90% perheistä käyttää lämmittämiseen maakaasua. Kaipa sinne voisi muutaman hiilivoimalan pystyttää ja muuttaa ne sähköllä lämpiäviksi.... Puolasta vielä rikkipitoiset hiilet niin EU:n ympäristöhihhulit ihan varmaan ovat kybällä mukana..
Mutta kyllä minun puolestani voidaan laittaa kaikki poikki Venäjältä. En minä maakaasua mihinkään tarvitse...
Tilanne tietysti vaihtelee maakohtaisesti muttei Venäjä suinkaan ole ainoa kaasun ja öljyntoimittaja Euroopan maille. Kaikilla on myös yhteinen tavoite vähentää hiilivetyjen käyttöä jo pelkästään ilmastosyistä.
Toisekseen useille maille öljy, kaasu ja jopa kivihiili ovat tuontienergiaa jota olisi jopa kansantaloudellisista syistä perusteltua korvata vaihtoehtoisilla ja mahdollisuuksien mukaan uusiutuvilla kotimaisilla vaihtoehdoilla.
- joissain tapauksissa vaihtoehdot saattavat olla myös taloudellisesti edullisempia ratkaisuja.
- näistä voisi olla esimerkkinä vaikkapa tuuli-, aurinko-, vesivoima sekä erilaiset biovoimalaitokset jne.
Edellä mainittujen peruslähtökohtien lisäksi Venäjä muodostaa oman erityisen ongelmansa hiilivetupohjaisen energiantoimittajana.
- ensinnäkin Venäjän tapa toimia raaka-ainemarkkinoilla aiheuttaa asiakasmaille monenlaista häiriötä, epävarmuutta.
- heikentäen sekä toimitusvarmuuteen että hinnoitteluun liittyvää ennustettavuutta.
- Venäjä käyttää energian toimituksia ja asiakkaan (sinänsä typerää) mahdollista riippuvuutta myös poliittiseen vaikuttamiseen. niin toimituksien kuin hinnoittelun osalta.
Kaikken suurin ongelma Venäjän kohdalla syntyy siitä että ostamalla suuria määriä kaasua, öljyä, kivihiiltä jne. Euroopan maat samalla rahoittavat Venäjän rikollista johtoa, väkivaltaista diktatuuria, asevarustelua sekä konkreettisesti myös Venäjän sodankäyntiä mm. Ukrainaa vastaan.
- käytännössä Euroopan maat kustantaa Venäjän sotilaallisen varustautumisen Eurooppaa ja NATOa vastaan.
- toki samalla rahoitetaan myös Venäjän Eurooppaan kohdistamaa hybridisotimista, poliittista vaikuttamista, korruptiota jne.
Näistä, varsin ymmärrettävistä syistä, eurooppalaisten maiden tulee vähentää riippuvuuttaan venäläisestä energiasta. Siis, ihan pelkästään omien taloudellisten, turvallisuus- ym. poliittisten etunsa vuoksi.
- tehtyjä virheitä ei tietenkään saada korjattua yhtäkkiä. Tottakai muutos ottaa oman aikansa.
- kaikki se mitä Venäjän tuonnista saadaan vähennettyä on muutos parempaan suuntaan.
On täysin mahdollista puolittaa Venäjän osuus Euroopan energiantuonnista jo tämän vuoden aikana.
- se on hyvä tavoite ja edellyttää tuonnin lisäämistä muualta kuin Venäjältä, säästöjä sekä monelaisien vaihtoehtoisten energiaratkaisujen käyttöönottoa jne.
- yksistään Saksa on esittänyt julkisuudessa tavoitteensa vähentää riippuvuutta Venäjän kaasusta (nykyisin n. 50%:Ista 35 %:iin) jo tulevaan talveen mennessä.
- jos muut maat kykenevät samaan (n. 15 %-yksikön) suuruiseen vähennykseen, niin Venäjän osuus Euroopan hiilivetyjen tuonnista puolittuu.