Kreikan ja Bulgarian välille solmittu uusi kaasunsiirtosopimus, joka mahdollistaa suuremmat volyymit tarvittaessa, vanhassa volyymi maksimissaan 3 miljardia kuutiota per vuosi, nyt 5 miljardia, vuonna 2023 käytetty noin 1.5 miljardia kuutiota.
Tämä mahdollistaa myös lokakuun ensimmäisenä päivänä kaupalliseen käyttöön tulevan LNG vastaanottoon tarkoitetun FSRU yksikön hyödyntämisen Kreikassa.
Reittiä pitkin tullee todennäköisesti eniten Azerbaidžanin kaasua, myöhemmin mikäli Turkki saa omat kaasukenttänsä toimintaan niin senkin siirto on reitillä mahdollista.
Jokatapauksessa ylimääräinen kapasiteetti on osa sitä Euroopan energiaturvallisuutta, jota ei ollut ennen vuotta 2022 ja mitä ryssä jatkuvasti käytti kiristysvälineenä. Kun on vapaata kapasiteettia sekä vaihtoehtoja niin tuollainen on selkeästi vaikeampaa oli kyseessä mikä energiantuottaja tahansa.
ICGB already tested the Komotini interconnection point with gas Agreement comes ahead of startup of Alexandroupolis FSRU Two pieces of infrastructure in 'great synergy': ICGB chiefs The operator of th
www.spglobal.com
Ja Putler sylkee sappea kun hänellä meni kaksi vuotta tajuta, että vanhaan ei ole paluuta. Euroopan maat ovat vähentäneet 15-20 % kaasun kulutusta ja kehitys jatkuu edelleen, sen lisäksi viimeisetkin tekevät hankintasopimuksia (hyvin pitkiä) jonkin muun tahon kuin ryssien kanssa. Sama koskee Japania ja Etelä-Koreaa. Nyt bunkkerikääpiöllä on sitten mustapekka lapasessa ja haluaa siitä nopeasti eroon, Gazpromin johtajat ovat saaneet määräyksen alkaa rakentamaan infraa, jotta ne valtavat käyttämättä jäävät kaasumäärät voitaisiin käyttää joko Venäjällä tai kuljettaa jotenkin sellaisiin maihin, joissa kaasu kelpaisi. Aikaa on annettu kymmenen vuotta, mikä kuvastaa jo heti kuinka suuresta asiasta on kyse. Ongelma vain on, että ryssillä ei ole tuollaiseen rahoitusta, ei työvoimaa eikä osaamista ja pelkästään olemassa olevan kaasuinfrastruktuurin ylläpito ilman länsimaisten yritysten apua voi osoittautua ylivoimaiseksi etenkin kun Ukraina paskoo sitä minkä ehtii ainakin eteläisellä rintamalla.
Siinäpä polttakoon kaasunsa soihduttamalla tai sulkekoon kenttänsä. Kolmen kuukauden päästä iso määrä jää tyhjän pantiksi kun Ukraina lopettaa siirron, siinäpä se päälimmäinen närästyksen aiheuttaja.
interfax.com
Serbiakin siirtyy pois ryssien kaasunisältä, ostavat jo merkittävän määrän Azerbaidžanilta ja Venäjän (Gazprom) sopimus umpeutuu maaliskuussa 2025. Askelmerkit on sellaiset, että korvaava kapasiteetti hankitaan muualta.