kimmo.j kirjoitti:Tulevaisuuden sodassa esimiesten syytä muistaa erilaiseten holisitien olemassa olo omassa yksikössä. Niin yleisiä erilaiset alkoholin ja lääkeaineiden riippuvuudet ovat tänä päivänä, nuorillakin. Varsinaisista huumeista puhumattakaan. Eikä kaikkia erota naamasta.
Ongelma kuulemma nousee esiin jo viikon pituisten kertausten aikana...
kimmo.j kirjoitti:Voihan se olla, että ensimäisen taistelun jälkeen olisi itsekkin valmista kamaa hullujenhuoneelle. Tuntuu länsiliittoutuneilla riittävän psykkisiä tappioita nykyisissäkin sodissa.
Me Suomalaiset tuskin olemme immuuneja tuollaiselle rasitukselle.
Luin aikoinaan kirjan taistelustressistä, jonka kirjoittaja oli britti. Kyseisessä opuksessa käsiteltiin melko kattavasti erilaisten "stressireaktioiden" historiaa briteillä. Esimerkiksi vuonna 1940 Ranskassa oli tehty jonkinlaisia järjestelyjä asian tiimoilta "hoitoasemaa" tms. järjestelyä. Noiden hoitopisteiden kapasiteetti loppui melkein heti taistelujen alettua.
Britit lapsekkaasti kuvittelivat 50-luvulla, että ongelma poistuu kun siirrytään vain perusterveiden vapaaehtoisten miesten palkkaamiseen! No ei poistunut mutta seuraavina vuosikymmeninä ongelma pysyi osittain piilossa sen takia, että suurisuuntaisia sotatoimia ei käyty ja sotiminen jäi pitkältä erikoisjoukkojen huoleksi. Toki ongelmia ilmeni jatkuvasti esim. pohjois-Irlannissa mutta ne kuitattiin vähäpätöisinä (vaikka välillä luodit kaatoivat omia miehiä tukikohdissa kun joku "flippasi").
Kirjassa oli erinomainen osuus missä Falklandin sotaretkikunnan pääpsykiatri muisteli kokemuksiaan. Mitään koulutusohjelmaa ei vielä tuolloin ollut noihin asioihin ja hän mietti kuinka kauas päästään ennen ensimmäisiä psyykkisiä tappioita? Ensimmäinen tapaus ilmoittautui Wightsaaren kohdalla! Kyseessä oli pitkään palvellut merijalkaväen aliupseeri jolla oli diagnosoitu MS-tauti ja joka oli saanut jatkaa palveluaan siitä huolimatta. Toisaalta miehen puheille määrättiin 60-vuotias kauppalaivaston mies jonka epäiltiin seonneen pahemman kerran. Kyseinen jäärä kun oli alkanut nukkua kaikki vaatteet päällään. Psykiatri jututtu miestä ja selvisi, että kyseinen mies oli ollut kauppalaivastossa jo ison kakkosen aikana ja useampi alus oli torpedoitu alta- kokemus oli opettanut, ettei kannattanut ottaa vaatteita pois sotapurjehduksella.
Parhaillaan on luettavana David Finkelin Pataljoona 2-16. Kyseisessä kirjassa kuvataan amerikkalaisen jv-pataljoonan arkea vuoden 2007 "surgen" aikana Bagdadissa. Näyttäisi amerikkalaisilla olevan aika matalalla kynnyksellä noi mielenterveyspalvelut- terapeutin ovessa lukee "Combat stress" ja miehet voi käydä juttelemassa vapaa-ajallaan huolistaan. Pataljoonan komentaja ei kehdannut mennä, niinpä eräs upseeri merkkasi lanttumaakarille palaverin komentajan kanssa ja everstiluutnantti sai huolensa purettua. Myönsi sitten myöhemmin, että kyseessä oli hyvä järjestely.