Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Argentiina on nousemassa isoksi tekijäksi Etelä-Amerikan energiamarkkinoilla ja se vaikuttaa luonnollisesti ryssien vientimarkkinaan, koska tuolla on niitä maita joihin heidän hiilivetyjään on vielä mennyt ja kulutus on nousussa.

Lisäksi Guayana, Meksiko ja Brasilia lisäävät omaa tuotantoaan pitkällä aikavälillä samalla kun Venezuela jatkanee isona toimijana kaikesta poliittisesta sekoilusta huolimatta niin E-A työntää seuraavalla vuosikymmenellä valtavat määrät kaasua ja öljyä globaaleille markkinoille.


Samaan aikaan Venäjän menot sodassa pelkästään henkilöstöön ovat nousseet ennätystasolle. Alkuvuonna (1-6) meni yli 25 miljardia dollaria palkkoihin, bonuksiin ja värväytymiskorvauksiin. Edelleen sen odotetaan nousevan ja on melkein 10 % federaation budjetista. Ei ole mitenkään kestävä taso, kun puhutaan kuitenkin alle kahden miljoonan osuudesta väestössä.

 
Kun ongelmat alkaa näkyä, niin alkaa tapahtua:
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/57df6a5c-e69f-4b0c-aa03-b4898aac1533

Aiemmin puhdistukset kohdistuivatkin Venäjän hyökkäyssotaa kritisoiviin tahoihin. Nyt pelkkä hallinnon tukeminen ei enää riitä, ja Kyiv Independentin mukaan uusi realiteetti on saanut Moskovan eliitin paniikin valtaan.

Käytännössähän mitään isompaa bisnestä ryssälässä pyöritetä ilman zaarin suostumusta. Käytännössä nämä "läänitykset" jaetaan eisn pajareille ja pajarit sitten edelleen alaisilleen. Läänityksen sitten pitää tuottaa zaarille vastaavasti rahaa ja jos ei tuota niin tekijä vaihdetaan ikkunan kautta uuteen. Talouspakotteiden kautta bisnekset alkaa hapantua käsiin ja jos ei maksuja kuulu zaarille niin sitten vaihtuu tekijä.

Nyt on tullut tekijäportaan vaihdon hetki ja suurin syy on juurikin hyvinvointirahaston kuivuminen. Bisnekset on saatava takaisin itsenäisesti pyöriviksi koska sitä rahaa ei ole enää tukijaisiin tulossa. Eikä se pakotteiden poistokaan enää pelasta, maailmanmarkkinat muuttuivat ja ryssällä on nyt tyhjäkortti kädessä melkein joka bisneksessä.
 
Trump arvioi NBC Newsin torstaisessa haastattelussa, että senaatti tulee hyväksymään esityksen pakotepaketista.

"Se on esitys, jonka senaatti on hyväksymässä ja jonka kanssa presidentti voi tehdä mitä haluaa, kuten tiedätte", Trump sanoi.

"Toisin sanoen se on minun valittavissani, jos haluan käyttää sitä. He ovat viemässä läpi hyvin merkittävän ja purevan sanktioesityksen, mutta se on presidentin päätettävissä, haluaako hän käyttää sitä vai ei", hän jatkoi.

Muistaakohan kukaan enää, mikä oli viimeisimmän kahden viikon aikarajan aihe. Umpeen se on mennyt joka tapauksessa, eikä ainakaan ryssä ole muuttanut mitään toiminnassaan, paitsi kiihdyttänyt hyökkäyksiä. Mitä Trump on sitten tehnyt kun tuo maaginen kaksi viikkoa on jälleen kerran kulunut umpeen? Nada.

Nyt senaatti ehkä hyväksyy uuden pakotepaketin, mutta kolmannessa persoonassa itsestään puhuen Trump korostaa, että hän sitten päättää. Tulisiko jopa kahden viikon ukaasi?
 
Ylen aamu-uutisissa Suomen Pankin ekonomisti kertoi, että perustuen venäläisten yritysten haastatteluihin näyttäisi, että Venäjä ollut taantumassa (= BKT supistunut kaksi vuosineljännestä peräkkäin) vuoden alusta lukien, ja että suunta ei ole muuttumassa parempaan. Sotatalous alkaa sakata?

Muoks olihan siitä myös Ylen sivuilla juttu:

https://yle.fi/a/74-20172148
 
Viimeksi muokattu:
Ryssien maahanmuuttorajoitukset ja todennäköisesti myös kyky maksaa kunnon palkkoja on johtanut siihen, että monet työvoimavaltaiset maataloustuotteet kuten hedelmät jäävää poimimatta kun ulkomainen työvoima loistaa poissaolollaan ja venäläisille on parempaakin tekemistä. Se taas johtaa siihen, että maataloustuottajilla menee entistä heikommin kun kulut sadosta ob mennyt mutta suuri osa tulosta jää saamatta joka väistämättä tulee heijastumaan sitten kuluttajien hintatasoon ja tuonnin tarpeeseen. Seuraavan vuoden sato on myös vaikeampi saada saman suuruisena, koska tämän vuoden tulot tulevat olemaan monella riittämättömät siihen, että ensivuonna olisi kykyä viljellä samalla volyymilla.

Vittumainen kierre, mutta mitäs läksivät.


Myös ulkomaisten asiantuntijatahojen näkemys on, että Venäjän vehnäsato on jäämässä todella huonoksi, jopa 9 % heikommaksi kuin viime vuonna ja nyt heillä ei ole enää juuri minkäänlaisia varastoja, koska ne kulutettiin ja myytiin viime talvena. Toki tuo määrä riittää kotimaiseen kysyntään, mutta vienti tulee leikkaantumaan jyrkästi ja sieltä sitä kovaa oikeaa valuuttaa on tullut, jatkossa tulee sitten vähemmän.

 
Viimeksi muokattu:
Venäjän oman tilastoviranomaisen mukaan viikkoinflaatio oli viime viikolla korkein kolmeen vuoteen, 0.79 % joka vuosi inflaatioksi laskettuna olisi vaatimattomat 41 %.

Isoina tekijöinä mainitaan erilaisten kulutushyödykkeiden hintojen nousu:

“Tariffs for certain types of utilities have changed on average across Russia (this is Rosstat’s euphemism for the word “increased” – TMT ): cold water supply +14.9%, sanitation +14.6%, hot water supply and heating +13.8%, liquefied gas +13.5%, electricity +13%,” Rosstat wrote in a statement.

Nyt ollaan vielä satokauden keskellä jolloin ruokaa on normaalisti runsaimmin tarjolla ja hinnat alhaisimmat, tästä kun siirrytään syksyä ja talvea kohti ym. heikkojen satonäkymien kyydittämänä niin ei ainakaan ole inflaatio rauhoittumassa kovin helpolla.


IAE ei usko, että Venäjä kykenee nostamaan öljyntuotantoaan, enkä usko minäkään. Teknologia, raha ja osittain työvoima puuttuvat ja myös logistiikka on sakannut eikä edes asiakkaita ole tarpeeksi, isoimpana uhkana on kuitenkin nykyisten kenttien ehtyminen ja kun uusia pitäisi olla jo avaamassa, mutta mitään sen suuntaista ei ole meneillään eikä siihen ole laskevilla öljytuloilla edes rahoitusta.


 
Viimeksi muokattu:
IAE ei usko, että Venäjä kykenee nostamaan öljyntuotantoaan, enkä usko minäkään. Teknologia, raha ja osittain työvoima puuttuvat ja myös logistiikka on sakannut eikä edes asiakkaita ole tarpeeksi, isoimpana uhkana on kuitenkin nykyisten kenttien ehtyminen ja kun uusia pitäisi olla jo avaamassa, mutta mitään sen suuntaista ei ole meneillään eikä siihen ole laskevilla öljytuloilla edes rahoitusta.


Tämä on hassua kun tekee guugelihaun sanoilla "russian drill more oil" niin tulee julmettu määrä uutisia joissa kerrotaan että ryssä porasi enemmän kuin vuosiin. Noin sama uutinen löytyy sitten vuosilta 2023, 2024 ja 2025. Käytännössä se öljynvienti on tasaisesti laskenut varsinkin tänävuonna. Ja nyt sitten kun oikea asiantuntijataho penkoo niin ne uutiset osoittautui jälleen samaksi kuin kaikki muukin ryssälässä: propagandaa.
 
Back
Top