Lapin sota 70 vuotta sitten

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
24.10.

Aamulla

Rj.Pr on perustanut Märkäjärvelle (huom! nykyinen Salla - vanha Sallan kirkonkylähän jäi Venäjään) ja Kuoskuun kenttävartiot.
Lagukseen ei saada yhteyttä.
Ryhmä pajari: Korinten kohdalla ylimeno jatkuu.
Os. Kuistio: Tst.Os Pennasen kärki (Er. Os. Sau) 45 km Kallioniemestä Sodankylään päin.
11.D: Äkäsjoen tasalla, taistelussa.

Ilmavoimat: Yksi oma kone kateissa.

Illalla

Pm. Järj. Os: IIIAK:n alueelta lakkaavat kaikki sodanaikaiset muodostelmat 4.12. mennessä, vaikka sodankäyntiä on jatkettava. Käsky Rv. Pr. E:lle: 24.10.44 uudelleenjärjestettäväksi määrätyt JP 1 ja JP 6 siirretään 28.10. rautateitse Ouluun, jossa ne alistetaan IIIAK:n komentajalle rungoksi muodostettavaa kevyttä prikaatia varten.

Tst. Os Pennanen on etuosillaan Sodankylässä.
 
Pioneereja Pellossa 24.10. SA-kuvia.

160430_r500.jpg


Kolarin kirkonkylä 24.10.

160442_r500.jpg


Ruotsista palannut perhe tutkii kotinsa raunioita. Asuinrakennus on tuhoutunut, samoin karjarakennus ja neljä latoa. Kaikki irtain omaisuus, joka varovaisuuden vuoksi oli hajoitettu kaikkiin eri rakennuksiin on palanut. Vieläpä kellarinkin saksalaiset polttivat, joten ei sielläkään mitään säästynyt. Vajarakennuksessa on säilynyt pieni pussillinen suolaa, jonka emäntä on pelastanut pitäen visusti kädessään. Muut tavarat tästä rakennuksesta oli ryöstetty. 24.10.

148524_r500.jpg


Pioneerit alkoivat hommiin. Pellonjoen yli tehdään silta. 24.10.

148596_r500.jpg
 
Näissä 24.10. päivän kuvissa ollaan niin lähellä sukuhistoriaa, että pitää laittaa sotatoimien väliin siviilikuulumisia samalta aikamääreeltä, vaikka ketjussa on muutoin pitäydytty sotilaallisessa toiminnassa.
Liki kahdeksannkymppinen täti muisteli kesällä, kuinka hänet sisaruksista vanhimpana passitettiin kahden hieman nuoremman veljensä kanssa väylän yli Ruotsin puolelle, kun vanhempansa ja kolme nuorinta sisarusta jäivät Kantomaanpäähän. Perheen iäkkään isän saksalaiset ottivat vangiksi ja käskivät äidin painua lapsineen "kuuseen". Nainen otti toiseen käteensä lehmän liekanarun, toiseen käteen kolmivuotiaan kävelemään, selkään sitoi liinalla kaksivuotiaan ja esiliinaan rinnalle kääri parikuisen vauvan. He viettivät piilopirtillä kaksi viikkoa ennen kuin uskaltautuivat takaisin ihmisten ilmoille. Tähän aikaan vuodesta on Napapiirillä marja-aika ohitettu ja ilmat kylmiä. Onneksi oli lehmä mukana, mutta mahtoi olla nälkä ja kylmä. Palattuaan äiti sai ilokseen tietää, että perheen isä oli teljetty erään toisenkin kylän miehen kanssa jonnekin aittaan, jota ei oltu poltettu ja miehet säästyivät; lapset väylän toiselta puolelta pääsivät kotiin myös kunnossa. Siitä ryhdyttiin sitten uuden kodin ja elämän jälleenrakentamiseen.
Täti kysyi retorisesti, mikä nykyajan kotiäideillä ottaa koville.

Pelkosenniemellä äidinäitini pelastui täpärästi miinan räjähtäessä saksalaisten miinoittaman rakennuksen ovensuussa. Itse kultakin löytynee tällaisia tarinoita oman suvun historiasta, jotka merkitsevät sitä, että oma olemassaolo on melko ohuen elämänlangan varassa.

Viitaten ketjun kommentointiin Lapin sodan karttamisesta kouluopetuksessa tai sodan kuvaamisesta ainoastaan valesotana väittäisin, että muutosta avoimempaan ja täsmällisempään Lapin sodan käsittelyyn on tapahtunut - puhun toki pääasiassa omasta puolestani.
 
25.10.

Lagukseen yhteys. Jpr oli tavannut vihollisen vahvoissa asemissa Lohijoelta koilliseen. Vihollisen ampuessa tykistöllään kiivaita tuli-iskuja jatkettiin hyökkäystä koukkaamalla erämaan kautta. Vihollinen vetäytyi n. 3 km uusiin asemiin. Taistelu jatkuu.
11.D: JR 8 valtasi Tapojärven taloryhmän. Vihollisen häikäilemätön panssari-isku hidasti. Vinsan suunnalla kärkikomppaniamme jäi miinakentässä psv:n tukeman jalkaväen kiivaaseen tuleen kärsien tuntuvia tappioita.

Illalla

Laguksella ei yhteyttä etulinjaan. PsD:n tappiot Rovaniemen taisteluissa olivat 13 kaat, 60 haav 1 kadonnut.
11.D: edellispäivän taistelun tappiot 7 kaat 34 haav.
3.D jatkaa etenemistä.
 
Viimeksi muokattu:
26.10.

Aamulla

Rj.Pr: tie Pekkalan lossilta Ruopasjärvelle kunnostettu ajoneuvokelpoiseksi, siitä Kemijärvelle hevosajoneuvotieksi.
Lagus: Hyökkäys käynnissä niiden asemien valtaamiseksi, joihin vihollinen vetäytyi n. 6 km Lohijoen koillispuolella olevista varustetuista asemistaan. Vihollinen tuo apuvoimia paikalle pohjoisesta.
11.D ja 3.D: Ei saatu yhteyttä. Viestihäiriöitä.

12.15 tulee IIIAK:n lennätinsanoma: JR 53:n jääkäriosasto saavutti poltetun Kittilän eilen klo 16.45.

Ilmavoimat: 1 tuntematon lento Lågskärin eteläpuolella. Venäläisiä lentoja 20, koneita 25.

PM määräsi kotiuttamiskiellon toistaiseksi. Kotiuttamissuunnitelmissa paljon huomioitavaa.


Illalla

Rj.Pr:n partio jäi Märkäjärvellä 3 km Suomen puolella venäläisten pidättämäksi, vietiin 10 km Sallaan päin kuulusteltavaksi mutta päästettiin palaamaan samana päivänä.
Ryhmä Lagus vallanut saksalaisasemat Lohijoelta koilliseen. Vastassa ollut kokonainen rykmentti, yksi 105 mm patteristo ja kevyt patteri, paljon krh:ta. Taistelu kesti yli vuorokauden. Kosketus viholliseen Vuotsossa. Runsaasti miinoituksia ja tienkatkaisuja.
3.D: Vihollisen moottoroidut jälkijoukot vetäytyneet nopeasti Kittilästä, jonka Jääk.Os/JR 53 saavutti. Eteneminen Muonioon jatkuu. Sirkka miehitetty, Kaukosessa ylikulkuvaikeuksia. Miinoitusten aiheuttamat tappiomme 25.10. 1 ups + 7 miestä, 3 hevosta. Haavoittuneita 17 miestä.
11.D Ahmapalo saavutettu. Ilmatiedustelumme nähnyt etuosastomme klo 14 Nykäsen - Eskelisen tasalla.
 
SA-kuva

Pioneeriaselaji oli yksi Lapin sodan tärkeimmistä elementeistä.

Pieniä siltoja oli hävittämättä.

Tukkalanojan silta 25.10.

160461_r500.jpg

Tervaanoja.
160460_r500.jpg

Pioneerit murroksessa. 26.10.

148527_r500.jpg
 
Tuhannen kilometrin päässä Helsingin torjuntakeskus oli entisissä tiloissaan vaikka saksalainen kostoisku tms. oli varmasti äärimmäisen epätodennäköinen.

Valoheitintasoja mietitään.

153838_r500.jpg


153831_r500.jpg


Käpylä
153796_r500.jpg

Santahamina
153798_r500.jpg

Pitäjänmäki (joku tsadilainen alkuasukas voisi sanoa, onko tämä se ns. Konalan mäki, johon menee portaat itäpuolelta + tie länsipuolelta)

153781_r500.jpg

Kaivopuisto
153789_r500.jpg
 
Onko tiedossa mitä kadonneelle koneelle tapahtui?

Tiedetään. Katsotaan kaikki lähipäivien tapahtumat. Hävittäjälentolaivue 26:n Fokker C.X FK-104 katosi 23.10. tiedustelulennolla. Koneen jäännökset löydettiin vasta syksyllä 1945 Aakenustunturin läheltä suolta.

Lokakuun 24. taas Brewsterit (2 kpl) tiedustelivat aluetta Muonio-Kaaresuvanto-Kittilä, jolloin luutnantti Reino Sartjärven kone syttyi palamaan. Sartjärvi hyppäsi laskuvarjolla, piileksi etsijöitä vesirajassa Jerisjärvellä ja palasi omille linjoille 27.10. Sartjärven siipimies tiesi koneen kohtalon, joten se ei ollut kateissa.

Maininta on siis yksinäisestä "Frans-Kallesta". Surmansa saivat ohjaaja kersantti Liinamaa ja tähystäjä, Mannerheim-ristin ritari kapteeni Paavo Kahla. Kahla on jonkinlainen tiedustelulegenda. Vuonna 1942 hänen ohjaajansa ammuttiin maasta, luoti sattui suoraan rintaan. Kahla siirtyi ulkokautta etuohjaamoon. Koneen siivellä tähystäjän laskuvarjo avautui. Hän sai puukolla irrotettua varjon, ennen kuin se tempaisi miehen koneen siiveltä. Kahla ei saanut vänrikki Mannermaan ruumista siirrettyä vaan istui syliin ja lensi koneen kotiin sekä teki uskomattoman laskun kiitoradalle. Ongelmia oli, koska hän ei saanut jalkoja kunnolla polkimille.

Kahla teki yli 300 sotalentoa Frans-Kallella, joka oli sota-aikaan melko puolustuskyvytön kone ilman hävittäjäsuojaa.

Maanviljelijä Pauli Pyhäjärvi ilmoitti syksyllä 1945 löytäneensä lentäjien ja koneen jäännökset Kittiiästä routaiselta suolta Hanhimänniköstä. Liinamaa ja Kahla olivat viimeiset kaatuneet sotalentäjämme ja kotiuttamistaan odottanut Kahla viimeinen kaatunut ritari.


580a1569-e0db-4ea8-83f2-d84e143af076.jpg


Kone syksyllä 2011.

c2778d99-fbaa-4f76-882c-4f67a3d0f606.jpg
 
Viimeksi muokattu:
27.10.

Aamulla

Rj.Pr ei muutoksia, miinatappiot 2 haavoittunutta.
3.D: Jääk.K/3.D kosketuksessa viholliseen Kulkujoella Sirkasta n. 16 km pohjoiseen. Hävitettujen teiden ja pitkien välimatkojen vuoksi huoltotilanne on erittäin vaikea ja hevoset näännyksissä.
11.D: JR 8:n alkupää etenee taistellen Muonion suuntaan. Vihollinen tekee sitkeästi vastarintaa ja sillä on raskaita aseita, mm. rynnäkkötykkejä ja ps-vaunuja. Hyökkäys käynnissä.

Ilmavoimat: venäläisiä lentoja 28, koneita 67, saksalaisia lentoja 1, koneita 1. Omia lentoja 6, koneita 15. Kahdeksan konetta pommittanut menestyksekkäästi autokolonnia. (Lisätietoa: 26.10. neljä Junkersia pommitti kapteeni Saarisen johdolla Muonio-Kilpisjärvi-tietä ja kapteeni Lehdon johtamat Dornier ja kolme DB-3-konetta taas autokolonnaa Kilpisjärven eteläpuolella.)

PM Järj.Os: Kotiuttamisen toimeenpanon lykkääminen johtuu kotiuttamiskysymykseen liittyvistä neuvotteluista. K. o. asia voidaan saattaa joukkojen tietoon.

Illalla

Rj.Pr ilmoittaa tien Jumisko - Karhujärvi olevan ajoneuvokelpinen. Poistettu 65 miinaa.
Lagus: Ei yhteyttä etulinjaan.
3.D: Etulinjaan ei yhteyttä Kaukopartiomme ilmoittaa tänään klo 14 olleen Muotkavaaran kannaksella kenttä- ja it-tykistöä sekä kenttävarustetut asemat Muotkavaaran itäpuolella. Kaukopartiomme ja 11.D:n yritys vallata Pallastunturin hotelli ehjänä epäonnistui. Hotelli oli tuhottu edellispäivänä.
11.D: JR 8 taistelussa Liekojärven - Harjujärven tasalla kenttävarustetuissa asemissa puolustautuvan vihollisen kanssa, jonka vahvuus ainakin pston tukema pataljoona. Kahden joukkueen vahvuinen sissiosasto etenemässä Pallastunturin suuntaan.
 
Viimeksi muokattu:
28.10.

Aamulla

Rj.Pr: Savukosken kasarmit poltettu. Savukosken - Martinkylän välillä 35 tienkatkaisua, neljä siltaa räjäytetty, runsaasti miinoituksia. Savukoski - Kuoskun välillä 16 tienkatkaisua, joista kolme 300 m pituisia.
Ryhmä Lagus: Yhteyttä ei saatu.
3.D: Vihollinen irtaantui Kulkujoelta koukkauksemme aikana. Eteneminen jatkuu. Tievaikeuksia.
11.D: Vihollisella yhtenäiset vahvat asemat linjalla Liekojärvi - Harjujärvi - Puristankoski. Niiden edessä vahva, paikoin 200 m syvä miinoitus vaikeuttaa etenemistä tien suunnassa, missä JR 8 on kiivaissa taisteluissa.

Ilmavoimat: Venäläisiä lentoja 5, koneita 6. Omia lentoja 5, koneita 24.

IIIAK:n käsky: 6D irrotetaan Ryhmä Laguksesta ja siirtyy suoraan ak:lle demobilisointia varten. Tst.Os Pennanen siirtyy Ryhmä Laguksen alaisuuteen. Os. Kuistio supistuu 15.Prikaatiksi.
IIIAK kiinnittää sähkeessään PM:n huomion siihen, että mikäli demibilisointimarssien ja kuljetusten suoritusta vielä lykätään, rauhanehtojen edellyttämä demobilisaatioaika käy IIIAK:n osalta liian lyhyeksi. Kauimpana olevien osastojen marssit nousevat 350-500 kilometriin ja merikuljetukset Torniosta Poriin vievät aikaa ja niitä voi mahdollinen jäätilanne ensi kuun lopulla vaikeuttaa.

Illalla

Rj.Pr: Hautajärvellä talot poltettu. Miinatappiot 2 kaat ja 7 loukkaantunutta.
Ps.D: Vuotson tienhaarassa hyökkäysvalmisteluja.
3.D: Jääkärikomppania tuhosi vihollisen kuorma-auton ja siinä olleet 24 miestä. Komppania Sirkasta 32 km Muonioon päin.
11.D: Tien suunnassa hyökännyt pataljoonamme pääsi 200 m eteenpäin ja pysähtyi vihollisen kaikkien aseiden tuleen. Saarrostava ryhmä oikealta päässyt Kivilahden maastoon kohdaten vähäisempää vastarintaa. Maasto erittäin vaikeakulkuista.
 
Viimeksi muokattu:
Tuhannen kilometrin päässä Helsingin torjuntakeskus oli entisissä tiloissaan vaikka saksalainen kostoisku tms. oli varmasti äärimmäisen epätodennäköinen.

Valoheitintasoja mietitään.

153838_r500.jpg


153831_r500.jpg


Käpylä
153796_r500.jpg

Santahamina
153798_r500.jpg

Pitäjänmäki (joku tsadilainen alkuasukas voisi sanoa, onko tämä se ns. Konalan mäki, johon menee portaat itäpuolelta + tie länsipuolelta)

153781_r500.jpg

Kaivopuisto
153789_r500.jpg

Toki ympäristö oli tuolloin hyvin erilainen kuin vaikkapa 70-luvulla kun mä asuin Konalassa, mutta kyseessä voi hyvinkin olla mainitsemasi mäki...
 
29.10.

Aamulla

Rj.Pr: Tiekorjauksia jatketaan. Miinatappiot 28.10. 3 kaatunutta ja 2 haavoittunutta.
Ryhmä Lagus: JPr hyökkää koko voimallaan tavoitteenaan Kakslauttasen purolinja. 3./Rask.Psto 14 Vuotson tienhaarassa.
3.D: Muonion suuntaan eteevältä kärkikomppanialta ei ole saatu uusia tietoja.
11.D: JR 50 saavutti Muonion - Sirkan maantien Olostunturin kohdalla joutuen heti kiivaaaseen taisteluun. I ja II/JR 8 etenee tavoitteenaan Muonion - Kolarin maantie. Omat tappiot 7 kaatunutta, 24 haavoittunutta ja 1 kadonnut.

Ilmavoimat: 1 tuntematon kone Ahvenanmaan saaristossa. Venäläisiä lentoja 23, koneita 35. Omia lentoja 1, koneita 1.

Illalla

Ryhmä Lagus: Suoperäisen maaston hidastama hyökkäys alkaa vasta 29.10. illalla. Vihollisella erittäin edulliset asemat ja tykistöä ainakin patteristo.
3.D: Jääkärikomppania kohtasi vihollisen Jerisjärven kaakkoispuolella. Partiot lähetetty sivustoille.
11.D: Ounastunturi vallattu. Omat tappiot 15 kaatunutta.
 
SA-kuva. Tulenjohtaja puussa. Tästä näkyi Muonion suuntaan vetäytyvä kolonna ja kahden saksalaisen patterin sijainti. 29.10. Pietarisenvaara.

148536_r500.jpg


Kärkimies saa näkyviinsä Muonion, joka on vielä saksalaisten miehittämä. 29.10.

148540_r500.jpg


Konepistoolimies lämmittelee Muoniossa.

148549_r500.jpg


Das war Muonio.

148583_r500.jpg


Everstiluutnantti Laakso, JR 8:n komentaja Lapissa, selostaa tilannetta tykistöupseereille. Hän menetti jalkansa puolisääreen hyökkäysvaiheessa 1941 mutta jatkoi puujalan kanssa aktiivipalvelusta Keuruulla järjestely-yksikössä. Heinäkuussa 1944 Laakso kutsuttiin kriittisenä aikana takaisin rintamalle. Lapissa JR 8 hyökkäsi 3.D:n kärkenä Yli-Torniosta aina Lätäsenoon saakka. Niinpä häntä sanotaankin puujalkaritariksi. Mannerheim-ristin ritari nro 191.

148580_r500.jpg
 
Everstiluutnantti Laakso, JR 8:n komentaja Lapissa, selostaa tilannetta tykistöupseereille. Hän menetti jalkansa puolisääreen hyökkäysvaiheessa 1941 mutta jatkoi puujalan kanssa aktiivipalvelusta Keuruulla järjestely-yksikössä. Heinäkuussa 1944 Laakso kutsuttiin kriittisenä aikana takaisin rintamalle. Lapissa JR 8 hyökkäsi 3.D:n kärkenä Yli-Torniosta aina Lätäsenoon saakka. Niinpä häntä sanotaankin puujalkaritariksi. Mannerheim-ristin ritari nro 191.

148580_r500.jpg


Isäkissa - Merkin lohkon legendaarinen komentaja Summan taisteluissa. Mannerheimristin lisäksi kyseiseltä mieheltä löytyi myös VR 1 & VR 2 sodanajan ansioista.
 
SA-Kuva

Muonion valtaajia. Viestin mukaan ystävykset, toinen komppanian päällikkö ja toinen Jjoht. Saksalaisia sikareita on saatu.

148570_r500.jpg


RP 13 marssii Kittilän kirkonkylän ohi. Eipä ole mitään pystyssä sielläkään - paitsi kirkko.
148615_r500.jpg


Muonion kirkko. Jostain syystä saksalaiset jättivät näitä tuhoamatta vaikka suojaa kai se antaa kirkkokin.

148552_r500.jpg
 
Sodankylä 30.10. Masentavaa sielläkin.

148766_r500.jpg


Mutta jääkärit pääsevät polkemaan! Johan tätä jessuksen tsygää on kannettu. Jäämeren tiellä 30.10.

148787_r500.jpg
 
Back
Top