Kuinka Venäjä voisi saada syyn iskeä Suomeen?

Beerfect

Eversti
Oli mikä oli, fakta on se että Eurooppa on vakavasti ali-aseistautunut.
Ehkäpä näin mutta uskon että meillä (Euroopalla) on ylivoimainen teknologinen valmistusvalmius. Uskon että tuotantokykymme joustavuus voi paikata nopeasti kaikki sotilaalliset kalustopuutteet. Uskon että olemme jo valmistautuneet (henkisesti, älyllisesti sekä teollisesti) pitkälti siihen että tuotantolinjat pitää saada tuottamaan sotamateriaalia lyhyellä varoitusajalla. Jos näin ei ole, niin sitten olemme kusessa.
 

ak.tied

Respected Leader
Oli mikä oli, fakta on se että Eurooppa on vakavasti ali-aseistautunut. Ajat muuttuvat juujuu, mutta kun suuret maat taistelevat toisiaan vastaan, sotilaiden määrällä on merkitystä. Ja Jenkit kun menettävät sotilaan joutuvat he värväämään korvikkeen, palkkaamaan ja kouluttamaan sen. Asevelvollisuusarmeija senkuin kutsuu jo rauhanaikana koulutetun sotilaan. Ammattiarmeijat ovat muotia. Mutta se ei tee niistä hyviä. Ammattiarmeija pystyy taistelemaan heikompiaan vastaan "siirtomaasodissa", mutta kun vastaan tulee tasavahva valtio on se pulassa. Lisäksi ammattiarmeijat ovat kalliimpia, vaikka kenen tahansa sotilaan saa tapettua samalla luodilla.
Euroopan maiden tulee uudelleenperustaa asevelvollisuusarmeijat ja perustaa asevoimansa, monella kun se on potentiaaliin verrattuna olematon.

Samaa mieltä ammattiarmeijoista. Ne ovat tehokkaita eristetyissä/erillisissä konflikteissa, mutta laajan rintaman maailmansotaan ne eivät lukumääräisesti vain riitä. Joutuihan muistaakseni ainakin 1991 Irakin sodassa jenkit jo turvautumaan reservin liikekannallepanoon saadakseen riittävän miesvahvuuden kasaan. Mitä sitten tapahtuisikaan jos taistelua käytäisiin koko euroopan leveydeltä, lähi-idässä ja aasiassa kuten toisen maailmansodan aikaan.
 

ak.tied

Respected Leader
Ehkäpä näin mutta uskon että meillä (Euroopalla) on ylivoimainen teknologinen valmistusvalmius. Uskon että tuotantokykymme joustavuus voi paikata nopeasti kaikki sotilaalliset kalustopuutteet. Uskon että olemme jo valmistautuneet (henkisesti, älyllisesti sekä teollisesti) pitkälti siihen että tuotantolinjat pitää saada tuottamaan sotamateriaalia lyhyellä varoitusajalla. Jos näin ei ole, niin sitten olemme kusessa.

Mä väittäisin, että tämä ei onnistu enää samalla tavalla kuin ennen. 40-luvulla tuotantolaitokset olivat yksinkertaisempia ja käsityön osuus oli suuri verrattuna nykypäivään. Liukuhihna tarkoitti automaatiota. Samoin valmistettavat laitteet olivat simppelejä nykyisiin verrattuna: hitsaa ja pulttaa, prässää ja taivuta. Tuotantolaitosten toiminnan häiritseminen tarkoitti käytännössä niiden pommittamista, mikä ei ollut ihan yksinkertainen juttu. Ei homma enää toimi tänä päivänä niinkuin Stalingradissa, jossa ajettiin traktoritehtaasta uunituoreita T-34:sia kolmen korttelin päähän taisteluun ilman optiikkaa samaan aikaan kun Saksassa Porsche suunnitteli tankkeja ja BMW teki reikä päässä lentokoneita. Sakut ampui 88 millisellä taivaalle ilmatorjuntaa, käytti samaa kanuunaa epäsuorassa tulessa ja tankkeja vastaan ja muokattuna siitä sai vielä oivan pääaseen panssarivaunuihin.

Nykyaikaiset tuotantolaitokset ovat hitekkiä, pitkälle automatisoitu ja erikoistuneet tuottamaan yhdenlaista osaa, tuotetta, kokoonpanemaan tietynlaisia tuotteita jne. Kun tuote muuttuu, se edellyttää suunnittelua, investointeja, laitehankintoja, ohjelmistopäivityksiä jne. Kuinka nopeasti tämä voisi oikeasti tapahtua? Lisäksi nykyaikainen sotakalusto pitää sisällään julmetun pitkän alihankkijaketjun, jossa jokainen porras pitää olla mukana. Tankit eivät ole terästä vaan komposiittia, tekniikka monimutkaista ja yksi tähtäinlaite voi vaatia komponentteja kymmeneltä tai viideltäkymmeneltä eri toimijalta ympäri maailman. Tähtäinlaitetta kasaavia laitoksia on maailmassa tyylin yksi. Korvaavaa tuotetta ei voi käyttää ilman merkittäviä muutoksia tietokoneohjelmistoon. Ihan joka nyrkkipaja ei voi kasata Sidewindereitä tai NLAWeja. Olemassa olevat tuotantolaitokset voivat varmasti nostaa käyttöastetta, mutta vain rajallisesti. Uusikaupunki puskee Sisuja ja Patria AMV:tä kolmessa vuorossa ja rautaruukki sekä outokumpu puskevat teräslevyä vaunuihin ja tankoa rynkyn piipuiksi. Kai Metso ja Valtrakin voivat jotain käyttökelpoista kasata.. siis muitakin kuin metsäkoneita tai puimureita.

Väittäisin, että Venäjä on paremmassa asemassa tässä, koska heillä on oma aktiivisesti toimiva omavarainen sotateollisuus, jolla on kapasitettia ja tuotanto on alueellisesti hyvin kaukana. Uskoisin, että tuontaprosessit on astetta yksinkertaisempia ja raskasta teollisuutta on paljon ja ennen kaikkea HE ovat AINA valmistautuneet (henkisesti, älyllisesti sekä teollisesti) pitkälti siihen että tuotantolinjat pitää saada tuottamaan sotamateriaalia lyhyellä varoitusajalla. Ja vaikkakin huonokuntoista/vanhentunutta kalustoa, niin Venäjällä on kalustoa naftaliinissa yllin kyllin. Jenkeillä on aseteollisuutta samoin, mutta älypommithan on jo nyt monilta mailta lopussa Lähi-Idän pommitusten takia ja jenkit ovat joutuneet lainailemaan muille omia varastoistaan. Kunnon rähinä kun alkaa, niin tyhmät pommit on nopeasti kovassa huudossa kun ei älypommeja ehditä tuottamaan riittävästi. Ei Suomenkaan parilla kymmenellä jdamilla pitkälle pötkitä.
 

SJ

Supreme Leader
Ei Suomenkaan parilla kymmenellä jdamilla pitkälle pötkitä.

Jännä juttu sinällään, että nuo JDAM:t luultavasti riittäisivät pitempään, kuin jos oltaisiin varattu tyhmiä pommeja sotaa varten. Tämä siis ihan varastoinnin ja budjetin vuoksi, meillä ei hankittaisi vastaavaa määrää tyhmiä pommeja, koska ne maksaisivat rahaa ja veisivät tilaa. Enkä edes mene siihen, että JDAM nyt vain on kaikin tavoin parempi ase.
 

EK

Ylipäällikkö
Inkeriläisiä terroristeja Pietarissa.
https://yle.fi/uutiset/3-9919693
Pietarissa pidätettiin autollinen "aseistettuja inkerinmaalaisia terroristeja" – kuuluvat Vapaa Ingria -ryhmittymään
Suomalaistaustaisten inkeriläisten mukaan Vapaa Ingria -ryhmittymällä ei ole yhteyttä oikeisiin inkeriläisiin.
7.11.2017 klo 10:11 päivitetty 7.11.2017 klo 11:18
 
  • Tykkää
Reactions: PSS

kertakenttään

Ylipäällikkö
Oma veikkaus on perunanhinnan nousu, joka johtaa Estrellan laskeneisiin tuloihin, mikä romahduttaa Ahvenanmaan talouden, mikä ajaa Ahvenanmaan kunnallishallituksen kutsumaan venäläiset "perunanviljelijät" saarelle, mitä estäessään Suomi joutuu sotaan Venäjän kanssa.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Top