Kysymys- ja vastaustopiikki

Mistä päin maailmaa ko. bunkkeri kuva on otettu? Pitäisi nyt ainakin suunnilleen oikea vastaus tulla. Ja nopeasti sitten, lähden huomenna viikoksi Lappiin, niin että voitte vähän kiiruutta pitää :)


WP_20130627_025.jpg
 
Otetaanpa helpompi. Minkä verran vuoden 1923 Neuvostoliitossa syntyneistä miehistä selvisi sodan läpi? Nämä olivat siis 18-vuotiaita 1941.
 
Veikataan että 12%. Ne 20-luvun alkupuolen ikäluokkien tappiot ovat aivan järkyttäviä ja hyvin ymmärtää, miksi avioliittomarkkinoilla oli miesten markkinat sodan jälkeen.
 
Ikäluokassa kävi kato, mutta ei noin suuri.
 
Rajataan prosenttia hieman. Vuoden 1923 ikäluokan miehiä syntyi n. 3 370 000. Alle 1-vuotiaina heistä kuoli jo 800 000 (24%) ja saman verran ennen kahdeksattatoista ikävuottaan, siis n. 800 000. Sodan alkuun (1941) selvisi siis noin puolet ikäluokasta, lukuna noin 1 785 000. Kysymys kuului siis, että montako prosenttia ikäluokasta oli elossa sodan jälkeen? Esitetty 12% oli siis hieman liian vähän ja haettu luku on siis väliltä 12%-53%
 
Rajataan prosenttia hieman. Vuoden 1923 ikäluokan miehiä syntyi n. 3 370 000. Alle 1-vuotiaina heistä kuoli jo 800 000 (24%) ja saman verran ennen kahdeksattatoista ikävuottaan, siis n. 800 000. Sodan alkuun (1941) selvisi siis noin puolet ikäluokasta, lukuna noin 1 785 000. Kysymys kuului siis, että montako prosenttia ikäluokasta oli elossa sodan jälkeen? Esitetty 12% oli siis hieman liian vähän ja haettu luku on siis väliltä 12%-53%
~600000 18%
 
Lähenee koko ajan, ei kuitenkaan noin vähän. Haettu luku täsmentyi siis välille 18-53%.
EDIT: Jotta sota-ajan kuolleisuutta ei yliarvioida, niin tulee muistaa, että tuon ajan lapset syntyivät nykymittapuulla hirvittäviin olosuhteisiin, oltiin ilman sanitaatiota, rokotuksia ja antibiootteja. Venäjä oli köyhä ja väkivaltainen. Taustalla oli useita sotavuosia joita oli seurannut nälänhätä.
 
Viimeksi muokattu:
Vastaustarkkuudeksi riittää 5%, jotta saadaan uutta kysymystä peliin.
 
Lisävihje: Sodan ensimmäisen puolen vuoden miehistötappioista tämän ikäluokan koko sodanaikaiset tappiot olivat hieman alle neljännes.
 
Alennetaan tarkkuusvaatimusta, 10% heitto suuntaansa hyväksytään. Näin korkeintaan pari arvausta pitäisi riittää.
 
Kyssäri taisi olla vaikea joten ei pitkitetä tämän enempää. 700 000 tämän kohortin miestä kuoli sodassa. Sodan läpi selvisi siis n. 32% v. 1923 syntyneistä. Vuoden 1923 ikäluokan miehiä syntyi n. 3 370 000. Alle 1-vuotiaina heistä kuoli jo 800 000 (24%) ja saman verran ennen kahdeksattatoista ikävuottaan, siis n. 800 000. Sodan alkuun (1941) selvisi siis noin puolet ikäluokasta, lukuna noin 1 785000. Suuruusluokat tässä ovat mielenkiintoiset, melkein yhtä paljon kuoli ennen ensimmäistä ikävuottaan, kuin välillä 1-17 vuotta sekä sodassa. Kertoo paljon ajan oloista. Nopein jatkakoon.
Datalähteinä näille nämä:
  • Andreev, E. M., L. E. Darskii, and T. L. Kharkova. 1993. Naselenie Sovetskogo Soiuza, 1922-1991. Moscow: Nauka.
  • Harrison, Mark. 2003. Counting Soviet Deaths in the Great Patriotic War: Comment. Europe-Asia Studies 55:6, pp. 939-44.
Täältä voi lukea enemmän, jos aihe kiinnostaa: http://blogs.warwick.ac.uk/markharrison/entry/was_the_soviet/
 
Viimeksi muokattu:
Mitä varusteita kuului Bf 109:n Trop varustesarjaan.

Edit: tulikin samaan aikaan toinenkin
kysymys, ei haitanne vaikka vastaa molempiin.
 
Milloin USA:lta upposi viimeinen lentotukialus vihollistoiminnan tuloksena? Ei siis lasketa mukaan sukeltajien iloksi merenpohjaan sijoitettuja elämyspuistoja. Vastaus on helppo löytää, mutta
ajankohta saattaa yllättää.
 
Amerikkalaisten omien luokitusten mukaan tarkasteltuna. Lentotukialukset jotka olivat täysin "sotakelpoisia" olivat nimenomaan "fleet carrier" luokituksen mukaisesti rakennettuja täysikokoisia lentotukialuksia. Niissä oli parempi kestokyky taisteluvaurioille ja ne olivat myös panssaroituja lentokannen osalta. Jenkeillä oli panssarointia muistaakseni lentokannen alla - briteillä oli ollut panssaroitu lentokansi. Muutenkin damage control oli paremmin suunniteltu näillä isoilla sotalaivoilla.

Viimeinen Amerikkalainen "fleet carrier" upotettiin 27. Lokakuuta 1942. USS Hornet kärsi vaurioita syöksypommittajista sekä torpedopommittajista ja japanilaiset hävittäjälaivat Makigumo ja Akigumo upottivat torpedolaukaisuilla lopulta lentotukialuksen

Kevyet lentotukialukset ja saattolentotukialukset muodostavat lähinnä omat alaluokkansa, jotka kuuluvat lentotukialusten alle.

Kuitenkin jenkit menettivät upotettuna saattotukialuksen USS Bismarck Sea:n. Laiva menetettiin 21. 2. 1945 kamikaze-iskuihin Iwo Jiman invaasion aikana.


Vaikea sanoa kylläkin että oliko tuo Bismarck Sea, viimeinen upotettu lentotukialus jenkeiltä. Pääasiallisesti täytyy huomioida että jenkkien käytöstä poistettiin melkein kaikki kevyet lentotukialukset joita oli ollut 2.ms. aikana. Ne eivät soveltuneet moderneihin operaatioihin suihkukoneilla.

2.ms jälkeen jenkeillä on ollut käytössä helikopteritukialuksia muutama. Lisäksi on ollut käytössä "commando carrier" aluksia elikkä amphibious assault carrier laivoja. Pienempiä tukialuksia jotka ovat suunniteltu maihinnousuoperaatioihin.
 
Joo en tiennyt tuosta.

Värikäs historia ainakin laivalla oli kun oli kuitenkin ollut 2.ms. Laivaa käytettiin lähinnä kuljetuslaivana taisteleville sota-aluksille tarvikkeiden ja lentokoneiden kuljetuksiin, sen perusteella mitä nopeasti ehdin lukea.

Onkin kyseenalaista väittää että laiva upposi "sen ollessa lentotukialus uppoamishetkellä" :D

Ilmeisesti ainakin helikoptereita pystyttiin lentämään sen lentokannelta, kohti muita jenkkien tukikohtia.
 
Late ilmeisesti ei hyväksy tätä vastauksena

Lentotukialukseksi USS Card kuitenkin luokiteltiin ja oli sellaisena toiminut. Hyvin monien vanhentuneiden tukialusten rooli oli lentokoneiden tai kopterien kuljetus sota-aikoina. Fleet carrier on yksi
tukialusluokka, mutta muitakin siis löytyy.

Jotta kysymys-vastaus vuorot eivät sekaannu, lienee paras jättää seuraava kysymysvuoro aikaisemmin ehtieelle veli @Ikarus n kysymykselle.
 
Back
Top