Kysymys- ja vastaustopiikki

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vehamala
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Taisi maininta poliitikosta tehdä kysymyksestä turhan helpon?

Kyseessä todella on lentotukialus USS Forrestalin tulipalo. F-4 Phantomiin asennettu Zuni-rakettikasetti sytytti yhden raketin, kun käynnistetty hävittäjä siirtyi ulkoisesta generaattorivirrasta sisäiseen sähköjärjestelmäänsä. Kytkimen käännössä syntyi virtapiikki, joka eteni rakettikasettiin, jonka varmistinsokan 32 solmun nopeudella puhaltava tuuli oli repinyt irti. Kasetin johdonsuojakatkaisija (ns. automaattisulake) ei toiminut, joten Zuni-raketin sytytin toimi. Raketti osui vastapäätä siesseeseen A-4 Skyhawkiin ja tarkemmin sen lisäpolttoainesäiliöön, jonka kerosiinin palava rakettimoottori sytytti (taistelukärki ei ehtinyt virittyä näin lyhyen lennon aikana). USS Forrestal oli joutunut edellisenä päivänä vastaanottamaan Korean sodan aikaisia M65-sirpalepommeja, jotka olivat surkeassa kunnossa ja niiden räjähdysainelatauksen hidastinaineena käytetty parafiinivaha oli valunut pois. Seurauksena pommit herkistyivät, ja laukesivat tulipalossa kohtalokkain seurauksin. Kohtalon ivaa on, että romun seasta löydetyt Mark 83-pommit olivat toimineet juuri kuten niiden piti: ne eivät toimineet. Kaikki nämä tapahtumat ovat täysin sattumanvaraisia ja toisistaan riippumattomia, ja minkä tahansa niistä puuttuminen olisi estänyt kohtalokkaan tapahtumaketjun. Se kuitenkin tapahtui, ja 134 miestä menetti henkensä. Palon sammuttaminen vei kaikkiaan yli 12 tuntia.

On yleinen virhekäsitys että senaattori McCainin kone olisi ollut se, johon osuma tuli (ja jotkut hänen vastustajistaan jopa väittivät, että koko tapahtuma olisi ollut hänen syynsä), todellisuudessa se osui siipimies Fred Whiten koneeseen, McCainin kone oli sen vieressä. White kuoli heti ensimmäisen pommin räjähdyksessä, McCain sai ruhjevammoja. Myöhemmin mies palasi palvelukseen, ammuttiin alas ja vietti loppusodan pahamaineisella Hanoi Hilton -vankileirillä.

Tapaus on myös hyvä esimerkki siitä, miksi tväl-upseerin tulee tarkastaa hänelle toimitetut ampumatarvikkeet. Kohtalon ivaa on, että USS Forrestalin tväl-upseeri teki juuri niin ja kieltäytyi ottamaan niitä vastaan, mutta vaihtoehtoa ei kertakaikkiaan ollut.

Tarina yksityiskohtineen on aika karmivaa luettavaa, joskin sisältää useita sankarillisia suorituksia:

https://*Riittää mainostus*/2019/05/tapahtui-eraana-paivana-vuohen-vuonna.html

@Old Boy jatkaa.
 
No pistetään nopea.

Mikä taistelu:

1. Se lopetti yhden aikakauden ja aloitti uuden. Tässä tapauksessa puhutaan aikakaudesta virallisessa ajanlaskullisessa mielessä. Ei pelkästään nimellisenä historiallisena terminä.
2. Taistelun hävinnyt komentaja jäi vangiksi ja menetti päänsä pääkaupungissa joka ei ollut pääkaupunki.
3. Kill Bill 1 elokuvassa on hahmo, jolla on sama nimi (ja jonka ammatti viittaa myös todellisen kaimansa ammattiin) kuin taistelun voittaneen sotapäällikön kuuluisalla apurilla. Tämä apuri oli kuollut jo ennen taistelua, mutta oli pelastanut herransa hengen tilanteessa, jossa kuoli valtakunnan johtaja. Hänen nimensä elää edelleen hallintopalatsin portissa nykyisessä pääkaupungissa.
4. Taistelun voittajan suku elää edelleen. Nykyinen suvu päämies on 18 sukupolven edustaja taistelun voittajan jälkeen. Suvun kantaisä syntyi vuonna 1135, joskin hänenkin isovanhempansa ovat kirjoissa ja kansissa.
Perataas tämä välistä. Varmaankin haetaan Sekigaharan taistelua, noin v. 1600.
 
Perataas tämä välistä. Varmaankin haetaan Sekigaharan taistelua, noin v. 1600.

No näin oli.

1. Eli Edo-kausi (tai Tokugava-Kausi alkoi kyseisestä taistelusta ja päätti Sengoku-kauden.
2. Taistelun hävinnyt Ishida Mitsunari jäi vangiksi ja teloitettiin Kiotossa. Kioto oli keisarin asuinpaikka ja hallintopääkaupunki. Mutta todellisuudessa pääkaupunki, jossa oikea hallinto oli riippui aina siitä, kuka kulloinkin käytti Japanissa korkeinta valtaa. Tämä oli käytännössä Osaka ennen Sekigaharaa ja myöhemmin Edo. Edo:sta kasvoi Tokio. Joskin pikanttina yksityiskohtana mainittakoon, että virallisesti nykyään Tokio sekä on, että ei ole, Japanin pääkaupunki. Japanilainen kaupunkisuunnittelu on aivan omaa luokkaansa!
3. Hattori Hanzo oli elokuvassa miekentekijä, ja oikeassa elämässä ninja, joka palveli Tokugava Ieyasua vuosien ajan mm. pelastaen tämän hengen Oda Nobunagan murhan jälkeen.
Hanzon kunniaksi on edelleen olemassa Hanzomon-portti Tokion keisarillisessa palatsissa. Keisarillinen palatsi on jäänne vanhasta Tokugawojen Edo:n linnasta, joskin vain pieni murto-osa siitä:

1617619715950.png
Hanzomon-portti nykyään.

Sekigaharan voittajan Tokugawa Ieyasun suku tosiaan elää edelleen. Meiji-restoraatio lopetti Shogunaatin, mutta suku jäi eloon vaikka valta menikin. Tokugawojen vaakuna on edelleen yksi Japanin tunnetuimmista historiallisista symboleista:

1617619883327.png

 
Laitetaanpa pikainen kysymys:

Kauppakomppania perusti tehtaan mutta kilpailijat tuhosivat sen jo kuukauden kuluttua. Missä tämä tapahtui ja kelle?
 
Kehtaisinko laittaa kyssäriä tähän? No, ehkä kehtaan.

Mitä tekemistä on huvipuistolaitteilla ja tiedustelulla?
 
Ensimmäinen maailmanpyörä keksittiin kaukotähystyslaitteeksi jossain alavien maiden sodassa?

:geek:

Maailmanpyörästä on tosiaan kyse, mutta ei kuvaamallasi tavalla.
 
En itse ole löytänyt, mutta Lapin löytö maastosta.
Ilmeisesti ihan sodan jäämistöä?
Onko noilla merkeillä jotain merkitystä?
Ei ainakaan netistä samanlaista löytynyt.


IMG_20210508_214544__01.jpg

IMG_20210508_214721__01.jpg
 
@Ottoville

Sikäli kuin tiedän, kuva ei liity kysymykseen. :D

Pitää varmaan antaa vihje. Väitetään, että maailmanpyörä vahvisti signaalia. Mutta missä ja milloin?
 
@Ottoville

Sikäli kuin tiedän, kuva ei liity kysymykseen. :D

Pitää varmaan antaa vihje. Väitetään, että maailmanpyörä vahvisti signaalia. Mutta missä ja milloin?
Heitetäänpä arvaus, että britit kytkivät rannikkokaupunkien maailmanpyörät tutkaverkkoonsa Battle of Brittainin aikaan vahvistaakseen tutkasignaalia. :rolleyes:
 
Heitetäänpä arvaus, että britit kytkivät rannikkokaupunkien maailmanpyörät tutkaverkkoonsa Battle of Brittainin aikaan vahvistaakseen tutkasignaalia. :rolleyes:

Ei ole tuokaan mitä haen. Annetaan lisävihjeenä, että maantieteellisesti kyllä Euroopassa, mutta ajallisesti post-WW2.
 
  • Surullinen
Reactions: EK
Olisikos ollut Berliinissä ja seurattu maailmanpyörästä tapahtumia Neuvostoliiton sektorilla?
 
Olisikos ollut Berliinissä ja seurattu maailmanpyörästä tapahtumia Neuvostoliiton sektorilla?

Kyllä, Berliinissä tapahtui. Ei tosin varsinaisesti seurattu maailmanpyörästä - kuten aiemmin huomautin, maailmanpyörä vahvisti signaalia. Mutta hyväksyn vastauksen ja heitän pyörän nimimerkille arix.

1620868639800.png

Kyse oli siis NSA:n kuunteluasemasta Teufelsbergillä. Operaattorit havaitsivat kuuluvuuden olevan parempi tiettyyn aikaan vuodesta ja syylliseksi ilmeni lopulta amerikkalais-saksalaisen Volksfest-tapahtuman maailmanpyörä. Saksojen yhdistyttyä ja Neuvostoliiton joukkojen poistuttua alueelta kuunteluasemasta tuli tarpeeton. Lopputulos näkyy alla.

1620868910100.png
 
Laitan tähän väliin helpon, että aihe pysyy esillä. Kuka on kuvan ässä.
 

Liitteet

  • PacAce.jpg
    PacAce.jpg
    105.1 KB · Luettu: 21
Back
Top