Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Erittäin mielenkiintoinen tarina parikymppisestä norjalaisesta rajasotilaasta, joka kesällä 1968 Norjan ja Neuvostoliiton vastaisella rajalla tuijotti tähystystornista neuvostoliittolaisten tykkien piippuja ja odotti kokevansa ihan omakohtaisesti kolmannen maailmansodan ensimmäiset laukaukset. Venäläiset pitivät aivan Norjan rajalla tuolloin sotaharjoituksia.
@Fremen sinä kun puhut kieltä niin menikö pääpiirteissään oikein ? Yritin selvitä artikkelista ja siinä olevasta videopätkästä kouluruotsilla.
For 50 år siden så Harald (70) rett inn i 14 sovjetiske kanonløp på grensa
Harald Kjelstad var soldat på grensa mot Sovjetunionen 6. juni 1968. Brått sto 210 sovjetiske stridsvogner og 15.000 soldater på den andre sida. Soldatene fryktet for krig.www.nrk.no
Nyt kaikki rohkeasti jakamaan omakohtaisia kokemuksia kylmän sodan vuosilta. Itse vastasin ko. kyselyyn ja kerroin miltä 6 vuotiaasta pojasta tuntui matkustaa Viipuriin kesällä 1989.
Miten kylmän sodan aika näkyi arjessa – Brezhnev, euro-ohjukset, Etyk 1975, suomettuminen?
Mitä tavallinen suomalainen muistaa Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen uhittelusta eli kylmän sodan vuosista, miten se näkyi täällä elämässä?seura.fi
Sain tässä äskettäin luettua kyseisen Pekka Turusen kaukopartiomies ja Marskin ritari Paavo Suorannasta kirjoittaman teoksen. Kertoo siitä mitenkä Suoranta ja jokunen muu ex-kaukopartiomies päätyivät työskentelemään länsivaltojen tiedustelun laskuun kylmän sodan alkuvaiheessa 1940-luvun lopulla ja 1950-luvun alussa.
Laittomia tiedusteluretkiä tehtiin Neuvostoliiton alueelle aina Kaakkois-Suomesta Lappiin asti. Käytiinpä tiedustelemassa jalkapartioin mm. Muurmanskin seutujakin. Toiminnalla oli Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen hiljainen hyväksyntä. Tiedustelijoita autettiin ja avustettiin kaikessa hiljaisuudessa, sillä tietoja kaipasi myös Suomen oma tiedustelu.
Katso liite: 43037
Ehkä entisten kaukopartiomiesten laittomille tiedustelureissuille itärajan taakse oli tilausta. Kirjan luettuani hämmästelin sitä että 50-luvun alussa sotilastiedustelu raportoi tasavallan presidentille mm. siitä mitenkä NL:n rajajoukot korjailivat omien rajavartioasemiensa kattoja ja ikkunoita. Eli kertoo siitä mitenkä alkeellisella tasolla oma tiedustelumme oli.
50-luvun alussa sotilastiedustelu raportoi tasavallan presidentille mm. siitä mitenkä NL:n rajajoukot korjailivat omien rajavartioasemiensa kattoja ja ikkunoita. Eli kertoo siitä mitenkä alkeellisella tasolla oma tiedustelumme oli
Good point.Tai sitten sotilastiedustelu ei kertonut nimenomaan Kekkoselle muuta kuin näitä heinänseivästysjuttuja. Luulen ja oletan, että sotilastiedustelu jätti tarkoituksella kertomatta paljon. Jättääkö tänään, se on hyvä kysymys?
Tuo yllä kuvaamasi -tiedustelutieto- on selkeästi meikäläisen rvl:n kertoma seikka. Rvl saattoi kuitenkin pysyä hämmentävän hyvin selvillä toimialaansa jyvitetyistä asioista. Kun tiedettiin, että vanja korjaa ikkunoita ja kattoja, niin tiedettiin varmasti -vyöhykeasioista- paljon muutakin.
Tsekkoslovakian miehityksen aatossa kerättiin tietoa, josta osa on julkaistukin, NLn hyökätessä A-maahan, -väärä ydinasehyökkäyshälytys- aiheutti jotain ja Juntan vallankaappausyritys jotain. Nämä ovat tunnetuimmat varmasti ja varmuudella tietopankki käytiin huolella läpi plus tarkennettiin yksityiskohtia.
Ohjus Inarijärveen oli myös aikansa sensaatio. Takuulla tuli suomalaistossuun vipinää.
Tuo linkkaamani YLE:n Laajasalon mittausasema -juttu sisältää sen mielenkiitoisen piirteen että se, paitsi kertoo että suomalainen signaalitiedustelu kykeni ylläpitämään varsin hyvää käsitystä, myös siitä että UKK:lle tietoa annettiin siviiliorganisaatiosta. Annettiinko sotilasorganisaatiosta sitten lainkaan, ja jos ei - niin mitenkäs se on mahdollista. Eikö UKK kaivannut sitä - kun YLE:stä sai. Vai ... uskooko joku että Suomessa YLE kyllä kykeni, mutta sotilastiedustelu ei.
Ohjus Inarijärveen oli myös aikansa sensaatio. Takuulla tuli suomalaistossuun vipinää.