Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Kazakhstanista saa ja Australiasta. Siis Uraania voimalatarpeisiin.
 
Kazakhstanista saa ja Australiasta. Siis Uraania voimalatarpeisiin.
Ja Suomesta saisi raakauraania. Olisiko aika nostaa Suomessa jalostusastetta ja käynnistää kotimainen uraaninrikastamo? Myös kotimainen plutoniumin tuotanto olisi mielenkiintoinen mahdollisuus!
 
Viimeksi muokattu:
Gerashchenko nostaa, että ryssän valta Syyriassa on estänyt öljyn ja kaasun viennin Eurooppan putkia pitkin Qatarista, Saudeista ja YAE:sta.

En väitä että tällainen putki rakentuisi pian, saati koskaan. Mutta näin tehdessään se olisi yksi naula lisää ryssän talouden arkkuun. Ja koska ryssä on tätä pyrkinyt estämään, niin jollakin voi yhä tällainen intressi olla

 
Päivän toinen velkakirja vaihtuvalla korolla menikin poikkeavalla reseptillä. Kysyntää olikin biljoonan ruplan verran. 40-kertainen määrä verrattuna päivän aiempaan...
Tänään REPO huutokauppakin on käynyt tehokkaasti, 850 miljardia ruplaa. Eli käytännössä keskuspankki lainaa pankeille, jotka sitten lainaavat valtiolle. Eli aika puhdas setelirahoitus on käynnistynyt.

 
Vehnän vientitulleja on nostettu jälleen kolmanneksella, koska talvisadon tilanne näyttää niin huolestuttavalta ja rahapulassa ryssien vehnän viejät myyvät edelleen halvimmalla maailmassa.

Ensivuosi voi monella tapaa olla vaikea Venäjälle, nyt jo ruuan inflaatiotaso on hälyttävän korkea, rupla heikkenee voimakkaasti mikä vaikeuttaa minkään elintarvikkeen tuontia ja ensivuoden sadosta ei todennäköisesti ole tulossa lähellekään tämän vuotista määrää viljoja saati sitten enemmän.

Nähdäänkö karjan lopettamista kun ei ole varaa syöttää niitä ja ostajien maksukyky on myös iso kysymysmerkki, ainakin siipikarjan ja sikojen suhteen voi nopeasti tulla eteen tilanne, että eläinten kasvatus maksaa enemmän kuin niistä saatava tulo.


Kalastusteollisuudella ei mene sen paremmin. Myös siellä kärsitään kannattavuuden laskusta, joka on jatkunut vuodesta 2022 alkaen, korkeat korot sekä työvoiman heikko saatavuus ja länsimaiden pakotteet mainitaan syinä heikkoon kannattavuuteen. Puolet yrityksistä on tappiollisia ja inflaatio vasta lähdössä kunnon laukalle.

Kaikkien alalla olevien yritysten voitosta lähti tänä vuonna 550 miljoonaa dollaria pois, ensivuonna sitten loputkin.

 
Viimeksi muokattu:
Saattaa olla oikea aika ostaa poraus- ja lämpöpumppufirmojen osakkeita.

EU meinaa vauhdittaa maalämpötekniikan käyttöä lämmitykseen sekä jäähdytykseen. Suomessahan ja muissa Pohjoismaissa on tähän hyvin soveltuvaa tekniikkaa, mutta ei missään nimessä sitä volyymia mitä tuo EU tasolla tulee vaatimaan. Toki meilläkin tuli aluksi pula asennukseen soveltuvasta työvoimasta.

Toteutuessaan edes osittain tuo tietenkin leikkaa monista maista nopeasti sekä tehokkaasti tankkereilla tai putkilla tuodun energian käyttöä.

 
Mikään ei kieli loistavasta taloudellisesta tilanteesta enempää kuin se, että yli kaksikymmentä vuotta vanhoista rahtilentokoneista kannibalisoidaan osia matkustajaliikennekoneisiin.

Kyllä menee aivan suunnitelmien mukaan.


Tässä on yksi tekijä joka on pönkittänyt taloutta vielä tänä vuonna, mutta vähenee tulevina vuosina. Venäjä pakottanut ulkomaiset yritykset jotka haluavat poistua Venäjältä maksamaan markkina-arvostaan 15 % ja vielä päälle 35 % "vapaaehtoisena lahjoituksena".

Niistä on kertynyt 150 miljardia ruplaa eli 100:1 kurssilla 1.5 miljardia euroa, ei ole mikään jättimäinen summa, mutta täysin ansaitsematonta ja kun se jää pois niin jotain muuta pitäisi saada tilalle eikä oikein missään näy sellaisia rahoja.

 
Viimeksi muokattu:
Putin kertoo olevansa luottavainen siihen että Venäjä tekee suuren harppauksen digitalisaatiossa. Hänen mukaansa pakotteet ovat auttaneet Venäjää tässä teknologisessa läpimurrossa.

Putin: Sanctions have become an impetus for the development of Russian technologies​


MOSCOW, December 10. /TASS/. Russian President Vladimir Putin is confident in the country's ability to make a leap forward in digitalization. In his opinion, Western sanctions, designed to contain Russia, are helping to do this.

"Our country now has everything it needs for a technological breakthrough in this area (digital - TASS note): a higher education system designed to achieve it, unique personnel, sovereign platform solutions that are ahead of their foreign counterparts, preferences and benefits for IT companies and specialists," the head of state said at a meeting of the Council for the Development of Civil Society and Human Rights.

"Even the notorious sanctions, which were conceived by our opponents as a way to contain Russia, have become an impetus, including for the accelerated development and implementation of Russian software," Putin stated.

He drew attention to the clear position of the HRC members on the topic of digitalization - "human rights, the inviolability of his private life and the inadmissibility of diminishing his dignity are a priority." The President assured that the HRC proposals will be included in the Digital Code being developed. "It is necessary to systematize our legislation in this area, to consolidate the rights and obligations of all participants - from the state to users, to create a transparent, understandable digital environment," Putin noted.

"But any technical solutions and innovations will always remain only a means. The goal is, of course, a person, his convenience, comfort, safety, personal and professional development," the head of state emphasized.
https://tass.ru/politika/22630085
 
Dominot kaatuu ? Tämän mukaan Transnistria julistaa hätätilan kun ryssäkaasua ei enää tule.



Leader of Moldova's Russian-occupied Transnistria region, Vadim Krasnoselsky, signed a decree on Dec. 9 introducing a 30-day economic state of emergency due to the risk of Russian gas supply disruptions, Newsmaker media reported.

The emergency measures include conserving gas and energy resources, banning energy exports, and restricting specific financial and economic activities, such as moving goods, funds, and services.
 
Turkista on kaikessa hiljaisuudessa tullut öljyntuottajamaa, marraskuussa tuottivat omilta kentiltään 3.4 miljoonaa tynnyriä. Tämä on yksi niistä ryssillä vielä olevista markkinoista ja vieläpä lyhyen kuljetusetäisyyden päässä. Sekin siivu pienenee pienenemistään.


Puolalla on myös omaa varsin pientä kaasuntuotantoa, mutta sitä ollaan lisäämässä kohtuullisen suurella askeleella 10 miljardiin kuutiometriin vuodessa.

 
USA:ssa ollaan tiukentamassa ryssien öljykauppaan liittyviä pakotteita Bidenin hallinnon viimeisinä tekoina, tuskimpa tätäkään sorvataan keskustelematta uuden hallinnon linjasta. Se vain on tosiasia, että ryssille laitetaan luu kurkkuun vuoden 2025 aikana niin taloudellisesti kuin sotilaallisesti, poliittisesti maa on jo täysi hylkiö.

Trumpilla on sen verran vaikutusvaltaa, että saa useamman maan maksimoimaan öljyn tuotannon ja hinta pysyy vakaana tai ainakin riittävän alhaisena etenkin mikäli Kiinan talous jatkaa matalalentoa, vaikka Venäjältä jäisikin tynnyreitä tulematta. Meksiko esimerkiksi on OPEC+ porukassa mukana, mutta mitäpä veikkaatte nostaako öljyn tuotannon maksimiin sitä vaadittaessa mikäli vastapainona on Trumpin tullit tai mahdollisuus saada ainakin pientä lievennystä niihin. Saudi-Arabia on jo aiemmin lähtenyt rintamaan ryssien öljyntuotantoa vastaan, Kazakstan ja Libya ovat Opecin sisällä olleet jo pidemmän aikaa tyytymättömiä siihen, että tuotantoa rajoitetaan, Afrikan öljyntuotantomaista moni ei välitä hittojakaan, koska siellä halpa energia on oman kehityksen yksi peruspilari.

Mielenkiintoinen vuosi on alkamassa.


Hyvältä ei näytä ryssien kannalta LNG:n tulevaisuus Sahalin-2 kentältäkään. Kenttä on ehtymässä 2033 ja uusi, joka pitäisi alkuperäisen suunnitelman mukaan olla tuotannossa on pysähtynyt jo vuosia sitten USAn pakotteisiin.

Japani nyt maailman toiseksi suurimpana LNG:n ostajana punnitsee jatkoa kun vuosien 2026 ja 2032 välillä umpeutuu kaikki nykyiset sopimukset Venäjän kanssa. Samaan aikaan tarjontaa tulee USA:stä, Kanadasta ja Australiasta paljon pienemmällä geopoliittisella riskillä, näilläkin valinnoilla lienee vaikutusta siihen millaiset tullit Japanille asetetaan aikanaan Trumpin hallinnon toimesta. Valitsevat pääosin amerikkalaiset kaasuntoimittajat ja välttävät ankarimmat tuontitullit USA:n tai jatkavat ryssien kelkassa, mutta vienti tyssää.

Helppo valinta Japanille mielestäni, mutta tämän pitäisi avata silmiä, että ei Putlerilla ole oikeasti mitään neuvotteluvaltteja isossa kuvassa.

 
Viimeksi muokattu:
Eikä ryssät itsekään tunnu tietävän mitä pitäisi tehdä. Viimeisin on tämä älynväläys asettaa yli 55 % tuontitullit kiinalaisille huonekaluille, joissa on laakeroitu liukukisko. Nykyisellään ei ole tullia ollenkaan ja eurooppalaisissa mööbeleissä on 10 % tulli. Tällä joko yritetään pönkittää ryssien omaa huonekaluteollisuutta tai saada valtion kassaan rahaa, tai molempia. Lopputulos taitaa olla, että mööbeleiden myynti sakkaa ja pahasti, jolloin sieltä lähtee kauppiaita ainakin kilometritehtaalle pitkä rivi.

Kiina varmasti on kiitollinen tästäkin veivauksesta.

 
Eikä ryssät itsekään tunnu tietävän mitä pitäisi tehdä. Viimeisin on tämä älynväläys asettaa yli 55 % tuontitullit kiinalaisille huonekaluille, joissa on laakeroitu liukukisko. Nykyisellään ei ole tullia ollenkaan ja eurooppalaisissa mööbeleissä on 10 % tulli. Tällä joko yritetään pönkittää ryssien omaa huonekaluteollisuutta tai saada valtion kassaan rahaa, tai molempia. Lopputulos taitaa olla, että mööbeleiden myynti sakkaa ja pahasti, jolloin sieltä lähtee kauppiaita ainakin kilometritehtaalle pitkä rivi.

Kiina varmasti on kiitollinen tästäkin veivauksesta.

Ja olisiko yksi syy että nyt kun keskuspankki lopetti ulkomaalaisten valuuttojen ostamisen ruplan tukemiseksi, niin yuaneista voi alkaa olla pula eikä niitä valtion näkökulmasta haluta käyttää huonekaluihin vaan säästellä esim sotateollisuuden tarpeisiin.
 
Back
Top