Kysymys- ja vastaustopiikki

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vehamala
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Punainen Risti?
 
Jos nyt haetaan Winchesteriä tai vastaavaa vipulukkokivääriä, niin ensimmäinen Winchester oli Model 66 "Yellow Boy". Sitä seurasivat sitten Mod73, Mod76 ja Mod86. Näistä Mod86 oli ensimmäinen John Moses Browningin suunnittelema ase. Sama mies suunnitteli myös Winchester M/1895, joka tehtiin Venäjän armeijalle. Noita kyseisiä aseita oli sitten Vapaussodassa molemmilla puolilla käytössä maassamme. Mitään muuta yhteyttä Suomeen en Winchesterille keksi. J.M. Browning yhteys toki on sotien ajalta, eli käytössämme oli (vähäisiä määriä) Colt-Browning M/1895 konekivääreitä sekä ruotsalaisperäisiä 8,00 Itkk M/36 itkonekivääreitä, joka koostui kahdesta 8,00 mm Browning konekiväärisstä. Tämä nyt taisi olla kaukaa haettua, mutta en nyt muuta yhteyttä tähän hätään löydä.

Nyt on kivääri hallussa, eli Winchester M1866. Myös kolme yhteyttä on mainittu, vaikkei ihan tiukasti kontekstiin linkitettynä, eli "Ryssän winsu" M1895, sekä Mosin-Nagant M1891 ja Turkin sota.

Eli, homma meni näin: M1866 Winchesteriä ostettiin Turkkiin 1870-luvun vaihteessa merkittäviä määriä, nämä tulivat Turkin sodassa Venäjää ja myös Suomen Kaartia vastaan, ja aiheuttivat tulellaan teurastusta joita nähtiin seuraavaksi vasta ensimmäisen maailmansodan taisteluissa. Tämä kokemus sysäsi mm. Venäjän kiväärien modernisaation liikkeelle, joka lopulta johti M1891 Mosin-Nagantiin. Myös muualla noteerattiin Turkin Winsut, jonka seurauksena kaikki Euroopan suurvallat adoptoivat pikaisesti omat makasiinikiväärinsä. Myös jalkaväendoktriinissa siirryttiin lopullisesti pois Napoleonin ajan muodostelmista, vaikkakin pidemmälle meneviä johtopäätöksiä ei tällä saralla osattu vetää - fakta joka kostautui ensimmäisessä maailmansodassa. Ensimmäisessa maailmansodassa nähtiin myös Winchesterin viimeiseksi kehitykseksi jäänyt vipulukko, eli M1895, joka oli suoraa linjaa M1866lle. Venäjän huutava kivääripula ja Winchesterin tyhjän panttina ollut M1895 tuotantolinja löysivät toisensa ja näitä valmistettiin noin 293000 kappaletta, joista useat löysi tiensä Suomeen ja sisällissotaamme.

Bonuspiste on sen verran vaikea, että se tässä avattakoon samalla. Sveitsissä oli uuden jalkaväenkiväärin hankinta tullut ajankohtaiseksi 1860-luvun keskivaiheilla, ja USAn sisällissodassa tehokkaaksi huomattu Henry-kivääri oli siellä noteerattu. Tämä oli saatavilla heti 1866, mainittuna Winchesterin painoksena, mutta Sveitsissä haluttiin hankkia pulttilukko eikä vipupyssy. Näppärät Sveitiläiset päättivät siten kopioida Winchesterin putkimakasiinin ja patruunan-nostimen, ja innovoivat sulkulaitteeksi maailman ensimmäisen kahdella sulkuolakkeella varustetun pulttilukon. Näin oli Vetterli-kivääri syntynyt, joka tuli sittemmin Suomessakin tutuksi "Graftonina".

Täten olisi Suomessakin todennäköisesti Graftonien tilalla heiluneet M1866 Winsut, jos ei kyseinen kivääri olisi joutunut vipulukkonsa vuoksi hylkyyn Sveitsissä!

Koska selvää "voittajaa" ei ilmennyt, ehdotan että jatketaan inscoutin kysymyksellä hyväntahdoneleenä uudelle osanottajalle.
 
Pyhän Johanneksen hospitaalin sääntökunta Jerusalemissa?

Oikein!



The Order of Knights of the Hospital of Saint John of Jerusalem (Latin: Ordo Fratrum Hospitalis Sancti Ioannis Hierosolymitani; Italian: Cavalieri dell'Ordine dell'Ospedale di San Giovanni di Gerusalemme

Järjestö joka perustettiin ristiretkien aikana 1000- luvullaja riehui 1600-luvulle saakka itäisellä välimerellä. Tarkoituksena oli ylläpitää sairaaloita pyhiinvaeltajille. Kahden Rodoksen piirityksen jälkeen eloon jääneet siirtyivät Maltalle, jossa torjuivat viimeisen suuren Muslimien hyökkäyksen alueella. Tällöin he muuttuivat Maltan Ritarikunnaksi. Maltan menetettyään järjestön asema hiipui.. Järjestö on käsittääkseni vanhin toiminnassa oleva ristiritarikunta ja pitää edelleen sairaaloita mm. Englannissa ja Ranskassa ja on heillä muutakin toimintaa vielä jäljellä.

Jos on kiinnostunut sotahistoriasta, kannattaa tutustua Rodoksen piirityksiin. Ovat muuten sellaista meininkiä että jos Hollywood tekisi niistä elokuvan, sitä pidettäisiin puhtaana fiktiona.
 
Minkä ikäinen oli Maltan suuressa piirityksessä ollut heppu, joka johti puolustusta ja taisteli etulinjassa?
 
Minusta sääntöä pitäisi muuttaa siten, että nopein jatkakoon sillä edellytyksellä, että edelliseen kyssäriin on tullut oikea vastaus.
 
Minusta sääntöä pitäisi muuttaa siten, että nopein jatkakoon sillä edellytyksellä, että edelliseen kyssäriin on tullut oikea vastaus.

Eikös ennen ole ollut joku kolmen päivän sääntö, jos uutta kysymystä ei tule. Monesti oikean vastauksen antaja heti ilmoittaa, jos ei ole kysymystä jemmassa.
Tämä on kyllä hyvä ketju, välillä aivan erikoisen hyviä kysymyksiä.
 
Eikös ennen ole ollut joku kolmen päivän sääntö, jos uutta kysymystä ei tule. Monesti oikean vastauksen antaja heti ilmoittaa, jos ei ole kysymystä jemmassa.
Tämä on kyllä hyvä ketju, välillä aivan erikoisen hyviä kysymyksiä.

Omana mielipiteenäni on, että 72h on liian pitkä.

Ja totta on, että täällä oppii erikoisiakin asioita.
 
Liittyisikö merkantilismiin ( mercantilism ), joka käytännössä painotti rahan tekemistä ( myydään enemmän kuin ostetaan ). Tietty latinastahan tuon merkantilisminkin kantasana on... Mutta epäilenpä, että tässä haetaan muuta kuin kantasanaa...
 
Back
Top