STT kysyi, millaisia ajatuksia mahdollinen lakkauttaminen herättää.
Kontiolahden kunnalle Pohjois-Karjalan prikaatin menetys olisi paha takaisku, sillä kunta toipuu yhä elektroniikan sopimusvalmistaja Perloksen 2 000 työpaikan menetyksestä. Kunnanjohtaja Jari Willmanin arvion mukaan uhan alla olisi seurausvaikutuksineen 500 työpaikkaa, kun varuskunta itse työllistää vajaat 300 henkeä.
"Lisäksi kahden vastaanottokeskuksen lakkauttaminen vie täältä 70 työpaikkaa, joten työttömyysaste voi nousta nykyisestä yhdeksästä prosentista jopa 13 prosenttiin."
Willmanin mukaan kunta joutuu investoimaan kolmeen kouluun ja päiväkoteihin lähivuosina noin 10 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa jopa parin prosenttiyksikön lisäystä nykyiseen 19,25 prosentin veroasteeseen.
Prikaatilla on myös siviiliyhteiskuntaa auttavia tehtäviä.
"Meille tulee useita kymmeniä virka-apupyyntöjä maastopaloihin, pomminraivauksiin ja etsintöihin", kertoo prikaatin komentaja eversti Jari Kytölä.
Prikaati on nyt ainoa jalkaväen joukkue kolmen Itä-Suomen maakunnan alueella, josta tulee koulutettavaksi noin 1 400 varusmiestä vuosittain.
Niinisalon Tykistöprikaatin komentaja, eversti Mauri Myllykangas sanoo, etteivät lakkautuspuheet ole pyörineet kahvipöytäkeskusteluissa määräänsä enempää.
"Näitä listojahan liikkuu aina neljän vuoden välein. Jos niiden perässä lähtisi juoksemaan, tämä olisi aika raskasta. Ihmisiä kiinnostaa henkilökohtaisella tasolla täällä ja varmaan muuallakin, miten oman työpaikan käy."
Myllykangas uskoo tykistöprikaatin mahdollisuuksiin jatkaa, vaikka se onkin ollut vahvasti lakkauttamishuhujen kohde.
"Jos jonnekin on investoitu, niin ainakin tänne. Täällä ovat kasarmit varmaan parhaassa kunnossa Suomessa sekä parhaat harjoitusalueet. Kuinka pitkälle se riittää", sitä en tiedä.
Kankaanpään kaupunginjohtaja Paavo Karttunen arvelee, ettei Niinisaloon kohdistu "totaalista lakkautusuhkaa", mutta lakkauttamisella olisi isot seuraukset.
"Varuskunta on paikkakunnan ja koko alueen suurin työnantaja: 520 henkeä, joista runsas 300 on kankaanpääläisiä. Olemme joskus arvioineet, että verotulot yksistään ovat suuruusluokkaa kaksi prosenttia vuotuisista verotuloista."
Vajaan 9 000 asukkaan Sodankylässä Jääkäriprikaatin lähtö olisi niin ikään shokki, sillä kunnan 4 000 työpaikasta karsiutuisi lähes joka kymmenes. Menetystä ei paikkaisi edes piakkoin avautuva Kevitsan nikkelikaivos.
Kehittämisjohtaja Jukka Lokan mukaan pelissä on paljon muutakin, koska prikaati ja kunta vastaavat yhteistyössä monista palveluista. Muun muassa kunnan ainoa uimahalli on sotilaskodin kupeessa, myös terveyskeskus on samoissa tiloissa varuskunnan kanssa.
Yliluutnantit Tommi Alatörmänen ja Petteri Salmela sekä luutnantti Janne Juusola eivät oikeasti usko, että jääkäriprikaati lakkautettaisiin. Salmela muistuttaa muun muassa prikaatin asemasta arktisen osaamisen ja koulutuksen keskuksena. Kaikki kolme korostavat Lapin strategista asemaa, joka on kaiken aikaa vahvistunut.
Takaraivon sopukoissa möyrii kaikilla kuitenkin peikko.
"Ei lakkautusuhkaa voi kokonaan sivuuttaa, koska viime kädessä kyse on kuitenkin poliittisesta ratkaisusta", Alatörmänen kiteyttää
http://www.hs.fi/kotimaa/Varuskunnissa+odotellaan+lakkautuslistan+julkituloa/a1305553840642