Kunniakulttuurit

YJT

Respected Leader
Sisäinen turvallisuus -ketjussa on paljon keskustelua kunniaväkivallasta ja muusta nk kunniakulttuureihin liittyvistä asioista. Aihe on ollut suurinpiirtein viimeisen viikon ajan lehdistössä erityisesti esillä; jonkinlainen teemaviikko ilmeisesti. Joka tapauksessa, viestejä on sen verran paljon ja luultavasti keskustelua tulee lisää, että aiheesta voisi avata oman ketjun.

Tässä voi puhua kunniaväkivallan ym aiheuttamista ongelmista ko yhteisön kannalta, tai koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta. Toki voi puhua myös muista näkökulmista; mikäli jotain sanottavaa löytyy.
 
Laitan tähän myös muutaman vanhemman tekstin; ainakin osa on linkattu tuonne Sisäinen turvallisuus -ketjuun jo aiemmin.

Mariam, 29, pakeni kotoa, kun isän teot muuttuivat liian hirvittäviksi – nyt hän kertoo koko tarinansa https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006209074.html

Poliisi: tyttöihin ja naisiin kohdistuva kunniaväkivalta on ”aika arkea” https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006208729.html

Sisäministeri: Suomeen ei saisi syntyä omilla säännöillään toimivia varjoyhteisöjä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006208484.html

Näin kunniaväkivalta näkyy jo Suomen kouluissa – disko ja ”vääränlaiset” kaverit kielletty, meikkaamisesta rangaistaan https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006103825.html

Evan, 29, kauhea kertomus Suomesta: Luopui hunnusta – raju kunniaväkivalta alkoi heti https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006099323.html

Nasima Razmyarilta pysäyttävä arvio maahanmuuttajanaisten tilanteesta Helsingissä: kunniaväkivalta pakottaa monet elämään pelossa https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006031816.html
 
Toki tässä voi puhua myös muista kulttuureista kuin islamista.

Romanikulttuurissa on verikoston kulttuuri ja muitakin kunniakulttuuriin liittyviä juttuja; kaikki eivät välttämättä liity väkivaltaan kuitenkaan. Esim vahva suvun merkitys, missä voi nähdä myös hyviä piirteitä.

Aasialaisissa kulttuureissa kasvojen säilyttäminen on tärkeää, mutta siellä ei taida olla vastaavaa kunniaväkivaltakulttuuria (ellei itsemurhia lasketa). Vai onko, mutta se ei vain tule mediassa esille?
 
Ihan supisuomalaisistakin miehistä löytyy valitettavan paljon 'kunnia'kulttuurin kannattajia. Harva se päivä saa lukea lehdistä miten entisiä siippoja on vainottu tai murhattu kun miehinen ego ei kestä jos nainen dumppaa. Viimeksi muutama päivä sitten Ylitorniolla...
 
korreloivatko lisääntyneet kunniakulttuureihin liittyvät ongelmat monikulttuurisuuden kanssa?

eikös sisäministeriön Päällikkö Päivi Nerg haaveillut että voisi elää monikulttuurisessa Suomessa. vai tarkoittiko hän multikulttuurisuutta.

onkohan mikään muuttunut, samat viranhaltijat sisäministeriössä ja
entistäkin enemmän ongelmia aiheuttavan monikulttuurisuuden
aatteen naisoletettu ministerinä.
 
Viimeksi muokattu:
Ihan supisuomalaisistakin miehistä löytyy valitettavan paljon 'kunnia'kulttuurin kannattajia. Harva se päivä saa lukea lehdistä miten entisiä siippoja on vainottu tai murhattu kun miehinen ego ei kestä jos nainen dumppaa. Viimeksi muutama päivä sitten Ylitorniolla...

Taitaa olla kuitenkin niin että nuo -han suomalaisten tekemät rikokset eivät nauti laajan yhteisön hyväksyntää kuten islamilaisissa paskakulttuureissa. Puhumattakaan pikkutyttöjen saalistamisesta joukolla...
 
Joo, tästäkin piti mainita. Usein saa lukea lehdistä tällaisista. Onko suomalainen jotenkin alttiimpi tällaiselle kuin esim muut länsimaalaiset, vai onko muualla yhtä paljon tällaisia mutta niistä vaan ei uutisoida Suomessa samalla tavalla?

Lisäys: tämä oli vastaus @fulcrum :n viestiin.
 
Taitaa olla kuitenkin niin että nuo -han suomalaisten tekemät rikokset eivät nauti laajan yhteisön hyväksyntää kuten islamilaisissa paskakulttuureissa. Puhumattakaan pikkutyttöjen saalistamisesta joukolla...
Kuuluuko pikkutyttöjen saalistaminen sitten kunniakulttuureihin yleisesti, vai vain siihen yhteen?
 
Kulttuurit, joissa suku, heimo tai perhe ja niiden kunnia ovat tärkeämpiä kuin yksilön elämä. Siitähän tässä on kysymys. Valtaosasta Eurooppaa tämä ajattelu on kadonnut ajat sitten, mutta jo Välimeren maissa sitä esiintyy, ja varsinkin islam on säilönyt sitä tehokkaasti kanonisoimalla sitä opeissaan.
 
Kuuluuko pikkutyttöjen saalistaminen sitten kunniakulttuureihin yleisesti, vai vain siihen yhteen?

siihen yhteen jonka nimeä ei saa mainita, saalistihan sen lahkon perustajakin.

tulipas mieleen kuinka organisoitua esimerkiksi 31.12.2015 ahdistelut olivat.
nähtävästi sitä yritettiin järjestää Suomessakin mutta jäi
yritykseksi -toimivat sitten sen jälkeen niin että kohteita ovatkin vielä heikommat,

on täysin selvää että jos Suomeen oikein halutaan jopa viranomaisten edustajien toimesta monia kulttuureja (monikulttuurisuus), niin sitten niitä todellakin tänne tulee - myös kunnia- ja paskakulttuureja
 
Viimeksi muokattu:
Kampin ampuminenhan taitaa mennä kuulua tähän kategoriaan eli kysymys on perheiden tai sukujen välisestä yhteenotosta.

Kampin ammuskelu: Helsingin rikostutkinnan päällikkö selventää, minkälainen on Suomeen rantautunut uusi rikostyyppi
”Puhutaan eri ulkomaalaistaustaisten sukujen tai ryhmien jännitteistä ja välienselvittelyistä, joihin voi liittyä kiristystä, kunnia- tai reviirikysymyksiä ja väkivallan käyttöä”, Jonna Turunen sanoo.
Valtteri Parikka HS
30.7. 9:28

Helsingin rikostutkinnan päällikkö, rikosylitarkastaja Jonna Turunen avaa HS:lle, millaisesta uudesta rikostyypistä on kyse Kampin murhan yrityksien yhteydessä.

Aiemmin tapauksen tutkinnanjohtaja Jukka Larkio kertoi, että Kampin tapauksessa on kyseessä pohjoismainen ilmiö, jota ei vielä toistaiseksi olla tavattu Suomessa.

”Tämä on sellainen ilmiö tai rikostyyppi, joka on ollut hyvin tyypillistä Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, mutta minun tietojeni mukaan tämä on ensimmäinen tapaus, joka on tullut Suomeen”, Larkio sanoi viime viikon keskiviikkona.

Larkio ei voinut tuolloin tarkentaa, mitä tarkalleen tarkoittaa muista Pohjoismaista tutulla rikostyypillä ja onko kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Turunen kertoo yleisellä tasolla, mitä uudella rikostyypillä tarkoitettiin.

”Puhutaan eri ulkomaalaistaustaisten sukujen tai ryhmien jännitteistä ja välienselvittelyistä, joihin voi liittyä kiristystä, kunnia- tai reviirikysymyksiä ja väkivallan käyttöä”, Turunen sanoo.

Ulkomaalaistaustaisten ryhmien lisäksi kyseinen tapaus poikkeaa tavanomaisesta osin myös tapahtumapaikan suhteen.

”Jos mietitään perinteistä suomalaista väkivalta- ja henkirikollisuutta, niin tapahtumapaikka on usein yksityisasunnossa. Poikkeuksellisempaa on, että tällaista tapahtuu julkisella paikalla, jossa sivullisetkin voivat olla vaarassa”, Turunen toteaa.

”Ei ole onneksi arkipäivää, että julkisella paikalla ammutaan keskellä päivää.”

Helsingin rikostutkinnan päällikkö Turusen mukaan uudentyyppisen rikollisuuden rantautuminen vaatii poliisilta valmiuksia ja toimintakykyä rikollisuutta paljastavaan toimintaan.

Turusen mukaan Helsingin poliisi on juuri käynnistänyt uuden ryhmän, joka keskittyy vakavaan rikollisuuteen, joka ei muuten tulisi poliisin tietoon ja joka edellyttää aktiivista puuttumista. Ryhmä puuttuu muun muassa liikkuvaan rikollisuuteen, järjestäytyneisiin ryhmiin ja ihmiskauppaan.

”Käynnistimme uuden ryhmän, joka seuraa aktiivisesti ajankohtaisia rikosilmiöitä ja paljastaa sellaisia rikoksentekijöitä ja rikoskokonaisuuksia, joista poliisin on muuten vaikea saada tietoa. Näin pääsemme ennalta estämään rikoksia ja puuttumaan ennen kuin mitään vakavampaa tapahtuu.”

Tapahtumien taustalla näyttää Turusen arvion perusteella olevan ulkomaalaistaustaisten sukujen tai ryhmien välienselvittely. Siihen voi Turusen mukaan liittyä kiristystä, kunnia- tai reviirikysymyksiä ja väkivaltaa.

Kampin murhan yritysten tutkinnanjohtajan Jukka Larkion mukaan Kampin ampumatapaus on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Myös marraskuun pahoinpitelystä syytetyn miehen lausuma Länsi-Uudenmaan poliisille tukee näkemystä perheiden tai sukujen välisestä kiistasta.

”Meillä on epäillyn lausumaa, että olisi sukujen välillä jotain. Mutta tapauksessa on ristiriitaisia motiiveja”, Värtinen sanoo.
 
Suomalainen mies toki voi vainota, tai jopa tappaa esim.eron jälkeen mutta se ei taida virallisessa määritelmässä mennä kunniaväkivallan alle. Kunniaväkivallassa on juuri kyse perheen/suvun kunniasta ja siksi veli tappaa siskonsa, jos tästä on tullut vaikkapa liian kevytmielinen. Myös muut suvun miehet saattavat auttaa teossa.
 
Joo, tietoa on.

Pikkutyttöjen saalistaminen on kuulunut myös länsimaiseen kulttuuriin aikanaan. Keskiajalla 12 vuotta oli usein alhaisin naimisiinmenoikä, tosin avioliitot saatettiin sopia paljon nuorempina. Toki pitää muistaa, että tuolloin ihmisen eliniän ennuste oli nykyistä paljon alhaisempi, joten tavallaan oli luontevaa että myös lapsuus loppui aikaisemmin. Ja olivathan nykykäsityksen mukaan lapset jo kovassa ruumiillisessa työssä muutenkin.

That said, kyseessä oli yleisesti hyväksytty tapa tai jopa laki. Se, että tulee nykypäivänä levittämään omaan kulttuuriin kuuluvaa alhaisempaa naimaikää toiseen maahan ja kulttuuriin, jossa se on jopa lailla rangaistavaksi määritelty, on yksiselitteisesti väärin. Puhumattakaan siitä, että tekee tätä väkisin.

Lisäys: tämä taas vastauksena @Lapinukko kirjoittamaan tekstiin.
 
Viimeksi muokattu:
Komppaan ja toistan jo aiemmin mainittua ajatusta siitä pienestä askeleesta, jolla voisi aloittaa asiaan vaikuttamisen: meidän on kansallisesti ryhdyttävä nimittämään tätä ilmiötä häpeäväkivallaksi kunniaväkivallan asemesta.

Sana ”kunniaväkivalta” antaa ymmärtää, että väkivaltaan syyllistyvä puolustaa omaa tai lähiyhteisönsä kunniaa ja näin tavallaan esittää asian hyväksyttävänä. ”Häpeäväkivalta” puolestaan ilmaisee, että väkivaltaan syyllistyvällä on jotain hävettävää itsellään tai lähiyhteisössään. Jotain, josta kannattaisi mieluummin vaieta kuin tuoda julkisuuteen väkivaltaisen toiminnan myötä.

Tämä on tietenkin hyvin länsimainen ja idealistinen näkemys asiasta, varsinkin kun oletettavasti monen häpeäväkivaltaan syyllistyvän kulttuuriperimä on erilainen ja suomen kielen taitokin puutteellinen, mutta se kuitenkin toisi esiin kansallisen konsensuksen ilmiön täydellisestä kielteisyydestä. Suomessa ei heikompien satuttamisessa ole mitään kunniallista.
 
Japanilaiseen (ja ilmeisesti myös muuhun aasialaiseen) kunniakulttuuriin kuuluu tosiaan voimakkaasti tuo kasvojen menetyksen pelko. Tämä saa aikaan sen että kunniansa menettämisen pelossa itsemurhat ovat yleisiä, ylirasittuminen ja järkyttävät työkuormat tappaa suuremmissa määrin kuin muualla ja oikein kärjistäen tästä voisi löytää vielä syyn siihenkin miksi Japanin syntyvyys syöksyy, kun nuoremmat sukupolvet painaa pää märkänä töissä eikä pariutuminen ole päällemmäisenä "ajamassa tikanpoikaa puuhun". Tuo edellinen on karkea yleistys mutta osaltaan kunniakulttuuri heijastuu noinkin laajalti yhteiskunnallisiin ongelmiin modernissakin yhteisössä.
 
Kuuluuko pikkutyttöjen saalistaminen sitten kunniakulttuureihin yleisesti, vai vain siihen yhteen?

Kunniakulttuuriin ehkä epäsuorasti. Tämä siis siksi, että mikäli uhri kuuluu ryhmään, joka ei kykene puolustamaan kunniaansa, niin sitten se on vapaata riistaa. Ja kuten tiedät, niin pottunokat eivät nosta sormeakaan omiensa puolustamiseksi, noin niin kuin tiettyjen ryhmien katsontatavalla.
 
Otsikkoa tarkalleen mukaillen: Kunniakulttuuri

"Miehen kunniasta" -riippuvaisista kulttuureista tulevat henkilöt, miehet ja naiset on Suomeen sapuessaan laitettava selkeästi opetukseen, että täällä sellaista ei ole eikä sitä kannata raahata alkuperämaasta tänne mukanaan. Miehille vois tehdä selväksi sen, että jos tulee mitään viitteitä "sun kunnian pohtimisesta" niin saat lähteä takaisin kotimaahas.
Kun tämä on tehty selväksi maahantulijoille, niin sen jälkeen voidaan keskittyä siihen että Suomessa tapahtuvat naisten pahoinpitelyt johtuvat ehkä siitä kun äijää ottaa pannuun, mutta se on kokonaan toisen käsitteen alla oleva asia.

Tärkeintä on olla tunnustamatta ja hyväksymättä mitään "kunniakulttuuria" ongelmien perustana. Äijät saa luvan deletoida ajatuksensa siinä yhteydessä kun oleskelulupa on kädessä.
Vaatiiko tätä kukaan Suomessa? Kuinka pontevasti?
Jos ei vaadi, niin sitten on ihan turha pohtia enempää koko ongelmaa. Sallikaa vaan kaikki ja jatkakaa omaan jalkaan ampumista.

.
 
Back
Top