Doupattu sotilas taistelee tykimmin – Puolustusvoimat vaitonaisena piristeistä
Eri maiden asevoimat käyttävät piristäviä lääkeaineita varsinkin lentäjien ja erikoisjoukkojen suorituskyvyn parantamiseen. Varjopuolena aineet voivat heikentää sotilaiden arviointikykyä ja aiheuttaa muita sivuvaikutuksia.
Kotimaa
9.9.2015 klo 07:02päivitetty 9.9.2015 klo 10:43
https://maanpuolustus.net/threads/lääkkeet-ja-huumeet-sodan-aikana.1067/page-5#post-478138
SA-kuva
Mikko Leppänen
@m_leppanen
Huume-Suomen historia, jossa käsiteltiin muun muassa Pervitin-nimisen metamfetamiinivalmisteen käyttöä jatkosodassa. Piristävä metamfetamiini luokitellaan nykyisin laittomaksi kovaksi huumeeksi.
Dokumentin mukaan esimerkiksi kaukopartiomiehet käyttivät Pervitiniä parantaakseen suorituskykyään, pysyäkseen valppaina ja torjuakseen näläntunnetta.
Puolustusvoimien sotilasapteekin johtajan Jarkko Kangasmäen mukaan Puolustusvoimat ei paljasta, millaisia lääkeaineita sillä on nykyään varastossa sodan varalta. Puolustusvoimat ei kommentoi myöskään piristeiden käyttöä muiden maiden asevoimissa.
Ylioppilaslehti kertoi vuonna 2001, että Puolustusvoimilla oli ainakin tuolloin varastoissaan Stimulan-nimisiä amfetamiinitabletteja. Juttu aiheutti aikoinaan kohun. Ylioppilaslehden alkuperäinen artikkeli on poistettu netistä.
Pääesikunta(siirryt toiseen palveluun) kertoi myöhemmin, että amfetamiinilääkettä oli ilmavoimien taistelulentäjien ensiapupakkauksissa. Se oli tarkoitettu käytettäväksi äärimmäisissä ja hengenvaarallisissa tilanteissa. Puolustusvoimien mukaan Stimulania ei käytetä Suomessa missään tapauksessa
rauhanajan (siirryt toiseen palveluun)lentotehtävissä.
Taistelulentäjien ensiapupakkauksessa oli myös Temgesic-nimistä buprenorfiinivalmistetta koviin kipuihin. Buprenorfiinia käytetään muun muassa opiaattiriippuvaisten korvaushoitolääkkeenä.
Menopillereistä potkua pommituslennoille
Piristeistä on hyötyä varsinkin vaativissa oloissa pitkiä aikoja ilman lepoa toimiville erikoisjoukoille ja sotilaslentäjille.
Yhdysvaltain ilmavoimien lentäjät ovat käyttäneet 2000-luvulla Dexedrine-nimistä deksamfetamiinivalmistetta.
The New York Times(siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan Yhdysvaltain sotilaat käyttävät aineesta nimeä "go pills" eli menopillerit.
Piristeiden on tarkoitus pitää sotilaslentäjät valppaina ja toimintakykyisinä pitkillä lennoilla. Väsymys on hengenvaarallinen riski taistelutilanteessa, koska se johtaa tarkkaavaisuuden ja suorituskyvyn heikkenemiseen.
Aineiden avulla sotilas jaksaa olla vaikka vuorokauden poterossa ja tähdätä, eikä väsytä ollenkaan.
TIMO SEPPÄLÄ
Lehden mukaan amfetamiinit ovat hyödyllisiä työkaluja Yhdysvaltain moderneille asevoimille, jotka pyrkivät toimimaan öisin, koska teknologinen ylivoima auttaa maan joukkoja iskemään pimeässä.
Yhdysvaltalaiset tutkijat pyrkivät kehittämään entistä vahvempia piristeitä, joiden avulla taistelujoukot voisivat pysyä virkeinä yli 40 tunnin ajan kerrallaan.
Syyriasta puolestaan tuli sodan puhkeamisen myötä merkittävä amfetamiinin tuottaja. Syyrian hallituksen joukot ja kapinalliset ovat syyttäneet toisiaan amfetamiinijohdannaisten käytöstä taisteluissa.
Modafiniili kiinnostaa asevoimia
Slate-verkkolehden(siirryt toiseen palveluun) mukaan eri maiden asevoimat ovat erityisen kiinnostuneita modafiniilistä. Se on 1980- ja -90 lukujen taitteessa markkinoille tullut unihäiriöiden hoitoon tarkoitettu piriste, jolla on mahdollisesti deksamfetamiinia vähemmän sivuvaikutuksia.
Esimerkiksi Ranskan
muukalaislegioona(siirryt toiseen palveluun) käytti modafiniiliä jo vuonna 1991 Persianlahden sodassa. Nykyisin lukuisat
brittiopiskelijat(siirryt toiseen palveluun) käyttävät modafiniiliä luvattomana "älylääkkeenä". Aine parantaa tutkimusten mukaan kognitiivia toimintoja kuten oppimista ja muistia.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri ja Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä kertoo, että deksamfetamiini ja modafiniili kuuluvat urheilussa kiellettyjen dopingaineiden listalle.
Lääkekäytössä amfetamiinilla hoidetaan tarkkaavaisuushäiriöitä kuten ADHD:ta ja vaikeaa narkolepsiaa. Aiemmin amfetamiinivalmisteita on käytetty myös laihdutuslääkkeinä.
"Oikein isot annokset voivat tappaa rytmihäiriöihin, aivoverenvuotoon tai lämpöhalvaukseen."
TIMO SEPPÄLÄ
Seppälän mukaan amfetamiinien hoidolliset pienet kerta-annokset suun kautta nautittuna aiheuttavat lievää mielialan kohoamista, lisääntynyttä vireystilaa ja valppautta sekä vähentävät ruokahalua.
– Mitä isompi annos, niin sitä enemmän tulee vaikutuksia. Jos ajatellaan modafiniiliä, niin sillä on itse asiassa jotakuinkin samat vaikutukset. Ne vaikuttavat samalla tavalla keskushermostossa.
Piristeet parantavat suorituskykyä
Seppälän mukaan urheilussa amfetamiinilla ja modafiniililla on aineenvaihdunnallisia vaikutuksia, jotka lisäävät kestävyyttä. Toisaalta myös räjähtävyys urheilusuorituksessa parantuu selvästi.
– Sotilaskäytössä aineiden avulla sotilas jaksaa olla vaikka vuorokauden poterossa ja tähdätä, eikä väsytä ollenkaan. Samaten ei ole niin nälkä. Armeijoillahan on ollut varastoja, missä näitä aineita ja muita sukulaisaineita pidetään suhteellisen suuria määriä. En tiedä, onko niitä tällä hetkellä.
Deksamfetamiinin ja modafiniilin haittavaikutukset ovat samankaltaisia. Ne voivat aiheuttaa suurina annoksina vapinaa ja motorisia häiriöitä, kouristelua, neuroottisuutta, lämmönsäätelyn häiriöitä, rauhattomuutta, ahdistuneisuutta ja aistiharhoja. Vahvat piristeet aiheuttavat myös riippuvuutta.
– Oikein isot annokset voivat tappaa rytmihäiriöihin, aivoverenvuotoon tai lämpöhalvaukseen. Itse asiassa urheilijoita on kuollut amfetamiiniin sen takia, kun he ovat kovasti polkeneet ja kuivaneet siinä samassa, kun on kova fyysinen rasitus ja lämmönsäätely häiriintynyt.
Aineet voivat heikentää arviointikykyä
Pillerien voimalla sotimisessa on myös varjopuolensa. Seppälän mukaan amfetamiinin avulla pitkään valvomisesta seuraa hyvin raskas olo ja siihen liittyy usein myös masentuneisuutta. Se heikentää toimintakykyä.
ilmavoimat(siirryt toiseen palveluun)korvasi vuonna 2012 deksamfetamiinin menopillerinä modafiniilillä.
Seppälän mukaan modafiniili tuotiin alunperin markkinoille, koska sen arvioitiin olevan turvallisempi aine kuin amfetamiini.
– Voihan se käytössä olla ehkä vähän miedompi. Mutta se on annoskysymys, kuinka aineet vaikuttavat.