Myöhäisherännäinen
Korpraali
Niin mieki aattelin, mutta sana kenttälääkintä sotkee ajatukusia...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Lääkintämiehenä vm:nä palvellut, tehtävään a-sijoitettu ja sen jälkeen sh:n tutkinnon suorttanut saattaa hyvin jatkaa samassa yksikössä, vain thmä päälikkö päästää miehen pois.Eikö nykyään komppaniatasolla ole lääkintäryhmä missä on ammattilaisia lääkintämiehinä? Olisko niin että nämä SH:t ovat lääkintämies tittelillä mutta SH:tittelillä ovat kenttäsairaaloissa yms leikkaavissa hoitopaikoissa?
Lääkintämiehenä vm:nä palvellut, tehtävään a-sijoitettu ja sen jälkeen sh:n tutkinnon suorttanut saattaa hyvin jatkaa samassa yksikössä, vain thmä päälikkö päästää miehen pois.
Sotaväen opit kelpaavat siviiliin:
http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/...i-suomessa-varaudutaan-terrori-iskuun/2213628
Lääkintämiehenä vm:nä palvellut, tehtävään a-sijoitettu ja sen jälkeen sh:n tutkinnon suorttanut saattaa hyvin jatkaa samassa yksikössä, vain thmä päälikkö päästää miehen pois.
Sotaväen opit kelpaavat siviiliin:
http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/...i-suomessa-varaudutaan-terrori-iskuun/2213628
6 vuotta sitten ensikokemus sodanajan lääkintä tehtäviink kertausharjoituksessa. Siviiliammatti oli suonut sijoituksen. Kyllä shokki oli melkoinen: 2 aivan tolkuttoman huonoa rinkkaa täynnä kaikkea käyttökelvotonta (pois lukien jalkaimulaite, niistä ei olisi pitänyt luopua siviilipuolellakaan). Joukkueiden lääkintämiehillä samanlaiset vihreät käsilaukut kuin salkkareiden ismolla talvisodassa. Olin ainoa ns. ammattilainen: yksi au kävi kerran ruinaamassa jotain särkylääkettä, kun oli saanut joukkueensa lämäriltä sitä buranapulveria eikä ollut helpottanut. Buranapulveri osoittautui talkiksi jota oli vanhassa 100kpl:n buranapurkissa (kuvaa joukon lääkintäosaamisen tasoa) Ensimmäiset paripäivää myytiin ei-oota ressukoiden jalkarakkoihin ja selkävaivoihin. Käytännössä koko harjoitus olisi mennyt talousryhmälle polttopuita pilkkoessa ja tulivartiovuorojen pyörittäessä jos en olisi tajunnut pyytää varuskunna tutulta kenttäsairaanhoitajalta vähän tukea. Onneksi hän sai järkättyä ihan mukiin menevän temppupajan ja saatiin välineitä reenata loppuharjoitus ominpäin.
Vieläkään en oppinut mitä niillä rinkoilla pitäisi tehdä...
Seuraava kertauskin on tiedossa. Uskon, että ne samat rinkat ja sp-teltta sielä odottaa ja se masentaa. Onneksi voin ottaa oman kertausharjoituksen opin tetsauksen kautta. Sääliksi käy vaan niitä maalikkolämäreitä ja niiden tulevia potilaita.
Komppanian SP:lle sijoitettuna ja siellä kertailleena lämärinä en yhtään epäile tätä toimintakertomusta. Mutta nyt kun teikäläisellä on perspektiiviä, niin voisit tietenkin olla kovasti hyödyllinen meille maallikoille ja raapustella vähän tarkemmin tuntoja paperille, että mikä siellä on turhaa, mitä varustusta pitäisi olla siviilistä mukana, ja miten maallikko-lääkm/AU:t voisivat paremmin varautua kokemukseen. Itsekin tähän nimittäin vastikään havahduin että on hyvinkin mahdollista että siellä omallakin SP:llä joudutaan toimimaan hyvin pitkälti maallikkopohjalta ja tässähän siis pitäisi hanskatakin jotain.
Tuli alkuperäiseen kysymykseen mieleen, omassa porukassa on ainakin yksi janteri joka on harrastanut hieman ison kylän ulkopuolella VPK-toimintaa ja sinänsä nähnyt runsaasti onnettomuuspaikkoja, eli omaa jonkinlaista käytännön kokemusta. Samoin SPR:n puolella on tarjolla pientä koulutusta ja keikkoja kuten festariensiapua, jolloin ainakin tapaa jonkinlaisia oikeita vammoja - tai vähintäänkin sekavassa mielentilassa olevia potilaita
Lääkintämiehen laukku M/79Hyvä
Hyvä idea!
Edellisellä avautumisella halusin tuoda esille sen, että kertausharjoitukset ei välttämättä tarjoa mitään konkreettista lääkintähenkilöstölle. Ainakaan lääkintätaitojen suhteen.
Tosiasia on, että vaikka lääkintäkoulu (se edellinen hennalan koulu) opettaa vain ehp:tä niin sp on totisinta totta.
Aivan mahtava idea proilerilta miettiä lääkintäryhmän toiminta ja kalusto uusiksi! Mielellään itsekkin lukisin vaikka maakkilaisten kokemuksista.
Jos joku listaa rinkkojen sisällön niin aloitetaan tuumailu siitä.
Miten muuten kivunlievitys? Pitää kysyä, kun olen kuullut ainoastaan morfiinista viime sotien ajoilta. En muista armeija-ajoilta, että tuota aihetta olisi missään sivuttu.
Fentanyylitikkkari. Muistakaa teipata haavoittuneen sormeen ennen käyttöä.Uudemmassa erkkari laukussa on kipu tikkareita. Koskaan muista virallista nimeä.
Miten muuten kivunlievitys? Pitää kysyä, kun olen kuullut ainoastaan morfiinista viime sotien ajoilta. En muista armeija-ajoilta, että tuota aihetta olisi missään sivuttu.
Ns. Taistelukuntoiselle potilaalle varmaankin paracetamol (ISAF henkilöstölle panadol 665mg x2 ja mobic 30mg. Mobic ei ole itelle tuttu. Tullut vastaan vain migreenipotilaiden lääkkeissä. Ei varmaan tuu höpöolo...).
Joukkueen lääkintärepun sisältö: