Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

On tuo tuonnin arvon kasvu kyllä varsin erikoinen talouspakote tai kannanotto Venäjän sotatoimiin.

Nuo tilastot kertoo menneestä ajasta ja ovat käytännössä jo historiaa..

Kaasun, öljyn, kivihiilen, puuhakkeen, sähkön jne. tuonti Venäjältä on loppunut tai loppuu mahdollisimman pian.
- juuri sitähän tämä ryssän aloittama hyökkäyssota ja pakotteet tarkoittaa.
- monilta osin raja on laitettu kiinni. Silti kaikki tuonti ei pysähdy "sormen napasutuksella".
- monien tuotteiden osalta on enemmän ja vähemmän ylimenokautta ennen kuin logistiikka pysähtyy.

Kaikki Venäjältä Suomeen tuotavat hyödykkeet joudutaan korvaamaan tavalla tai toisella.
- tuonnilla muualta kuin Venäjältä, erilaisilla vaihtoehtoisilla energiamuodoilla, säästöillä jne.

Kaikella tällä on omat kustannusvaikutuksensa. Toisaalta myös Venäjän aiheuttama manipulointi niin toimituksiin kuin hintoihin loppuu. Tämä on ollut osa ryssän taloudellista sodankäyntiä.
- meillä Suomessa tämä, lähinnä Keski-Eurooppaan kohdistunut kaasutoimitusten "vedätys", on vaikuttanut nimenomaan energiatuotteiden (ja tuonnin) hintatasoon.

Mutta, ehkä meilläkin on taas opittu jotain ryssän toimista. Rikollisten kanssa ei kannata asioida.
 
Nopea häipyminen ja liiketoiminnan siirto on paras ratkaisu, jos haluaa ostajalle isoja ongelmia. Ostaja ei ehdi tehdä kunnolla due diligenceä, ei suuniteltua haltuunottoa eikä tiedä mitä on tulossa. Yleensä emoyhtiön kautta on käytössä paljon softaa liittyen raportointiin, yrityksen pyörittämiseen, hankintaan... Harvemmin tyttärellä on käytössä oma ERP sekä toiminta täysin itsenäistä esimerkiksi hankintaan liittyen. Tuollaisesta pikasiirrosta ei tule ostajalle kuin ongelmia, koska myyjän tuki liiketoiminnan siirrolle hävisi samana päivänä kun nimet ovat papereissa. Nykyaikaisen firman pyörittäminen ilman toimivia ohjelmistoja on käytännössä mahdotonta. Siellä on todennäköisesti ostopuolella joku tee-se-itse pisnesnero oligarkki, joka ei ymmärrä ostoksestaan yhtään mitään ja osti kun halvalla sai. Tai Putte pakotti.
Häh. Lukoilille tuo jakeluliiketoiminta meni. Eiköhän ne nyt osaa jotain polttoaineen jakelubisnestä pyörittää kun niillä on jo sitä ollut jo ennestäänkin. Ja eiköhän se Shellin jakelutoiminta ole pyörinyt ihan paikallisesti.
 

Venäjän sotakassa kasvaa EU:n öljysaarron alkamista odotellessa – Lähikuukausina boikotti voi satuttaa enemmän EU:ta kuin Putinia​

Venäläistä öljyä liikkuu paljon etenkin Välimerellä, mutta myös Itämerellä on yhä käynnissä vilkas tankkeriralli. Raaka-ainekauppiaat haalivat venäläistä öljyä niin kauan kuin vielä voivat.
Grafiikka näyttää, kuinka Brent- ja Urals-laadun öljyn hinta on kehittynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Brent-laadun öljyn hinta on noussut reilusti yli 100 dollariin barrelilta, kun taas Urals-laadun öljyn hinta on laskenut alle 80 dollariin barrelilta.

Urals on venäläistä öljyä, Brent-laatu tulee Pohjanmereltä. Kuva: Paul Martens / EPA, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
ANNA KARISMO
8.5. 18:03
https://yle.fi/uutiset/3-12432242#
EU suunnittelee kieltävänsä öljyntuonnin Venäjältä – mutta vasta vuoden lopussa. Komissio esitti keskiviikkona, että fossiilisten polttoaineiden ostamista Venäjältä jatketaan vielä tulevina kuukausina.
Tämä toimii Kremlin eduksi.
Öljyn hinta saattaa nousta, kun yritykset haalivat polttoainetta ennen kauppasaarron alkamista. Näin Kremlin sotakassa jatkaa kasvamistaan.
Arvioiden mukaan Venäjä ansaitsee tätä nykyä vajaat miljardi euroa päivässä öljyn ja kaasun myynnistä.
Vuoden vaihteeseen asti öljynvälittäjät voivat ostaa Siperian öljyä mielin määrin – ja Vladimir Putin voi etsiä uusia asiakkaita eurooppalaisten tilalle.

Öljy virtaa yhä Itämerellä​

Huhtihuun alussa EU kielsi venäläisten alusten saapumisen EU-satamiin. Venäläistä öljyä liikkuu kuitenkin yhä paljon niin Välimerellä kuin Itämerelläkin.
Venäjän öljy on yksinkertaisesti siirtynyt muualle kuin Venäjälle rekisteröityihin tankkereihin. Esimerkiksi kreikkalaisomisteiset(siirryt toiseen palveluun) alukset kuljettavat venäläistä öljyä yli kaksi kertaa enemmän kuin ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Länsimaiset yritykset ostavat yhä venäläistä öljyä, mutta sen alkuperää ja määräsatamia on aiempaa vaikeampi päätellä. Yhä useampi tankkeri lastataan Venäjällä ilman, että rahtikirjoista löytyy tietoa lopullisesta määränpäästä. Tällaisten kuljetusten määrä on moninkertaistunut sodan alettua, raportoi Wall Street Journal.(siirryt toiseen palveluun)
Venäläisen öljykaupan pitävät nyt käynnissä ennen muuta raaka-ainevälittäjät. Reutersin mukaan(siirryt toiseen palveluun) sveitsiläiset kauppahuoneet ovat lisänneet venäläisen öljyn ostoja, kun länsimaiset öljy-yhtiöt ovat alkaneet ajaa kauppaansa alas.
Vaikka venäläinen tankkeri ei pääse EU-satamaan, se ei välttämättä ole Venäjän öljykaupalle este. Öljyerä saattaa matkata Venäjältä eurooppalaisen sataman edustalle, jossa se pumpataan isompiin, esimerkiksi Aasiaan meneviin aluksiin.
Reutersin mukaan eräs tapa hämärtää öljyn alkuperää on sekoittaminen. Venäläistä öljyä yhdistetään muualla porattuun öljyyn ja nimeksi annetaan esimerkiksi "latvialainen" tai "turkmenistanilainen" sekoitus.

Tuontitulli voisi tehota kieltoa paremmin​

Mikä olisi paras keino tukkia eurojen ja dollareiden virtaa Putinin sotakassaan?
Eurooppalaista taloutta seuraavan ajatushautomo Bruegelin tutkijat ovat laskeneet, että nykysuunnitelmia tehokkaammin se ehkäistäisiin ottamalla tuontikielto nopeammin käyttöön. Tämä ei jättäisi Kremlille aikaa hankkia uusia asiakkaita eurooppalaisten tilalle.
– Polttoaineiden hinnat ovat sidoksissa toisiinsa, ja myös kaasun hinnat voivat nousta Euroopassa. Se tarkoittaa, että Venäjän tulot voivat kasvaa EU:n tuontikiellon vuoksi lyhyellä aikavälillä, Bruegelin vanhempi tutkija Georg Zachmann totesi Reutersille.
Bruegelin mukaan koko Venäjän tuontienergian kattava tulli (siirryt toiseen palveluun)olisikin öljysaartoa tehokkaampi painostuskeino. Silloin öljy virtaisi edelleen Eurooppaan, mutta EU saisi itselleen osan Putinin käärimistä öljykaupan voitoista.

VATT:n johtava tutkija Marita Laukkasen mukaan äkkinäisestä öljytuonnin katkaisusta voisi seurata isoja ongelmia.
– Jos öljysaarto aloitettaisiin vaikka heti huomisesta alkaen, niin shokki Euroopassa olisi isompi siitä syystä, että teollisuudelle ja yrityksille ei jää sopetumisaikaa, hän sanoo.
Öljyn hinta voisi myös nousta rajusti, kun kaikki eurooppalainen kysyntä kohdistuisi yhtäkkiä esimerkiksi Persianlahden maihin.
Pitkä siirtymäaika on kuitenkin sekin ongelmallinen.
– Ongelmana taas on se, että saattaa tapahtua ennakointia. Voi hyvin käydä niin, että venäläistä öljyä haalitaan nyt, ja Venäjän tulot vain kasvavat lyhyellä aikavälillä.

Öljysaarto nostaa kuluttajahintoja​

Kotitalouksien kannattaa varautua siihen, että öljyn hinta jää korkeaksi tulevaisuudessakin. Suomalaisilla on Laukkasen mukaan keskimäärin hyvät mahdollisuudet sopeutua, koska polttoaine vie vain joitakin prosentteja kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista.
– Voi miettiä, onko jokainen automatka tarpeellinen, voiko ajaa hitaammin tai voiko suosia kimppakyytejä harrastusmatkoilla. Tai jos on vaihtamassa autoa, voisiko valita energiatehokkaan vaihtoehdon, sähköauton tai hybridin, Laukkanen listaa.
Kahden kuvan yhdistelmä, joissa ovat Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto ja VATT:n johtava tutkija ja tutkimusohjaaja Marita Laukkanen.

Venäjän öljysaarto heikentää Putinin taloutta pitkällä aikavälillä, mutta lähikuukausina haitat voivat olla suuremmat Euroopan taloudelle, arvioivat Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto (vas.) ja VATT:n johtava tutkija Marita Laukkanen. Kuva: Mikko Koski / Yle
Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusiston mukaan EU-maat ja niiden kansalaiset ovat olleet yllättävänkin yksituumaisesti tiukkojen pakotteiden kannalla.
Venäjän öljyn tuontikielto lisää inflaatiopaineita, koska kallistuva öljy nostaa myös muita hintoja. Kun kuluttajahintojen nousu pitkittyy, keskuspankin paineet nostaa korkoja kasvavat. Lainojen hoitamisesta tulee kalliimpaa.
– Julkinen vastustus ja kritiikki pakotetoimia kohtaan voi lisääntyä myöhemmin, jos nähdään, että niiden seurauksena on voimakas hintojen nousu. Pahimmassa skenaariossa saatetaan nähdä myös jonkinlaisia levottomuuksia, Kuusisto sanoo.

Lopulta Venäjälle odotettavissa iso lasku​

Alla on kuvattuna Itämeren öljytankkeriliikennettä viime päiviltä. Pietarin-reitillä kulkee öljyä kuten aiemminkin.
On toki syytä huomata, että vain osa grafiikassa kuvatuista tankkereista kuljettaa venäläistä öljyä. Esimerkiksi Suomeen tuotu öljy korvautui Tullin mukaan jo maaliskuussa norjalaisella Pohjanmeren öljyllä.
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Venäjällä on paljon luonnonvaroja ja Kreml pystyy käyttämään pakotteiden siirtymäaikoja sopeutumiseen.
Vaikka Kremlin kassakone kiliseekin vielä tämän vuoden, pitkällä aikavälillä länsimaiden sanktiot saattavat lyödä ison loven maan öljyn vientiin. Ajan myötä maahan iskee(siirryt toiseen palveluun) pakotteiden seurauksena syvä taantuma. Sen talouden arvioidaan palaavan(siirryt toiseen palveluun) ajassa taaksepäin vuosikymmeniä tulevina vuosina.
Yksi Venäjän öljytuotantoon vaikuttava tekijä on todennäköisesti se, että EU suunnittelee rangaistustoimista laaja-alaisia. EU-maiden tankkerit eivät saisi kuljettaa enää venäläistä öljyä.
Tarkoitus on kieltää myös vakuutusyhtiöitä myymästä(siirryt toiseen palveluun) vakuutuksia Venäjän-kuljetuksille. Tämä voi vähentää rahtiyhtiöiden haluja kuljettaa venäläistä lastia maailman merillä.
Punarunkoinen öljytankkeri ilmakuvassa. Alus näyttää kulkevan kuvassa vasemmalle yläviistoon aurinkoisena päivänä.

Venäläinen Sunny Liger -öljytankkeri joutui ankkuroitumaan Pohjanmerellä, kun sitä ei päästetty Hollannissa satamaan vapun alla. Nyt se on ankkuroituneena Englannin kanaalissa ja odottaa tilauksia. Kuva: Paul Martens / EPA
Öljypakotteiden yksityiskohdat ovat vielä sopimatta. EU-maat jatkoivat jälleen sunnuntaina neuvotteluja tuontikiellosta, sillä ne eivät onnistuneet sopimaan boikotin yksityiskohdista vielä loppuviikosta.
Komission esitys tuskin menee läpi sellaisenaan, koska esimerkiksi Unkari ja Slovakia vaativat, että Venäjältä putkia pitkin tulevan öljyn tuonti sallittaisiin. Ne sijaitsevat sisämaassa eikä niillä ole satamia, joten niiden on muita vaikeampi korvata venäläläistä öljyä.
Vielä sunnuntainakaan sopua ei syntynyt(siirryt toiseen palveluun).

 
Noissa öljy- ja kaasurahauutisissa ihmettelen aina sitä, että miksi nuo menevät täysimääräisesti Venäjän valtion kassaan ja käytetään sotimiseen, kun kaikesta muusta rahasta on tähän saakka aina nussittu vähintään se kolmasosa (mikä lienee sitten se hävikki Putinin kleptokratiassa)? Ja kai se valtio muuhunkin joutuu käyttämään rahaa kuin erityisoperaatioon?
 
Noissa öljy- ja kaasurahauutisissa ihmettelen aina sitä, että miksi nuo menevät täysimääräisesti Venäjän valtion kassaan ja käytetään sotimiseen, kun kaikesta muusta rahasta on tähän saakka aina nussittu vähintään se kolmasosa (mikä lienee sitten se hävikki Putinin kleptokratiassa)? Ja kai se valtio muuhunkin joutuu käyttämään rahaa kuin erityisoperaatioon?

Natsien vastainen taistelu on kallista muutenkin. :) Ja kähveltäminen tuskin loppui helmikuussa mihinkään. Ehkä jopa päinvastoin. Melkoinen souvvi on hankkia ihan sitä peruselämän tarviketta maailmalta ja se alkaa näkyä vähän viiveellä. Venäjän teollisuus ei riitä kattamaan mitään. Ja mahdolliset sanktioiden kiertäjät eivät suinkaan lahjoita mitään....hintatasot ovat jotain muuta kuin maailmanmarkkinoilla.
 
YLEltä asiallinen artikkeli. Niin hauska kun olisikin odottaa Venäjän talouden totaalista kyykkäystä niin sitä ei tule, siitä SholZ ja Suuret Edeltäjät ovat pitäneet ruplalleen huolen. Tämän vuoden vienti oli kymmeniä prosentteja enemmän kuin viime vuonna, ikävää mutta näin se vain on.

Öljy, hiili, värimetallit, lannoitteet, vilja.. ne voidaan myydä minne tahansa, etenkin pienellä alennuksella. Kaasuputkien katkaisu olisi leikannut tuntuvasti vientiä ja varmaan leikkaakin, sitten joskus myöhemmin.. ja yllähän tulikin lueteltua Venäjän vientituotteet..

Ja kiinaiset kyllä myyvät "cuccia" ja "luisvittunia", vieläpä halvemmalla :) ja vaikka mitä muuta tahansa. Aivan turha odottaa että Kiina yhtyy lännen rintamaan. Jinping saattaa sanoa jotain ympäripyöreää siihen suuntaan kuin oikein puristetaan mutta kauppa käy kuten ennenkin eli kiinalaisliikemiehet puristavat ryssältä viimeisen hinnan joka asiasta.

Joo, varmaan tulee monenlaisia ongelmia kun ei saada helposti, tai joskus jopa ollenkaan, varaosia jne. Mulle tulee mieleen ensimmäisenä isompana erittäin hankalana asiana venäläisille maahan jäävät lentokoneet mutta ajatelkaapa nyt vähän: Venäjä ei ole mikään Ruotsi jossa alkaa hirveä itquparku "heti kun vähän sataa ja tötteröhattu kastuu".

Ja kuten olen aiemminkin sanonut: täällä Lännessäkin suuri joukko liikemiehiä odottaa lähtötelineissä sitä hetkeä että Ukrainaan saadaan edes tulitauko. Ennustan että 5 vuoden kuluttua kaikki saksalaisten suurinvestoinnit ovat palautuneet omistajilleen ja hommat pyörii kuten ennenkin.
 
Hyvin mennyt jo kuusi vuotta sitten:

 
^Kiinassakin on ruokascandaalia toisensa perään vaikka väärentelijöiden tuomiot on tyyppiä niskalaukaus. EUsta nyt puhumattakaan, dokkaria löytynee jopa YLEn areenasta.
 
Venäläisen ölkän myynti vaan takkuilee. Vieläkään kukaan ei uskalla antaa ennusteita, paljonko oikeasti tippuu, mutta hyvää vauhtia mennään alaspäin. Kaikein tylyintä laskussa on, että Venäjä joutuu sulkemaan terminaalivaiheessa olevia reikiä ja sulkemisen jälkeen niitä ei enää kannata/pysty avaamaan uudelleen. Myöskään uusia reikiä ei pysty, kun ei ole läntistä teknologiaa. Venäjä on siis pitkäaikaisen kurjimuksen tiellä, josta ei toivuta ölkän tuotannon osalta. Toukokuun loppuun mennessä olisi jo noin 20 prossaa lähtenyt tuotannosta pois.

The Inevitable Decline Of Russia’s Oil Industry​


Russia’s oil production is already falling and will continue dropping in the coming months and years as Moscow will not be able to redirect to China and India all the volumes it is losing in the West.
...
Sanctions and embargoes over Putin’s war in Ukraine will cripple Russian oil production for years to come. Restrictions, combined with the lack of access to Western technology to pump harder-to-recover oil and enhance production from maturing wells will hit Russia’s oil industry not only in the near term but also in the long term, analysts say. Many wells may never be revived to pump crude again, they add.

In the early days of the Russian invasion of Ukraine, Standard Chartered said that Russia would have to shut in some of its oil production as it would be unable to sell all the volumes displaced from European markets to other regions. According to Standard Chartered, “We expect continuing consumer reluctance to buy from Russia and shortages of capital, equipment and technology to continue to depress Russian output over at least the next three years.”
...
With the West on an irreversible path to part with its dependence on Russian energy, Russia’s oil production is set for years of decline, analysts say. China and India, which haven’t shied away from buying heavily discounted Russian crude, will not be able to offset all the losses from the West. Moreover, it would take Russia years to redirect more oil flows to emerging Asia, considering the major shift in trade and tanker routes necessary to ship its crude to the East.

“An EU embargo on Russian energy would surely cripple the Russian oil and gas industry because Russia would struggle to find alternative buyers for all of its energy and would end up shutting in production — ultimately crimping revenues which its economy is so reliant upon,” Matt Smith, lead oil analyst at Kpler, told Insider’s Phil Rosen.
...
Current supply losses from Russia at around 1 million barrels per day (bpd) could double this month, BP’s chief executive Bernard Looney told CNBC last week.

 
Venäläisen ölkän myynti vaan takkuilee. Vieläkään kukaan ei uskalla antaa ennusteita, paljonko oikeasti tippuu, mutta hyvää vauhtia mennään alaspäin. Kaikein tylyintä laskussa on, että Venäjä joutuu sulkemaan terminaalivaiheessa olevia reikiä ja sulkemisen jälkeen niitä ei enää kannata/pysty avaamaan uudelleen. Myöskään uusia reikiä ei pysty, kun ei ole läntistä teknologiaa. Venäjä on siis pitkäaikaisen kurjimuksen tiellä, josta ei toivuta ölkän tuotannon osalta. Toukokuun loppuun mennessä olisi jo noin 20 prossaa lähtenyt tuotannosta pois.
Venäjän vientituloista luonnonvarat sekä erityisesti energiantuotannon raaka-aineet (=hiilivedyt) muodostaa ylivoimaisesti suurimman osuuden.

Tällä tulovirralla on keskeinen osuus koko Venäjän (kansan)taloudelle.
- ylivoimaisesti suurin osa näistä tuotteista myydään Eurooppaan, Saksaan, Ranskaan...ja Suomeenkin.
- tästä vientikaupasta saatavien vientitulojen kertymästä menee suuri osuus suoraan korruptioon, putinin hallinnon korkeimmalle johdolle, oligarkeille, alueiden johdolle, puolueenhallinnon eliitille ja rikollisille jne.
- osaltaan vientituloilla rahoitetaan myös diktatuurihallinnon vallan säilyttämisen vuoksi välttämätön väkivaltakoneiston ylläpito. Niihin kuuluu armeijan varustaminen, sodankäyti sekä kaikenlaisten muiden, sisäisten ja ulkoisten turvallisuusorganisaatioiden (miliisi, GRU, FSB, rosqvardia jne. jne.) toiminta.
- ja ehkä niistä jää jokunen ropo käytettäväksi ihan normaaliin yhteiskunnan toimintojen ylläpitoon jne.

Venäjän viennissä on kuitenkin kyseessä (lähes kokonaan) jalostamattomat luonnon ja maaperän perusraaka-aineet..

Eurooppalaiset ostajat (valtiot, teollisuus, yritykset, logistiikka, kauppa, palvelut jne.) kehittävät näistä Venäjältä hankituista raaka-aineista moninkertaisen ostohintaa suuremman arvoketjun. Todennäköisesti jalostuksen myötä syntyy vähintään kymmeniä kertoja suurempi taloudellinen arvo ja merkitys.
- eniten tästä tietysti hyötyy ne Euroopan suurimmat valtiot jotka ovat osallisena tässä kaupankäynnissä.
- jokainen ymmärtää että kysymys on suurista ja kokonaisten valtioiden talouteen vaikuttavista asioista.

Normaalisti tällaisessa valtioiden ja yritysten välisessä kaupassa ei olisi mitään erityistä ongelmaa. Vaikka tottahan ajan/kehityksen myötä raaka-aineiden viejä haluaisi myös jalostaa itse tuotteitaan ja saada näin suurimman osuuden/hyödyn arvoketjusta.

Tilanne muuttuu ongelmaksi siinä vaiheessa kun kaupan toisena osapuolena oleva valtio on rikollisten hallitsema diktatuuri.
- vielä suuremmaksi ongelma kasvaa kun se toinen osapuoli ryhtyy (syystä tai toisesta) kiristämään muita valtioita väkivallan ja sodan uhkauksilla sekä suoranaisti aseellisten hyökkäyksillä, sodalla ja vieraiden alueiden miehityksillä.

Tässä vaiheessa joudutaan kaikissa uhkausten ja sodan kohteeksi joutuneissa yhteiskunnissa miettimään sitä kuinka paljon ns. demokraattisissa oikeusvaltioissa voidaan/halutaan sitoutua rahoittamaan ja avustamaan kyseisen hyökkääjän sodankäyntiä sekä asevarustelua. Eikä kysymys ole enää tässä vaiheessa pelkästään sotaan varustautumisesta. Vihollisen=rikollisten johtama diktatuuri uhkailee avoimesti sekä alistaa ja sortaa muiden valtioiden/yhteiskuntien lisäksi myös omaa kansaansa.

Vaikka vihollisen kanssa käytävästä kaupasta koituu suurta taloudellista hyötyä niin sodan vaara luo uuden, rinnakkaisen asetelman.
- Euroopan kansalaiset kyselevät poliittisilta päättäjiltään: "joutuuko demokraattiset yhteiskunnat kustantamaan jopa itseään vastaan tarkoitettujen, vihollisen ydinaseiden kehittämisen ja rakentamisen?"

Samalla aikaa Venäjä käy sotaansa painostksen ja uhkausten ohella kaikilla muillakin keinoillaan.
- painostaen valtioita sekä yrityksiä ja häiriköiden energiaan sitoutuineuden maiden (erityisesti kaasun) toimituksia.
- vaikuttamalla taloudellisesti sekä medioiden kautta tuottaen ja nostaen esille valheellista ja väärää informaatiota.
- rahoittaen ja hankkien myös erilaisia mediavälineitä, nettilehtiä, toimittajia, agitaattoreita jne.
- korruptoimalla ja rahoittamalla eurooppalaisia poliittisia puolueita/liikkeitä/toimijoita itselleen myönteiseksi.
- pyrkimällä aktiivisesti hajoittamaan diktatuuria vastustavien demokraattisten maiden mm. EU:n ja NATO:n yhtenäisyyttä. (kaikin mahdollisin keinoin, korruptio, valheina EU:n ja NATO:n toimista jne.)
- ryssän propagandaa näkee valheellisina uutisina mm. keskusteluissa Ukrainassa käytävästä sodasta, länsimaiden avustuksista jne.
- kaikkea tällaista näkee silloin tällöin myös näillä sivuilla (onneksi modet ovat varsin tarkkoina)

Eurooppa ja muukin maailma on kuitenkin kovassa muutoksessa. Tämä tulee näkymään suhtautumisessa Venäjään sekä todennäköisesti myös kaikkiin muihinkin ulkoista ja sisäistä väkivaltaa käyttäviin valtioihin/yhteiskuntiin niin nyt kuin tulevaisuudessa. Rikollisten kanssa ei haluta olla missään tekemisessä.
- eräissä Euroopan maissa ja tapauksissa jopa kansalaiset ovat vaatimassa muutosta enemmän kuin varsinaiset edustajansa - poliitikot.
- näin lienee asia myös Suomessa ja varsinkin Puolustusliitto NATO:n jäsenhakemuksen kohdalla.

Suomalaisista jo likimain 80% kannattaa NATO:n jäsenyyttä..ja seuraaviin eduskuntavaaleihin on enää vajaa vuosi.
 
Alkaa tulla kerrannaisvaikutuksia. Oikein hyvä juttu. Ensin lähti läntiset firmat ja kaupantekijäisiksi menee osalla örkkien omista erinomaisen huonosti. Vanhat ladat on kohta arvossaan, koska ne pystyy pitämään liikenteessä.

"Venäjän bisnesmaailma on suurissa vaikeuksissa pakotteiden takia ja RSPP on pyytänyt duumalta lakimuutoksia, joilla Venäjän pankki pystyisi pelastamaan yrityksiä konkurssiaallolta. Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina on vakuuttanut pankin voivan taata 2 biljoonan ruplan (13,6 miljardin euron) edestä yritysten lainoja."
 
Back
Top