KRP operaatio Turun saaristossa

Iltalehti on penkonut kunnan päättäjien sidoksia ja muuta.

Joku verkoston tapainen on etäisesti epäiltävissä, mutta mitään ilmiselvää ei voi todistaa vielä näillä löydöillä.

Kovasti kiinnittäisin huomion tähän mainittuun asiamieheen.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/ba91ef45-b9ae-4544-a92f-ee8598591d3c_u0.shtml

Suomi käyttää järjestäytyneestä rikollisuutta sellaista määritelmää joka kategorisesti estää tutkimasta suurta osaa järjestäytyneestä rikollisuudesta järjestäytyneenä.

Jos katsotaan termiä "järjestäytynyt rikollisuus" niin keskeistä on se, että termi ei kuulu niin, että "järjestetty rikollisuus".

Termi "järjestäytynyt" viittaa itseorganisoitumiseen. Itseorganisoituminen on usein verkostoituvaa, epäfoormaalia, orgaaniseen kasvuun tai muutokseen perustuvaa... Siinä asemat eivät välttämättä ole stabiileja tai formaaleja.

Organisoituminen eli järjestäytyminen saattaa myöskin tapahtua jonkin järjestäytymisperiaatteen mukaan ilman että on olemassakaan järjestävää tahoa tai johtoporrasta.

Esimerkki:

Kuvitellaan, että pohdittaisiin, että onko eri joukkueuheilulajeissa arvioitaisiin sitä, että onko joukkueen toiminta järjestäytynyttä vai ei.

Noh... Tässä on lentopallojoukkkue. Sillä ei ole nimettyä johtajaa, ei johto-organisaatiota, kukaan ei ole määrätyssä tehtävässä vaan määrätyssä rotaatiossa... Ei siis muka ole organisoitua.

Vähän käy mielessä että ehkä joku keskinkertaisuus ei ole tuntenut muita järjestäytymisen tapoja kuin laitosmaisen hierarkisen linjaorganisaation, joten määritelmä on tehty sen mukaan. Tuloksena on se, että järjestäytyneen rikollisuuden määritelmä saattaa loksahtaa poliisin tms. toimintaan tarkemmin kuin järjestäytyneen ammatti-, tapa- ja elämäntaparikollisuuden, vaikka sen järjestäytymisen aste olisi erittäin korkea.
 
Kuka hän on?
Pavel Melnikov rikastui lvi-alalla, osti tontteja Paraisilta ja lensi saarille helikopterilla. Sitten poliisi iski Airistolle.
79b7e74e632a4cc6a8f63e9496830c1b.jpg

Anna-Sofia Berner HS
Julkaistu: 30.9. 2:00 , Päivitetty: 30.9. 9:45


Operaatiota oli suunniteltu kuukausia. Siitä oli kerrottu etukäteen tasavallan presidentille ja pääministerille. Myrskyisänä aamuna 22. syyskuuta merivartioston helikopterit ja lentokoneet nousivat ilmaan ja veneet lähtivät satamasta. Poliisit vetivät kommandopipot päähän.

Huomiota herättävään operaatioon osallistui yhteensä yli 400 viranomaista poliisista, puolustusvoimista ja merivartiostosta. Turun saaristossa ja mantereella tehtiin kotietsinnät 17 kohteeseen.

Nopeasti yleisölle selvisi, että tutkinnan kohteena oli osakeyhtiö nimeltä Airiston Helmi. Sen jäljet johtivat Venäjälle.

Viimeistään illalla kansalaiset jo etsivät Googlen satelliittikuvista Säkkiluodon saarta Nauvon pohjoispuolelta. Tutkailivat laitureita ja helikopterikenttiä ja yrittivät ymmärtää, mistä tässä oli kyse.

Puhuttiin syvävesiväylistä, valvontakameroista ja strategisista kohteista. Huhut ja teoriat kiersivät villeinä. Joku oli nähnyt Vladimir Putinin kalassa samoilla vesillä muutama vuosi sitten. Jollain toisella oli havainto Putinista Nauvon lossilla.

e2d72688f0b846329eaab6e1b56b0fe3.jpg

Säkkiluodolla ja viereisellä Nevamon saarella on yhteensä kolme helikopterin laskeutumisalustaa. (KUVA: Kalle Koponen / HS)

Hurjina hetkinä apu löytyy usein tylsistä paikoista. Esimerkiksi Patentti- ja rekisterihallituksesta. Sinne toimitettujen asiakirjojen joukosta löytyy kopio venäläismiehen passista.

Muiden asiakirjojen perusteella vaikuttaa siltä, että hän on mies Airiston Helmen taustalla. Mies oli yhtiön hallituksessa yhtiön perustamisesta syksyyn 2016. Muut jäsenet ehtivät matkan varrella vaihtua. Usein mies piti Airiston Helmen yhtiökokoukset Pietarissa yksin.

Passikuvan mies on kalju tai siilitukkainen. Yllään hänellä on valkoinen paita, kaulassa solmio. Ilme on vakava, niin kuin passikuvissa on.

Passin mukaan Pavel Melnikov on syntynyt Leningradissa elokuussa 1964. Hänen lapsuudestaan ja nuoruudestaan emme tiedä mitään, mutta Neuvostoliiton romahdettua hän oli valmis kapitalismiin.

Melnikovin ensimmäiset yritykset ilmestyivät Venäjän kaupparekisteriin vuonna 1992. Ne toimivat Pietarissa.

HS selvitti Melnikovin taustoja kansainvälisen toimittajaverkoston OCCRP:n kanssa. Melnikoville lähetettiin haastattelupyyntöjä hänen yritystensä kautta. Niihin ei vastattu. Myöskään vanhat liikekumppanit Venäjällä eivät antaneet haastatteluita.

Asiakirjoista kuitenkin selviää, että bisnekset ovat menneet mukavasti.

Melnikovilla on nimissään useita lvi-alan patentteja, ja hänen yrityksensä omistaa Valtec-tuotemerkin. Valtec myy erilaisia putkia, liittimiä, suodattimia, pumppuja ja mittareita.

Nettisivujen mukaan Valtecin tuotteita myydään yli 10 000 liikkeessä Venäjällä ja entisissä neuvostotasavalloissa.

Valtec on Venäjällä alan suurimpia tuotemerkkejä. Monesta venäläiskodista löytyy vesimittari, joka toimii Melnikovin patentilla. Melnikov voitti tärkeän patenttikiistan oikeudessa vuonna 2015.

Koska on kyse Venäjästä, herää heti kysymys, mikä on menestyvän liikemiehen suhde poliitikoihin.

Sen voi sanoa, että Melnikov ei ole mikään oligarkki. Hänellä ei ole tunnettuja yhteyksiä vallanpitäjiin.

Melnikovin yritysten rekisteritiedoista löytyy vain yksi jollakin tavalla tunnettu nimi: Vasili Aržhantsev oli duuman ylähuoneen virkamies, joka 2000-luvun alussa työskenteli ylähuoneen puheenjohtajan Sergei Mironovin sihteeristön päällikkönä.

Mironov on tunnettu kansallismielinen poliitikko. Emme kuitenkaan tiedä, millainen Melnikovin suhde Mironovin entiseen alaiseen on ollut. Asiakirjoissa se on ohut. Vuonna 2001 Melnikov omisti 15 prosenttia yrityksestä, josta Aržhantsev omisti kolme prosenttia.

Siitä ei voi päätellä oikein mitään miesten tuttavuudesta.

Tällä hetkellä Melnikov omistaa Venäjällä seitsemän yritystä, joista kuusi yksin. Viime vuonna niiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 131 miljoonaa euroa.

Melnikovin suurimman venäläisyrityksen Vesta Regionyn liikevaihto oli samaa luokkaa kuin suomalaisen hanoja valmistavan Oraksen. Melnikov on yhtiön ainoa omistaja.

Vuonna 2006 Melnikovin bisnekset Venäjällä olivat tilinpäätöstietojen perusteella nykyiseen verrattuna vasta aluillaan. Silloisen Vesta Trading -yhtiön liikevaihto oli 4 miljoonaa euroa.

Seuraavana vuonna Melnikov tuli Paraisille.

Osakeyhtiö Airiston Helmen perustamiskokous pidettiin Turussa lokakuun 25. päivä vuonna 2007. Suomen poliisi epäilee rahanpesurikoksen alkaneen samana päivänä.

Joulukuussa 2007 Airiston Helmi teki ensimmäiset kiinteistökauppansa. Se osti muun muassa Säkkiluodon saaren 525 000 eurolla.

Samana vuonna kuin Airiston Helmi perustettiin, Melnikovin venäläisyhtiön Vesta Tradingin liikevaihto viisinkertaistui 22 miljoonaan euroon.

Perustamishetkellä Airiston Helmellä oli kaksi omistajaa. Pavel Melnikov oli itse vähemmistöosakas, joka omisti 10 prosenttia yhtiöstä. Loput 90 prosenttia kuuluivat Hongkongiin rekisteröidylle Trading Bridge Limited -yritykselle, jonka edustaja Melnikov on ollut.

Hongkongilaisyhtiön omistaa Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity yhtiö.

Brittiläiset Neitsytsaaret on veroparatiisi. Yhtiön todellisesta omistajasta on lähes mahdoton saada tietoa. Se voi olla Melnikov, mutta se voi olla myös joku muu henkilö tai taho.

Joka tapauksessa Paraisilla Melnikov oli se, joka teki päätökset.

Airiston Helmellä oli kyllä erikseen toimitusjohtaja vuosina 2007–2016. Hän oli vuonna 1979 syntynyt venäläisnainen. Melnikoville useita kiinteistöjä rakentaneen suomalaisurakoitsijan mukaan nainen oli Melnikovin apuna ja tulkkina Paraisilla erityisesti alkuvuosina. Nainen oli aluksi myös yhtiön hallituksessa.

Myös muita hallituksen jäseniä nähtiin Paraisilla hoitamassa asioita sekä Melnikovin puolesta että hänen kanssaan.

”Melnikovilla oli auktoriteettia kyllä. Kukaan ei sanonut hänelle vastaan. Sen huomasi, että hän oli se pomo”, urakoitsija kertoo.

eebf2d35de224f4ca4afa512d21fc624.jpg

Tingskärin laiturille voi laskeutua helikopterilla. (KUVA: Kalle Koponen / HS)

Huviloiden, omakotitalojen ja saunojen rakentaminen alkoi vuonna 2008. Urakoitsijan mukaan Melnikov oli vaativa rakennuttaja, joka tiesi, mitä halusi. ”Mutta samalla rehti.”

Kun rakentaminen oli kiivaimmillaan, Melnikov pistäytyi urakoitsijan mukaan työmailla noin kerran kahdessa kuukaudessa. Usein hän saapui helikopterilla. Aluksi hänellä oli lentäjä, mutta myöhemmin hän lensi myös itse. Urakoitsijalle syntyi käsitys, että helikopterit olivat liikemiehen harrastus.

Työmailla käydessään Melnikov puuttui esimerkiksi huviloiden ja talojen huonejärjestykseen sekä oli kiinnostunut äänentoistosta ja television satelliittikanavien näkyvyydestä. Pitkään urakoitsija oli siinä käsityksessä, että rakennuksia tehtiin sekä Melnikovin omaan käyttöön että sijoitusmielessä.

Melnikov puhui urakoitsijalle ihastuneensa Suomen saaristoon ja turvallisuuteen. Myöhemmin hän alkoi puhua matkailukäytöstä.

Urakoitsija pitää surullisena, että rakennukset ovat lopulta jääneet niin vähälle käytölle.

”Kyllä me kysyttiin [käyttötarkoitusta], mutta ei saatu mitään suoraa vastausta”, hän sanoo.

Urakoitsija sanoo tehneensä viimeisen urakan Melnikoville vuonna 2014.

Valitettavasti selaimesi ei tue HTML5-videoita.
Helikopterikenttiä ja paljuja Turun saaristossa – kohukiinteistöt kuvattuna helikopterista




Vuonna 2012 Unkari aloitti ohjelman, jossa yli 250 000 eurolla Unkarin valtionvelkakirjoja ostava sijoittaja saa maahan oleskeluluvan. Se takaa pääsyn koko EU-alueelle.

Unkarilaisen tutkivaa journalismia tekevän Direkt 36 -uutissivuston mukaan Melnikov oli siinä joukossa, joka osti oleskeluluvan ohjelman kautta.

Ohjelmaa on laajasti syytetty korruptiosta. Uutissivuston mukaan vastaava oleskelulupa Unkariin on annettu esimerkiksi useille Venäjän valtionyhtiöiden johtajille, venäläisille poliitikoille ja venäläiseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytköksissä oleville ihmisille.

Unkarin oleskeluluvan lisäksi venäläisellä Melnikovilla on Maltan kansalaisuus. Myös sen voi ostaa rahalla, ja sekin takaa pääsyn koko EU-alueelle. Kaupparekisteriin toimitettu Maltan passi on myönnetty Melnikoville vuonna 2015.

Bisnesmiehenäkin Melnikov on kansainvälinen. Suomen ja Venäjän lisäksi hänellä on omistuksia yrityksissä ainakin Saksassa, Latviassa, Puolassa, Italiassa, Tšekissä, Espanjassa, Yhdysvalloissa ja Hongkongissa.

Valtec-tuotemerkillä on tiiviit siteet erityisesti Italiaan. Yhtiöllä on ollut tehtaita myös Turkissa ja Kiinassa.

Melnikovin nimi yhdistyy myös yrityksiin, joiden omistus ei ole tiedossa.

Myös Airiston Helmen todellinen omistus on epäselvä.

Vuonna 2013 hongkongilaisen yhtiön osuus Airiston Helmestä oli siirtynyt puolalaiselle Interpont Sp -yhtiölle. Kolme vuotta myöhemmin osakkeet olivat siirtyneet toiselle puolalaisyhtiölle nimeltä Meander Sp.

Molemmat vaikuttavat pöytälaatikkofirmoilta. Melnikov on ollut molempien edustaja.

Osa Airiston Helmen entisistä hallituksen jäsenistä ja Melnikovin apureista kytkeytyy myös Melnikovin yrityksiin ulkomailla. Yhdellä heistä on Melnikovin tapaan oleskelulupa Unkariin.

Vuonna 2016 Airiston Helmessä tapahtui aiempiin vuosiin verrattuna paljon muutoksia. Toimitusjohtajana alusta asti toiminut venäläisnainen vapautettiin helmikuussa tehtävästään. Samassa yhteydessä hallitukseen valittiin venäläismies, jonka Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla.

Syys- tai lokakuussa 2016 Airiston Helmen kaikki osakkeet, myös siihen asti vakaasti Melnikovin omissa nimissä pysynyt 10 prosentin osuus, olivat siirtyneet italialaiselle Perlago SRL -yhtiölle. Sen edustajasta oli samalla tullut Airiston Helmen hallituksen ainoa varsinainen jäsen. Melnikov siis luopui siihen asti pitämästään hallituspaikasta.

Vielä tämän vuoden kesäkuussa italialaismies on allekirjoittanut Airiston Helmen tilinpäätöksen. Tiedossa ei kuitenkaan ole, onko hän nykyään Airiston Helmen omistaja. Perlago SRL:n omistusketju johtaa italialaiseen pankkiin eli luultavasti hallintarekisteriin, joka kätkee todellisen omistajan.

Se voi jälleen olla Melnikov tai se voi olla joku muu.

Veroparatiisien käyttö ja omistusten piilottaminen on laillista ja rikkaiden keskuudessa yleistä. Mutta niitä voidaan käyttää myös rahanpesuun ja rikolliseen veronkiertoon.

Toisaalta venäläinen miljonääri voi myös haluta siirtää rahoja pois Venäjältä jonnekin, missä omaisuus on paremmin turvassa. Kun yksityisyrittäminen Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen Venäjällä alkoi, viranomaiset olivat ensimmäisenä pyrkimässä osingoille. Eivätkä korruptio ja viranomaisten harjoittama yrittäjien kiristys ole sittemmin mihinkään kadonneet.

Melnikoville töitä tehneen urakoitsijan mukaan Melnikov kertoi usein sijoittavansa rahojaan Suomeen juuri siksi, että Suomi on turvallinen maa.

4d55085c57e94e97a9eb9b9a1e2cd586.jpg

Tampankari ja Kolkka sijaitsevat Turkuun johtavan meriväylän varrella. Saaret ovat Pavel Melnikovin omistuksessa. (KUVA: Kalle Koponen / HS)

Syyt omistusjärjestelyihin eivät ole tiedossa. Vaikka Airiston Helmen omistusta on hämärretty, Melnikov omistaa yhä omissa nimissään useita kiinteistöjä Suomen saaristossa.

HS kertoi aiemmin tällä viikolla, että vuonna 2014 Melnikov osti Säkkiluodon Airiston Helmeltä itselleen 4,5 miljoonalla eurolla.

Hän ei siis ole halunnut kokonaan piilottaa omaisuuttaan.

Tällä viikolla selvisi, että rahaa siirrettiin Paraisille myös muovipusseissa. Poliisi löysi neljästä kassakaapista ainakin kolme miljoonaa euroa ja 175 000 dollaria käteistä.

Tiistaina tutkintaan liittyen vangittiin kaksi miestä, toinen virolainen ja toinen venäläinen. Virolaismies oli HS:n tietojen mukaan Airiston Helmen kiinteistönhoitaja. Venäläismies taas on toiminut Melnikovin tulkkina ja ollut vuonna 2016 puolen vuoden ajan Airiston Helmen hallituksessa.

Venäläismiestä epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta. Virolaista epäillään törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään veropetokseen. Epäillyt rikokset olisivat tapahtuneet vuosina 2014–2018.

Poliisi ei ole vanginnut Melnikovia eikä kertonut epäilevänsä tätä rikoksesta. Tutkinnanjohtaja Tomi Taskila keskusrikospoliisista kommentoi hänen osuuttaan vain yleisellä tasolla.

”Yleensä talousrikostutkinnassa yhtiön johto on poliisin haastateltavana.”

Tutkinnanjohtaja ei kerro, onko poliisi jo kuullut Melnikovia.

Kuka Pavel Melnikov on? Työllään rikastunut lvi-yrittäjä? Talousrikollinen? Oligarkin peitemies? Venäjän turvallisuuskoneiston kassara?

Kaikki nämä tai niiden yhdistelmät ovat mahdollisia. Tai sitten hän on jotakin muuta. HS:n kanssa yhteistyötä tehnyt venäläinen tutkiva toimittaja ihmetteli, miten Melnikovin kaltainen monimiljonääri voi olla niin tuntematon hahmo.

Kookas mies hän kuulemma on. Paraisilla käydessään hän pukeutui usein rennosti, verkkareihinkin. Ja kaupparekisteriin toimitetun dokumentin mukaan hän ei puhu lainkaan englantia.

Sen vahvistaa moni hänet tavannut. Jos vastapuoli ei puhunut venäjää, keskustelut hoidettiin tulkin avulla.

Mutta sitten puhelimeen vastaa paraislainen yrittäjä, jonka mielestä Melnikov puhui ”ihan tyydyttävää englantia”.

”Kun kaksistaan puhuttiin niitä näitä, niin ihan hyvin tultiin toimeen.”

Ristiriitaista tietoa on paljon, sillä Airiston tapahtumista on vasta viikko. Kuva Melnikovista jää yhä rakeiseksi, mutta se tulee tarkentumaan.
 
Kuka hän on?
Pavel Melnikov rikastui lvi-alalla, osti tontteja Paraisilta ja lensi saarille helikopterilla. Sitten poliisi iski Airistolle.
79b7e74e632a4cc6a8f63e9496830c1b.jpg

Anna-Sofia Berner HS
Julkaistu: 30.9. 2:00 , Päivitetty: 30.9. 9:45


Operaatiota oli suunniteltu kuukausia. Siitä oli kerrottu etukäteen tasavallan presidentille ja pääministerille. Myrskyisänä aamuna 22. syyskuuta merivartioston helikopterit ja lentokoneet nousivat ilmaan ja veneet lähtivät satamasta. Poliisit vetivät kommandopipot päähän.

Huomiota herättävään operaatioon osallistui yhteensä yli 400 viranomaista poliisista, puolustusvoimista ja merivartiostosta. Turun saaristossa ja mantereella tehtiin kotietsinnät 17 kohteeseen.

Nopeasti yleisölle selvisi, että tutkinnan kohteena oli osakeyhtiö nimeltä Airiston Helmi. Sen jäljet johtivat Venäjälle.

Viimeistään illalla kansalaiset jo etsivät Googlen satelliittikuvista Säkkiluodon saarta Nauvon pohjoispuolelta. Tutkailivat laitureita ja helikopterikenttiä ja yrittivät ymmärtää, mistä tässä oli kyse.

Puhuttiin syvävesiväylistä, valvontakameroista ja strategisista kohteista. Huhut ja teoriat kiersivät villeinä. Joku oli nähnyt Vladimir Putinin kalassa samoilla vesillä muutama vuosi sitten. Jollain toisella oli havainto Putinista Nauvon lossilla.

e2d72688f0b846329eaab6e1b56b0fe3.jpg

Säkkiluodolla ja viereisellä Nevamon saarella on yhteensä kolme helikopterin laskeutumisalustaa. (KUVA: Kalle Koponen / HS)

Hurjina hetkinä apu löytyy usein tylsistä paikoista. Esimerkiksi Patentti- ja rekisterihallituksesta. Sinne toimitettujen asiakirjojen joukosta löytyy kopio venäläismiehen passista.

Muiden asiakirjojen perusteella vaikuttaa siltä, että hän on mies Airiston Helmen taustalla. Mies oli yhtiön hallituksessa yhtiön perustamisesta syksyyn 2016. Muut jäsenet ehtivät matkan varrella vaihtua. Usein mies piti Airiston Helmen yhtiökokoukset Pietarissa yksin.

Passikuvan mies on kalju tai siilitukkainen. Yllään hänellä on valkoinen paita, kaulassa solmio. Ilme on vakava, niin kuin passikuvissa on.

Passin mukaan Pavel Melnikov on syntynyt Leningradissa elokuussa 1964. Hänen lapsuudestaan ja nuoruudestaan emme tiedä mitään, mutta Neuvostoliiton romahdettua hän oli valmis kapitalismiin.

Melnikovin ensimmäiset yritykset ilmestyivät Venäjän kaupparekisteriin vuonna 1992. Ne toimivat Pietarissa.

HS selvitti Melnikovin taustoja kansainvälisen toimittajaverkoston OCCRP:n kanssa. Melnikoville lähetettiin haastattelupyyntöjä hänen yritystensä kautta. Niihin ei vastattu. Myöskään vanhat liikekumppanit Venäjällä eivät antaneet haastatteluita.

Asiakirjoista kuitenkin selviää, että bisnekset ovat menneet mukavasti.

Melnikovilla on nimissään useita lvi-alan patentteja, ja hänen yrityksensä omistaa Valtec-tuotemerkin. Valtec myy erilaisia putkia, liittimiä, suodattimia, pumppuja ja mittareita.

Nettisivujen mukaan Valtecin tuotteita myydään yli 10 000 liikkeessä Venäjällä ja entisissä neuvostotasavalloissa.

Valtec on Venäjällä alan suurimpia tuotemerkkejä. Monesta venäläiskodista löytyy vesimittari, joka toimii Melnikovin patentilla. Melnikov voitti tärkeän patenttikiistan oikeudessa vuonna 2015.

Koska on kyse Venäjästä, herää heti kysymys, mikä on menestyvän liikemiehen suhde poliitikoihin.

Sen voi sanoa, että Melnikov ei ole mikään oligarkki. Hänellä ei ole tunnettuja yhteyksiä vallanpitäjiin.

Melnikovin yritysten rekisteritiedoista löytyy vain yksi jollakin tavalla tunnettu nimi: Vasili Aržhantsev oli duuman ylähuoneen virkamies, joka 2000-luvun alussa työskenteli ylähuoneen puheenjohtajan Sergei Mironovin sihteeristön päällikkönä.

Mironov on tunnettu kansallismielinen poliitikko. Emme kuitenkaan tiedä, millainen Melnikovin suhde Mironovin entiseen alaiseen on ollut. Asiakirjoissa se on ohut. Vuonna 2001 Melnikov omisti 15 prosenttia yrityksestä, josta Aržhantsev omisti kolme prosenttia.

Siitä ei voi päätellä oikein mitään miesten tuttavuudesta.

Tällä hetkellä Melnikov omistaa Venäjällä seitsemän yritystä, joista kuusi yksin. Viime vuonna niiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 131 miljoonaa euroa.

Melnikovin suurimman venäläisyrityksen Vesta Regionyn liikevaihto oli samaa luokkaa kuin suomalaisen hanoja valmistavan Oraksen. Melnikov on yhtiön ainoa omistaja.

Vuonna 2006 Melnikovin bisnekset Venäjällä olivat tilinpäätöstietojen perusteella nykyiseen verrattuna vasta aluillaan. Silloisen Vesta Trading -yhtiön liikevaihto oli 4 miljoonaa euroa.

Seuraavana vuonna Melnikov tuli Paraisille.

Osakeyhtiö Airiston Helmen perustamiskokous pidettiin Turussa lokakuun 25. päivä vuonna 2007. Suomen poliisi epäilee rahanpesurikoksen alkaneen samana päivänä.

Joulukuussa 2007 Airiston Helmi teki ensimmäiset kiinteistökauppansa. Se osti muun muassa Säkkiluodon saaren 525 000 eurolla.

Samana vuonna kuin Airiston Helmi perustettiin, Melnikovin venäläisyhtiön Vesta Tradingin liikevaihto viisinkertaistui 22 miljoonaan euroon.

Perustamishetkellä Airiston Helmellä oli kaksi omistajaa. Pavel Melnikov oli itse vähemmistöosakas, joka omisti 10 prosenttia yhtiöstä. Loput 90 prosenttia kuuluivat Hongkongiin rekisteröidylle Trading Bridge Limited -yritykselle, jonka edustaja Melnikov on ollut.

Hongkongilaisyhtiön omistaa Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity yhtiö.

Brittiläiset Neitsytsaaret on veroparatiisi. Yhtiön todellisesta omistajasta on lähes mahdoton saada tietoa. Se voi olla Melnikov, mutta se voi olla myös joku muu henkilö tai taho.

Joka tapauksessa Paraisilla Melnikov oli se, joka teki päätökset.

Airiston Helmellä oli kyllä erikseen toimitusjohtaja vuosina 2007–2016. Hän oli vuonna 1979 syntynyt venäläisnainen. Melnikoville useita kiinteistöjä rakentaneen suomalaisurakoitsijan mukaan nainen oli Melnikovin apuna ja tulkkina Paraisilla erityisesti alkuvuosina. Nainen oli aluksi myös yhtiön hallituksessa.

Myös muita hallituksen jäseniä nähtiin Paraisilla hoitamassa asioita sekä Melnikovin puolesta että hänen kanssaan.

”Melnikovilla oli auktoriteettia kyllä. Kukaan ei sanonut hänelle vastaan. Sen huomasi, että hän oli se pomo”, urakoitsija kertoo.

eebf2d35de224f4ca4afa512d21fc624.jpg

Tingskärin laiturille voi laskeutua helikopterilla. (KUVA: Kalle Koponen / HS)

Huviloiden, omakotitalojen ja saunojen rakentaminen alkoi vuonna 2008. Urakoitsijan mukaan Melnikov oli vaativa rakennuttaja, joka tiesi, mitä halusi. ”Mutta samalla rehti.”

Kun rakentaminen oli kiivaimmillaan, Melnikov pistäytyi urakoitsijan mukaan työmailla noin kerran kahdessa kuukaudessa. Usein hän saapui helikopterilla. Aluksi hänellä oli lentäjä, mutta myöhemmin hän lensi myös itse. Urakoitsijalle syntyi käsitys, että helikopterit olivat liikemiehen harrastus.

Työmailla käydessään Melnikov puuttui esimerkiksi huviloiden ja talojen huonejärjestykseen sekä oli kiinnostunut äänentoistosta ja television satelliittikanavien näkyvyydestä. Pitkään urakoitsija oli siinä käsityksessä, että rakennuksia tehtiin sekä Melnikovin omaan käyttöön että sijoitusmielessä.

Melnikov puhui urakoitsijalle ihastuneensa Suomen saaristoon ja turvallisuuteen. Myöhemmin hän alkoi puhua matkailukäytöstä.

Urakoitsija pitää surullisena, että rakennukset ovat lopulta jääneet niin vähälle käytölle.

”Kyllä me kysyttiin [käyttötarkoitusta], mutta ei saatu mitään suoraa vastausta”, hän sanoo.

Urakoitsija sanoo tehneensä viimeisen urakan Melnikoville vuonna 2014.

Valitettavasti selaimesi ei tue HTML5-videoita.
Helikopterikenttiä ja paljuja Turun saaristossa – kohukiinteistöt kuvattuna helikopterista




Vuonna 2012 Unkari aloitti ohjelman, jossa yli 250 000 eurolla Unkarin valtionvelkakirjoja ostava sijoittaja saa maahan oleskeluluvan. Se takaa pääsyn koko EU-alueelle.

Unkarilaisen tutkivaa journalismia tekevän Direkt 36 -uutissivuston mukaan Melnikov oli siinä joukossa, joka osti oleskeluluvan ohjelman kautta.

Ohjelmaa on laajasti syytetty korruptiosta. Uutissivuston mukaan vastaava oleskelulupa Unkariin on annettu esimerkiksi useille Venäjän valtionyhtiöiden johtajille, venäläisille poliitikoille ja venäläiseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytköksissä oleville ihmisille.

Unkarin oleskeluluvan lisäksi venäläisellä Melnikovilla on Maltan kansalaisuus. Myös sen voi ostaa rahalla, ja sekin takaa pääsyn koko EU-alueelle. Kaupparekisteriin toimitettu Maltan passi on myönnetty Melnikoville vuonna 2015.

Bisnesmiehenäkin Melnikov on kansainvälinen. Suomen ja Venäjän lisäksi hänellä on omistuksia yrityksissä ainakin Saksassa, Latviassa, Puolassa, Italiassa, Tšekissä, Espanjassa, Yhdysvalloissa ja Hongkongissa.

Valtec-tuotemerkillä on tiiviit siteet erityisesti Italiaan. Yhtiöllä on ollut tehtaita myös Turkissa ja Kiinassa.

Melnikovin nimi yhdistyy myös yrityksiin, joiden omistus ei ole tiedossa.

Myös Airiston Helmen todellinen omistus on epäselvä.

Vuonna 2013 hongkongilaisen yhtiön osuus Airiston Helmestä oli siirtynyt puolalaiselle Interpont Sp -yhtiölle. Kolme vuotta myöhemmin osakkeet olivat siirtyneet toiselle puolalaisyhtiölle nimeltä Meander Sp.

Molemmat vaikuttavat pöytälaatikkofirmoilta. Melnikov on ollut molempien edustaja.

Osa Airiston Helmen entisistä hallituksen jäsenistä ja Melnikovin apureista kytkeytyy myös Melnikovin yrityksiin ulkomailla. Yhdellä heistä on Melnikovin tapaan oleskelulupa Unkariin.

Vuonna 2016 Airiston Helmessä tapahtui aiempiin vuosiin verrattuna paljon muutoksia. Toimitusjohtajana alusta asti toiminut venäläisnainen vapautettiin helmikuussa tehtävästään. Samassa yhteydessä hallitukseen valittiin venäläismies, jonka Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla.

Syys- tai lokakuussa 2016 Airiston Helmen kaikki osakkeet, myös siihen asti vakaasti Melnikovin omissa nimissä pysynyt 10 prosentin osuus, olivat siirtyneet italialaiselle Perlago SRL -yhtiölle. Sen edustajasta oli samalla tullut Airiston Helmen hallituksen ainoa varsinainen jäsen. Melnikov siis luopui siihen asti pitämästään hallituspaikasta.

Vielä tämän vuoden kesäkuussa italialaismies on allekirjoittanut Airiston Helmen tilinpäätöksen. Tiedossa ei kuitenkaan ole, onko hän nykyään Airiston Helmen omistaja. Perlago SRL:n omistusketju johtaa italialaiseen pankkiin eli luultavasti hallintarekisteriin, joka kätkee todellisen omistajan.

Se voi jälleen olla Melnikov tai se voi olla joku muu.

Veroparatiisien käyttö ja omistusten piilottaminen on laillista ja rikkaiden keskuudessa yleistä. Mutta niitä voidaan käyttää myös rahanpesuun ja rikolliseen veronkiertoon.

Toisaalta venäläinen miljonääri voi myös haluta siirtää rahoja pois Venäjältä jonnekin, missä omaisuus on paremmin turvassa. Kun yksityisyrittäminen Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen Venäjällä alkoi, viranomaiset olivat ensimmäisenä pyrkimässä osingoille. Eivätkä korruptio ja viranomaisten harjoittama yrittäjien kiristys ole sittemmin mihinkään kadonneet.

Melnikoville töitä tehneen urakoitsijan mukaan Melnikov kertoi usein sijoittavansa rahojaan Suomeen juuri siksi, että Suomi on turvallinen maa.

4d55085c57e94e97a9eb9b9a1e2cd586.jpg

Tampankari ja Kolkka sijaitsevat Turkuun johtavan meriväylän varrella. Saaret ovat Pavel Melnikovin omistuksessa. (KUVA: Kalle Koponen / HS)

Syyt omistusjärjestelyihin eivät ole tiedossa. Vaikka Airiston Helmen omistusta on hämärretty, Melnikov omistaa yhä omissa nimissään useita kiinteistöjä Suomen saaristossa.

HS kertoi aiemmin tällä viikolla, että vuonna 2014 Melnikov osti Säkkiluodon Airiston Helmeltä itselleen 4,5 miljoonalla eurolla.

Hän ei siis ole halunnut kokonaan piilottaa omaisuuttaan.

Tällä viikolla selvisi, että rahaa siirrettiin Paraisille myös muovipusseissa. Poliisi löysi neljästä kassakaapista ainakin kolme miljoonaa euroa ja 175 000 dollaria käteistä.

Tiistaina tutkintaan liittyen vangittiin kaksi miestä, toinen virolainen ja toinen venäläinen. Virolaismies oli HS:n tietojen mukaan Airiston Helmen kiinteistönhoitaja. Venäläismies taas on toiminut Melnikovin tulkkina ja ollut vuonna 2016 puolen vuoden ajan Airiston Helmen hallituksessa.

Venäläismiestä epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta. Virolaista epäillään törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään veropetokseen. Epäillyt rikokset olisivat tapahtuneet vuosina 2014–2018.

Poliisi ei ole vanginnut Melnikovia eikä kertonut epäilevänsä tätä rikoksesta. Tutkinnanjohtaja Tomi Taskila keskusrikospoliisista kommentoi hänen osuuttaan vain yleisellä tasolla.

”Yleensä talousrikostutkinnassa yhtiön johto on poliisin haastateltavana.”

Tutkinnanjohtaja ei kerro, onko poliisi jo kuullut Melnikovia.

Kuka Pavel Melnikov on? Työllään rikastunut lvi-yrittäjä? Talousrikollinen? Oligarkin peitemies? Venäjän turvallisuuskoneiston kassara?

Kaikki nämä tai niiden yhdistelmät ovat mahdollisia. Tai sitten hän on jotakin muuta. HS:n kanssa yhteistyötä tehnyt venäläinen tutkiva toimittaja ihmetteli, miten Melnikovin kaltainen monimiljonääri voi olla niin tuntematon hahmo.

Kookas mies hän kuulemma on. Paraisilla käydessään hän pukeutui usein rennosti, verkkareihinkin. Ja kaupparekisteriin toimitetun dokumentin mukaan hän ei puhu lainkaan englantia.

Sen vahvistaa moni hänet tavannut. Jos vastapuoli ei puhunut venäjää, keskustelut hoidettiin tulkin avulla.

Mutta sitten puhelimeen vastaa paraislainen yrittäjä, jonka mielestä Melnikov puhui ”ihan tyydyttävää englantia”.

”Kun kaksistaan puhuttiin niitä näitä, niin ihan hyvin tultiin toimeen.”

Ristiriitaista tietoa on paljon, sillä Airiston tapahtumista on vasta viikko. Kuva Melnikovista jää yhä rakeiseksi, mutta se tulee tarkentumaan.

Tässä on paljon samaa tietoa kuin Rami Mäkisen jutusssa. Erityisen kiinnostava on loppulause.
 
Ei PS vastaan hara. Kyllä PS on samaa mieltä muiden kanssa että tiedustelulaki tarvitaan. Kyse on siitä, onko lakiesitys valmis. Hallituksella on ollut aika huono maine noiden esitysten kanssa ja sitten sieltä on tullut sutta ja sekundaan jota sitten paikkaillaan. Perustuslaki on ongelmallisempi paikattava jolloin sen on lähtökohtaisesti oltava valmis kun se säädetään. Kyse on siis siitä säädetäänkö se normaalissa säätämisjärjestyksessä vai kiireellisesti. Aika ero on sellainen puolisenvuotta.

PS Ei siis vastusta lakia.

Varmasti päästään johonkin kiinni tuolla uudella lainsäädännöllä. Siitä se mielenkiintoinen nyanssi tuleekin eli voidaanko suomalaisista tietoa luovuttaa ulkomaille ja millä pelisäännöillä tämä tehdään. Mihin lakiin tuollainen toiminta nojaisi.

Aikaero ei ole puoli vuotta. Keväällä vaalit, sitten käydään hallitusneuvottelut, sitten laaditaan hallitusohjelma, valitaan ministerit, jne. En usko, että seuraava eduskunta pääsisi äänestämään tiedustelulaeista ennen joulua 2019. Tämä olettaen, ettei joku puolue ole muuttanut mieltänsä vaalien välissä ja vaadi lakia palautettavaksi valmisteluun, jolloin voidaan jo unohtaa koko juttu, koska silloin tod näk tämän hetkisen eduskunnan hyväksyntä ei enää olisi validi ja toinen hyväksyntä siirtyisi vuoden 2023 eduskunnalle.

Jossain luin, että kaiken kaikkiaan ero nopeutetulle ja tavalliselle käsittelylle on lain voimaan astumisessa n. 1,5-2 vuotta.
 
Baikal taisi siitä jo aiemmin puhua, mutta yksi suuri oppi tässä voisi olla nimenomaan kunnanvirkamiehille ja kuntapoliitikoille kautta maan.

Jos joku korruptoitunut kunnallistason ketku on kuvitellut että pikkupaikkakunnan mulkeroinnit eivät kiinnosta ketään, niin ei kuvittele enää.

Moni oivaltanee, että netti ei unohda, tutkinta ja tuomiot voivat pitää asian vuosia esillä ja haitat ulottuvat myös läheisiin.

Se on iso sääli, että kuolemanrangaistus on tainnut poistua sodanaikaisesta valikoimasta. Olisi se vaan näppärää jos naapurin tiedustelupalveluiden ja hybridihölmöilyn innokkaille apureille voisi luetella vaihtoehdot vähän laajemmalla skaalalla.
 
Onko kellään mitään tietoa siitä, että onko Airiston Helmen asioita ja/tai urakoita hoitaneiden verotettujen tulojen ja omaisuuden keskinäistä suhdetta selvitetty missään mitenkään - läheiset tietenkin mukaanlukien? Entäs kulutustottumusten näkyvää puolta?

Eniten kiinnostavat kunnallispolitiikassa ja/tai hallinnossa vaikuttaneet ja näiden lähipiiri.

Pointti on tietenkin siinä, että jos pimeää paasutusta on satanut ovista ja ikkunoista, niin se voi ehkä näkyä elämäntavoissa, varalllisuuden epätavallisen nopeassa kertymisessä tai siinä että perheen lapsukaisilla on omaisuutta enemmän kuin tavallinen veronmaksaja ehtii kerätä keski-ikään mennessä.
 
Onko kellään mitään tietoa siitä, että onko Airiston Helmen asioita ja/tai urakoita hoitaneiden verotettujen tulojen ja omaisuuden keskinäistä suhdetta selvitetty missään mitenkään - läheiset tietenkin mukaanlukien? Entäs kulutustottumusten näkyvää puolta?

Eniten kiinnostavat kunnallispolitiikassa ja/tai hallinnossa vaikuttaneet ja näiden lähipiiri.

Pointti on tietenkin siinä, että jos pimeää paasutusta on satanut ovista ja ikkunoista, niin se voi ehkä näkyä elämäntavoissa, varalllisuuden epätavallisen nopeassa kertymisessä tai siinä että perheen lapsukaisilla on omaisuutta enemmän kuin tavallinen veronmaksaja ehtii kerätä keski-ikään mennessä.

Tässä on kymmenen vuotta ehtinyt vierähtää. Siinä ajassa saa kyllä häivytettyä muutaman kymppitonnin ruoka-, vaate ja huonekalukauppoihin sekä ulkomaille itse maksetun matkan yhteydessä.

En jaksa uskoa satojen tuhansien voiteluun. pikkupitäjän penalle ja pirjolle kymppitonni riihikuivaa verottomana kerran vuodessa tekee jo elämästä paljon mukavampaa ja suomalainen virkamies tekee palveluksiaan tunnetusti ilmaiseksikin kunhan pääsee vähän parempiin piireihin pätemään.
 
Onko kellään mitään tietoa siitä, että onko Airiston Helmen asioita ja/tai urakoita hoitaneiden verotettujen tulojen ja omaisuuden keskinäistä suhdetta selvitetty missään mitenkään - läheiset tietenkin mukaanlukien? Entäs kulutustottumusten näkyvää puolta?

Eniten kiinnostavat kunnallispolitiikassa ja/tai hallinnossa vaikuttaneet ja näiden lähipiiri.

Pointti on tietenkin siinä, että jos pimeää paasutusta on satanut ovista ja ikkunoista, niin se voi ehkä näkyä elämäntavoissa, varalllisuuden epätavallisen nopeassa kertymisessä tai siinä että perheen lapsukaisilla on omaisuutta enemmän kuin tavallinen veronmaksaja ehtii kerätä keski-ikään mennessä.
Tapaus on verotutkinnasta peräisin, eli uskoisin että sidosryhmien tilanteet on selvitetty.

Itse operaatio oli varmasti mallikkaasti hoidettu, mutta tiedottaminen on hoidettu huonosti. Korkean profiilin jutuista halutaan paljon tietoa, ja jos viranomainen ei itse sitä tuota niin joku muu kyllä tuottaa. Nyt tähän rooliin on löytynyt salaperäisiä nimettömiä lähteitä, itse oppineita joka alan asiantuntijoita ja kuuluisa jännityskirjailijakin on kaivettu esiin kommentoimaan. Huhumylly on melkoinen.

Todellisen kriisin oloissa tämä on hoidettava paremmin, tai infotyhjiön täyttää vihollisen info-operaatio.
 
Tapaus on verotutkinnasta peräisin, eli uskoisin että sidosryhmien tilanteet on selvitetty.

Itse operaatio oli varmasti mallikkaasti hoidettu, mutta tiedottaminen on hoidettu huonosti. Korkean profiilin jutuista halutaan paljon tietoa, ja jos viranomainen ei itse sitä tuota niin joku muu kyllä tuottaa. Nyt tähän rooliin on löytynyt salaperäisiä nimettömiä lähteitä, itse oppineita joka alan asiantuntijoita ja kuuluisa jännityskirjailijakin on kaivettu esiin kommentoimaan. Huhumylly on melkoinen.

Todellisen kriisin oloissa tämä on hoidettava paremmin, tai infotyhjiön täyttää vihollisen info-operaatio.
Olen täysin samaa mieltä!
Yksi esimerkki: Puolustusvaliokunnan pj sanoo yhtä, viranomaiset joko toista tai vaikenevat kokonaan.
Tiedotuksessa viranomaiset ovat kyllä parantaneet takavuosiin verrattuna, mutta nykypäivän vaatimukset ovat silläkin saralla melko kovat, kuten toit tuossa esiin. Tiedotus on tänä päivänä useimmiten tärkeä osa operaatiota, mutta mielletäänkö se sellaiseksi??
 
Itse operaatio oli varmasti mallikkaasti hoidettu, mutta tiedottaminen on hoidettu huonosti. Korkean profiilin jutuista halutaan paljon tietoa, ja jos viranomainen ei itse sitä tuota niin joku muu kyllä tuottaa.

Todellisen kriisin oloissa tämä on hoidettava paremmin, tai infotyhjiön täyttää vihollisen info-operaatio.

Mun mielestä tiedottaminen on hoidettu täydellisesti. Arvosana kymppi plussa. Suurimpana syynä nimenomaan se, että viranomaiset tekevät kaikkensa, mutta eivät sano mitään sellaista, mikä tuottaisi turvallisuuspoliittista riskien kasvamista. Ja sen seurauksena nimenomaan ne/me muut tahot spekuloivat ilman suurempia rajoja sillä, että mistä kaikesta voi olla kyse ja mitä kaikkea se voisi ehkä tarkoittaa.

Tällä tavoin viesti menee tälle kansalle tehokkaammin perille kuin jos arvowaltainen taho kertoisi arwovaltaisesti että asia on niin ja näin. Siitä seuraisi "ei varmaan oo" -reaktioiden vyöry. Tämä kansa taitaa erimielisyyden jalon taidon syvimpiä munaskuitaan myöten.

Se, että tämä hoidetaan näin kertoo myös loppulauseeseesi lliittyen tärkeän asian: tämä ei ole vielä mikään todellinen kriisi. Ja tämäkin viesti menee kyllä hyvin perille.

Ei kriisi ole talousrikostutkinnan näköinen. Kriisi on pieni, pyöreä ja verinen.
 
Joopati joo...

Venäjä valmistautuu Airistolla
Kuluvan viikon merkittäviin puheenaiheisiin lukeutuu viime viikonloppuna Suomen viranomaisten toteuttama laaja operaatio Turun saariston Airistolla. Virallisesti operaatio liittyy talousrikostutkintaan keskeisenä kohteenaan Airiston Helmi oy ja sen venäläiskytkennät. Taustalla ovat kuitenkin ennen kaikkea Suomen kannalta oleelliset maanpuolustukselliset ulottuvuudet. Tosiasia on se, että Suomen kannalta elintärkeiden Turun saariston meriväylien varrella sijaitsee lukuisia venäläisomisteisia alueita, joiden infrastruktuuri mahdollistaa niiden tehokkaan vaarallisen sotilaallisen käytön Suomea vastaan.

Kuten Arja Paananen katsoo Kommentti-artikkelissaan Ilta-Sanomissa 27.9.2018, Airisto-tematiikan käsittely oli vähintäänkin outoa siinä tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin ja Suomen pääministeri Juha Sipiläntapaamisen yhteydessä 26.9.2018 Helsingissä. Venäläinen lehdistö ei kysynyt ministereiltä mitään tästä aiheesta ja suomalaisen median edustajien kysyttyä suoraan Turun saariston venäläisomisteisten alueiden helikopterikentistä ja muusta sotilaallistyyppisestä infrastruktuurista, sanoi Medvedev naureskellen pitävänsä tällaisia sotilasulottuvuuspohdintoja ”vainoharhaisina” ja ”tulehtuneista aivoista” peräisin olevina. Sipilä puolestaan päätti oman vastauksensa toteamalla, että on ”helppo yhtyä näihin kollegan kommentteihin”.
Sotilaallisista asioista Airisto-tematiikassa kuitenkin lopulta on vakavasti kyse, kuten Timo Paunonen Ilta-SanomienKommentti-artikkelissaan 26.9.2018 ”Massiivisen Airisto-operaation sotilaallinen pihvi on tässä: kuka ehtii Ahvenanmaalle ensin?”realistisesti perustelee. Tämä artikkeli on syytä lukea huolellisesti ja ajatuksella.
Aivan oikeassa on analyysissään myös filosofian ja valtiotieteen tohtori ja Suomen Perustan tutkija Jukka Hankamäki Oikean Medianartikkelissaan ”Venäläisten maihinnousu Airistolla”26.9.2018. Hankamäki kirjoittaa:
”Nyt on kyseessä venäläisten maihinnousu Airistolla, kun hämärät venäläisliikemiehet ovat ostaneet alueelta kokonaisia saaria ja ripustelleet rakennusten pieliin valvontakameroita. Turun saaristossa sijaitseva Airisto on paitsi kaunista, myös strategisesti tärkeää aluetta, jolla venäläiset voivat kontrolloida Suomen viennin ja tuonnin reittejä sekä tukea Venäjän pyrkimyksiä laajentaa merenrantanäköalojaan esimerkiksi Ahvenanmaan äkillisellä militarisoinnilla.”
”Niinpä minua huvittaa median, viranomaisten ja valtavirtapoliitikkojen silmien pyörittely sellaisen asian edessä, johon reagoimisen olisi pitänyt olla itsestään selvää jo silloin, kun ensimmäiset merkit venäläisten kiinteistöostoista saatiin viime vuosikymmenen lopulla.”
Yhteiskuntatieteiden tohtori ja dosentti Olli Pusa osuu hänkin asioiden ytimiin Oikean Medianartikkelissaan ”Syksyinen viikonloppu Airistolla”25.9.2018, nostaessaan esiin seuraavia näkökulmia:
”Laivaväylä Ahvenanmaalle ja maailmalle voidaan helposti sulkea miinoilla. Kun yksikin rahtilaiva sellaiseen ajaa, liikenne loppuu. Ja sopivasti Airiston Helmellä on kalustoa miinanlaskuun – ostettu välikäsien kautta Suomen armeijalta! Samankaltaisia operaatioita on havaittavissa useilla eri alueilla Suomessa. Monin paikoin on venäläissomistukseen hankittu laajahkoja majoitustiloja, jotka eivät kuitenkaan ole turismikäytössä kuten väitetään. Sen sijaan ne sopivat oikein hyvin pienten vihreiden miesten kokoamis-varustamis- ja huoltotoimiin. Tarvikkeisto voi olla muualla. Kovin vähän on etsitty niiden säilytyspaikkoja. Jos vieressä on vielä venäläisomisteinen huoltoasema, voidaan turvata myös ajoneuvojen polttoainehuolto”.
”Tuollaisia kohteita ei tarvita vakoiluun, sen tarpeet kattaa vähäisempikin läsnäolo. Ne ovat tukipisteitä, joita tarvittaessa voidaan varustaa. Ne on tarkoitettu harmaan tilanteen varalle, hetkelle, jolloin ei ole vielä edetty avoimeen konfliktiin. Varustautuminen tällaiseen ei tarkoita ryhtymistä sellaiseen päätettyyn operaatioon. Se on osa valmistautumista. Yksi tavoite on selvästi luoda valmiudet eristää Suomi kriisin oloissa. Laivaväylillä siihen riittää jo se, että yksi rahtilaiva ajaa miinaan. Sen jälkeen liikenne hiljenee.”
On siten päivänselvää, että Venäjä valmistautuu, sekä Airistolla että muualla Suomessa. Tähän tosiasiaan nähden on aivan totta se, mitä tohtori Pusa kirjoittaa viitatun artikkelinsa loppupuolella:
”Monia kansalaisia on kauhistuttanut päättäjien ja viranomaisten naiivius asioiden suhteen. Tässäkin asiassa kansalaiset joutuvat ihmettelemään päättäjien toimia. Onko kyse naiiviudesta, lahjonnasta tai pahemmasta? Miksi asiaan ei ole puututtu? Julkinen hiljaisuus ei tarkoita, etteivätkö viranomaiset ole olleet asioista tietoisia, mutta toimenpiteiden puuttuminen ihmetyttää. Airiston Helmi on ensimmäinen kerta, jossa tilanteeseen on julkisesti puututtu…”
”Mutta taustalla kaihertaa iso peruskysymys. Neuvostoliitto tunkeutui syvälle suomalaiseen hallintoon. Sen siipeilijöitä ja heidän suojattejaan on edelleen monin paikoin liike-elämässä, hallinnossa ja politiikassa. Venäjällä on edelleen vallassa sama KGB kuin neukkuaikana, toki uudella nimellä. Sen hallussa on vanhat arkistot. Sen kanssa toimiviin pätee vanha IFK-lauseen mukaelma: Kerran KGB, aina KGB. Milloin perataan tuollaista toimintaa edistävä aines hallinnosta? Ei se suinkaan ole mikään historian alaviite vaan akuuttia asiaa, kuten Airiston Helmestä voidaan todeta. Ei se olisi voinut toimia, jolleivat monet suomalaiset olisi tasoittaneet sille tietä eri tasoilla.”
Mitä ilmeisimmin on siis juuri niin, kuten kansanedustaja Tom Packalén linjaa 24.9.2018 Suomen Uutisten artikkelissa ”Tom Packalén: Venäläisten tonttikaupat on pantava kuriin”. Packalén toteaa näinkin:
”Seuraava sota, jos sellainen joskus tulee, ei ala rajalla vaan strategisesti tärkeissä kohteissa sisämaassa. Sodan aloittavat maahan jo salakuljetetut pienet joukko-osastot.”
Venäjä valmistautuu, sekä Airistolla että muuallakin Suomessa, rajoittamattoman suomalaisen tonttikaupan mahdollistamana. Mihin Venäjä valmistautuu näillä toimenpiteillä? Tähän kysymykseen vastaan 13.12.2015 päivätyssä blogikirjoituksessani Venäjä valmistautuu Suomen etelärannikon haltuunottoon, jossa viittaan myös 26.10.2014 päivättyyn blogikirjoitukseeni Venäjän sotilaallinen toiminta Itämerellä on vahvistunut.
Ensiksi mainitussa ja kolme vuotta sitten kirjoittamassani tekstissä viittaan Iltalehdenartikkeliin 9.12.2015, jossa selostetaan silloin tuoreesti ilmestyneen sotahistorian dosentti Markku Salomaankirjan Kylmän sodan toinen erä(Docendo, 2015) sisältöä, seuraavasti:
”Kirjan mukaan Putin allekirjoitti neljä kuukautta sitten doktriinin, joka hyväksyy Suomen etelärannikon valtaamisen konfliktitilanteessa. Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaan mukaan Venäjä on konfliktitilanteessa varautunut valloittamaan Suomen etelärannikon Vironlahdelta Hankoon saakka…Kirjan mukaan Putin vahvisti Venäjän uuden meridoktriinin 26. heinäkuuta 2015 Kaliningradissa. Doktriinissa lausutaan, että Venäjän on kaikissa tilanteissa taattava meriyhteys Kaliningradiin, jossa sijaitsee Venäjän Itämeren laivaston esikunta ja toinen päätukikohta. Kirjan mukaan tämä tarkoittaa sitä, että konfliktitilanteessa Venäjä aikoo ottaa hyvissä ajoin hallintaansa Suomen etelärannikon Vironlahdelta Hankoon asti. Sen lisäksi on myös vallattava Ahvenanmaa, Ruotsin Gotlanti ja Tanskan Bornholm.”
”Kirjan kirjoittanut Salomaa vahvistaa, että rannikon haltuunotto tarkoittaisi myös Suomen pääkaupungin Helsingin valtaamista. –Sanotaan näin, että koko Kehä III:n eteläpuolinen alue, Salomaa summaa. Kirjan mukaan operaatiot olisi tehtävä niin yllätyksellisesti, ettei puolustautujille jää aikaa reagoida tapahtuneeseen kunnolla…Salomaan mukaan Suomen rannikkoalueen valtaaminen on vanha uhkakuva, joka on palautunut muiden kylmän sodan uhkakuvien kanssa. –Nyt se on vain palautunut entistä vahvempana sen vuoksi, ettei Viro ole enää osa Neuvostoliittoa, vaan sen rannikko on nyt Naton hallussa. Näin ollen ei ole kuin yksi suunta, mihin Venäjä voi yrittää Itämerellä tunkeutua, Salomaa kertoo.”
Turun saariston Airistollakin Venäjä siis valmistautuuvoimassa olevan ja Putinin vahvistaman meridoktriininsa edellyttämien toimenpiteiden – joihin lukeutuu Ahvenanmaan ja Suomen etelärannikon sotilaallinen haltuunotto – toteuttamiseen. Venäjä valmistautuu näiden toimenpiteiden toteuttamiseen etenkin nyt, kun Itämereen rakennetaan Venäjän energia- ja geostrategian kannalta oleellisen tärkeää Nord Stream 2 -maakaasuputkea meren pohjassa jo paikoillaan olevan Nord Stream 1 -putken viereen.
Ymmärtääksesi laajemmin, miksi ja mihin Venäjä – Suomenkin suunnalla – strategisesti valmistautuu, lue kirjoittamani teos Venäjän karhu heräsi – Herääkö Suomi?(Kuva ja Sana, 2014) ja etenkin sen luvut ”1. Venäjän historiallisen kehityksen peruspiirteet”, ”2. Vladimir Putinin johtaman Venäjän strategiset tavoitteet” ja ”8. Venäjä ja Suomi”, joissa luotaan Venäjän valtakunnan yli tuhatvuotista historiaa ja osoitan, että meidän päiviemme Putinin Venäjän strategia on elimellisessä jatkumossa yhtä hyvin tsaarien vanhan Venäjän kuin 1900-luvun bolsevikki-Venäjänkin strategian kanssa.
Kirjani sivuista varsinkin 145–151 ovat antoisia kaikille niille, joita askarruttaa nykyään usein keskusteluissa esitetty ajatus Putinin Venäjästä konservatiivisena ja läntisen kulttuurimarxilaisen moraalirappion vastaisena tervehenkisenä voimatekijänä, johon tulisi suhtautua myönteisesti. Kyseisillä sivuilla käsittelen tätä teemaa seuraavien alaotsikoiden myötä: ”Sekä duginistit että länsimaiset arvoliberaalit ovat postmodernistisia utopisteja”, ”Duginismi on globalistisen maailmanhallituksen asialla” ja ”Lännen nykyinen moraalirappio on neuvostokommunistien sponsoroimaa”. Tätä tematiikkaa käsittelen myös 16.3.2014 päivätyssä blogitekstissäni Puolustavatko Putin ja Venäjä konservatiivisia ja raamatullisia kristillisiä arvoja?
Ohimennen on pakko todeta sekin, että Kirkko ja Kaupunki -julkaisussa 20.8.2018 ilmestyneen ”Jumala, Trump ja Putin” -artikkelin sisältö – jonka poliittisesti korrektin valtavirtakertomuksen mukaan suomalainen kristillinen konservatiivioikeisto on Donald Trumpin tapaan paitsi kritiikittömän Putin-myönteistä myös Putinin ohjauksessa – olisi Putin-ulottuvuuksiltaan muodostunut realistisemmaksi, jos artikkelin taustatoimittajat ja kirjoittajat olisivat ottaneet lukuun myös edellä viittaamani ja K&K:n artikkelin aiheeseen suoraan liittyvät blogitekstini ja Venäjä-kirjani.
Entä sitten perussuomalaiset, joihin samassa Kirkon ja Kaupungin artikkelissa myös viitattiin kovasti Venäjä-mielisinä? Valtamedian ja -eliitin poliittisesti korrektin kertomuksen mukaan perussuomalaiset ovat Venäjä-kritiikittömiä putinisteja ja jopa epäisänmaallisia arvostellessaan EU:ta ja kansallisvaltioita uhkaavaa globalismia, kun taas ”vastuulliset” puolueet kuten kokoomus ovat isänmaallisia ja seisovat vankasti Venäjää ja Putinia vastaan ja puolustavat ryhdikkäästi ”länsimaisia” arvoja.
Tosiasioiden valossa todellisuus on kuitenkin tässäkin täysin päinvastainen. Valtavirtamedioiden kertomus on – kuten nyt tapaus Airisto on osoittanut – harhaanjohtava valekertomus. Todellisuudessa nimenomaan ”putinistiset” perussuomalaiset ovat vuosien ajan pitäneet inhorealistisesti esillä Venäjän suunnasta uhkaavia mahdollisia vaaroja ja ovat esittäneet keinoja näiden torjumiseksi ja näihin varautumiseksi, kun taas ”ryhdikkään isänmaalliset ja länsimieliset” kokoomuslaiset ovat utopistisen ”onnellisen hyväntahtoisuuden” hengessä epärealistisesti kieltäneet Venäjän suunnasta uhkaavien mahdollisten vaarojen ajankohtaisuuden ja käytännössä jopa estäneet asianmukaisen ennakkovarautumisen tällaisten uhkien realisoitumiseen.
Venäjä-realistiset ja maahanmuuttokriittisetperussuomalaiset ovat politiikassaan olleet inhorealistisia sekä idän että lännen suuntaan, kun taas Venäjää uussuomettuneesti pitkälle ymmärtävät ja avointen rajojen EU-maahanmuuttoa edistävät kokoomuslaiset ovat politiikassaan olleet utopistisen epärealistisia yhtä hyvin idän kuin lännenkin suuntaan.
Tällainen todellisuus käy vastaansanomattomasti ilmi esimerkiksi Reijo Tossavaisenartikkelista ”Venäläisten maihinnousu Airistolla johtuu päättäjien sinisilmäisyydestä”Oikeassa Mediassa 23.9.2018 ja Suomen Uutisten artikkelista ”Perussuomalaiset ottivat Venäjän uhan alusta asti tosissaan – tonttikaupoista varoitettu jo vuosikausien ajan”23.9.2018. Tässä artikkelissa todetaan, varsin merkille pantavasti, näinkin:
”Ainoa viime presidentinvaalien ehdokas, joka totesi Venäjän olevan uhka Suomen turvallisuudelle, oli perussuomalainen Laura Huhtasaari. Ainoa puoluepoliitikko, joka 2014 osoitti mieltä Venäjän lähetystön edessä Ukrainan tapahtumien johdosta, oli Jussi Halla-aho.”
Suomen Uutisten niin ikään 23.9.2018 päivätty artikkeli Sanni Grahn-Laasosenvähemmän kaukonäköinen linjaus vuodelta 2014: tonttimyynnin kieltäminen venäläisille on rasismia”dokumentoi, kuinka karmaisevan utopistisepärealistisella ja kulttuurimarxilaisen antirasismi- ja rajat auki! -retoriikan täysin sisäistäneellä tavalla kokoomusministeri Grahn-Laasonen torjui silloin esitetyt tonttimyyntirajoitukset. Tosiasiallisesti on siten, kuin Jussi Halla-aho kirjoittaa Suomen Uutisten artikkelissa ”Halla-aho: Missään muussa puolueessa äänestäjäkunnan odotukset ja puolueen käytännön toiminta eivät ole niin jyrkässä ristiriidassa kuin kokoomuksessa” 23.9.2018:
”Kokoomus on jatkuvasti ja johdonmukaisesti Putinin asialla. Päinvastainen mielikuva syntynee siitä, että kokoomus aika ajoin kertoo olevansa Nato-myönteinen. Ottamatta kantaa itse Nato-jäsenyyteen huomautan, että kokoomus on ollut tosiasiallinen päähallituspuolue seitsemän vuoden ajan eikä tietääkseni ole tehnyt mitään Nato-jäsenyyden edistämiseksi. On melko irvokasta, miten mielellään perussuomalaisille räksytetään ’Venäjä-myönteisyydestä’, vaikka perussuomalaisilla on ollut kaiken aikaa selkeä ja kielteinen kanta niin viisumivapauteen, kaksoiskansalaisuuteen kuin maakauppoihinkin.”
Kulttuurimarxilaisen rasismiretoriikan – joka ei millään tavalla kumpua todellisista historiallisista länsimaisista arvoista eikä niiden puolustamisesta – todenperäiseksi uskomisella ja velvoittavaksi kokemisella on tuhoisat seurauksensa, myös maanpuolustuksen ja itärajan kannalta. Kulttuurimarxilaisten uskomusten ja niiden vaikutusten tuhoisuus ei mitenkään lievene siinäkään tapauksessa, että niiden uskoja ja vaikutusten edistäjä on kokoomuslainen ministeri.
Poliittisesti korrektin avointen rajojen globalisminkannattamisen ja kansallisvaltioiden ja kansallismielisyyden vastustamisen hengen valtaan antautuminen on johtanut kokoomuksen ja muutkin valtavirtatoimijat Suomen maanpuolustuksen kannalta tuhoisille urille, yhtä hyvin itärajan osalta kuin läntisellä Eurooppa-rintamallakin.
Kuten tarkemmin selostan Kuvan ja Sanan verkkokaupasta hankittavissa olevassa puheessani Suomi 100 vuotta: Suomen perustajaisien profeetallinen testamentti Suomen kansalle, Suomen itsenäistymisen kannalta keskeisessä roolissa olivat kansallismieliset perustuslaillisen passiivisen vastarinnan miehet Pehr Evind Svinhufvudin johdolla, uusaktivistit sekä jääkäriliikkeen toimijat. Etenkin Svinhufvudin ajattelu ja toiminta sortovuosina, itsenäisyyssenaatin johdossa, valtionhoitajana ja sittemmin presidenttinä olivat ratkaisevan tärkeitä ja edustavia Suomen kansallisvaltiollisen itsenäistymisen kannalta. Siksi on erityisen valaisevaa palauttaa mieleen, mitä Svinhufvud – joka oli todellinen Venäjä-realisti ja Suomi ensin! -kansalliskonservatiivi – halusi elämänsä lopulla linjata Testamentti kansalleni(Stockholm, 1944) -teoksessaan, esimerkiksi seuraavien lainausten myötä.
Sivulla 18, ”Imperialismiako?” -artikkelissa vuodelta 1943:
”Venäjä on toinen imperialismin tyypillinen edustaja…Miltei jokaisen tsaarin aikana on valloituksia tehty…Mutta bolsheviikkien vakiinnutettua valtaansa ja luotua vahvan armeijan on vanha imperialismi taas herännyt henkiin. Nyt tavoittelee Venäjä ensi sijassa kadotettujen maakuntiensa palauttamista Venäjän helmaan; mutta sen ohessa haudotaan edelleen tsaarinaikuista laajentamispolitiikkaa. Se kohdistuu sekä Dardanellien salmiin että Pohjois-Atlantin rannikkoon.”
Sivuilla 31–32, ”Kaksi vaihtoehtoa rajojemme järjestämiseksi tulevan rauhan yhteydessä” -artikkelissa vuodelta 1943:
”Entä tulevaisuudessa vahvistuvan Venäjän kosto ja takaisinvalloitus-mahdollisuudet?...Siihen vastaamme, että Suomi on se osa kadotettua Venäjää, jota Venäjän vallanpitäjät aina ovat kiihkeimmin halunneet takaisin…Aina Venäjän pyyteet maamme takaisin valloittamiseksi tulevat olemaan yhtä kiihkeät…Sillä kuta heikommat rajat ja varusteet meillä on Venäjää vastaan, sitä pikemmin on hyökkäys idästä odotettavissa…”
Sivuilla 39, 49, 50, 60 ja 62, ”Suomi kansainvälisen propagandan ristitulessa” -artikkelissa, yhdessä Martti Pihkalan kanssa, vuoden 1943 lopulta:
”Suomen kansan ja varsinkin sen valtiollista ja taloudellista elämää johtavan sivistyneistön on selvitettävä itselleen, mitä suomalainen kansallishenki meiltä nyt vaatii. Suomalaisen politiikan on ratkaisevasti noudatettava J. W. Snellmaninyli 100 vuotta sitten viitoittamaa kansallista suuntaa. Sen mukaisesti on valtakunnan kansalaisten ja kaikkien viranomaisten päätöksien oltava sellaisia, kuin Suomen kansan etu ja menestys vaatii ja on kansakunnan etu tinkimättä asetettava sekä ryhmien että yksityisten edun edelle. Kansainväliset vihollisvoimat hyökkäävät meitä vastaan kahdella rintamalla, kansainvälinen suur-kapitalismi ja sen etunenässä Englanti lännestä sekä kansainvälinen marxilaisuus, sen etunenässä Moskova idästä.”
”…Väestön lisääntyminen on ajan oloon kansamme olemassaolon peruskysymys. Kaikki syyt, jotka hidastuttavat kansan tervettä kasvua, on sen vuoksi mahdollisuuden mukaan poistettava…”
”…ja erityisesti tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa on tässä vaarallisinta se, että juoksevien talousasioitten hoitamiseen uppoutuneet ja suunnattoman työtaakan rasittamat suurliikemiehet eivät ennätä ajatella asiaa huomispäivää pitemmälle eivätkä katsoa, minkälaisiin poliittisiin vekseleihin pistävät nimensä, silläaikaa kun toiset joutilaammat pitävät ensi sijassa silmällä keppihevostensa laidunmaita.”
”…sillä me olemme varmoja siitä, että millään muulla pohjalla ei synny lujempaa taisteluhenkeä ja riemullisempaa voiton tahtoa, kuin juuri lujan Martti Lutherinuskon pohjalla. Tämä on ollut meidän paras ja ainoa kenttävarustuksemme ja linnamme silloin, kun kaikki muut tuet ovat pettäneet. Tällä samalla koetellulla pohjalla ovat myöskin meidän kaikki omat suurmiehemme, Snellman, Runeberg, Lönnrothja Topelius seisoneet ja vakuuttaneet meille, että ilman sitä pohjaa kaikki ihmistyö raukeaa…kansaamme on kehotettava yhtymään lujaan taistelurintamaan, tekemään Juhana Vilhelm Snellmanin osoittamaa kansallista ja kansan kokonaisuutta rakentavaa työtä ja pysymään sillä isien uskon ja suomalaisen elämänkatsomuksen pohjalla, jonka kaikki suurmiehemme ovat hyväksyneet, ja joka pelastaa kansamme vielä tämänkin kerran joutumasta siihen kuiluun, johon vihollisemme kaukaa ja läheltä tahtovat meidät syöstä.”
Näissä 1940-luvun Svinhufvud-lainauksissa tiivistyvät hyvin suomalaiset kansallisvaltiolliset henkiset ja hengelliset juuremme ja ne ihanteet, joiden yhä edelleenkin tulee olla profeetallisia johtotähtiämme. Geopoliittiset realiteetit eivät ole muuttuneet. Mitä heikompi Suomi sotilaallisesti on, sitä uhatumpi se on.
Snellmanilainen kansallismielisyys velvoittaa meitä edelleen rakentamaan vahvaa kansakokonaisuutta, kristillissosiaalisessa konservatiivisessa hengessä. Suomea uhkaavat sekä imperialistinen Venäjä että globalistisen isänmaaton suurkapitalismi, joka ajaa avoimia rajoja ja pidäkkeetöntä maahanmuuttoa länteen ja käyttää liittovaltiohenkistä EU-eliittiä käsikassaranaan taistelussa kansallisvaltioita vastaan ja tukee erilaisia kulttuurimarxilaisia rappiopyrintöjä.

https://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/1214/venaja_valmistautuu_airistolla
 
Mun mielestä tiedottaminen on hoidettu täydellisesti. Arvosana kymppi plussa. Suurimpana syynä nimenomaan se, että viranomaiset tekevät kaikkensa, mutta eivät sano mitään sellaista, mikä tuottaisi turvallisuuspoliittista riskien kasvamista. Ja sen seurauksena nimenomaan ne/me muut tahot spekuloivat ilman suurempia rajoja sillä, että mistä kaikesta voi olla kyse ja mitä kaikkea se voisi ehkä tarkoittaa.

Tällä tavoin viesti menee tälle kansalle tehokkaammin perille kuin jos arvowaltainen taho kertoisi arwovaltaisesti että asia on niin ja näin. Siitä seuraisi "ei varmaan oo" -reaktioiden vyöry. Tämä kansa taitaa erimielisyyden jalon taidon syvimpiä munaskuitaan myöten.

Se, että tämä hoidetaan näin kertoo myös loppulauseeseesi lliittyen tärkeän asian: tämä ei ole vielä mikään todellinen kriisi. Ja tämäkin viesti menee kyllä hyvin perille.

Ei kriisi ole talousrikostutkinnan näköinen. Kriisi on pieni, pyöreä ja verinen.
Voihan sitä toki ajatella, että on tietoinen viestinnällinen strategia olla hiljaa ja jättää tila vapaaksi toimittajanplanttujen analyyseille ja salaperäisille sisäpiirin syväkurkuille. Että sieltä kuuluu se narratiivi jota ei haluta virkavastuulla sanoa ääneen.

Minä en sitä osta. Tämä on nähty niin monta kertaa aiemmin. Suomalainen virkamies piiloutuu pykälien taakse vaikenemaan, ja se jolla on valmis tarina saa levittää sitä sielunsa kyllyydestä. Mieleen muistuu bätmän ja lapsikiistat tai mv-lehti ja pakolaiskriisi.
 
Tämä on nähty niin monta kertaa aiemmin. Suomalainen virkamies piiloutuu pykälien taakse vaikenemaan, ja se jolla on valmis tarina saa levittää sitä sielunsa kyllyydestä. Mieleen muistuu bätmän ja lapsikiistat tai mv-lehti ja pakolaiskriis

Melkoinen operaatio tarvitaan, jotta tuo asiantila muuttuu. Ehkä vihoviimeisen pakon edessä, jos sittenkään. Kun operaatiotila, tässä tapauksessa informaatiosellainen, on kussakin tilanteessa menetetty, niin se on menetetty....se täyttyy kyllä.

Informaatiokulttuurin muutosta odottaessa....
 

Liitteet

  • 1538313827732.png
    1538313827732.png
    509.2 KB · Luettu: 9
Aikaero ei ole puoli vuotta. Keväällä vaalit, sitten käydään hallitusneuvottelut, sitten laaditaan hallitusohjelma, valitaan ministerit, jne. En usko, että seuraava eduskunta pääsisi äänestämään tiedustelulaeista ennen joulua 2019. Tämä olettaen, ettei joku puolue ole muuttanut mieltänsä vaalien välissä ja vaadi lakia palautettavaksi valmisteluun, jolloin voidaan jo unohtaa koko juttu, koska silloin tod näk tämän hetkisen eduskunnan hyväksyntä ei enää olisi validi ja toinen hyväksyntä siirtyisi vuoden 2023 eduskunnalle.

Jossain luin, että kaiken kaikkiaan ero nopeutetulle ja tavalliselle käsittelylle on lain voimaan astumisessa n. 1,5-2 vuotta.

Tämä menee aika rankasti OOTEEn puolelle, mutta kun täällä keskustellaan tiedustelulaeista ja perussuomalaisista, niin tsekataanpa missä mennään.

Elokuussa 2017 Halla-aho kannatti tiedustelulakien nopeutettua käsittelyä:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005336366.html
, mutta nyt vuosi myöhemmin kritisoi niiden nopeutettua käsittelyä:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/25...a-tiedustelulaeista-huomio-kiinnittyy-vaaraan
..paitsi jos turvapaikkapolitiikkaa saataisiin kiristettyä, niin sitten olisi helpompi tukea:
https://yle.fi/uutiset/3-10425789

En löydä H-A:n haastatteluista selvää närästyksen syytä, mutta perussuomalaisten sateenvarjon alle kirjoitetussa blogissa on vain ihan samanlaista epäselvää hysteeristä höpöhöpöä mitä oli vihreillä jokunen vuosi sitten, ennen kuin järki voitti:
https://blogit.perussuomalaiset.fi/...elulaki-on-kuin-klassinen-oppikirjaesimerkki/
 
Back
Top