Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Argentiina on nousemassa isoksi tekijäksi Etelä-Amerikan energiamarkkinoilla ja se vaikuttaa luonnollisesti ryssien vientimarkkinaan, koska tuolla on niitä maita joihin heidän hiilivetyjään on vielä mennyt ja kulutus on nousussa.

Lisäksi Guayana, Meksiko ja Brasilia lisäävät omaa tuotantoaan pitkällä aikavälillä samalla kun Venezuela jatkanee isona toimijana kaikesta poliittisesta sekoilusta huolimatta niin E-A työntää seuraavalla vuosikymmenellä valtavat määrät kaasua ja öljyä globaaleille markkinoille.


Samaan aikaan Venäjän menot sodassa pelkästään henkilöstöön ovat nousseet ennätystasolle. Alkuvuonna (1-6) meni yli 25 miljardia dollaria palkkoihin, bonuksiin ja värväytymiskorvauksiin. Edelleen sen odotetaan nousevan ja on melkein 10 % federaation budjetista. Ei ole mitenkään kestävä taso, kun puhutaan kuitenkin alle kahden miljoonan osuudesta väestössä.

 
Kun ongelmat alkaa näkyä, niin alkaa tapahtua:
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/57df6a5c-e69f-4b0c-aa03-b4898aac1533

Aiemmin puhdistukset kohdistuivatkin Venäjän hyökkäyssotaa kritisoiviin tahoihin. Nyt pelkkä hallinnon tukeminen ei enää riitä, ja Kyiv Independentin mukaan uusi realiteetti on saanut Moskovan eliitin paniikin valtaan.

Käytännössähän mitään isompaa bisnestä ryssälässä pyöritetä ilman zaarin suostumusta. Käytännössä nämä "läänitykset" jaetaan eisn pajareille ja pajarit sitten edelleen alaisilleen. Läänityksen sitten pitää tuottaa zaarille vastaavasti rahaa ja jos ei tuota niin tekijä vaihdetaan ikkunan kautta uuteen. Talouspakotteiden kautta bisnekset alkaa hapantua käsiin ja jos ei maksuja kuulu zaarille niin sitten vaihtuu tekijä.

Nyt on tullut tekijäportaan vaihdon hetki ja suurin syy on juurikin hyvinvointirahaston kuivuminen. Bisnekset on saatava takaisin itsenäisesti pyöriviksi koska sitä rahaa ei ole enää tukijaisiin tulossa. Eikä se pakotteiden poistokaan enää pelasta, maailmanmarkkinat muuttuivat ja ryssällä on nyt tyhjäkortti kädessä melkein joka bisneksessä.
 
Trump arvioi NBC Newsin torstaisessa haastattelussa, että senaatti tulee hyväksymään esityksen pakotepaketista.

"Se on esitys, jonka senaatti on hyväksymässä ja jonka kanssa presidentti voi tehdä mitä haluaa, kuten tiedätte", Trump sanoi.

"Toisin sanoen se on minun valittavissani, jos haluan käyttää sitä. He ovat viemässä läpi hyvin merkittävän ja purevan sanktioesityksen, mutta se on presidentin päätettävissä, haluaako hän käyttää sitä vai ei", hän jatkoi.

Muistaakohan kukaan enää, mikä oli viimeisimmän kahden viikon aikarajan aihe. Umpeen se on mennyt joka tapauksessa, eikä ainakaan ryssä ole muuttanut mitään toiminnassaan, paitsi kiihdyttänyt hyökkäyksiä. Mitä Trump on sitten tehnyt kun tuo maaginen kaksi viikkoa on jälleen kerran kulunut umpeen? Nada.

Nyt senaatti ehkä hyväksyy uuden pakotepaketin, mutta kolmannessa persoonassa itsestään puhuen Trump korostaa, että hän sitten päättää. Tulisiko jopa kahden viikon ukaasi?
 
Ylen aamu-uutisissa Suomen Pankin ekonomisti kertoi, että perustuen venäläisten yritysten haastatteluihin näyttäisi, että Venäjä ollut taantumassa (= BKT supistunut kaksi vuosineljännestä peräkkäin) vuoden alusta lukien, ja että suunta ei ole muuttumassa parempaan. Sotatalous alkaa sakata?

Muoks olihan siitä myös Ylen sivuilla juttu:

https://yle.fi/a/74-20172148
 
Viimeksi muokattu:
Ryssien maahanmuuttorajoitukset ja todennäköisesti myös kyky maksaa kunnon palkkoja on johtanut siihen, että monet työvoimavaltaiset maataloustuotteet kuten hedelmät jäävää poimimatta kun ulkomainen työvoima loistaa poissaolollaan ja venäläisille on parempaakin tekemistä. Se taas johtaa siihen, että maataloustuottajilla menee entistä heikommin kun kulut sadosta ob mennyt mutta suuri osa tulosta jää saamatta joka väistämättä tulee heijastumaan sitten kuluttajien hintatasoon ja tuonnin tarpeeseen. Seuraavan vuoden sato on myös vaikeampi saada saman suuruisena, koska tämän vuoden tulot tulevat olemaan monella riittämättömät siihen, että ensivuonna olisi kykyä viljellä samalla volyymilla.

Vittumainen kierre, mutta mitäs läksivät.


Myös ulkomaisten asiantuntijatahojen näkemys on, että Venäjän vehnäsato on jäämässä todella huonoksi, jopa 9 % heikommaksi kuin viime vuonna ja nyt heillä ei ole enää juuri minkäänlaisia varastoja, koska ne kulutettiin ja myytiin viime talvena. Toki tuo määrä riittää kotimaiseen kysyntään, mutta vienti tulee leikkaantumaan jyrkästi ja sieltä sitä kovaa oikeaa valuuttaa on tullut, jatkossa tulee sitten vähemmän.

 
Viimeksi muokattu:
Venäjän oman tilastoviranomaisen mukaan viikkoinflaatio oli viime viikolla korkein kolmeen vuoteen, 0.79 % joka vuosi inflaatioksi laskettuna olisi vaatimattomat 41 %.

Isoina tekijöinä mainitaan erilaisten kulutushyödykkeiden hintojen nousu:

“Tariffs for certain types of utilities have changed on average across Russia (this is Rosstat’s euphemism for the word “increased” – TMT ): cold water supply +14.9%, sanitation +14.6%, hot water supply and heating +13.8%, liquefied gas +13.5%, electricity +13%,” Rosstat wrote in a statement.

Nyt ollaan vielä satokauden keskellä jolloin ruokaa on normaalisti runsaimmin tarjolla ja hinnat alhaisimmat, tästä kun siirrytään syksyä ja talvea kohti ym. heikkojen satonäkymien kyydittämänä niin ei ainakaan ole inflaatio rauhoittumassa kovin helpolla.


IAE ei usko, että Venäjä kykenee nostamaan öljyntuotantoaan, enkä usko minäkään. Teknologia, raha ja osittain työvoima puuttuvat ja myös logistiikka on sakannut eikä edes asiakkaita ole tarpeeksi, isoimpana uhkana on kuitenkin nykyisten kenttien ehtyminen ja kun uusia pitäisi olla jo avaamassa, mutta mitään sen suuntaista ei ole meneillään eikä siihen ole laskevilla öljytuloilla edes rahoitusta.


 
Viimeksi muokattu:
IAE ei usko, että Venäjä kykenee nostamaan öljyntuotantoaan, enkä usko minäkään. Teknologia, raha ja osittain työvoima puuttuvat ja myös logistiikka on sakannut eikä edes asiakkaita ole tarpeeksi, isoimpana uhkana on kuitenkin nykyisten kenttien ehtyminen ja kun uusia pitäisi olla jo avaamassa, mutta mitään sen suuntaista ei ole meneillään eikä siihen ole laskevilla öljytuloilla edes rahoitusta.


Tämä on hassua kun tekee guugelihaun sanoilla "russian drill more oil" niin tulee julmettu määrä uutisia joissa kerrotaan että ryssä porasi enemmän kuin vuosiin. Noin sama uutinen löytyy sitten vuosilta 2023, 2024 ja 2025. Käytännössä se öljynvienti on tasaisesti laskenut varsinkin tänävuonna. Ja nyt sitten kun oikea asiantuntijataho penkoo niin ne uutiset osoittautui jälleen samaksi kuin kaikki muukin ryssälässä: propagandaa.
 
Edelleen tihkuu infoa, että ryssien vehnäsadostakin olisi tulossa ennakoitua kehnompi ja varastot on matalalla. Asiaa vahvistaa se, että paikalliset traderit eivät nyt myy viljaa ulos, koska tietävät saavansa myöhemmin paremman hinnan joko kotimarkkinoilla (koska jotain ryssienkin on syötävä) tai viennistä, mutta se näyttää olevan heikko arpa kun useat EU maat ovat saamassa viime vuotta runsaamman sadon, joka haastaa Venäjän tyypilliset lähimarkkinat mm. Pohjois-Afrikassa.

 
Ehkä parhaiten sopii tähän ketjuun vaikka olisi monta muutakin vaihtoehtoa. Mahtaa Kremlissä sylettää kun menee kymmenien miljoonien korruptiorahat sivu suun kun Intia tilaa MiG-29 fleetin modernisaation amerikkalaiselta yritykseltä. Kokonaissumma on päälle 2 miljardia, mikä toki sisältää paljon muunkin kaluston huoltoa ja modernisointia.

 
Ehkä parhaiten sopii tähän ketjuun vaikka olisi monta muutakin vaihtoehtoa. Mahtaa Kremlissä sylettää kun menee kymmenien miljoonien korruptiorahat sivu suun kun Intia tilaa MiG-29 fleetin modernisaation amerikkalaiselta yritykseltä. Kokonaissumma on päälle 2 miljardia, mikä toki sisältää paljon muunkin kaluston huoltoa ja modernisointia.


Tähän väliin KL:n hehkutusta ryssän asekaupoista Intiaan.

 
Kulisseissa tehtäneen koviakin lehmänkauppoja mm. Slovakian ja Unkarin suhteen ja käytetään kaikki vipuvarret, jotta tämä paketti menisi läpi. Nyt on oivallinen aika kiristää silmukkaa kun lähestulkoon kaikki uutiset kertovat lisääntyvästä taloudellisesta ahdingosta Venäjällä, tällöin vain suurimman rahavirran kimppuun uudella tarmolla ja pienempiäkin voi edelleen tilkitä.

Sikäli mikäli öljyn todellinen myyntihinta putoaa tuonne 47 dollarin tynnyrihintaan niin siinä lähtee ainakin puolet pois tuottajien voitosta ja samalla sellainen 15 % koko federaation budjettirahoituksesta. Kaasun, lannoitteiden, maatalouden, metallituotteiden ja hiilen menetetyt tulovirrat siihen päälle loppuvuotta ajatellen niin olisi nopeasti sellainen 20-25 % rahoitusaukko budjetissa paikattavana ja hyvinvointi rahasto jo valmiiksi kaluttu.

 
Tästä julkaistiin jo..
Suomenkielinen teksti:
"
EU-maat hyväksyivät uuden paketin rajoituksia Venäjälle: öljyn hintakattoa alennettiin
päivitetty: 14.07.2025 (09:40)

Kaikki Euroopan unionin maat, mukaan lukien Slovakia, ovat alustavasti hyväksyneet uuden rajoituspaketin Venäjää vastaan, Reuters raportoi (RBK:n selostus 14. heinäkuuta). Uusiin toimenpiteisiin kuuluu öljyn hintakaton alentaminen 47 dollariin barrelilta sekä hintakaton asettaminen "liukuville" hinnanmuutoksille.

EU on sopinut uudesta venäläisen öljyn hintakaton laskentakaavasta, jossa hinta asetetaan 15 % alle öljyn kolmen kuukauden keskimääräisen markkinahinnan. Raporttien mukaan alustava hintataso tulee olemaan noin 47 dollaria barrelilta. Hintaa tarkistetaan puolen vuoden välein, kertoo UNIAN."
 
Venäjän entinen pääministeri Mihail Kasjanov kertoo Times Radiolle, että Venäjän "supistuva" siviilitalous pakottaa Putinin rauhaan.

Mihail Mihailovitš Kasjanov oli Venäjän pääministeri tammikuusta 2000 helmikuuhun 2004. Kasjanov on koulutukseltaan insinööri ja ekonomisti.
80-luvulla Kasjanov työskenteli Gosplanissa ja Jeltsinin aikana Venäjän rahaministeriössä.

 
ryssän ekonomisti luettelee numeroita ja tylyttää maan talouden systeemistä tilaa. Omana huomiona, kun hiilivedyt energiamurroksenkin vuoksi ennenpitkää poistuu ryssän kassavirrasta, ei tilalla ole mitään, ollut eikä tulossa, koska ryssä, ja 'suurvallalla' on ongelma.
Katselusuositus, tosin pääkohdat on alla.

In a country where one can go to jail for criticizing Putin’s policies, a well-respected Russian economist Abel Aganbegyan spoke up about the pathetic state of the Russian economy. Please see a few takeaways from Aganbegyan’s speech below or watch the video where he goes into further very interesting details.

“Because for 34 years of the existence of the new Russia, according to Rosstat our GDP has grown by 37%. 1% per year. In comparison to 1990.

Developing countries grew 3 to 6 times. India 8.6 times. China 13 times. While our [economy] grew by 37%.

According to all international ratings, including welfare and economic indicators, we have gone down greatly.

Innovation-wise it's just a disaster. After 2020, out of 1658 “unicorn companies” worth more than one billion dollars at the beginning of 2025, not a single one is in Russia.

Out of the 2,500 large innovative commercial private firms in 43 countries where €35,000,000 and above is spent on research and development, only 3 are in Russia. Our number of robots is 19 per 10,000 workers. In South Korea - it's 1014. In other developed countries it's 200 to 600.

We have 7 supercomputers while China and the USA have 150 each.

Where can we get innovative firms from if the main source of their development is venture capital, which in 2021 was 3.4 billion and now it's 270 million dollars? Not 3.4 billion.

Our global share of high-tech goods and services is 1.3% and in exports it’s 0.3%.

With such indicators, there can be no growth.”

 
Lähi-Idän maiden kaasuntuotanto on vakaasti kasvavalla uralla ja sieltä tulee myös se volyymi USAn kaasun lisäksi, joilla tulevaisuudessa torpataan ryssäkaasun paluu Eurooppaan.

Venäjällä tulee olla haasteita saada kaasuaan Aasiaankaan ainakaan kovin kannattavasti, koska silläkin suunnalla kilpailu kiristyy.

 
ryssän valtionvelkakirjojen kumulatiivinen kehitys vuoden alusta vs aiemmat vuodet on nyt jyrkällä kulmakertoimella. Tänä vuonna tähän mennessä velkaa otettu virallisella vaihtokurssilla laskettuna $30 Mrd, ja käyrän huippu on jo nyt samalla tasolla kuin aiemmat koko vuodet.

Graafissa näkyy myös miten velkatarve on pompsahtanut viime vuoden lopulla ja jatkunut lähes samaa vauhtia vuoden alusta.

Kirjoittaja arvelee, että hyvinvointirahastoa käytetään valtionyhtiöiden kassantäytteenä ja julkisia menoja varten otetaan velkaa.


The volume of Russian federal bonds in circulation as of 10.07.25 has grown by 2.75 trillion rubles since the beginning of the year. They probably decided to cover the entire deficit by increasing domestic debt, and to use the National Welfare Fund to save state monopolies.

1752569649354.webp



 
Viimeksi muokattu:
Kulisseissa tehtäneen koviakin lehmänkauppoja mm. Slovakian ja Unkarin suhteen ja käytetään kaikki vipuvarret, jotta tämä paketti menisi läpi. Nyt on oivallinen aika kiristää silmukkaa kun lähestulkoon kaikki uutiset kertovat lisääntyvästä taloudellisesta ahdingosta Venäjällä, tällöin vain suurimman rahavirran kimppuun uudella tarmolla ja pienempiäkin voi edelleen tilkitä.

Sikäli mikäli öljyn todellinen myyntihinta putoaa tuonne 47 dollarin tynnyrihintaan niin siinä lähtee ainakin puolet pois tuottajien voitosta ja samalla sellainen 15 % koko federaation budjettirahoituksesta. Kaasun, lannoitteiden, maatalouden, metallituotteiden ja hiilen menetetyt tulovirrat siihen päälle loppuvuotta ajatellen niin olisi nopeasti sellainen 20-25 % rahoitusaukko budjetissa paikattavana ja hyvinvointi rahasto jo valmiiksi kaluttu.


Ei mennyt läpi vielä tämä 18. pakotepaketti.
Ficon paskiainen Slovakiasta haraa vastaan.


 
Missä muuten ovat venäjältä ulariin pannut varat, käsittääkseni satoja mrd dollareita. Kenen peukalon alla ne ovat? Miksi nato-halukkaiden pitää maksaa aseet Ukrainaan, eikö olisi perusteltua käyttää näitä venäläisiltä kanitettuja varoja. Valistakaa vähän tyhmää.
 
Back
Top