OPEC lisää öljyntuotantoa ennakoitua enemmän mikä tulee painamaan hintaa alaspäin. Samaan aikaan sekä USA:ssa että Euroopassa on maakaasun hinta kokenut melkoisen laskun ja tuotanto osin ylittää kysynnän. Futuurit ainakin vuoteen 2027 saakka näyttävät Euroopassa kaasun hinnan loivaa laskua nykyisestä n. 33 €/MWh tasolta noin 28 €/MWh tasolle.
Vaikka Venäjä ei kovin paljoa Eurooppaan kaasua enää tuokaan niin hintataso kertoo sen, että painetta on muidenkin asiakkaiden suunnilla kun hintoja tullaan tinkaamaan alaspäin. Varmasti Turkki etunenässä, koska Gazpromin sopimukset turkkilaisten kanssa umpeutuvat pääosin tämän vuoden lopussa. Nyt on siis markkinahinnat pohjilla, Turkki avannut merkittävästi omaa kaasuntuotantoaan joka kattaa jo ensivuonna 35 % heidän omasta tarpeestaan ja 2028 70 %, minkä lisäksi LNG terminaaleja on rakennettu sekä muita kaasunsiirtoreittejä avarrettu.
Neuvotteluissa turkkilaiset voivat antaa "ota tai jätä" tyyppisen hinnan ryssäkaasulle, jota ostavat ja sitten sellaisen hiukset pystöön nostavan hinnan sille Venäjän kaasulle, joka siirretään Turkin läpi muualle käytettäväksi.
Ovat kyllä pelanneet korttinsa hyvin, olivat 2022-2024 neuvottelevinaan sitä kaasun siirto- ja varastointihubia, jonka myötä pysyivät tarkalleen tietoisina Venäjän suunnitelmista ja antoivat signaalin että kaikki on hyvin, samalla kuitenkin työstivät kaikki muut ratkaisut valmiiksi ja kun olisi pitänyt alkaa investoimaan niin Gazpromin rahat olikin jo lopussa ja turkkilaisten hinnat (yllätys yllätys) niin kalliita, että homma meni takaisin koipussiin. Nythän on sitten latu auki päästää muita kilpailemaan markkinoille ja laittaa Venäjälle sellainen basaaritarjous pöytään, että nielettää suhteellisen karvaasti.
Vertical Gas Corridor Project aims to reduce Russian dependency and boost Türkiye’s regional energy clout
www.turkiyetoday.com
Kaasunhinnasta nykyisellään löytyy mm. tästä uutisesta.
Market Analysis by covering: Natural Gas Futures. Read 's Market Analysis on Investing.com
www.investing.com
Tässä on niistä Gazpromin sopimuksista.
Venäjän energiatulot ovat menossa tältäkin osin spiraalimaisessa syöksyssä (2026, 2027 ja lähes loppuen Turkin suhteen jo 2028) vaikka asiaan ei edes liity minkäänlaisia pakotteita tai muita voimatoimia. Eteläinen naapuri vaan on saanut tarpeekseen ryssien energiapolitiikalla kiristämisestä ja ensimmäisen tilaisuuden tullen maksattaa sen korkojen kera takaisin.
Kyseessä ei ole aivan pikkurahat sillä 2022 Turkki osti venäläistä kaasua vielä noin miljardilla per kuukausi ja ChatGTP:n mukaan saisi nykyisellään läpisiirtomaksuja arviolta noin 1.5 miljardia euroa vuodessa sekä Azerbaidžanin että Venäjän kaasusta.
Tuosta siis Gazprom voisi menettää suoraan sen 12 miljardia vuodessa ja mikäli yrittää siirtää sen mihinkään muualle niin Turkin läpi sen on mentävä, jolloin esimerkiksi tuplaamalla siirtohinnan Turkki saisi 3 miljardia vanhasta siirtovolyymista, mutta myös siitä minkä itse jättää ostamatta tulisi kevyesti 3-5 miljardia euroa vielä lisää siirtomaksuja.
Yksistään tuolla toimella Turkin kauppatase kääntyy parikymmentä miljardia.
Pelataan isoilla panoksilla tätä peliä ja jos on yhtään hyvä käsi niin heikkoa pelaajaa viedään kyllä kuin pässiä narussa.
Tätäkin taustaa vasten on hyvä ymmärtää kuinka tärkeää Turkille on ollut Venäjän vaikutusvallan väheneminen etenkin Syyriassa, mutta myös muualla Lähi-Idässä ja Kaukasuksella.