Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Normi meininki eli kun vyöry alka jostain niin sitten se rullaa vilkkaasti kun kaikki muutkin hoksaa vaihtaa voittavalle puolelle. Tähän on sitten eri tapoja riippuen miten syvälle mennään. Jos rahakirstu ajetaan todella tyhjäksi eli maksimoidaan velkakin niin sitten romahtaa kunnolla. Jos taasen zenäjän nykyhallinto keksii että lilliputtelin&parin pääjehun vaihdolla saadaan parmepi kurssi niin sitten tulee palatsivallankumous.

Keskivertozenäläinen on vain niin hidas että tuo palatsivallankumous tulee aina liian myöhään ja uudelle hallinnolle kaatuu se aikaisemman velkavankeus ja sitten mennään syvänpäädyn pohjan kautta.

Kuten ollaan todettu:
-Tsaari kaatui siihen kun Saksan johtama koalitio blokkasi tavarakaupan Venäjälle
-Neuvostoliitto kaatui siihen kun USA:n dollari-saarto alkoi pitää kunnolla
-zenäjä on nyt hyvin totaalisessa taloussaarrossa, erityisesti kansainvälisten rahamarkkinoiden osalta

Edelliset kaatumiset veivät aina sen 5-10 vuotta talouspakottelun aloittamisesta.
 
Taitaa ne jalostamot olla enemmän paskana kuin on annettu ymmärtää. Nyt jatkavat polttoaineiden vientikieltoa vuoden loppuun saakka mikä kertonee kaiken oleellisen. Bensaa ei vaan kertakaikkiaan synny tarpeeksi vientiä varten ja pelätään tosissaan kotimarkkinoiden hinnan nousua.

 
Venäjän öljyn vienti on laskussa ja ennustetaan edelleen painuvan alemmas. Tuota perustellaan OPEC kiintiöiden noudattamisella, mutta on siellä syvempiäkin ongelmia mm. riittävän kuljetuskapasiteetin puuttuminen sekä ehtyvät kentät. Ennustin melkein puolitoista vuotta sitten, että alkaa pitkä ja hidas lasku josta ei ole koskaan paluuta aikaisemmalle tasolle kun muut ottavat sen markkinaosuuden. Lisäksi Venäjän kilpailukyky laskee samalla kun globaali öljyn kulutus ainakin entisillä päämarkkina-alueilla laskee, yhtälö pakottaa sopeuttamaan tuotantomäärää alaspäin tai alkaa hinta painumaan entistä alemmas, jota taas Venäjän talous ei kestä.

Oikealla käyrällä mennään.


Venäjän viljasato on myös reippaalla laskukäyrällä mikä ei ole yllätys kun työvoimaa on vähemmän, tarvikkeiden hinnat ovat nousseet voimakkaasti ja koneita lienee pakotteiden myötä pois käytöstä kun huoltoa ei ole.

2022 sato oli 157 miljoonaa tonnia, joka sisälsi Ukrainasta varastettua viljaa miljoonia tonneja.
2023 sato oli 135 miljoonaa tonnia
2024 sadon viimeisin ennuste on 119 miljoonaa tonnia

Melkoisen jyrkkää alamäkeä tuossakin, kuka uskoo että ensi vuosi olisi yhtään parempi?

 
Viimeksi muokattu:
HS:n artikkeli Venäjän kaappaamista leasing-koneista. Valitettavasti tässä ei avata sitä, millä mallilla vaikutuksiltaan nyt ovat boikotit jotka estivät ainakaan virallisia reittejä tapahtuvat vara-osahankinnat tai ohjelmistopäivitykset. Muistinvaraisesti kaapattujen koneiden määrä oli luokkaa 600 kpl.

Laaja aineisto osoittaa: Venäläiset lentoyhtiöt vaihtaneet koneiden rekisterinumeroita​

Tutkivaa journalismia|Venäjä on venäläistänyt satoja länsimaalaisia matkustajalentokoneita rekisteröimällä ne uudelleen. Koneita on ostettu ulkomaisilta leasing-yhtiöiltä öljyrahalla.

Tilaajille
Aeroflot-lentoyhtiön Airbus A350 -lentokone kuvattuna Šeremetjevon kentällä vuonna 2020. Pjotr Tšaikovskin mukaan nimetty kone, entiseltä rekisterinumeroltaan VQ-BFY on nykyään Venäjän rekisterissä numerolla RA-73157, ilmenee Bermudan ilmailuviranomaisen julkaisemasta asiakirjasta.

Aeroflot-lentoyhtiön Airbus A350 -lentokone kuvattuna Šeremetjevon kentällä vuonna 2020. Pjotr Tšaikovskin mukaan nimetty kone, entiseltä rekisterinumeroltaan VQ-BFY on nykyään Venäjän rekisterissä numerolla RA-73157, ilmenee Bermudan ilmailuviranomaisen julkaisemasta asiakirjasta. Kuva: Maksim Šemetov
Kuuntele juttu
Mikko Paakkanen HS

2.4. 2:00
Tammikuun puolessavälissä kuusi Aeroflot-lentoyhtiön väreissä ollutta Airbus-matkustajakonetta laskeutui kotikentälleen Moskovan Šeremetjevoon parin päivän sisällä. Niiden runkojen peräosaan maalatut rekisterinumerot alkoivat kirjaimilla VP-B ja VP-Q.

Kirjaimet kertoivat, että suuret koneet oli rekisteröity Bermudalle. Kun samat koneet seuraavan kerran nousivat Šeremetjevosta reiteilleen kohti Vladivostokia, Južno-Sahalinskia, Habarovskia ja Taškentia, niiden rekisterinumerot alkoivatkin kirjaimilla RA.

Valtiollinen lentoyhtiö Aeroflot oli rekisteröinyt koneet Venäjälle.

Näin Venäjällä on tehty satoja kertoja sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssotansa Ukrainassa vuoden 2022 helmikuussa. Tammikuussa Šeremetjevossa käyneet kuusi Airbus A350-900 -konetta näyttävät olleen viimeiset Venäjälle jääneet länsikoneet, joiden rekisteröintimaa on vaihdettu Venäjäksi.

Tieto ilmenee HS:n hankkimasta aineistosta, jossa on tiedot kaupallisten lentokoneiden nousuista ja laskuista venäläisillä lentokentillä tammikuussa 2024 ja vertailun vuoksi tammikuussa 2022, joka oli viimeinen täysi kalenterikuukausi ennen Ukrainan sotaa.

Aineistossa on yhteensä noin 240 000 Venäjällä tapahtunutta lentokoneiden nousua ja laskua. Aineiston kokosi HS:lle ruotsalainen lennonseurantapalvelu Flightradar24.

Venäläiset lentoyhtiöt alkoivat siirtää lentokoneitaan kotimaan rekisteriin pian täysimittaisen sodan alettua. Syynä olivat länsimaiden asettamat pakotteet. Ainakin osa uudelleenrekisteröinneistä tehtiin ilman lupaa koneet omistavilta leasing-yhtiöiltä tai alkuperäiseltä rekisteriviranomaiselta.

Siihen asti venäläisyhtiöt olivat pitäneet koneitaan ulkomaisissa lentokonerekistereissä, koska yhtiöt saivat siitä veroetua. Ylivoimaisesti suosituin rekisteröintimaa oli Britannian merentakaisiin alueisiin kuuluva Bermuda. Myös Irlantiin oli rekisteröity jokunen kone.

Tammikuun puolenvälin jälkeen venäläisten lentoyhtiöiden ainoa rekisteröintimaa näyttää lentodatan perusteella olevan Venäjä. HS laski tammikuussa 2022 ja tammikuussa 2024 ilmassa käyneet koneet niiden rekisterinumeroiden perusteella.


Aiemmin venäläisyhtiöt olivat tehneet kuten alalla oli tapana: ne vuokrasivat käyttämiään lentokoneita ulkomaisilta leasing-yhtiöiltä. Venäjän aloittaman valloitussodan tuomat pakotteet kuitenkin kielsivät länsimaalaisia yrityksiä tarjoamasta venäläisyhtiöille leasing-palveluja ja toimittamasta niille koneiden varaosia.

Maaliskuussa 2022 Bermudan ja Irlannin ilmailuviranomaiset lisäksi peruivat venäläisyhtiöiden nimiin rekisteröityjen koneiden lentokelpoisuustodistukset. Viranomaisten mukaan pakotteet estivät niitä varmistamasta koneiden lentokelpoisuutta.

Venäläisen Nordwind Airlines -yhtiön Airbus A330-300 -lentokone laskeutui Pulkovon lentokentälle Pietarissa elokuussa 2013. Koneen rekisterinumero on venäläinen RA-73848, mutta ennen sodan tuomia pakotteita se oli bermudalainen VP-BUH.

Venäläisen Nordwind Airlines -yhtiön Airbus A330-300 -lentokone laskeutui Pulkovon lentokentälle Pietarissa elokuussa 2013. Koneen rekisterinumero on venäläinen RA-73848, mutta ennen sodan tuomia pakotteita se oli bermudalainen VP-BUH. Kuva: Maksim Konstantinov / SOPA
Aeroflotin Airbus A321-lentokone rekisterinumerolla VP-BOE jäi joksikin aikaa jumiin Geneveen maaliskuussa 2022, kun EU-maat sulkivat ilmatilansa venäläisiltä lentokoneilta. Koneen rekisterinumero on Planespotters.net-sivuston mukaan nykyisin RA-73162. Konetta ei näkynyt HS:n hankkimassa aineistossa tammikuussa 2024.

Aeroflotin Airbus A321-lentokone rekisterinumerolla VP-BOE jäi joksikin aikaa jumiin Geneveen maaliskuussa 2022, kun EU-maat sulkivat ilmatilansa venäläisiltä lentokoneilta. Koneen rekisterinumero on Planespotters.net-sivuston mukaan nykyisin RA-73162. Konetta ei näkynyt HS:n hankkimassa aineistossa tammikuussa 2024. Kuva: Denis Balibouse / Reuters
Kun koneet on rekisteröity Venäjälle, niiden lentokelpoisuutta tarkkailee Venäjän ilmailuviranomainen Rosaviatsija. Lentokelpoisuudessa ei välttämättä ole kehumista. HS kertoi viime joulukuussa, että venäläiskoneiden tekniset ongelmat ovat varaosien puutteessa yleistyneet.

Koneiden uudelleenrekisteröiminen ilman omistajien eli leasing-yhtiöiden lupaa oli vastoin ilmailua koskevia kansainvälisiä sopimuksia, totesi kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO Reutersin mukaan.

Omavaltainen tuplarekisteröinti tuo myös pulmia koneiden tunnistukseen. Bermudan viranomainen BCAA on julkaissut listan, jossa se kertoo ”käsityksensä”, siitä, mitä rekisterinumeroita sen alkuaan rekisteröimille koneille on annettu ”vastoin ICAO:n sopimusta”.

Pakotteiden tultua leasing-yhtiöt alkoivat karhuta koneitaan pois Venäjältä, mutta useimmiten huonolla menestyksellä. Venäjälle jäi sodan alettua noin 400 lentokonetta.

Toisinaan panokset ovat olleet kovia, kun koneista on riidelty. Esimerkiksi Sri Lankan oikeuslaitos yritti kesäkuussa 2022 takavarikoida yhtä Aeroflotin konetta, kertoi The Washington Post. Takavarikoinnista kuitenkin luovuttiin, kun Aeroflot keskeytti turistilennot Sri Lankaan ja Venäjä uhkasi lopettaa energiatoimitukset saarivaltioon.

Ne koneet, joista on riitaa, ovat takavarikoinnin pelossa lentäneet lähinnä Venäjän sisäisiä lentoja. Osa näyttää lentotietojen perusteella käyneen myös esimerkiksi Keski-Aasian maissa.

Ostot on tehty öljyrahalla.
Takavarikointien välttämiseksi Venäjä on ostanut osan sieppaamistaan lentokoneista leasing-yhtiöiltä. Tämän vuoden tammikuuhun mennessä oli päästy sopuun noin joka neljännen koneen ostamisesta, kertoi uutistoimisto Reuters. Venäläislehti Kommersant kertoi maaliskuussa, että peräti kolmannes koneista olisi ostettu.

Koneita on ostanut Venäjän valtiollinen vakuutusyhtiö NSK, joka siirtää niitä venäläisille lentoyhtiöille. Rahaa koneostoksiin on kulunut Reutersin mukaan noin kolme miljardia euroa. Ostot on tehty öljyrahalla, sillä niihin on käytetty varoja kansallisesta hyvinvointirahastosta, johon Venäjä on rahastoinut öljyn ja kaasun myynnistä saatuja tuloja.

Kommersantin mukaan liikenneministeriö on hiljattain pyytänyt rahastosta vajaat kolme miljardia euroa lisärahaa lentokoneostoihin. Ostaminen auttaisi lehden mukaan ”minimoimaan oikeudellisia riskejä ulkomailla lentäessä”.

Monista Venäjälle päätyneistä lentokoneista on riitaa Venäjän ulkopuolellakin, sillä koneita omistaneet leasing-yhtiöt ovat vaatineet menetetyistä koneista vakuutuskorvauksia. Tänä vuonna alkavissa suuroikeudenkäynneissä riidellään Reutersin mukaan noin 7,4 miljardin euron korvauksista.

Vakuutusyhtiöiden mielestä lentokoneiden omistajat eivät tehneet riittävästi saadakseen koneensa takaisin, kertoi The Wall Street Journal maaliskuussa.

HS:n hankkiman datan perusteella venäläiset lentoyhtiöt käyttävät länsimaalaisia Airbus- ja Boeing-lentokoneita melkein yhtä paljon kuin ennen sotaa. Länsimaissa valmistettuja koneita kävi Venäjän ilmatilassa tammikuussa vain hieman vähemmän kuin kaksi vuotta aiemmin.

Esimerkiksi Aeroflot-konserni lenteli tammikuussa 2024 melkein samalla määrällä länsikoneita kuin ennen hyökkäyssodan alkua. Venäjällä on myös lukuisia muita lentoyhtiöitä, joilla on länsikoneita.


Venäjä on myös kehittämässä useita omia lentokonemalleja korvaamaan länsikoneita. Lentokoneiden saaminen tuotantoon kuitenkin viivästyy ainakin kahdella vuodella, kertoi Kommersant maaliskuun alussa.

Venäjällä on lentodatan mukaan alkanut lennellä myös kiinalainen Xiangfeng eli Comac ARJ 21 -lentokonemalli, jota käytetään melko vähän edes Kiinassa ja vielä vähemmän sen ulkopuolella. Kyseessä on uudehko, noin 80–90-paikkainen matkustajakonemalli.

Tammikuussa Venäjällä kävi ainakin viisi kiinalaisen Chengdu Airlines -yhtiön Xiangfengia. Ne lensivät Vladivostokin ja Koillis-Kiinassa sijaitsevan Harbinin väliä noin joka toinen päivä.
 
Tarkennus ja vara-osahankintojen suhteen korjaus ylläolevaan.

Varaosien puute näkyy Venäjän siviililennoissa, tekniset ongelmat kolminkertaistuneet​

Pakotteet|Lentoliikennehallinto Rosaviatsija väittää kaikesta huolimatta turmien vähentyneen.


Sotšista Omskiin matkalla ollut venäläisen Ural Airlinesin Airbus A320 -matkustajakone teki pakkolaskun Novosibirskin alueelle syyskuussa.

Sotšista Omskiin matkalla ollut venäläisen Ural Airlinesin Airbus A320 -matkustajakone teki pakkolaskun Novosibirskin alueelle syyskuussa. Kuva: Vladimir Nikolajev / AFP
Pekka Hakala HS

13.12.2023 20:07
Venäjän valtiollisen lentoyhtiön Aeroflotin lento kohti Thaimaan Phuketia oli keskiviikon vastaisena yönä lähdössä matkaan Krasnojarskin miljoonakaupungin lentokentältä Siperiasta.

Odotussaliin kokoontuneet 387 matkustajaa joutuivat odottamaan lähtöä kolmetoista tuntia samalla, kun kentän turvallisuusviranomaiset kävivät läpi laajarunkoisen Boeing 777 -matkustajakoneen vikoja ennen kuin lähtölupa heltisi. Viivästyksestä kerrotaan Länsi-Siperian liikennevalvonnan Telegram-sivulla.

Sanomalehti The Moscow Timesin mukaan kyseessä oli jo 15. kerta joulukuussa, kun venäläisen siviililentoyhtiön lento viivästyi olennaisesti, se peruttiin tai kone joutui tekemään pakkolaskun teknisen vian tai vikojen vuoksi. HS on listannut tapaukset seuraavaan taulukkoon.


Venäläisten lentoyhtiöiden koneiden hätälaskuja on tehty Venäjällä joulukuussa neljä: kaksi Moskovassa, yksi Sahalinin saarella ja yksi Mineralnyje Vodyssa Kaukasiassa. Kaikki neljä hätälaskun tehnyttä konetta ovat länsimaisia eli joko Boeingin tai Airbusin tuotantoa.

Yhdysvaltalaisen viikkolehti Newsweekin laskelmien mukaan venäläisten lentoyhtiöiden koneet ovat joutuneet syyskuun alun ja joulukuun 8. päivän välillä vakaviin teknisiin ongelmiin 60 kertaa. Vakavilla ongelmilla lehti tarkoittaa tapauksia, joissa koneet ovat joutuneet tekemään hätälaskun, moottori on syttynyt tuleen tai ei ole toiminut tai tekninen vika on johtanut joko lennon peruuntumiseen tai reittimuutoksiin.

Verkkolehti Novaya Gazeta Europen syyskuussa julkaiseman tilaston mukaan vastaavia tapauksia oli tammi-elokuussa yhteensä yli 120 kappaletta. Kun tuohon lisätään Newsweekin luvut, on vakavia häiriöitä esiintynyt kuluvana vuonna yli 180 kertaa.

Viime vuonna tapauksia oli 61, ja vuosina 2018–2022 niitä oli vuosittain keskimäärin 55. Teknisistä syistä johtuvat vakavat vaaratilanteet ovat siis noin kolminkertaistuneet kuluvana vuonna aiempaan nähden.

Venäjän synkkeneviin lentoturvallisuustilastoihin on vaikea keksiä mitään muuta syytä kuin läntiset pakotteet, jotka ovat estäneet tai hankaloittaneet varaosien saantia.

Novaya Gazetan tilastojen mukaan nimenomaan ulkomaalaisten koneiden onnettomuudet ja häiriöt ovat lisääntyneet Venäjällä vuoden 2022 keväästä lähtien, kun taas venäläisten koneiden tekniset ongelmat ovat suunnilleen yhtä tavallisia kuin ne ovat viime vuosina olleet muutenkin.

Viime vuoden huhtikuun jälkeen pikaiseen remonttiin on joutunut ainakin kerran yhteensä 72 sellaista Venäjän ulkopuolella valmistettua matkustajakonetta, joiden huollosta on vastannut valtuuttamaton yhtiö. Näiden yhtiöiden käyttämien varaosien alkuperä on Novaya Gazetan mukaan tuntematon.

Häiriöt ja onnettomuudet ovat lisääntyneet Venäjän lentoliikenteessä vaikka liikenne ei ole lisääntynyt. Sanomalehti Vedomostin tammikuussa julkaisemien tietojen mukaan matkustajamäärät Venäjällä laskivat 14 prosentilla viime vuonna verrattuna edelliseen vuoteen. Ennen koronapandemiaa matkustajamäärät olivat peräti neljänneksen suuremmat kuin viime vuonna.

Täsmällistä ja tuoretta tietoa tosin on hankala hankkia, sillä Venäjän lentoviranomainen Rosaviatsija julisti tilastot viime vuonna salaisiksi.

Rosaviatsija julkaisi keskiviikkoaamuna Telegram-kanavallaan tiedotteen, jossa se väitti lentoturvallisuuden vain parantuneen ja lentojen kokonaismäärän kasvaneen.

Lentokoneiden teknisestä turvallisuudesta vastaava Rosaviatsijan päällikkö Mihail Vasilenkov sanoi tiedotteessa, että ”Venäjän hallituksen ja ilmailualan ajantasaiset toimenpiteet mahdollistavat lentotuntien kasvun samalla, kun ylläpidetään korkeaa lentoturvallisuustasoa”.

”Kotimaiset lentoyhtiöt voivat käyttää logistisia ketjuja, joiden avulla ne voivat hankkia tarvittavat varaosat ja komponentit”, Vasilenkov jatkoi täsmentämättä, mitä nämä ”logistiset ketjut” ovat.

Venäjän lentoturvallisuus ei ole ollut erityisen hyvissä kantimissa aiemminkaan. Lento-onnettomuuksissa tällä vuosituhannella kuolleiden määrässä Venäjä on ykkönen ja Yhdysvallat kakkonen. Jos kuolleiden määrä suhteutetaan matkustajamäärin, Iran on maailman vaarallisin maa lentomatkustajalle.

Olettaisin ongelmien kalustoon liittyen olevan kumuloituvaa laatua. Varsinkin näin heikosti omavaraisuutta sisältävässä sektorissa. Muutenkin laajenevassa ongelmavyyhdessä, tässä uutta askarreltavaa teknis-taloudellista itsemurhaa suorittavalle valtiolle.
 
Lentoyhtiöiden talous alkaa romahtamaan:
"Venäjän lentoyhtiöiden, etunenässä Aeroflotin, talous on alamäessä kolmesta Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa liittyvästä syystä: Tuottavimmat lennot Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan loppuivat eikä Aeroflot saa enää ulkomaisten lentoyhtiöiden ylilentomaksuja, kun niiden lennot Venäjän yli loppuivat.

Myös yhdeksältä Etelä- ja Keski-Venäjän kentältä sekä väliaikaisesti Ukrainalta miehitetyn Krimin Simferopolin kentältä ei ole lennetty siviililentoja kahteen ja puoleen vuoteen, vaikka ne Venäjän hyökkäyssodan alussa suljettiin vain viikoksi, kun Kiovan miehityksen piti kestää kolme päivää. Niistä Anapa, Gelendžik, Rostov-na-Donu ja Krasnodar olivat tärkeitä matkailukohteita.

Kolmanneksi lentopolttoaineen hinta on noussut sodan aikana 30 prosenttia, pelkästään kuluvana vuonna 19 prosenttia. Kun öljy-yhtiöt ovat menettäneet suuren osan markkinoistaan, niiden pitää ansaita paremmin Venäjällä. Myös Ukrainan pommittamien jalostamojen kunnostus nielee rahaa.
"

Voisi kuvitella että kyseisten lentoyhtiöiden kulupuolelta on kuitenkin poistunut leasing-maksut, kun pöllityllä kalustolla lennellään. Se ei liene mikään pieni menoerä .. ja näiden maksujen "säästymisellä" on varmasti ollut vaikutus toiminnan jatkumiseen näinkin pitkään. Kaikki kuitenkin loppuu aikanaan..
 
Lentoyhtiöiden talous alkaa romahtamaan:
"Venäjän lentoyhtiöiden, etunenässä Aeroflotin, talous on alamäessä kolmesta Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa liittyvästä syystä: Tuottavimmat lennot Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan loppuivat eikä Aeroflot saa enää ulkomaisten lentoyhtiöiden ylilentomaksuja, kun niiden lennot Venäjän yli loppuivat.

Myös yhdeksältä Etelä- ja Keski-Venäjän kentältä sekä väliaikaisesti Ukrainalta miehitetyn Krimin Simferopolin kentältä ei ole lennetty siviililentoja kahteen ja puoleen vuoteen, vaikka ne Venäjän hyökkäyssodan alussa suljettiin vain viikoksi, kun Kiovan miehityksen piti kestää kolme päivää. Niistä Anapa, Gelendžik, Rostov-na-Donu ja Krasnodar olivat tärkeitä matkailukohteita.

Kolmanneksi lentopolttoaineen hinta on noussut sodan aikana 30 prosenttia, pelkästään kuluvana vuonna 19 prosenttia. Kun öljy-yhtiöt ovat menettäneet suuren osan markkinoistaan, niiden pitää ansaita paremmin Venäjällä. Myös Ukrainan pommittamien jalostamojen kunnostus nielee rahaa.
"

Voisi kuvitella että kyseisten lentoyhtiöiden kulupuolelta on kuitenkin poistunut leasing-maksut, kun pöllityllä kalustolla lennellään. Se ei liene mikään pieni menoerä .. ja näiden maksujen "säästymisellä" on varmasti ollut vaikutus toiminnan jatkumiseen näinkin pitkään. Kaikki kuitenkin loppuu aikanaan..
Lentoyhtiöthän lentää niin kauan kuin on maksukykyisiä asiakkaita, kun kulupuolella on nousua niin lippujen hintoja on korotettava. Vahva epäilys on, että valtaosa ryssälän sukankuluttajista on tuloiltaan nykyään siinä kastissa, että lennot on lennetty. Palvelu on sitten sopeutettava sen rikkaimman n. 2-3 % tarpeita vastaavaksi ja tällöin merkittävä osa koneista sekä yhtiöistä jää tarpeettomaksi, samoin kenttiä jää pois käytöstä koska niiden ylläpitoa ei kukaan maksa. Tätähän ne halusivat, NL takaisin.
 
Lentoyhtiöthän lentää niin kauan kuin on maksukykyisiä asiakkaita, kun kulupuolella on nousua niin lippujen hintoja on korotettava. Vahva epäilys on, että valtaosa ryssälän sukankuluttajista on tuloiltaan nykyään siinä kastissa, että lennot on lennetty. Palvelu on sitten sopeutettava sen rikkaimman n. 2-3 % tarpeita vastaavaksi ja tällöin merkittävä osa koneista sekä yhtiöistä jää tarpeettomaksi, samoin kenttiä jää pois käytöstä koska niiden ylläpitoa ei kukaan maksa. Tätähän ne halusivat, NL takaisin.

Siperiassa ja pohjoisilla alueilla on jonkun verran paikkoja mihin on käytännössä pakko lentää koska maantie- ja/tai rautatieyhteys puuttuu. Esimerkiksi Norilsk on lähemmäs 200 tuhannen asukkaan kaupunki josta ei kulje muualle Venäjälle sen paremmin rautatietä kuin maantietäkään. Toisaalta se lentokalusto millä esimerkiksi Siperian pienemmille paikkakunnille lennetään ei ole useinkaan kovin korkeatasoista...
 
Niin taisiko ne nikkelikuormat Norilskista mennä laivalla Muurmanskiin, että pääsevät junalla Harjavaltaan. On siinäkin logistiikalla hintaa..
Vai oliko Norilsk Nickelillä muitakin merkittäviä nikkelivarantoja...
 
Vihreä siirtymä etenee Kiinassa oikeastaan paremmin kuin täällä kun huomioidaan lähtökohdat. Sähkönkulutus on noussut, mutta hiilellä tehdyn sähkön volyymi on laskenut melko voimakkaasti. Lisäksi Kiina louhii kotimaista hiiltä ennätystahtia.

Nämähän on myrkkyä ryssien taloudelle, koska Kiina tarvitsee vähemmän hiiltä ja sen hinta painuu alemmas. Eikä se näytä merkittävästi kasvattavan kaasunkaan kulutusta.


Ja Norja investoi ennätysmääriä öljyn sekä kaasuntuotantoon vuonna 2025. Lähes kaksi miljardia joka kuukausi, noilla luodaan sitä volyymia mikä jää ryssiltä pois. Kuulostaa isolta summalta, mutta Norjalla on varaa. Sitä kuitenkin kannattaa verrata Putlerin sodan kustannuksiin, jotka vastaavat vähintään tuota Norjan vuosi-investointia joka ainoa kuukausi, kaiken mennessä aivan Kankkulan kaivoon.



Tuon lisäksi Kiinan terästeollisuus on kriisissä. Ylikapasiteettia on valtavasti eikä kysyntää ole. Useimmat yritykset tekevät tappiota. Rautamalmin, hiilen ja monien muiden hyödykkeiden hinnat ovat voimakkaasti laskussa. Venäjä on useissa noissa Kiinalle toimittaja, yksi monista, mutta myös sellainen jonka kilpailukyky on jossain siellä häntäpäässä. On alkamassa pudotuspeli eikä ryssä ole siinä vahvoilla. Valtion tilauksia tekevät firmat pysynevät pystössä, mutta muita alkaa kaatumaan kun kassa tyhjenee.

 
Viimeksi muokattu:
Toisin kuin Unkari ja Slovakia, Tšekki (ja siellä toimiva puolalainen yhtiö) on tehnyt hartiavoimin töitä, että pystyy lopettamaan ryssäöljyn käytön jalostamollaan. Tämän johdosta jossain vaiheessa 2025 vuotta katkeaa Puolan kautta tuleva öljyvirta Tsekkeihin. Korvaava määrä tulee pääosin Norjasta ja kuljetetaan Tšekkiin etelästä tulevan putken kautta.

Muistutan edelleen, että sekä Bulgaria että Kroatia ovat tarjonneet lisävoluumia Unkarille jotta eivät tarvitsisi veriöljyä, mutta ei tämä ratkaisu ollut Orbanin klaanille ollenkaan mieluinen ja tyrmättiin heti alkuunsa.

 
Näin se rahti vaan kulkee pakotteista huolimatta.

Kosonen ei osaa sanoa, miksi esimerkiksi Lago di Fiastra -rahtialuksen määränpääksi on ilmoitettu eri satama kuin mihin laiva on lopulta matkannut. Hänellä ei ole tietoa siitä, onko samankaltaisia tapauksia ollut useampia.

– Kyseessä on tavaran ostajan asia, miten laivan liikkeet ilmoitetaan. En usko, että määränpään ilmoittamiskäytännön muuttaminen olisi mikään ongelma, Kosonen kertoo.

– Asiakas on syystä tai toisesta päätynyt kuljettamaan tavaran Venäjän kautta.

Kosonen "ei osaa sanoa". Olisiko kannattanut haastatella vaikka jotain mökin mummoa siitä lähistöltä tai ihan ketä tahansa muuta, niin varmaan olisivat osanneet sanoa. Kosonen ei kuitenkaan ole täysin tiedoton ja vailla mielipiteitä. Yhdestä asiasta hän näyttäisi olevan täysin varma:

Pakotteiden kiertämisestä ei Kososen mukaan ole kyse. Kosonen sanoo, että tavaraa on saanut kuljettaa eteenpäin viranomaisen luvalla.
– Asia on Ulosottolaitoksen ja ulkoministeriön tiukassa hallinnassa, eikä tavaraa voi viedä mihinkään ilman heidän erillistä lupaansa.

Jep. Hammaskeiju ja joulupukki. Kuu on juustoa. Ja mitä näitä nyt sitten onkaan. Hyvä pokka tuolla satamaoperaattorin toimitusjohtajalla. No, ehkä se on vaatimus noihin hommiin. Raha ei haise jne...

Mikähän siinä on että asiaan ei voi suhtautua ihan vaan maalaisjärjellä, todeta että systeemi näköjään vuotaa tästä kohdasta ja että jotain tarvis tehdä. Silloin olisi edes mahdollista että korjaaviin toimenpiteisiin voitaisiin jollain aikavälillä ryhtyä. Nyt sen sijaan leikitään "keisarin uudet vaatteet" -leikkiä, kaikki tietää mutta kukaan ei sano ääneen ja yhteisestä sopimuksesta katsotaan toiseen suuntaan. Kukaan ei ole nähnyt, kukaan ei tiedä, paperilla kaikki meni oikein. Hajaantukaa, ei ole mitään nähtävää.

Missä vaiheessa tämä homma on oikein mennyt tämmöiseksi? :mad:
 
Back
Top