasti.”
Raitasalo myöntää, että myös Puolustusvoimissa ollaan montaa mieltä venäläisistä omistuksista.
”Voin kuvitella, että meillä on kantoja, että tämä on merkittävä juttu ja että pitää lisätä nopeasti toimivaltuuksia. Toinen kanta on se, ettei se ole niin merkittävää ja mennään eteenpäin samalla prosessilla, joka on ollut tekeillä jo joitakin vuosia. Minusta olisi hyvä muistaa, että viranomaisilla on varautumisvelvollisuus, joka on laissa säädetty”, Raitasalo sanoo.
”Varmaan pääosa huolesta liittyy siihen, ettei lainsäädäntötyö veisi kohtuuttomasti aikaa valmistelussa, kun kansainvälinen tilanne on kiristynyt viime vuosien aikana. Että turvallisuutta ylläpitävät työkalut olisivat kunnossa. Ymmärrän turhautumisen, jotkin valmistelut vain vievät paljon aikaa.”
 
Eri tahojen toimesta eri medioissa on esitetty erilaisia sinällänsä realistisia skenaarioita siitä toiminnasta ja sabotaasista mitä esimerkiksi Venäjä voisi käydä saaristomerellä ja laivaväylien tuntumassa.

Mutta kun kysyn itseltäni, tarvitaanko niiden skenaarioiden toteuttamiseen AH:ta omistuksineen ja rakennelmineen niin vastaukseni itselleni on että "Ei tarvitse". Yllätystoimien suorittaminen saattaisi olla jopa helpompaa ilman AH:n kaltaista kyhäelmää, joka on imenyt viranomaisten ja median huomiota puoleensa jo vuosia kuten paska kärpäsiä.
 
Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua
Sotilasprofessori Jyri Raitasalon tiedossa ei ole konkreettista tapausta, jossa Suomen kansallinen turvallisuus olisi vaarantunut.[/QUOTE]

Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää! :cool:

Tosin Raitasalo tuskin voisi sanoakaan julkisesti, jos kansallinen turvallisuus olisi vaarantunut?
 
Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua
Sotilasprofessori Jyri Raitasalon tiedossa ei ole konkreettista tapausta, jossa Suomen kansallinen turvallisuus olisi vaarantunut.

Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää! :cool:

Tosin Raitasalo tuskin voisi sanoakaan julkisesti, jos kansallinen turvallisuus olisi vaarantunut?[/QUOTE]

Niinpä :D
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Eri tahojen toimesta eri medioissa on esitetty erilaisia sinällänsä realistisia skenaarioita siitä toiminnasta ja sabotaasista mitä esimerkiksi Venäjä voisi käydä saaristomerellä ja laivaväylien tuntumassa.

Mutta kun kysyn itseltäni, tarvitaanko niiden skenaarioiden toteuttamiseen AH:ta omistuksineen ja rakennelmineen niin vastaukseni itselleni on että "Ei tarvitse". Yllätystoimien suorittaminen saattaisi olla jopa helpompaa ilman AH:n kaltaista kyhäelmää, joka on imenyt viranomaisten ja median huomiota puoleensa jo vuosia kuten paska kärpäsiä.
Ei tarvitse. Yllätysmomenttia saa kyllä nostettua helposti ja aikaa..
 
Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua
Sotilasprofessori Jyri Raitasalon tiedossa ei ole konkreettista tapausta, jossa Suomen kansallinen turvallisuus olisi vaarantunut.

Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää! :cool:

Tosin Raitasalo tuskin voisi sanoakaan julkisesti, jos kansallinen turvallisuus olisi vaarantunut?[/QUOTE]
Milloin näkyy ensimmäinen meemi kädet ojossa Raitasalon naamalla..
 
Back
Top