Veli
@Old Boy julistetaan voittajaksi!
Haettu muistomerkki oli todella Syrjäntaan taistelun muistomerkki, vaikka monia muitakin hyviä löytyi. Muistomerkki on vuodelta 1968. Tuulenhenkäys viittasi niin paikkakuntaan kuin myös suoraan kauppakeskus Tuuloseen, josta löytyy neljä Ilmavoimien konetta. Samalla kun käytte niitä ihailemassa, vierailkaa veteraanihuoneessa ja sitten ajakaa vanhaan Syrjäntaan kylään, vain kivenheiton päähän.
Katsokaapa Street View -näkymää.
https://www.google.fi/maps/@61.1189...4!1seYKjrYCdn7MNpTn3g3_0fw!2e0!7i13312!8i6656
Olette jotakuin tarkasti saksalaisten majuri Godert von Redenin johtaman noin 260 miehen taisteluosaston juoksuhaudoissa. Niitä oli kaivettu tien kummallekin puolelle. Tie meni tuolloin 28.4.1918 jokseenkin samalla paikalla. Tarkkaan ottaen, olette kolmesta erillisestä tukikohdasta sen pohjoisimman, Pappilan tukikohdan alueella. Taisteluosasto käsitti 1. ja 3. Eskadroonan Kuninkaallisesta Saksin Karabinieerirykmentistä, joukkue sen 4. Eskadroonasta ja Vuoristotykistörykmentti 2:n 7. patteri.
Kaikki me tiedämme tarinan, joskin yksityiskohdat on unohdettu. Taitaa muuten olla lähes ainut kuvaus Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -teoksessa, jota voi pitää lähes historiallisesti luotettavana. Ainakin paikallisen leijona-klubin julkaisemassa kirjassa, Syrjäntaan taistelu 1918, yksi kirjoittajista Sampo Ahto niin mainitsee.
260 saksalaista vastassa oli noin 4.000 punaista, taistelevien määrä on epäselvä, sillä kyse oli epätoivoisesta pakolaiskolonnasta. Mutta huomattavasta ylivoimasta joka tapauksessa. Hauhon Kokkilan taistelussa saksalaiset ja valkoiset oli heitetty syrjään, ja punaisten joukko pääsi etenemään kartoissa näkymätöntä Pannujärven metsätietä. Vain von Redenin osasto oli punaisten tiellä, sotilaallinen katastrofi uhkasi jo isompaa saksalaisjoukkoa, ja niinpä majuri sai ehdottoman käskyn pitää kylä.
Pyörittäkää näkymää vasemmalle. Peltoa ei silloin ollut noin paljoa, ja maisema oli muutenkin peitteisempi avo-ojineen ja puskineen. Punaiset painostivat erittäin ankarasti, ja monin paikoin he pääsivät 20 metrin päähän saksalaisten asemista. Lakki päästä herrat, sillä tälläkin paikalla on kamppailtu ja kuoltu pirullisessa taistelussa. Kirjassa on paljon kylän asukkaiden muistitietoa, ja juoksuhaudat oli täynnä ruumiita taistelun päätyttyä. Ehkä osa on kuitenkin siivottu sinne jälkikäteen.
Hyökkäysyritykset saatiin torjuttua pääosin kahden tykin avulla, mutta nekin joutuivat vaihtamaan asemia kolmesti yön aikana. Punaisilla oli vähintään kolme tykkiä, joilla hekin ampuivat suorasuuntauksella.
Yksityiskohtana mainittakoon, että Hauholla punaiset olivat saaneet sotasaaliiksi saksalaisten tykin. He pakottivat kaksi saksalaista tykkimiestä ampumaan sillä maanmiehiään. Kun ammukset loppuivat, tykkimiehet teloitettiin.
Kello 5.00 aamuyöllä punaisten tykit alkoivat ampua suurimmalla tulinopeudella. Miinanheittäjät ampuivat, samoin kookoot vyöt tyhjiksi toisensa jälkeen. Saksalaisilta alkoi loppua moraali ja a-tarvikkeet. Suurin osa kylän rakennuksista paloi, osa tykkitulesta, osa saksalaisten sytyttäminä. Linkin kohdalla oli majurin komentopaikka ja mm. sidontapaikka. Punaiset hyökkäsivät tuosta suunnasta. Tosin 29.4.1918 kaikki me olisimme palaneet kuoliaaksi tässä kohtaa. Kartan mukaan tässä ja parin kivenheiton päässä paloi noin 20 rakennusta.
https://www.google.fi/maps/@61.1161...4!1sf8EA10lPyi2Kl8yJKuvceg!2e0!7i13312!8i6656
Tuonne Syrjäniemeen saksalaiset joutuivat vetäytymään. Vetäytyminen oli tehtävä punaisten tulen alla, ja tuo pelto oli olemassa jollain tasolla jo silloin - lähteiden mukaan moni kaatui tuohon, ja useita haavoittuneita jäi tuolle alueella kantajien saatua osuman. Yksikään ei jäänyt henkiin punaisten saadessa heidät käsiinsä.
https://www.google.fi/maps/@61.1171...4!1sq-6_ss3Y-ATXy5Qnch_-Zw!2e0!7i13312!8i6656
Vetäytyminen onnistui noin 50-60 mieheltä ja yhdeltä konekivääriltä. Erityishuomio tykkimiehille, jotka pelastivat molemmat tykkinsä! Vetäytyminen oli muutenkin järkytys, sillä saksalaiset eivät tienneet kiireessä olevansa järven rannalla. Joitakin miehiä lähti päätäpahkaa kohti järven eteläpäätä, joutuakseen vain luotien maaleiksi, ja jotkut syöksyivät jäiseen Suolijärveen. Heidän ruumiitaan sitten kalastettiin myöhemmin järvestä, joskin osa selvisikin.
Punaiset eivät vieneet osaston tuhoamista loppuun, vaikka se olisi ollut helppoa. Heille riitti, että tie oli auki. Pakolaiset lähtivät menemään kylän halki tietä myöten, heti kun liekit olivat suurin piirtein talttuneet.
Alkuperäiseen kysymykseen, käydessäni tuolla muistomerkillä kiinnitin huomion tuon kallion merkilliseen rakenteeseen. Kuvissa se ei näy netissä, mutta siinä on laakioita, kuin luonnon muovaavia poteroita, ja kallion muodostamia rintavarustuksia. Näkymä on hyvä ympäröivään maisemaan.
Saatte nyt luottaa vain reservinupseerin mielipiteeseen, mutta minä olisin sijoittanut noin hallitsevaan maastonkohtaan vähintään tarkkoja kiväärimiehiä häiritsemään punaisia. Lisäksi lähteet sanovat punaisten saartaneen myös sivuilta saksalaisten asemat, ja silloin tuo kukkula olisi ollut kuin luontainen tulppa pohjoisesta sivustaan pyrkiviä vastaan, tulenantomahdollisuuksiensa vuoksi.. Lisäksi toinen taistelukuvausten kirjoittaja, Leo Häppölä, mainitsee, että tämä Pappilan tukikohta olisi vallattu väkirynnäköllä, lähteitä kuitenkaan mainitsematta. Vähintään tuolla kukkulalla, leijonan ympärillä, on ollut vetäytymisvaiheessa suojaava osasto.
majuri von Reden teki itsemurhan 1919.
Kiinnostavana yksityiskohtana kerrottakoon, että punakaartilainen Hjalmar Virtanen 1898-1980 kertoo seuraavaa:
"Matkalla näin, kun lyhytpiippuinen tykki upotettiin Poutunjärveen. Se oli ilmeisesti Vihniönmäessä vallattu saksalaisten 3 tuuman vuoristotykki."
Nyt on niin jännittävästi, että ennen Syrjäntaan kylää, juurikin mainittu silloisiin karttoihin merkitsemätön metsätie, kulkee todella tuon nimisen järven ohi aivan rannasta. Ja sitä reittiä punaisten pääjoukko meni.
@Erkki , olisiko tässä kohde metallinpaljastimellesi
?
@Old Boy , minua alkoi oikein kiinnostaa tämä tykkimalli, kun se niin monessa paikkaa mainitaan. Voitko ammattimiehenä kertoa siitä tarkemmin?
Tulipahan paljon tekstiä, toivottavasti jaksoitte tähän asti!