Venäjän sotakassa kasvaa EU:n öljysaarron alkamista odotellessa – Lähikuukausina boikotti voi satuttaa enemmän EU:ta kuin Putinia
Venäläistä öljyä liikkuu paljon etenkin Välimerellä, mutta myös Itämerellä on yhä käynnissä vilkas tankkeriralli. Raaka-ainekauppiaat haalivat venäläistä öljyä niin kauan kuin vielä voivat.
Urals on venäläistä öljyä, Brent-laatu tulee Pohjanmereltä. Kuva: Paul Martens / EPA, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
ANNA KARISMO
8.5. 18:03
https://yle.fi/uutiset/3-12432242#
EU suunnittelee kieltävänsä öljyntuonnin Venäjältä – mutta vasta vuoden lopussa. Komissio
esitti keskiviikkona, että fossiilisten polttoaineiden ostamista Venäjältä jatketaan vielä tulevina kuukausina.
Tämä toimii Kremlin eduksi.
Öljyn hinta saattaa nousta, kun yritykset haalivat polttoainetta ennen kauppasaarron alkamista. Näin Kremlin sotakassa jatkaa kasvamistaan.
Arvioiden mukaan Venäjä ansaitsee tätä nykyä vajaat miljardi euroa päivässä öljyn ja kaasun myynnistä.
Vuoden vaihteeseen asti öljynvälittäjät voivat ostaa Siperian öljyä mielin määrin – ja
Vladimir Putin voi etsiä uusia asiakkaita eurooppalaisten tilalle.
Öljy virtaa yhä Itämerellä
Huhtihuun alussa EU kielsi venäläisten alusten saapumisen EU-satamiin. Venäläistä öljyä liikkuu kuitenkin yhä paljon niin Välimerellä kuin Itämerelläkin.
Venäjän öljy on yksinkertaisesti siirtynyt muualle kuin Venäjälle rekisteröityihin tankkereihin. Esimerkiksi
kreikkalaisomisteiset(siirryt toiseen palveluun) alukset kuljettavat venäläistä öljyä yli kaksi kertaa enemmän kuin ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Länsimaiset yritykset ostavat yhä venäläistä öljyä, mutta sen alkuperää ja määräsatamia on aiempaa vaikeampi päätellä. Yhä useampi tankkeri lastataan Venäjällä ilman, että rahtikirjoista löytyy tietoa lopullisesta määränpäästä. Tällaisten kuljetusten määrä on moninkertaistunut sodan alettua, raportoi
Wall Street Journal.(siirryt toiseen palveluun)
Venäläisen öljykaupan pitävät nyt käynnissä ennen muuta raaka-ainevälittäjät.
Reutersin mukaan(siirryt toiseen palveluun) sveitsiläiset kauppahuoneet ovat lisänneet venäläisen öljyn ostoja, kun länsimaiset öljy-yhtiöt ovat alkaneet ajaa kauppaansa alas.
Vaikka venäläinen tankkeri ei pääse EU-satamaan, se ei välttämättä ole Venäjän öljykaupalle este. Öljyerä saattaa matkata Venäjältä eurooppalaisen sataman edustalle, jossa se pumpataan isompiin, esimerkiksi Aasiaan meneviin aluksiin.
Reutersin mukaan eräs tapa hämärtää öljyn alkuperää on sekoittaminen. Venäläistä öljyä yhdistetään muualla porattuun öljyyn ja nimeksi annetaan esimerkiksi "latvialainen" tai "turkmenistanilainen" sekoitus.
Tuontitulli voisi tehota kieltoa paremmin
Mikä olisi paras keino tukkia eurojen ja dollareiden virtaa Putinin sotakassaan?
Eurooppalaista taloutta seuraavan ajatushautomo Bruegelin tutkijat ovat laskeneet, että nykysuunnitelmia tehokkaammin se ehkäistäisiin ottamalla tuontikielto nopeammin käyttöön. Tämä ei jättäisi Kremlille aikaa hankkia uusia asiakkaita eurooppalaisten tilalle.
– Polttoaineiden hinnat ovat sidoksissa toisiinsa, ja myös kaasun hinnat voivat nousta Euroopassa. Se tarkoittaa, että Venäjän tulot voivat kasvaa EU:n tuontikiellon vuoksi lyhyellä aikavälillä, Bruegelin vanhempi tutkija
Georg Zachmann totesi Reutersille.
Bruegelin mukaan koko
Venäjän tuontienergian kattava tulli (siirryt toiseen palveluun)olisikin öljysaartoa tehokkaampi painostuskeino. Silloin öljy virtaisi edelleen Eurooppaan, mutta EU saisi itselleen osan Putinin käärimistä öljykaupan voitoista.
VATT:n johtava tutkija
Marita Laukkasen mukaan äkkinäisestä öljytuonnin katkaisusta voisi seurata isoja ongelmia.
– Jos öljysaarto aloitettaisiin vaikka heti huomisesta alkaen, niin shokki Euroopassa olisi isompi siitä syystä, että teollisuudelle ja yrityksille ei jää sopetumisaikaa, hän sanoo.
Öljyn hinta voisi myös nousta rajusti, kun kaikki eurooppalainen kysyntä kohdistuisi yhtäkkiä esimerkiksi Persianlahden maihin.
Pitkä siirtymäaika on kuitenkin sekin ongelmallinen.
– Ongelmana taas on se, että saattaa tapahtua ennakointia. Voi hyvin käydä niin, että venäläistä öljyä haalitaan nyt, ja Venäjän tulot vain kasvavat lyhyellä aikavälillä.
Öljysaarto nostaa kuluttajahintoja
Kotitalouksien kannattaa varautua siihen, että öljyn hinta jää korkeaksi tulevaisuudessakin. Suomalaisilla on Laukkasen mukaan keskimäärin hyvät mahdollisuudet sopeutua, koska polttoaine vie vain joitakin prosentteja kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista.
– Voi miettiä, onko jokainen automatka tarpeellinen, voiko ajaa hitaammin tai voiko suosia kimppakyytejä harrastusmatkoilla. Tai jos on vaihtamassa autoa, voisiko valita energiatehokkaan vaihtoehdon, sähköauton tai hybridin, Laukkanen listaa.
Venäjän öljysaarto heikentää Putinin taloutta pitkällä aikavälillä, mutta lähikuukausina haitat voivat olla suuremmat Euroopan taloudelle, arvioivat Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto (vas.) ja VATT:n johtava tutkija Marita Laukkanen. Kuva: Mikko Koski / Yle
Danske Bankin pääanalyytikko
Minna Kuusiston mukaan EU-maat ja niiden kansalaiset ovat olleet yllättävänkin yksituumaisesti tiukkojen pakotteiden kannalla.
Venäjän öljyn tuontikielto lisää inflaatiopaineita, koska kallistuva öljy nostaa myös muita hintoja. Kun kuluttajahintojen nousu pitkittyy, keskuspankin paineet nostaa korkoja kasvavat. Lainojen hoitamisesta tulee kalliimpaa.
– Julkinen vastustus ja kritiikki pakotetoimia kohtaan voi lisääntyä myöhemmin, jos nähdään, että niiden seurauksena on voimakas hintojen nousu. Pahimmassa skenaariossa saatetaan nähdä myös jonkinlaisia levottomuuksia, Kuusisto sanoo.
Lopulta Venäjälle odotettavissa iso lasku
Alla on kuvattuna Itämeren öljytankkeriliikennettä viime päiviltä. Pietarin-reitillä kulkee öljyä kuten aiemminkin.
On toki syytä huomata, että vain osa grafiikassa kuvatuista tankkereista kuljettaa venäläistä öljyä. Esimerkiksi Suomeen tuotu öljy korvautui Tullin mukaan jo maaliskuussa norjalaisella Pohjanmeren öljyllä.
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Venäjällä on paljon luonnonvaroja ja Kreml pystyy käyttämään pakotteiden siirtymäaikoja sopeutumiseen.
Vaikka Kremlin kassakone kiliseekin vielä tämän vuoden, pitkällä aikavälillä länsimaiden sanktiot saattavat lyödä ison loven maan öljyn vientiin. Ajan myötä maahan
iskee(siirryt toiseen palveluun) pakotteiden seurauksena syvä taantuma. Sen talouden
arvioidaan palaavan(siirryt toiseen palveluun) ajassa taaksepäin vuosikymmeniä tulevina vuosina.
Yksi Venäjän öljytuotantoon vaikuttava tekijä on todennäköisesti se, että EU suunnittelee rangaistustoimista laaja-alaisia. EU-maiden tankkerit eivät saisi kuljettaa enää venäläistä öljyä.
Tarkoitus on kieltää myös
vakuutusyhtiöitä myymästä(siirryt toiseen palveluun) vakuutuksia Venäjän-kuljetuksille. Tämä voi vähentää rahtiyhtiöiden haluja kuljettaa venäläistä lastia maailman merillä.
Venäläinen Sunny Liger -öljytankkeri joutui ankkuroitumaan Pohjanmerellä, kun sitä ei päästetty Hollannissa satamaan vapun alla. Nyt se on ankkuroituneena Englannin kanaalissa ja odottaa tilauksia. Kuva: Paul Martens / EPA
Öljypakotteiden yksityiskohdat ovat vielä sopimatta. EU-maat jatkoivat jälleen sunnuntaina neuvotteluja tuontikiellosta, sillä ne eivät onnistuneet sopimaan boikotin yksityiskohdista vielä loppuviikosta.
Komission esitys tuskin menee läpi sellaisenaan, koska esimerkiksi Unkari ja Slovakia vaativat, että Venäjältä putkia pitkin tulevan öljyn tuonti sallittaisiin. Ne sijaitsevat sisämaassa eikä niillä ole satamia, joten niiden on muita vaikeampi korvata venäläläistä öljyä.
Vielä sunnuntainakaan sopua
ei syntynyt(siirryt toiseen palveluun).
Venäläistä öljyä liikkuu paljon etenkin Välimerellä, mutta myös Itämerellä on yhä käynnissä vilkas tankkeriralli. Raaka-ainekauppiaat haalivat venäläistä öljyä niin kauan kuin vielä voivat.
yle.fi