Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Tiede ja Ase -lehden mukaan (foorumilla useasti ollut filu Hämeenmaa-luokan hankinnasta) miinalaivojen hydroakustinen heräte minimoitiin. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan.
Joka tapauksessa näkisin, että puolivillaisten ratkaisujen riittävyys on entistä enemmän kyseenalainen tulevina vuosikymmeninä. Erinäisillä miehittämättömillä ratkaisuilla tilannetta voidaan toki muuttaa, jos havainto maalista saadaan kiinteältä valvontajärjestelmältä ja miehittämättömät järjestelmät hoitvat lopun, ilman että MTA2040 hinaa perässään sonaria ja kantaa suto-torpedoja.
Jos alusluokan suorituskyky tosiaan paranee sillä että siitä jätetään aseet ja sensorit pois niin tilaisuuteen kannattaa ehdottomasti tarttua.
Onhan ohjusveneelläkin "puuttuva pääaseistus" - siltä kun lauotaan ohjuksia jotka vaikuttavat kymmenien kilometrien päähän. Samaan tapaan kuin lentotukialuksen iskuvoima on sen lentokoneissa ja miinantorjunta-aluksen suorituskyky sen roboteissa muuttuvat muutkin sotalaivat pitkällä tähtäimellä ensisijaisesti tukialuksiksi. Eri asia sitten Suomen etäisyyksillä on, kuinka paljon näitä suorituskykyjä kannattaa käyttää ensisijaisesti rantaan tukeutuen ja mitä institutionaalisia esteitä tällä olisi. En siis puhu nykyhetkestä, vaan 2030-2040 -luvuista.
Jos alusluokan suorituskyky tosiaan paranee sillä että siitä jätetään aseet ja sensorit pois niin tilaisuuteen kannattaa ehdottomasti tarttua.
Rakastan ironiaasi.
Epäilen kuitenkin vahvasti, voidaanko taistelualuksen suorituskykyä rakentaa kuljetusaluksen pohjalle. Taistelualuksella voi olla kuljetuskyky, mutta kuljetusaluksella ei voi olla taistelukykyä sen enempää kuin ISIS-tuunatulla Hiluxilla.
Tulevaisuudessa Haminat korvaavien taistelualuksien tehtäviin voi yhdistää vaikkapa ulkovartiolaivojen tehtävät jos edelleen suuntaus on että vähemmillä rungoilla pitää pärjätä.
Pienehköt kuljetusalukset on näistä kolmesta puheena olevasta käyttötarkoituksesta kaikkein halvin rakentaa joten varmaankin kannattaa unohtaa niiltä taistelualus rooli. Synergiaa saadaan yhdistämällä niiden tehtäviin kuljetuskyvyn ja miinoituksen lisäksi esim. öljyntorjunta ja yhteysaluksina toimiminen.
Tulevaisuudessa Haminat korvaavien taistelualuksien tehtäviin voi yhdistää vaikkapa ulkovartiolaivojen tehtävät jos edelleen suuntaus on että vähemmillä rungoilla pitää pärjätä.
Sikäli kuin mitään korvaavia taistelualuksia edes havitellaan. Samalla rahalla voidaan poistaa lähdössä syntyneet puutostilat ja nostaa korvetit ns. nextille levelille.
Mitä ovat olettamasi puutostilat?
Esimerkiksi ampumatarvikevalmiuden parantaminen, jos sitä tarkoitit, ei nähdäkseni ole kovin korkea prioriteetti. Jos olisi, nyt ostettaisiin neljän aluksen sijaan korkeintaan kolme. Samalla logiikalla 30-luvullakin ostetaan mieluummin hinnat alkaen -aluksia.
On myös vaikea ajatella, että sensorijärjestelmiin jäisi kovin suuria/korjattavissa olevia puutteita. Kokonaisen tutkajärjestelmän vaihto tuskin on kovinkaan kustannustehokasta, vaan sillä mentäneen, mikä nyt hankitaan. Kaikumittaimet ovat aiemmin olleet huolenaihe, mutta ilmeisesti sinnekin on tulossa jotakin, kerran PV on kertonut myös Torped 47:n tulevan aluksille. Siinä tosin on sauma jonkinlaiseen säästämiseen, esim. jos Haminojen sonarit asennetaan modulaarisesti ja niitä sitten kierrätetään myös monitoimialuksissa...
Vai tarkoititko näitä miehittämättömiä järjestelmiä? HEKO/UCAV, miehittämättömät pinta-alukset jne.?
Uskaltaako toimitusministeristö nyt hallituksen erottua allekirjoittaa alusten tilaussopimukset vai lykkääntyykö tämä seuraavan hallituksen tehtäväksi?
Toimitusministeri Jussi Niinistö hehkuttaa viestipalvelu Twitterissä että puolustuksen saralla on saatu kaikki tehtyä mitä pitikin. Mitä nyt laivat on vielä tilaamatta.
1) käyttämällä ROV:ia suklareiden havainnointiin, eikä omaan alukseen kiinteästi asennettua sonaria. Hinattavaakin sonaria voi tosin käyttää tilanteesta riippuen.Miten se erottaa sukelluveneet oman melunsa joukosta? Tai säilyy havaitsematta?
Korvetti kykenee hoitamaan kaikki ulkovartiolaivan tehtävät ja vieläpä aivan yhtä hyvin jos niin halutaan sekä suunnittelussa että valmistuksessa ja käytössä. Päinvastainen ei onnistu alkuunkaan yhtä helposti jos ollenkaan. Isoin ero runko- ja koneistosuunnittelussa lienee nopeus, mitä ei jälkikäteen muuteta ilman tolkuttomia lisäkustannuksia.Ulkovartioaluksen ja taistelualuksen tehtävät ja vaatimukset ovat niin erilaiset, että näkisin synergiaetuja pikemminkin kuljetuslautan/miinoittajan ja ulkovartiolaivan välillä.
Heijastuminen määrittyy kahdella (kolmella) eri periaatteella, joista käytännössä molemmat (tai kaikki) ovat osittain samaan aikaan voimassa:Hyvä että täydensit. Asia on nimittäin juuri noin. Tunnustan, että yksinkertaistin tarkoituksella asioita foorumille.
Säteily heijastuu tosiaan joissain tapauksissa jopa lähes kaikkiin eri suuntiin.
Kohteen muodoista, ominaisuuksista, valaisukulmasta ja taajuudesta riippuu sitten miten ja minne säteily heijastuu. On ääritapauksia, joissa säteily heijastuu lähes kokonaan takaisin, ja sitten ääritapauksia, joissa mitään ei heijastu takaisin. Todellinen elämä on jotain siltä väliltä.
Siinä on kuitenkin sellainen tilanne, että tutkan valaisusuuntaan palautuu yleensä aina jonkin verran säteilyä. Mistään muista suunnista ei voi varmuudella sanoa, tuleeko sinne enemmän tai vähemmän säteilyä, kuin tutkan suuntaan. Säteilyä voi heijastua sinne paljonkin, tai sitten se voi jäädä juuri paitsio-alueeseen tai säteilykuoppaan.
Jos mietitään esim. tilannetta, jossa meritorjunta-ohjus on tulossa kohti Pohjanmaata (#1), ja toinen Pohjanmaa (#2) valaisee ohjuksen saapumissuunnasta nähden alta tai sivulta, niin siinä tilanteessa todennäköisesti varsin vähän säteilyä heijastuisi kohti Pohjanmaata (#1), joka olisi laukaisemassa ohjusta. Säteily heijastuisi pääosin puolisylinterimäiseen avaruuteen kohti Pohjanmaa #2.
Koitapa miettiä asiaa ja kertoa miksi läntisen korvetin laukomat ohjukset olisivat mielestäsi tilanteessa paremmassa asemassa kuin itäisen laukomat?
En siis todellakaan yllä kysy mitä eroa on jossain ihan muussa olennaisessa asiassa, kuten vaikkapa siinä ehtisikö itäisestä korvetista ammuttu ESSM ajoissa torjumaan läntiseen korvettiimme maalitettua vihollisen MTO:ta vai ei.
Aivan. Tämä oli eräs esimerkki niistä muista olennaisista asioista joita en kysynyt.Ennättää tai ei, jos ampuvat niin paljastavat paikkansa, varsinkin jos vihollisella on ilmavalvonta kone kuuntelemassa. Mutta jos ampuvat, ja läntinen korvetti torjuu myös, niin parempi mahdollisuus torjumisessa. Kummatkin sitten sen jälkeen vaihtaa aluetta täydessä valmiudessa.
Aivan. Tämä oli eräs esimerkki niistä muista olennaisista asioista joita en kysynyt.
Kysymys oli suunnattu nimimerkille @Mustaruuti ja siinä oli tarkoitus käsitellä vain ja ainoastaan sitä minne tutkasäteily heijastuu maalista, mistä tekijöistä asia riippuu, ja lopuksi mitä vaikutusta asialla mahdollisesti on sotilaallisesta näkökulmasta.
Käsittääkseni Mustaruuti on jo esittänyt mielipiteensä siitä, että tutkasäteilyä heijastuu pääasiassa lähettävän tutkan suuntaan, mihin näkemykseen en ole löytänyt ainuttakaan perustelua häneltä tai muista lähteistä. Pidän näkemystä faktuaalisesti virheellisenä, ellei asiasta esitetä näyttöä tai edes perusteluita. Perusteluksi ei kelpaa selostus siitä mihin se johtaisi mikäli näkemys olisi oikea. Jokaisella on täysi oikeus omiin mielipiteisiinsä, muttei omiin faktoihinsa. Kelpuutan luonnollisesti siis vastaukseksi myös sen ettei kyse ollut faktasta eikä sitä ollut tarkoitus sellaisena esittää. Toki mielipidettään saa myös muuttaa.
Säteily heijastuu tosiaan joissain tapauksissa jopa lähes kaikkiin eri suuntiin.
Kummassakin 1-tapauksessa heijastuman suunta riippuu ratkaisevasti myös säteilyn tulosuunnasta.
Tutkan suunnittelussa taas pyritään valitsemaan aallonpituus, jossa 2-kohdan toimintatapa on merkittävä, eli vaikka se olisi vähemmistökin tulee sen riittää havainnon saamiseen kohteesta. Tämä siksi että muuten voisi jäädä havainto kokonaan saamatta vaikka maali olisi näkyvissä! Tämä saavutetaan esim alentamalla tutkan toimintataajuutta (pidentämällä aallonpituutta), mutta se vaatinee lisää tehoa ja suuremman antennin, mikä ei tietyn rajan jälkeen onnistu ohjuksen tutkalta, muttei tuota vielä mitään vaikeuksia aluksessa olevalle tutkalle.