Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tämä taitaa liittyä Unkarin ydinvoimalaprojekteihin, joita he solmivat samaan aikaan kun täällä tupeksittiin Fennovoiman kanssa. Toisin kuin meillä, Orbanin Unkari jatkaa näiden projektien kanssa.
VVER:iä on aika paljon EU alueella:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0029549325001268
"In EU countries (Finland, Slovakia, Czech Republic, Hungary, and Bulgaria), 19 VVER units are in operation."

Näistä vain Suomi on hankkinut aikoinaan täysin itsenäisen kyvyn voimaloiden ajoon. Muut ovat ostaneet ryssälästä polttoainetta, huoltoja ja varaosia.
 
Näistä vain Suomi on hankkinut aikoinaan täysin itsenäisen kyvyn voimaloiden ajoon.
Ja rakentaneet muutenkin varsin pitkälle uudestaan.

Kiitosta pekkarinen, että suljit ulos noinkin osaavan tahon ydinvoiman jatkorakentamisesta. Miten meni noin niinkuin omasta mielestä :rolleyes:
 
Yle kirjoittelee ryssän taloudesta:
https://yle.fi/a/74-20167575

Jutussa kirjoitellaan miten ryssän bisneseliitti hyötyy sodan aiheuttamasta tilanteesta, eli saavat ryöstää länisyhtiöitä itselleen.

Tässä on mielestäni nyt aika iso ajatusmallionglema. Heti kun sota alkoi pitkittyä niin kyllä tuolla osattiin laskea pakotteiden vaikutus. Lopulta rupla menettää tavalla tai toisella vaihdettavuuden joten ainoa reitti pitää maa pyörimässä on ottaa koko talous zsaarin haltuun. Näin rupla saadaan pidettyä vaikka väkisin sisäiseti kelvollisena maksukuponkina. Itse katson että ryssä on menossa kovaa vauhtia täysin suljetuksi taloudeksi jossa ztsaarin pajarit pyörittää kaikkea. Eli toimivat orjaisäntinä ja keräävät sen mikä irti lähtee. Tässä pelissä vatnikin kohtalo on olla orja tai sitten elitiin eteen uhrattava örkki.

Koko ryssälän talous on ajautumassa markkinataloudelliseen umpikujaan. Tämähän ei haittaa kun palataan kunnon Neuvostoliiton suunnitelmatalouteen. Tällä tiellä se talouden luhituminen ei tapahdu heti mutta sitä pystytään tekohengittämään jonkinaikaa. Tälläkertaa ryssän suurin ongelma on että kulutustavarateollisuutta ei ole, on vain maataloutta, hiilivetyjä ja sotateolliuutta. Lähes kaikki joudutaan tuomaan ulkoa vatnikin arkeen. Joten se talouden sulkeminen ei onnistu kuten Neuvostoliitossa.

Mutta onnea vain sinne ztaarin pajareille ja ennen kaikkea vatnikeille valitsemallanne tiellä.


Asuntolainojen maksamatta jättäminen kasvanut ennätykseen.


20250701_000636.webp
 
Venäläisyritykset leikkaavat työntekijöiden bonuksia sekä työsuhde-etuja, mikä on varma merkki siitä että taloudelliset vaikeudet ovat jo siinä määrin pahoja, että työntekijöiden menettäminen muille ei ole enää ongelmista päällimmäisenä. Tulosta ei tule joten kuluista on leikattava kaikin mahdollisin keinoin vaikka se olisi pitkälle aikavälillä yritykselle suurempi vahinko.


Mechel on ensimmäinen yritys, joka saa valtiontukea hiilikaivostoimintaansa. Tuosta voi hyvin haarukoida kuinka massiivisesti valtion on tuettava toimialaa kun pelkästään yhden yrityksen suora tuki on 166 miljoonaa dollaria kolmelle vuodelle ja muita verohelpotuksia ja sosiaaliturvamaksujen kevennyksiä yms. yhteensä noin 6 miljoonaa per kuukausi.

Vuotta kohti siis yhdelle yritykselle 120-130 miljoonaa dollaria eikä sekään välttämättä vielä riitä. Sen voi skaalata 10-20 kertaiseksi niin tulee suurin piirtein koko toimialan tilannekuva näkyviin.

Käänne on siis valtava kun aikaisempi veronmaksaja muuttuu valtion syöttilääksi. Samaan aikaan läntisessä maailmassa hiilen kulutus laskee tasaisesti ja Aasian jättiläiset Kiina sekä Intia panostavat omaan tuotantoonsa ja Etelä-Korea sekä Japani alkavat myös olemaan laskevalla kulutuskäyrällä.

 
Ylläolevaan liittyen nyt niitä hiilikaivosyrityksiä alkaa mennä nurin.

Tässä yksi esimerkki keskikokoisesta noin 900 henkilöä työllistävästä kaivoksesta, jolla on kuukauden palkat maksamatta ja toiminta kannattamatonta. Väki laitetaan kilometritehtaalle. Alueen 151 yrityksestä 20 on samankaltaisessa tilanteessa, joten paljon tulee vaikeuksia vähintään alueellisesti kun noita aletaan niputtamaan.



Öljytoimitusten Itämeren satamista odotetaan laskevan yli 3 % heinäkuussa, tämä on varsin mielenkiintoista kun muistetaan, että kesäkuuhun päättyi myös putkiöljytoimitukset Tsekkeihin joten periaatteessa öljyä pitäisi olla laivattavaksi enemmän kuin aikaisemmin. Toisaalta venäläiset jalostamot ovat pitäneet seisakkejaan, joten polttoainevarastoja yritetään todennäköisesti täyttää syksyä ja talvea vasten, mikä voi näkyä raakaöljyn viennin laskuna loppukesästä. Pidemmällä aikavälillä trendi lienee tasaisen laskeva tekivät sitten mitä tahansa kun kentät hiljalleen ehtyvät ja muuttuvat kannattamattomaksi ilman isoja investointeja, joihin ei taas nykyisellä korkotasolla ole mitään edellytyksiä.

 
Viimeksi muokattu:
Kohti Neuvosliittoa siellä mennään vakain askelin, hallitus aikoo asettaa leivälle kattohinnan, inflaatiota piilottaakseen, mutta sen seurauksena tulee kauppoihin sitten tyhjät leipähyllyt koska kukaan ei pysty valmistamaan, kuljettamaan ja myymään leipää sillä ajatellulla hinnalla. Edelleen tuotantokustannukset ovat niin laukalla ja odotettavissa oleva vehnäsato pienin sitten vuoden 2021, että ennemminkin hintaralli tulee jatkumaan kesän jälkeen teki Kremlin klikki sitten mitä tahansa. Viimetalvena syötiin ja myytiin viljavarastoja alemmas kuin pitkiin aikoihin, joten siitä laarista ei ole enää otettavaksi, ulkomailta voisi tietysti ostaa mutta se maksaa sitten aitoa valuuttaa, ruplilla niitä ei saa.

 
Viimeksi muokattu:
Back
Top