Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ryssän titaanin käytöstä ja käyttökohteita maailmalla, vaikka ei pakotelistaalla tuote olekaan, niin mielenkiintoinen juttu silti.
Paljon menee lentokoneisiin...


Jännää kun Venäjää ei tuolla mainita itse titaanin louhinnan maaksi, mutta siellä on tehtaat titaanin prosessoinniksi käyttökelpoiseen muotoon.. Nyt kyllä saisi muut maat ottaa niskasta kiinni ja jonnekkin titaanitehtaat pystyyn.
 
Ei ole länsimaat menossa takaisin ryssien energiaan kävi sodassa miten tahansa. Ranskalainen Total Energies investoi valtavasti uusiin kaasu- ja öljykenttiin niin, että tuotanto nousee keskimäärin 3 % vuosivauhtia vuoteen 2030 saakka, tuo vastaa kokonaisuutena noin viidenneksen lisäystä nykyiseen. Pelkästään Surinamiin investointi on noin kymmenen miljardia dollaria.


EDF sai syyskuussa Flamanvillen ydinvoimalan tulille niukasti budjetin ylittäen (n. 4 kertaisesti) ja vain 12 vuotta myöhässä aikataulusta. Se on sittemmin käynyt vähän pätkien kuten sisarlaitos Olkiluodossa.


Britannissa on kaksi vastaavaa rakenteilla ja ne käynnistyvät joskus vuosikymmenen vaihteessa ja Ranskaan on tarkoitus rakentaa 6-8 kpl lisää.


Macronilla on jännä halu verottaa pelkästään isoja sähköntuotantolaitoksia
(+250 MW), joten esitetty verotus vaikuttanee EDF suunnitelmiin. Jokatapauksessa Ranskassa sähkönkulutus on laskenut viimeiset 20 vuotta ja 6-8 uutta ydinvoimalaa tuohon yhtälöön sekä sen päälle raakasti uusiutuvia tarkoittanee vain vientiä: Saksaan, Hollantiin, Englantiin, Belgiaan, Italiaan ja Espanjaan. Tai vaihtoehtoisesti aikovat houkutella vedyn tuotantoa, mutta ei välttämättä hintataso riitä siihen.


Jokatapauksessa Euroopan energiaomavaraisuus nousee seuraavan vuosikymmenen aikana merkittävästi. Nouseeko riittävästi siltikään on hyvä kysymys.
 
Venäjällä printataan ruplia niin perkeleesti. Vuodessa rahan määrä kasvoi 19,4% (katsoin että Euron ja US dollarin vastaavat luvut olivat n. 2% ja 2.3%). Kertonee jotain inflaatiosta.

Ps. Piti mennä talousketjuun mutta liittyyhän se tähänkin.
Tätä olen miettinyt, miten valtion rahan printtausta valvotaan? Mistä tiedetään ettei ryssät paina samalla sarjanumerolla kahta seteliä, toinen vatnikin taskuun ja toinen liikkeelle jonnekkin muualle.
 
Tätä olen miettinyt, miten valtion rahan printtausta valvotaan? Mistä tiedetään ettei ryssät paina samalla sarjanumerolla kahta seteliä, toinen vatnikin taskuun ja toinen liikkeelle jonnekkin muualle.
Keskuspankki voi valtion poliittisessa ohjauksessa laittaa painokoneet laulamaan ja lyhyellä aikavälillä sitä ei ulkopuoliset huomaa muusta kuin talouden ylikuumenemisesta. Keskipitkällä aikavälillä iskee inflaatio ja pitkällä aikavälillä hyperinflaatio, kun kaupanhyllyt ovat tyhjiä ja joka jannulla on patjantäytteenä säkillinen seteleitä. Lisäksi ennemmin tai myöhemmin Elviirakin tippuu ikkunasta...
 
Tätä olen miettinyt, miten valtion rahan printtausta valvotaan? Mistä tiedetään ettei ryssät paina samalla sarjanumerolla kahta seteliä, toinen vatnikin taskuun ja toinen liikkeelle jonnekkin muualle.
Teknisestihän tämä ei eroa käsittääkseni merkittävästi jenkki/euro QEstä (quantative easing). Mutta länkkäriversioissa oltiin hyvin varovaisia aiheuttamasta inflaatiota liiemmälti, ryssäversiossa inflaatio lienee "normal katastrof"
 
Facebook on ollut takuuvarma raha-automaatti, nettotulos sinne 30 miljardin taalan suuntaan vuodessa. VKontakte on siitä tunnettu ryssäläinen versio - takoo 30 miljardin ruplan tappioita vuodessa 😆


Menin googlaamaan, että mitkä firmat ryssälässä tulosta enää tekevät. Päädyin isoimpien firmojen listalle wikiin. Top7:sta fossiilien tilanteesta olemme käryllä. Jäljelle jäävät kauppaketju (7), pankit (4&6), sotateollisuuteen kovin kytkeytyvä Rostec ja rautatiet. Pankit ja rautatiet takovat rahaa ymmärrettävästi.

Ohuella on pohja ilman fossiileita

1000024019.webp

 
Viimeksi muokattu:
Ryssien hiiliteollisuus on kontannut koko alkuvuoden ja yli puolet tuotti tappiota ja monet sen päälle nollatulosta.


Tuotteelta poistettiin vientitullit jo keväällä ja syyskuussa ilmoitettiin, että jatketaan tullitonta vientiä, ilmeisenä tarkoituksena yrittää vauhdittaa kauppaa ilmeisen heikolla menestyksellä.


Syyskuussa USAn pakotteiden vuoksi noin puolen miljardin dollarin investoinnit meni jäihin kun kiinalaisosapuoli yhteishankkeessa tuli siihen johtopäätökseen, että leikki ryssien kanssa ei kannata. Kiinahan nostaa voimakkaasti omaa hiilituotantoaan samoin kuin Intia.

Sitten länsilehdistössä kirjoitetaan tällaista kuin Tiltun kynästä eli Venäjä haluaa lisätä hiilen vientiä Intiaan. Siis nuo Venäjän vientivolyymit Intiaan on ihan mikkihiirimääriä ja vaikka se nostaisi nyt pakkoraossa 50 % niin se on silti vähän tarpeeseen nähden ja kannattaa miettiä miksi se ei ole aikaisemmin niin tehnyt, ehkäpä siksi että Intia on yksi huonoimmista maksajista, heillä on jo valmiiksi katastrofaalisen huono vaihtosuhde Intian eduksi ja logistiikka on vielä isompi kynnys kuin Kiinan tai Korean suhteen.


Ja ensivuonna taas Venäjällä energian hinta noussee 20-30 %, työvoimavaltaisen alan palkkakulut 30-40 %, rautatierahdin on ilmoitettu kallistuvan noin viidenneksen, laitekantaa ylläpitääkseen on kierrettävä pakotteita, korot on yli 20 % ja muualla maailmassa tuotetaan hiiltä enemmän kuin koskaan kulutuksen laskiessa hiljalleen.

Siinä ei paljon Venäjän tahtotila paina kun realiteetit lyö vastaan.
 
Katso liite: 105251
Kaasun tuonti Venäjältä (lievässä) kasvussa. Tässä pitäisi keskittyä nimenomaan kaasu- ja öljytulojen pysäytykseen.
Tuo sinun kuvaajasi kertoo vain suhdeluvut tuodusta kaasusta, ei tuodun kaasun absoluuttista määrää. Itse asiassa kokonaiskulutus on laskenut.

"Import from Russia declined from over 150 billion cubic meters (bcm) in 2021 to less than 43 bcm. This was mainly compensated by a growing share of other partners. Import from US grew from 18.9 bcm in 2021 to 56.2 bcm in 2023. Import from Norway grew from 79.5 bcm in 2021 to 87.7 in 2023. Import from other partners increased from 41.6 bcm in 2021 to 62 bcm in 2023."

Lähde: https://www.consilium.europa.eu/en/infographics/eu-gas-supply/

Edit: Ja viestini pointti siis on, että pelkästään tuosta Bloombergin kaaviosta ei voi päätellä onko kaasun osto ryssälästä kasvanut. Vaan eipä tuosta laittamastani linkistä se absoluuttinen määrän muutos myöskään käy kyllä selville vuodelle 2024, eikä siellä kai ole tuolla tavalla kvartaaleittain tuota tietoa myöskään. Jos jollain on pääsy tuohon Bloombergin artikkeliin, niin voisi kertoa onko siinäkään ko. tietoa kerrottu.

Edit 2: Lisäyksiä edelliseen edittiin.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top