Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Tarinaa RT:stä ja laatoistakin.
Veikataan vielä että kyse on erikoisupseereista.
SA-kuvagalleriassa on pajonkin kuvia henkilöistä (upseereista) joilta havut puutuu kauluksista. Sotilasvirkamiehillä oli jo sota-aikaan omat laatat. Voisiko laatoilla olla jotain tekemistä suojeluskuntien ja heidän upseeriensa kanssa?
SA-kuvagalleriassa on pajonkin kuvia henkilöistä (upseereista) joilta havut puutuu kauluksista. Sotilasvirkamiehillä oli jo sota-aikaan omat laatat. Voisiko laatoilla olla jotain tekemistä suojeluskuntien ja heidän upseeriensa kanssa? Sotien jälkeisissä kuvissa en ole näistä variaatioista enää nähnyt...joskaan tämä ei selitä yliluutnantin laattoja.
Erikoisupseerien laattapohjsta tosiaan puuttuivat havut kulmista, kuten kysyttiin. Nämähän ovat henkilöitä, jotka on suorittanu siviilitutkinnon, yleisimmin ins-AMK tai DI. Erikoisupseerin suorittama tutkinto muodostaa arvon alkuosan, esim insinööri, lääkintä jne. Mutta kyse ei ole erikoisupseereista, sillä arvomerkin edestä puuttuu erikoisupseerin koulutusmerkki, joita siis voi olla insinööri, teknikko, lääkintä ja musiikki. Vuoteen 1996 asti oli vielä talous sekä eläinlääkintä.
Tässä kertauksen vuoksi sotilasvirkamiesten laatat. Kolme tähteä tarkoittaa ylempää korkeakoulututkintoia, kaksi tähteä korkeakoulututkintoa. Kolmanteen ei ole tutkintovaatimusta. Näistä en tosin ole enää varma, koska uusi YlPalvO astui voimaan 1.1. enkä ole sitä nähnyt. Ehkä se on jopa nykytyyliin salainen...
Katso liite: 15532
Väitän edelleen, että havuttomat laatat ovat ensimmäisten toimiupseerien laattoja, siis 1970-luvun alusta, kun kanta-aliupseeriarvot alkoivat siirtyä historiaan. Havut tulivat myöhemmin takaisin.
Mulla on jo varalla yksi lentokoneaiheinen kyssäri. Ole valmiina veli .Hrmph... mutinaa... kaksi viikkoa nyt jauhettu kotimaisista kauluslaatoista, olisiko aika keksiä jotain sotilaallisesti kiinnostavampaa? Jos mahdollista?
Kysymys esitettiin viikko sitten...kaksi pv kului tavallaan alkuviikolla hukkaan kun ei päässy kirjastoon aikaisemmin. Ettei sitten kukaan sano: ei se niin ollu!
Mikä sitten on sotilaallisesti kiinnostavaa? Sotilaspuvuistakin on forumilla väännetty monesti aikaisemminkin.
Kauluslaatat ilman havuja kuuluivat upseerinarvossa palvelleille ns erikosvärvätyille. Eniten heitä löytyi Ilmavoimista, mm monelle tuttu koelentäjä Laukkanen kävi LentoRUK:n ja värväytyi sen jälkeen 3 v ajaksi taistelulentäjäksi. Tällä haluttiin luoda lentäjäreserviä vaikka potentiaalisille Ruotsista saataville Drakeneille. 3-5 v palveluajan jälkeen Kadista käymätön lentäjäluutnantti saattoi suunnata Finnairille Ilmavoimia haittaamatta. Vähän samantapainen järjestelmä oli Sveitsillä, jonka kaikki taistelulentäjät oli ressuja siihen asti kun saivat Hornetit. Erikoisvärvättyjä löytyi muualtakin, mm kuvan it-laattainen ltn oli ampuma-alueen vastaava hoitaja. Ei mikään kiinteistötyöntekija vaan nämä olivat hänen alaisuudessaan. Rajan kapteenista en osaa sanoa onko muuta kuin teoriaa, kun en sitä sektoria tunne.
Kun ei oikeaa vastausta tullu, niin jatkamiseen on oikeutettu nopein.
Kokeillaan tällä:Tähän löytyy netistä vastaus:mikä toisessa maailmansodassakin vielä käytössä ollut patruuna ladattiin alkujaan mustalla ruudilla?
Wikipedian mukaan 11x59r on ollut käytössä toisessa maailmansodassa(kenelläköhän?),mutta se mitä haen vastaukseksi oli jonkun suuren maan standardi kaliberi.Kokeillaan tällä:
11x59Rmm black powder cartridge
Löysin tällaisen mielenkiintoisen artikkelin, jonka mukaan noita vanhoja ranskalaisaseita putkahtelee vielä Afganistanissa 2000-luvullakin esiin.
Lisäksi, tässähän on ideaa jokaiselle sissille, jos maa miehitetään. Tosin, tuo väite, että mustaa ruutia pystyy tekemään itse, jäisi kyllä minun kemistin taidoillani koeponnistamatta
http://www.virdea.net/french/lbpr.html
The last regular army user of the Gras was the Greek army. The Greeks has asked the French for these weapons in 1876, but the French had no capacity to produce them, so they gave the Greeks permission royalty free to have another country manufacture the weapons for them. The Greeks turned to the Austrian firm Styer who made the entire production run for them. The weapons then fought during the Great War, the Turko-Grecian war, and finally, during ww2 (World War Two) both for the Greek army and the Greek resistance. While the weapons were not effective in the front lines after 1914, they gained fame during WW2 in the hands of Greek guerillas. Here, the black powder was an advantage since guerrillas would make their own powder, something nearly impossible to do in primitive settings for smokeless powder. They also proved effective for hit and run sniping, and the 11mm round was condemned by NAZI Germany on humanitarian grounds since it caused horrible injuries similar to that of a heavy machine gun.