KSML: Posti haluaisi jakaa kirjeet ja sanomalehdet vain kolmesti viikossa

Tulisiko liikekannalepanomääräykset toimittaa perille jatkossa

  • a) postitse (jos jaetaan viisi tai vain kolme kertaa viikossa)

    Ääniä: 2 8.3%
  • b) postitse ja puhelimitse (jos posti jaetaan vain viisi tai kolme kertaa viikossa)

    Ääniä: 14 58.3%
  • c) sähköpostitse (vaikkei sähkpostin toiminnasta ole varmuutta kriistilanteessa)

    Ääniä: 0 0.0%
  • d) tekstiviestillä (vaikkei matkapuheliverkon toiminnasta ole vamuutta kriistilanteessa)

    Ääniä: 2 8.3%
  • e) puhelimitse (vaikkei matkapuheliverkon toiminnasta ole vamuutta kriistilanteessa)

    Ääniä: 0 0.0%
  • f) sanomalehdessä yleisenä kuulutuksena (vaikkei lehtien toiminnasta ole varmuutta kriistilanteessa)

    Ääniä: 1 4.2%
  • g) henkilökohtaisena (lähetin) tuomana viestinä

    Ääniä: 2 8.3%
  • h) jotenkin muuten

    Ääniä: 3 12.5%

  • Äänestäjiä yhteensä
    24
Nyky-yhteiskunta on niin riippuvainen sähköstä ja nettiyhteyksistä että kusessa ollaan ja syvällä jos tulee joku isompi sodantapainen kriisi. Tästä olen ehdottoman varma.
 
Totta turiset.
Mutta näetkö mitä riskejä sisältyvän tietoverkkojen lamauttamiseen ennakoivasti yllätyshyökkäyksen alla? Verkko on alhaalla, netti ei toimi ja puhelimet pätkii mallia Sonera?

Vielä 90-luvun alussa puolustusvoimissa koulutettiin, että valmistaudumme toimimaan näin ja näin, jos viestiverkko lamautetaan kokonaan.

Nykyisin yhä enemmän ollaan sitä mieltä, että viestiverkon lamauttaminen kokonaan on yhtä kuin häviö. Viestiverkon täysi pitkäaikainen lamautuminen tarkoittaa käytännössä tappiota ja nopeatempoisissa sotatoimissa johtaminen pelkkien lähettien avulla ei käytännössä onnistu.

Hyökkäys Suomen tietoverkkoja ja tietojärjestelmiä vastaan on hyökkäys maatamme vastaan. Ja jos siinä onnistutaan, niin esimerkiksi liikekannallepanoa ja poikkeusoloihin siirtymistä pystytään merkittävällä tavalla häiritsemään.
 
Viimeksi muokattu:
Eikö nyt kannattaisi kääntyä EU:n puoleen, kun direktiivi määrää postijakelun viisipäiväisyydestä ja vieläpä nimenomaan niin, ettei etäisyydet tai hankalat olosuhteet saa aiheuttaa siihen poikkeusta?

Kyllä sitäkin on kokeiltu, muttei siellä tunnu kiinnostavan sen enempää. Posti tempaisee esille aina force majeuren, ei kuulemma voi mitään sille että postinjakajille tulee sairaspoissaoloja yms.

edit. mitens muuten tätä postilakimuutosta edes harkitaan jos se on direktiivin vastainen?
 
Hyvä kysymys.

Eikö se ole juurikin sitä itsepäisyyttää ja oman edun ajamista, jota täälläkin on kovaan ääneen vaadittu? Jostakin se on kai sekin aloitettava.

Tottakai voidaan tehdä sellainen päätös, joka huonontaa suomalaisten asemaa. Ei tämä ensimmäinen lajissaan ole. Onhan matkan varrelle jäänyt moniakin asioita, jotka koskevat suomalaisia...silloin päättäjät ovat kyllä urhoollisia ja voivat rikkoa direktiiviä.
 
Oliko jo täällä?
http://areena.yle.fi/1-3448195
Valtion omistajaohjauksen päällikkö Eero Heliövaara kertoo suunnitelmista Postin ja VR:n suhteen. Jos en ihan väärin käsittänyt 18 minuutin paikkeilla, niin Tanskan posti jakaa postin vain 2 päivänä viikossa.
 
Jos en ihan väärin käsittänyt 18 minuutin paikkeilla, niin Tanskan posti jakaa postin vain 2 päivänä viikossa.
Hän sanoi että tanskan posti jakaa harvemmin kuin 3 päivää viiikossa. Ei maininnut kuinka paljon harvemmin.

Itseäni ajatellen niin ei tule kotiin mitään mihin 2-3 päivän jakelu viikossa ei riittäisi. Mitään lehtiä en tilaa joten saan vain ilmaislehtia ja mainoksia. Kaikki laskut tulee nettiin.

Kun tilaan V-lekasta tai Supernovasta niin on paljon kätevämpää ja nopeampaa tilata Matkahuoltoon. Tai sitten Pakettiautomaattiin.
 
Tälleen sivusta seuranneena on kyllä havaittavissa melkoinen henkinen hirttäytyminen 50-luvun teknologiaan ja ylipäätään kova kaakattaminen. Miksihän tällaiset ihmiset kaakattavat 90-luvun teknologialla eivätkä kanalassa? Kyllä siellä olisi tilaa kaakattaa täysin analogisessakin ympäristössä.

Tolleen vakavasti puhuen, koko kysymys Postin merkityksestä LKP:ssä on mieletön. On aika ilmiselvää, että se on lievästi sanottuna liian hidas keino moiseen, ja mikäli se olis iainoa käytettävissä oleva keino, olisi koko taistelu hävittu jo ennen sen alkamista.

Posti taas tolleen yleisesti laitoksena (ja osakeyhtiönä) on aika vaikea AY-tapaus, joka ei valtiojohtoisena kykene sen enempää palveluihin kuin tulostavoitteisiinkaan. Olisi melko sensaatiomainen tapaus löytää järjestelystä poikkeus. Esittäkää ihmeessä, kuuntelen mielelläni. Muutoin te vain taas kaakatatte. Miksi teette sitä internetissä? Ei se ole postilaitoksen aluetta. Kanala on. Siellä saa kaakattaa. Kyllä reviiri täytyy tuntea, vai mitä?
 
LKP-viestit saadaan kyllä perille jollain menetelmällä. Jos kaikki tele- ja sähköinfra on jo alhaalla, niin ehkä useimmat osaavat jo ynnäillä, että mitä tässä onkaan tapahtumassa ja toimia ennakoivasti.

Jos Posti perustettaisiin vasta nyt, olisi aika selvää, että kirjejakelua ja sanomalehteä ei kotiin tulisi. Kannattavuus olisi aika vaikea perustella. Kuitenkin meillä on se palvelu jo olemassa joten pitkään laskevaan kirje- ja sanomalehtitrendiin pitää löytää jotain uutta tilalle. Logistisesti rakenne on tehty, sen muuntaminen johonkin toiseen tarpeeseen voisi olla ehkä perusteltua ja sitä ehkä myös Postin kannattaisi miettiä, nimenvaihdosten sijaan. Paketteja tulee kuitenkin tilattua harvemmin kuin päivälehteä ennen. Muuttuisiko tilanne, jos "postilaatikossa" olisi lämpöeriste? Siis kylmät/lämpimät tuotteet voisi tilata kotilootaan. Loota sitten voisi ilmoittaa että noudettavaa on, jos toimittaja jostain syystä kämmäisi ilmoituksen. Kuinka lähellä se kotiloota tulisi olla? Smartpost-etäisyys vai vähemmän? Kuinka paljon vähemmän? Nykyisin taitaisi tarvita myös lukon tuohonkin...

Ja sen verran omasta urbanisaatiosta, että postilaatikollekin on matkaa neljänneskilometri. Jakelufrekvenssikin näyttää harventuneen.
 
Hyvä kysymys.

Eikö se ole juurikin sitä itsepäisyyttää ja oman edun ajamista, jota täälläkin on kovaan ääneen vaadittu? Jostakin se on kai sekin aloitettava.

Posti on direktiivikysymystä jo pohdinnoissaan sivunnut ja ilmeisesti direktiivissä on varauksia jonka mukaan "erityisten markkinaolosuhteiden" tms. vuoksi jakelutavoitteista voidaan joustaa.
Eli EU:sta ei ole hyötyä tässä(kään) tapauksessa.
 
Ei liene suuri ongelma noiden yhdistelmä. Nopeasti koottavat joukot vaikka puhelimitse ja muille erikoisjakeluna. Vaikka kirjeposti kulkisi kerran kuukaudessa ei se tarkoita, se ylimäärisen kertausharjoiuksen kutsun olisi mentävä normaalijaon mukana. Helpointa lienee jos kanavia on monta eli radio ja tv sekä internet ja tekstiviesti ja puhelimet. Kirjeet myös, ovat hitaita mutta niiden toimituksen häiritseminen on vaikeinta.
 
Yksi hyvä juttu voisi olla että etukäteen reservissä sijoituksessa oleville joukoille ilmoitettaisiin lähialueen kokoontumispaikka. Henkilöt siirtyisivät paikkaan kun tietyt yhteiskunnalliset olosuhteet täyttyvät. Paikalla olisi vaikka väestösuojelusta vastaava henkilö tai sitten joku muu viranomainen jolla tietoa olisi paljon. Kaikkea tiedon kulkemista on vaikea estää vaikka massoille se saataisiinkin estettyä. Paikalta saisi sen viimeisimmän tiedon ja siitä lähdettäisiin liikkeelle sitten perustamispaikoille.
 
Posti on direktiivikysymystä jo pohdinnoissaan sivunnut ja ilmeisesti direktiivissä on varauksia jonka mukaan "erityisten markkinaolosuhteiden" tms. vuoksi jakelutavoitteista voidaan joustaa.
Eli EU:sta ei ole hyötyä tässä(kään) tapauksessa.

Postihan ei Suomessakaan lakeja säädä, joten katsotaan nyt loppuun asti onko direktiivistä hyötyä vaiko ei.
 
Voipi isot lehtitalot vähän yskähdellä. Vai miten se isoissa maalikylissä on tuo aamulehden jako järjestetty? Meillä päin Posti jakaa aamulehdet. Nyt on lehtitalojen jako-organisaatiot upotettu ja siunattu....siinä kun polkee taas käyntiin systeemit, niin voi isoimpia lehtiä haukotuttaa.
 
Posti ei ole ainoa jakelija. Lehtien jakaja ja postinjakaja ovat usein kaksi eri henkilöä eri palkkalistoilla. Tuossa on ihan tilastotietoakin asiasta: http://www.sanomalehdet.fi/sanomalehtitieto/jakelu

Posti jakaa sanomalehdistä noin 40 % ja on toki suurin yksittäinen jakelija.
 
Voipi isot lehtitalot vähän yskähdellä. Vai miten se isoissa maalikylissä on tuo aamulehden jako järjestetty? Meillä päin Posti jakaa aamulehdet. Nyt on lehtitalojen jako-organisaatiot upotettu ja siunattu....siinä kun polkee taas käyntiin systeemit, niin voi isoimpia lehtiä haukotuttaa.

Se, että Posti jakaa lehdet ei vielä tarkoita, että lehdet jaettaisiin postin mukana vaan Postilla on myös erillistä yöjakelua. Kummasta on kyse? Postin mukana lehdet eivät tietääkseni tule edelleenkään kuin haja-asutusalueille.
 
Postihan ei Suomessakaan lakeja säädä, joten katsotaan nyt loppuun asti onko direktiivistä hyötyä vaiko ei.

Niin minäkin lapsena luulin. Eipä Postia tunnu kiinnostavan nykyisenkään postilain noudattaminen, joten samapa se sille mitä direktiivissä sanotaan.
 
Eipä Postia tunnu kiinnostavan nykyisenkään postilain noudattaminen, joten samapa se sille mitä direktiivissä sanotaan.

Yrityksiä kiinnostaa se mitä viivan alle jää.

Eikös tuollainen yritysten valvominen ole jonkin sortin sosialismia? Yhdysvalloissa on esimerkiksi päätetty ettei pankkeja tarvitse valvoa ja tulokset on olleet hyviä. (Ei pankkeja tai muita yrityksiä tarvitse valvoa, eihän Jumalaa valvota vaan palvellaan. Markkinatalouden näkymätön käsi ohjailee parhaimpaan tulokseen.)
 
Niin. Kannattaako postia jakaa joka osoitteeseen 5x viikossa jos 99% pärjää harvemmalla?

Jossakin tulee se raja milloin palvelua ei kannata enää jatkaa vanhassa muodossaan aina vain vähenevän kysynnän edessä. Ei puhelinluetteloitakaan kannata jakaa kaikille sen takia ettei yksi tuhannesta osaa käyttää numerotiedustelua.

Jos joku haluaa ehdottomasti pitää kiinni vanhasta systeemistä niin häneltä voi mielestäni laskuttaa palvelusta aiheutuvat kulut. Ja kyllä, mulla on lapissa asuvia sukulaisia jotka ovat olleet eläkkeellä toistakymmentä vuotta.

Postinkannon tärkein argumentti on se että sitä kautta ihminen on parhaiten tavoitettavissa. Postiosoite on Väestörekisterissä ja yleensä ajan tasalla. Sähköpostiosoitetta ei ole ja vaikka se siellä olisikin niin aika toivotonta olisi pitää se ajan tasalla koska useimmilla ihmisillä se tulee opiskelu/työpaikan kylkiäisenä ja muuttuu usein.
Noin sivumennen sanoen, nauran kyllä niille jotka väittävät sähköpostin olevan hyvä tapa saada viesti nopeasti ihmiselle. Ehkä näin oli joskus 15 vuotta sitten kun ihmiset olivat emailista vielä innoissaan mutta nykyään tuntuu olevan tuskaa saada ihmiset lukemaan sähköpostinsa. Niinkin on käynyt että on pitänyt mennä tapaamaan ihmistä livenä että saa patistettua lukemaan päivämääränä x.x saapuneen mailin. Sähköposteihin tulee liikaa spämmiä ja tärkeät viestit hautautuvat niihin eikä asiaa auta se että useimmilla ihmisillä on joku webmail-viritys joiden käytettävyys on poikkeuksetta huono. Huomaanhan tämän omaltakin kohdaltani, minulla itselläni on 3 aktiivista sähköpostiosoitetta eri tarkoituksiin joista primääriä luen ehkä 4 kertaa viikossa ja muita harvemmin kuin kerran viikossa.

Muuten, on aika halventavaa ohittaa syrjäseutujen asukkaat "Peräkylän mummoina". Pudasjärven perukoilla asuvalla ikäihmisellä on ihan sama ihmisarvo ja -oikeudet kuin helsinkiläisellä insinöörillä. Sitäpaitsi ei näistä postinkulun ongelmista eniten kärsi syrjäseutujen ikäihmiset vaan nuoret ja työikäiset.
 
Postinkannon tärkein argumentti on se että sitä kautta ihminen on parhaiten tavoitettavissa. Postiosoite on Väestörekisterissä ja yleensä ajan tasalla.

Tämä on totta jos pitää tavoittaa joku satunnainen ihminen josta ei ole muuta tietoa saatavissa. Kokonaan toinen asia on kuinka usein tällainen tarve tulee vastaan ja onko tavoittaminen silloin todella päivästä kiinni. Epäilen suuresti kannattaako näiden tilanteiden takia pitää kiinni päivittäisestä postinjakelusta.
 
Back
Top